Sekarang ni musim graduasi anak-anak pelajar tadika, pelajar sekolah rendah yang tamat darjah 6. Para pelajar tingkatan 5 pun ada majlis graduasi. Ini adalah antara ‘moment’ indah yang bakal diingati sepanjang hayat mereka. Bukan sahaja pada para graduan, malah ia termasuklah ibu bapa, guru serta pensyarah yang terlibat.
Tradisi majlis gradusi, pastinya ada jambangan bunga segar untuk dihadiahkan buat insan tersayang. Namun agak rugi kerana bunga segar ni tak tahan lama. Malah harganya pun boleh tahan mahal. Jika dibeli, sejambak bunga segar rata-rata harga bermula dari RM70 dan keatas. Hmmm…sayangnya nak habiskan duit macam tu je. Bukan berkira tetapi di zaman gawat sebegini, setiap perbelanjaan perlu diambil kira. Trend terkini, pilihan lain selain bunga, ada yang menghasilkan jambangan coklat. Ha…idea ini nampak lebih masuk akal. Lepas siap bergambar, bolehlah makan. Pasti tidak membazir.
Bakal menghadiri majlis konvo insan tersayang? Apa kata anda hasilkan jambangan coklat secara DIY. Anda boleh membuatnya mengikut kreativiti sendiri malah pastinya lebih jimat. Hanya dengan beberapa bahan ringkas, hasilnya nampak sangat cantik persis yang dibeli di kedai. Jom cuba idea perkongsian Puan Khairana Rahman.
Ads
CHOCOLATE TEDDY BEAR BOUQUET
BAHAN-BAHAN:
Ads
Coklat Ferrero Rocher
Teddy bear ( tiada dalam gambar)
Rice paper ( guna 4 warna. Boleh beli di kedai bunga ( lebih murah) atau di paper shop.
Lidi sate
Pita pelekat
Riben ( tiada dalam gambar)
Gunting ( tiada dalam gambar)
Plastik yang dah dipotong empat segi
CARA-CARA:
1. Balut coklat dengan plastik dan lekatkan guna pita pelekat.
2. Cucuk coklat dengan lidi sate
3. Balut dan lekatkan plastik coklat pada lidi dengan menggunakan pita pelekat.
4. Potong 4 segi kertas warna seperti di atas.
5. Lipat kecil dan gunting kecil di tengah-tengah
6. Kertas yang dah dipotong di tengah.
7. Masukkan lidi coklat pada lubang kertas. Lekatkan dengan menggunakan pita pelekat.
8. Buat langkah yang sama untuk semua coklat.
9. Cantumkan semua lidi coklat menggunakan pita pelekat
10. Lekatkan lidi satedi bahagian belakang teddy bear tersebut. (cara untuk lekat, boleh ikut kreativiti masing-masing.)
*Mummy cucuk je lidi tu kat jahitan bawah montot dia sebab nak senang. Kalau guna gam nanti rosak bear tu. Kalau guna cellotape tak lekat plak.
11. Cantumkan bersama teddy bear dan coklat.
12. Lipat dua rice paper ni.
13. Balut rice paper dikeliling coklat dan ikat menggunakan riben.
14. Siap! Bolehlah hadiahkan buat anak-anak dan kawan-kawan yang bakal konvo nanti.
Ads
Contoh bouquet coklat lain hasil air tangan Puan Khairana Rahman. memang kreatif!
Kuih yang di balut dengan kulit seakan lempeng nipis dan inti manis parutan kelapa campur gula Melaka.
KUIH KETAYAP
BAHAN-BAHAN KULIT:
2 cawan gandum
2 cawan air
1 cawan santan cair
1 biji telur (buang pusat)
secubit garam
6@8 helai daun pandan
CARA MEMASAK:
Kisar daun pandan dengan air kemudian tapis ambik airnya sahaja.
Campur dengan bahan-bahan yang lain dan kacau sebati
Tapis guna penapis kalau berketul.
Guna kuali biasa yang kita selalu guna atau non stick pan.
Kalau guna kuali biasa sapu minyak atas kuali, sapu minyak nipis sahaj boleh guna tisu dapur. Ambik adunan satu senduk tuang dan lenggangkan kuali untuk ratakan.
Sapu minyak setiap kali nak lenggang.
Tunggu sampai masak semua kulit ketayap.
Bila sudah siap semua kulit baru boleh letak inti gulung.
BAHAN INTI:
Sebiji kelapa parut (putih saja)
1 cawan gula merah
2 sudu besar gula putih
Sedikit air
2 helai daun pandan
2 sudu tepung gandum
CARA MEMASAK:
Masak gula merah, gula putih dgn air sampai hancur bersama daun pandan
Selepas itu masukkan kelapa parut.
Masak sampai kering. Bila sudah agak kering masukkan 2 sudu tepung gandum.
Kacau lagi sampai kering dan berkilat (kalau suka lembab jangan masak kering sangat)
Kuih Nekbat menjadi menu buruan ramai di negeri Pantai Timur terutama ketika bulan Ramadan. Untuk menikmatinya, ia perlu dimasak terlebih dahulu bersama air gula. Enak jika dinikmati sejuk. Jomlah kita buat kuih Nekbat mengikut resipi yang dikongsikan oleh Muliadi Ramli
Bila tibanya cuti sekolah, riuh rendah rumah dibuatnya. Maklumlah, semuanya sedang bercuti. Masa inilah kaum ibu ‘terlebih’ sibuk di dapur sebab kaki makan tengah ramai berkumpul. Memang meriah! Snek antara hidangan ringan yang menjadi kegemaran anak-anak namun kebanyakan snek beku yang dijual di pasaran, kurang bagus untuk kesihatan kerana mengandungi kandungan garam serta MSG yang tinggi.
Bagi anda yang mementingkan kualiti makanan yang dihidangkan, anda boleh menyediakan aneka snek ini secara homemade. Mudah je! Jom cuba.
1. NUGGET AYAM TEMPURA
BAHAN-BAHAN:
700gm isi dada ayam | potong kecil
2 biji telur
5 ulas bawang putih
2 biji bawang merah saiz sederhana
Serbuk lada hitam secukupnya
3 sudu makan tepung ubi kayu
Garam dan perasa ( jika suka) secukupnya
Tepung goreng serbaguna secukupnya
Sedikit mentega
CARA MEMASAK:
1. Kisar semua bahan hingga halus. ( boleh guna food processor jika ada. Jika tiada, boleh guna pengisar biasa.)
2. Ambil loyang bersesuaian dan sapukan sedikit mentega.
3. Tuang adunan ke dalam loyang dan kukus selama30 minit.
4. Setelah masak, keluarkan kek nugget tadi dari loyang.
5. Potong kek nugget mengikut saiz yang digemari.
6. Bancuh tepung serbaguna dengan air. Jangan pekat sangat dan jangan cair sangat supaya nugget boleh disalut dengan sekata.
7. Celupkan nugget dalam tepung serbaguna dan goreng hingga garing.
250gm keju Mozarella parut (jika beli yang ketul, parutkan supaya senang cair.)
250gm krim keju
1 cawan daun bayam racik (daun sahaja tanpa batang.)
1 sudu makan mentega
1 ulas bawang putih | cincang
1 sudu teh lada hitam | tumbuk halus
1 sudu teh garam halus
BAHAN SALUTAN:
1/2 cawan tepung gandum
2 biji telur | dipukul
1 cawan serbuk roti oren
Nota: ** Nak tambah isi ayam cincang pun boleh. ** Nak gantikan bayam dengan daun sawi pun boleh. ** Nak guna carrot pun sedap. Caranya ialah parut halus dan perah sikit airnya. ** Nak guna brokoli pun ok. Ambil kepala brokoli tu cincang halus. ** Nak campur pun ok sangat-sangat. Ikut citarasa masing-masing.
CARA MEMASAK:
1. Panaskan kuali, masukkan mentega dan bawang putih. Biar naik bau. Masak guna api perlahan sahaja bagi elakkan bawang garing.
2. Masukkan keju mozarella dan krim keju. Kacau hingga cair.
3. Bila keju dah cair, masukkan daun bayam, lada hitam dan garam secukup rasa. Kacau rata hingga bayam agak layu dan bertukar warna hijau gelap.
4. Masukkan ke dalam bekas bersesuaian yang tidak melekat. Boleh juga sapukan sedikit minyak pada bekas. Jika nak buat bentuk bulat, kepal semasa keju masih panas. Sebab jika dah sejuk, susah nak bentukkan keju tersebut.
5. Tekan-tekan keju supaya rata. Bila dah sejuk, masukkan ke dalam peti sejuk selama 30 minit sehingga set.
6. Bila dah pejal, potong keju menjadi kepingan serta saiz yang digemari. Sebaiknya jangan terlalu tebal atau nipis. Jika tak nak potong, boleh juga terap menggunakan ‘cookies cutter’. Bentuknya cantik nanti.
7. Salutkan dengan 1/2 cawan tepung gandum.
8. Kemudian celupkan ke dalam bancuhan telur. Ulang poses beberapa kali. Urutannya ialah: tepung – telur-tepung-telur.
9. Salut pula dengan dengan serbuk roti berwarna oren hingga rata.
10. Simpan kepingan keju di tempat beku selama 15 minit sebelum digoreng.
11. Panaskan minyak dan goreng dengan api perlahan hingga kekuningan. Jika nak ‘frozen’kan pun boleh.
Buat dulu stok begedil dan disimpan dalam freezer dan digoreng bila hendak makan. Begedil sesuai makan dengan soto atau bihun dan boleh juga makan sebagai lauk. Sedap juga makan begitu sahaja dicicah dengan sambal kicap.
BEGEDIL AYAM
BAHAN-BAHAN
5kg kentang
1kg isi ayam (direbus dan dicarik-carikkan)
200g bawang goreng
200g daun sup
Telur (untuk salut bergedil)
BAHAN PERASA
garam
gula
serbuk lada sulah
CARA MEMASAK
1. Goreng kentang agak-agak garing sikit. Angkat dan toskan minyak betul-betul.
2. Hancurkan kentang dan gaulkan dengan bahan-bahan lain kecuali telur.
3. Perasakan dengan garam, gula, serbuk perasa, serbuk lada sulah
4. Kepal-kepalkan mengikut bentuk dan saiz yang diingini.
5. Panaskan kuali dengan minyak. Celup bergedil dalam telur dan goreng sekejap sahaja.
Info: Pernah rebus kentang tapi bergedil cepat basi.
1 tangkai cili kering ( nak pedas letak lebih, yang serbuk pun boleh )
1 gelas air / stok ayam
* Anda boleh tambah atau tukar bahan mengikut kreativiti masing-masing.
Saiz gelas plastik untuk menyukat air / stok ayam
CARA MEMASAK:
1. Kisar semua bahan hingga halus dan sebati.
2. Masukkan dalam piping bag, picit memanjang diatas cling flim. Gulung kemas, pusingkan hujung cling flim hingga ketat dan padat. Ikat kuat kanan dan kiri.
3. Didihkan air, rebus dalam 10 minit. Angkat dan rendam dalam air ais sebentar.
4. Tos dan buka balutan cling flim tadi. Bolehlah di goreng atau pan fried. Sosej ini juga boleh disimpan beku.
Roti tortilla – dibakar sekejap dalam kuali non stick selama 2-3 minit
Isi ayam bahagian dada – digoreng tepung
Mayones secukupnya
Sos Thousand Island secukupnya
Daun salad secukupnya
Tomato – potong dadu
Lobak merah – disagat
Timun – disagat
Keju – ikut citarasa. Tak nak pun tak mengapa
BAHAN PERAP AYAM
Tepung gorengan serbaguna
Telur – dipukul
Bahan perasa
CARA MEMASAK:
1. Ambil isi ayam dan perapkan dengan sedikit perasa. Biarkan selama 15-30 minit.
2. Kemudian celupkan isi ayam dalam bancuhan telur dan golekkan dalam bekas berisi tepung serbaguna.
3. Celup dalam bancuhan telur sekali lagi diikuti tepung serbaguna. Tekan-tekan sedikit ayam tadi kemudian goreng dalam minyak hingga garing dan berwarna keemasan.
4. Untuk menyediakan twister, ambil roti tortilla dan bakar seketika di atas kuali non stick. Ia bertujuan untuk memudahkan proses menggulung.
5. Sapu mayones pada keseluruhan roti tortilla.
6. Susun daun salad, lobak merah, timun dan tomato. Kemudian paipkan sos Thousand Island dengan secukupnya.
7. Susun kepingan isi ayam yang digoreng tadi diikuti kepingan keju. Balut dengan kemas.
8. Bakar gulungan Twister sekali lagi untuk mencairkan keju. ( boleh bakar guna kuali non stick sahaja.) Jika tak nak bakar pun tak apa.
Sup kosong ini sering jadi pelengkap hidangan seperti nasi ayam kunyit, nasi goreng atau masakan panas bila makan di gerai. Walaupun namanya 'kosong', rasa...