Ayam masak kicap memang sejenis lauk yang sangat ringkas sebenarnya. Ada pelbagai jenis versi cara memasak lauk ini. Misalnya, ada yang suka dicampur dengan tomato. Ada juga yang suka campur dengan kentang. Terpulang, ikut selera masing-masing.

Lauk ayam masak kicap ni memang terkenal dalam kalangan masyarakat Jawa. Dalam kenduri kahwin atau musim perayaan memang ayam masak kicap akan menjadi pilihan. Lauk ini juga turut ada sebagai salah satu lauk dalam juadah nasi ambeng. Senang cakap, ayam masak kicap adalah salah satu lauk utama dalam amsayarakat Jawa dan ianya memang sedap serta menyelerakan.

AYAM MASAK KICAP

BAHAN-BAHAN
1/2 ekor ayam (dipotong kecil-kecil)
Minyak masak

BAHAN TUMBUK
1 biji bawang besar
3 ulas bawang putih
4-5 cili padi merah
2 inci halia
Jintan manis
Lada putih

IKLAN

BAHAN LAIN
Serbuk ketumbar
Kicap manis

BAHAN HIASAN
Tomato
Cili besar merah

CARA MEMBUAT
1. Goreng ayam. Ketepikan.
2. Tumis semua Bahan Tumbuk sehingga naik bau.
3. Masukkan ayam yang sudah digoreng.
4. Masukkan serbuk ketumbar dan kicap. Kacau.
5. Masukkan Bahan Hiasan dan biarkan seketika. Angkat.

Resipi Oleh Dapur Kak Zura dari Telegram KakiMakan

Korang nak beli BLENDER baru tak? Jom klik sini untuk tengok BLENDER BARU. Nanti boleh kisar bawang nak masak daging masak hitam dengan blender. Yeeha!

Nak dapatkan peralatan memasak yang baru? Semuanya menarik, jom klik link ni untuk cuci mata. Mana tahu ada yang berkenan kan? Klik sini (saya nak beli periuk baru la)

NAK RESIPI LAIN? Klik sini:
https://rasa.my/nasi-lemak-kukus-ikan-siakap-goreng-menu-luar-biasa-di-restoran-ngeteh-santai/
https://rasa.my/nak-petua-bantu-masalah-angin-dalam-badan-jom-buat-dua-jus-kesihatan-ini/
https://rasa.my/jom-try-buat-ikan-kembung-rebus-air-asam-memang-syok/
https://rasa.my/resipi-oreo-cheesecake-yang-mantap/

Jom tengok video ni
https://www.youtube.com/watch?v=8z9E4CUDm5Q&list=PLeFxvDQwYge2Z4S3GiUhGD-X4hTKVMcL_&index=7