Kacang badam atau ‘almond’ adalah kacang yang kaya dengan pelbagai nutrisi dan khasiat dan dipercayai bermanfaat untuk kesihatan mahupun kecantikan.
Badam mengandungi protein, serat, kalsium, magnesium, kalium, zinc, selenium, kuprum, phosphorus, biotin, riboflavin, niacin, besi, vitamin E serta antioksida lain yang tinggi.
Selalunya kacang badam dicampur dalam makanan untuk menambahkan lagi kelazatan seperti di dalam aiskrim , biskut, coklat, atau pun salad.
Ads
Menariknya,kacang badam adalah kacang yang tidak menimbulkan jerawat di muka yang menjadi mimpi ngeri bagi wanita.Sebenarnya anda tidak perlu takut mengambil badam kerana walaupun badam mengandungi kuantiti lemak yang tinggi, namun 90% dari lemak dalam badam adalah lemak tidak tepu. Malahan minyak badam yang kaya dengan vitamin E ini sering digunakan dalam produk kecantikan kulit.
Jom kita dapatkan khasiat badam dengan membuat biskut raya berasaskan badam. Resepi ni dari Nor Shahidah Mohd Mahayadin dari Yummilicios Cakes n Cookies yang sudi berkongsi resepi dengan RASA.
1.FLUFFY ALMOND COOKIES
BAHAN-BAHAN :
250 gm minyak sapi
175 gm mentega
200 gm oat | dikisar
615 gm tepung gandum | diayak
320 gm gula kastor
Bahan hiasan :
Kuning telur dan badam
CARA MEMASAK : 1. Pukul minyak sapi, mentega dan gula hingga sebati. 2. Masukkan oat dan tepung gandum. 3.Bentukkan doh ikut bentuk kesukaan anda. 4. Sapukan kuning telur dan hiaskan kacang badam di atasnya. 5. Panaskan oven, bakar suhu pada suhu 170 darjah celcius hingga perang keemasan.
Saiz hidangan : 50 -60 keping Waktu memasak: 17 minit Cara Memasak : Bakar Jenis masakan : Biskut Keistimewaan: Ramuan oat yang sungguh sedap dan rangup Anggaran kos: RM 15
Ads
INFO CHEF : Anda boleh juga memasukkan badam hancur ini ke dalam ramuan adunan untuk rasa lebih rangup.
2. ALMOND SHORTBREAD COOKIES
BAHAN-BAHAN :
200gm mentega
80gm gula aising
250gm tepung gandum | diayak
80gm badam kisar
Bahan hiasan :
Coklat urai warna putih, secukupnya
CARA MEMASAK :
Ads
1. Pukul mentega dan gula aising icing hingga kembang. 2 .Masukkan badam kisar dan tepung gandum, gaul rata hingga membentuk doh. 3. Terap dengan acuan pemotong biskut ikut bentuk yang disukai. 4. Hiaskan dengn coklat urai putih. 5. Panaskan oven, bakar pada suhu 170 darjah celcius. Bakar hingga perang keemasan
Saiz hidangan : 40 keping Waktu memasak: 15- 20 minit Cara Memasak : Bakar Jenis masakan : Biskut Keistimewaan : Rasa badam yang berlemak Anggaran kos : RM 14
INFO CHEF : Jika anda mahu rasa yang lebih rangup, badan jangan dikisar terlalu halus.
Tak tahu nak masak apa? Lubuk resipi RASA kini di SEENI, tak perlu susah lagi. Download seeNI sekarang!
Mufin oren ini sesuai dijadikan hidangan untuk menyambut kedatangan para tetamu bertandang ke rumah. Atau boleh juga dijadikan buah tangan saat berkunjung ke rumah rakan taulan dan saudara-mara.
Gebu sungguh mufin oren ni kan? Tak susah sangat pun nak membuatnya. Boleh cuba resipi yang dikongsikan oleh puan Malnorashima Bt Ismail ini ye.
Kek keju sememangnya antara kek yang paling digemari ramai. Pun begitu kalau tak kena cara buatnya, kek jadi keras dan pastilah tak sedap. Untuk anda yang tercari-cara resipi Japanese Cotton Cheese Cake, ini satu lagi cara yang boleh anda cuba. Resipi yang dikongsi oleh Azizi Rais di laman FB, telah dikongsi hampir 3000 peminat kek dan wanita yang suka baking. Kek ini diberitahu sangat moist, spongy dan boleh menari gedik kalau digoyangkan.Wah bungyinya memang sungguh mengujakan. Inilah kejadian kek yang jadi idaman setiap penggemar kek atau baker dan homebaker. Jom kita cuba jom.
JAPANESE COTTON CHEESE CAKE
BAHAN-BAHAN:
6 bj telur ( asingkan kuning dan putih )
60 gm self raising flour
20 gm corn flour
100 gm icing sugar
100 ml fresh milk
50 gm butter
250 gm cream cheese
CARA MEMBUAT:
Satukan cream cheese, butter, fresh milk.. cairkan menggunakan api yang sangat perlahan. ( sy gunakan microwave ja…1 minit…setel ! )
Kacau sebati sehingga cream cheese tadi cair dan sebati menjadi adunan likat dan tidak berketul.
Masukkan kuning telur.. dan kacau sebati.. ( pakai sendok ja..) dan masukkan tepung2 ..dan gaul sebati lagi. ( jgn overbeat ).
Pukul putih telur separuh kembang…selepas itu masukkan icing sugar dalam putih telur tadi sambil pukul sampai kental .
4. Masukkan 1/3 daripada putih telur tadi dalam adunan. Kacau sebati ( guna sendok dan kacau 1 arah saja ) kalau buat 2 adunan.. gunakan mangkuk besar.. Gunakan tangan untuk gaul. Kemudian. masukkan lebihan putih telur dalam adunan. Kacau sampai semua sebati ( kaup balikkan )
5. Tuang adunan dlm loyang yang dilapik dengan parchment paper @ kertas minyak. ( jgn gris loyang tersebut ! )
6. Letakkan dalam tray.. dan tuangkan air panas ke dalam tray tu ( water bath )
7. Bakar suhu 160’c selama +- 45 ke 1 jam.. atau bahagian atasnya sudah golden brown. Boleh juga diuji dengan cucuk lidi..
TIP DRP ARIS AZIZ:
Biarkan pintu oven terbuka sikit slps masak… slps 30 mnt..br kluarkan ( xnak kek tu terkena strok perubahan suhu ) .
Bila dah betul2 sejuk .. br kluarkan dr loyang ..cuba goyangkan.. kek tu akan kelihatan bergegar ..
Lebih mudah dipotong jika sudah disejukkan semalaman… ataupun dipotong menggunakan pisau yg direndam dgn air panas..
Teknik membakar bain marie atau steam bath sbb cheese sangat lembut dan mudah terbakar. * Untuk mengelakkan kek mengecut tiba-tiba, biarkan ia berada dalam oven selepas masak untuk seketika (dalam 20 minit). Biarkan pintu oven terbuka sedikit. Kek ini akan masak sekiranya ia lekang dari loyang. * Kek ni pun tricky di bahagian meringue dia. Kalau tak jadi kat meringue tu, kek takkan gebu.
Nak buat menu istimewa untuk keluarga? Jom buat Kek Yogurt Blueberi & Lemon menggunakan Fernleaf Yogurt. Memang enak bila makan kek yang panas-panas baru keluar oven ni. Terasa kelembutan serta keenakan yogurt, blueberi dan lemon di dalam kek ini. Fernleaf Yogurt tentunya menjadi pilihan kerana ia rendah lemak dan tiada gula tambahan. Yogurt ini juga diperbuat dengan kebaikan susu 100% dari New Zealand. Memang sedap. Tak rugi cuba resipi ni. Tahu-tahu licin sepinggan.
KEK YOGURT BLUEBERI & LEMON
Bahan-bahan:
200gram gula kastor
260gram tepung gandum
140gram blueberi – tabur sedikit tepung untuk menyalut bluberry
120ml Fernleaf Yogurt Asli
115gram Anchor Unsalted Butter
2 biji telur
2 sudu makan jus lemon
1 sudu makan parutan kulit lemon
¼ sudu teh baking soda
¼ sudu teh garam
Cara Memasak:
Di dalam mangkuk kecil, satukan Fernleaf Yogurt Asli, jus lemon dan parutan kulit lemon. Biarkan seketika (5-8 minit).
Di dalam mangkuk medium, ayak bersama tepung gandum, baking soda dan garam.
Di dalam mangkuk pengadun, satukan Anchor Unsalted Butter dan gula kastor. Pukul hingga agak ringan dan halus.
Masukkan telur satu persatu, pukul lagi hingga kembang.
Masukkan campuran tepung berselang seli dengan campuran yogurt lemon tadi. Kaup-balikkan sebati. Ulangi lagi hingga semua bahan habis. Kaup-balikkan sebati.
Masukkan blueberi yang telah disalut dengan sedikit tepung lalu kaup-balikkan rata.
Tuang bancuhan kek ke dalam acuan yang telah disapu sedikit mentega dan dialas dengan kertas parchment.
Bakar dalam ketuhar yang telah dipanaskan pada suhu 175-180C selama 50-60 minit atau hingga kek masak. Sejukkan dan baru dipotong. Hias mengikut cita rasa.
Ayam masak kicap memang lauk tak pernah gagal pikat selera — tapi bila ditambah madu, rasanya terus naik satu level!Gabungan manis, pedas dan berempah...