Ada yang nak buat potluck tapi masih tak tahu menu apa nak dibawa? Nah boleh cuba resipi simple dan gerenti ramai yang suka. Egg mayo ni makannya tidak akan rasa muak. Boleh cuba resipi yang dikongsikan ini.
Egg Mayo Sandwich
Bahan-bahan:
5 biji telur rebus 5 sudu besar mayonis 1/2 sudu teh garam 1 sudu teh gula Air perahan lemon/ limau kasturi Timun jepun di dadu 1 sudu teh lada hitam
1. Bersihkan ubi kentang dan buang kulit lalu direbus sehingga masak tapi tak terlalu empuk. Dah masak, lecek ubi kentang hingga halus. 2. Panaskan kuali, letak 2 sudu minyak masak dan tumis bawang merah dan bawang putih hingga wangi dan masukkan rempah kurma/sup. Kacau-kacau. 3. Masukkan daging cincang/kisar dan lada hitam, kacau sebati sehingga masak dan masukkan secukup rasa/garam.
4. Masukkan adunan daging dalam adunan ubi kentang yang telah kita lecek dan masukkan semua bahan campur. Kacau sebati dan kalau rasa tawar, masukkan garam sikit lagi. 5. Potong tauhu (gambar) dan sumbat sedikit bergedil dalam tauhu tadi. Buat sampai habis.
6. Pukul telur dalam satu bekas. Sambil-sambil tu, panaskan minyak dalam kuali. Lagi bagus guna periuk kecik sahaja sebab nanti minyak yang akan digunakan biar terendam tauhu tadi. 7. Celup tauhu bergedil dalam telur dan masukkan dalam minyak panas tadi. Goreng biar warna keemasan.
Ada yang rindu resipi masakan cina seperti Chee Cheong Fun tak? PKP ni nak ke mana pun tak boleh. Jadi kita kenalah buat sendiri. Ikut langkah yang dikongsi oleh Norfazida Gda gerenti jadi. Siapa yang ada pengalaman melaksam, tak la rasa susah dan lebih lancar.Memang ringkas dan sedap di makan.
CHEE CHEONG FUN atau RICE NOODLE ROLL Bahan kulit: 2 cawan tepung beras 2 sudu besar tepung ubi 2 sudu besar tepung jagung 3 sudu besar minyak masak 2 cubit garam Air secukupnya Daun bawang (didadu)
Cara membuat: 1.Campurkan semua bahan, bancuh sebati. Tidak terlalu pekat dan tidak terlalu cair. 2.Sapukan minyak pada tudung periuk/ loyang/ pinggan. Letakkan 4 sudu adunan dan ratakan. 3.Kukus seperti membuat kuih laksam selama 1-2 minit. Bila sudah masak, letakkan inti dan gulungkan.
Bahan inti: 1 biji lobak merah (disagat) 1/2 biji sengkuang (disagat) 3 biji bawang merah (diracik) 2 ulas bawang putih (diracik) 3 sudu besar udang kering (tumbuk kasar) 1 sudu besar sos tiram 1 sudu besar kicap manis
Cara memasak: 1.Tumiskan bawang merah dan bawang putih hingga garing. 2.Masukkan udang kering. 3.Kemudian masukkan sos tiram dan kicap sambil dikacau. 4.Akhir sekali masukkan lobak merah dan sengkuang. Masak hingga sekata.
Bahan kuah: 2 sudu besar kicap manis 1 sudu besar sos tiram 1 sudu besar sos cili ½ sudu besar gula perang/pasir Minyak bijan (saya tak letak) 1/2 cawan air Bijan
Cara memasak: 1.Masak semua bahan hingga mendidih. 2.Tuangkan ke dalam bekas. Taburkan bijan. 3.Boleh siram di atas gulungan chee chong fun atau sebagai sos pencicah. Siap untuk dihidang
Suka makan Kacang Botak? Ha…Jom belajar buat kudapan ni. Sangat mudah dan ringkas. Tapi rasanya memang sedap. Rugi kalau tak cuba.
RESIPI KACANG BOTAK
BAHAN-BAHAN:
400gm kacang tanah
5 ulas bawang putih – ditumbuk
1 sudu makan serbuk cili
2 sudu makan gula
3 sudu teh garam
2 biji telur
1 sudu teh ajinamoto
1 kiub ikan bilis ( kalau suka perasa tomyam boleh diganti dengan kiub tomyam)
5 sudu makan tepung gandum
1 sudu makan tepung beras
CARA MEMASAK:
1. Bersihkan kacang tanah tapi jangan basuh terlalu lama. Lepas basuh, terus keringkan. Jemur bawah matahari sampai kering. (saya keringkan dalam ketuhar je sekejap)
2. Campur semua bahan yang disediakan (kecuali tepung) di dalam bekas dan gaul sebati.
3. Kemudian masukkan tepung gandum dan tepung beras. Gaul sampai sebati dan kacang bersalut sepenuhnya.
4. Panaskan minyak dan goreng kacang dengan api sederhana.
5. Pastikan kacang menjadi keperangan tetapi tidak terlebih garing.
6. Semasa menggoreng, buih-buih di atas minyak akan terbentuk. Lepas masukan kacang, terus kacau tanpa berhenti untuk elakan kacang dari melekat.
7. Setelah kacang kelihatan masak, toskan minyak dan sedia untuk dinikmati.
Belajar cara membuat Matcha Latte Homemade ala kafe yang super sedap, mudah dan jimat. Resipi lengkap dengan langkah ringkas untuk hasil pekat, creamy dan memuaskan!