Sedap nampak Kek Sarang Semut / Kek Gula Hangus versi kukus perkongsian FB Empayar Annur ni. Lebih istimewa lagi resipi ini dimasak tanpa ketuhar. Hanya perlu kukus sahaja. Nampak sedap dan gebu kan? Malah resipi Kek Sarang Semut ini juga tak perlukan anda untuk perap adunan. Memang elok bersarang. Yang mana suka makan Kek Sarang Semut / Gula Hangus, boleh cuba resipi mudah ni.
KEK GULA HANGUS KUKUS
BAHAN-BAHAN:
Ads
1 cawan gula pasir
1 cawan air panas
1 cawan tepung gandum
3 sudu makan marjerin
4 biji telur gred B
3/4 cawan susu pekat manis – boleh guna 1/2 cawan jika nak kurang manis
2 sudu kecil (sudu kfc) soda bikarbonat
1 sudu kecil (sudu kfc) baking powder
1 penutup botol esen vanilla
CARA MEMASAK:
1. Cairkan gulag una api sederhana hingga hangus ( keperangan). Kecilkan api dan tuang air panas sedikit demi sedikit hingga habis. Kacau dan masak guna api perlahan sahaja hingga gula hangus dan air jadi sebati.
2. Masukkan marjerin. Kacau hingga larut. Padamkan api dan biar adunan seketika.
3. Masukkan telur ke dalam mangkuk. Kemudian kacau manja supaya telur kuning pecah sahaja.
Ads
4. Tambahkan susu pekat manis dan esen vanilla. Kacau lagi hingga sebati.
5. Ayak tepung bersama soda bikarbonat dan baking powder.
6. Satukan gula hangus ke dalam bekas berisi adunan telur tadi. Kacau rata.
7. Masukkan campuran tepung yang diayak tadi. Adun hingga sebati.
Ads
8. Alas loyang dengan kertas minyak dan griskan sekeliling loyang dengan marjerin.
9. Panaskan periuk kukus hingga mendidih sebelum dimasukkan loyang berisi adunan kek tadi.
10. Kukus selama 1 jam atau sehingga masak. Jika nak bakar, panaksan ketuhar pada suhu 170C dan bakar selama 45 minit atau hingga masak. Masa mungking berbeza ikut jenis ketuhar masing-masing.
Kek dan mousse adalah sajian pencuci mulut yang melengkapkan nikmat sajian. Menyudahi hidangan dengan pilihan dessert lemak, manis berkrim yang mampu amenceriakan seisi keluarga.
Hotel Royale Chulan Kl menyediakan 5 hidangan kek dan mousse istimewa yang gebu dan lembutyang manis dan enak. Ikuti resipi dan menu olahan Chef Pastri, Abu Hamidy Abu Samah dari Hotel Royale Chulan, KL
1.CHOCOLATE CHIP COOKIES CHEESE CAKE
BAHAN-BAHAN :
Bahan biskut (based cookies) :
850gm mentega
360gm gula aising
4 biji telur
1290gm tepung kek (self raising flour) | diayak
200gm cip coklat
100gm quaker oats
10gm serbuk kulit kayu manis
Bahan kek keju @ cheese kek :
790gm krim keju
450gm susu pekat manis
370gm krim
5gm garam
10 biji telur
5ml esen vanila
CARA MEMASAK :
Cara memasak biskut :
Pukul mentega bersama gula aising hingga rata sampai sebati.
Kemudian masukkan telur, dan kacau.
Masukkan tepung sedikit demi sedikit diikuti dengan serbuk kulit kayu manis dan kacau hingga adunan sebati.
Kemudian masukkan cip coklat dan oat, gaul rata.
Biarkan di dalam ‘chiller’ peti sejuk selama 2 jam.
Keluarkan dari peti sejuk dan canaikan doh dan terap .
Panaskan oven dahulu, kemudian bakar di dalam oven bersuhu 170 darjah celcius selama 16 minit atau hingga keperangan.
Cara memasak kek keju :
Satukan krim keju, susu dan krim dan kacau
Masukkan telur diikuti dengan garam dan esen vanila. Masukkan dalam tin pembakar.
Panaskan oven dalam suhu 150 darjah celcius, bakar dengan teknik water bath (mengalas tin kek dengan bekas berisi air)
Bakar selama 45 min dan keluarkan
Letakkan kek keju di atas biskut, dan hias ikut citarasa anda
Saiz hidangan : 10 orang
Waktu memasak : 1jam setengah
Cara memasak : Bakar, water bath
Jenis masakan : Pencuci mulut
Keistimewaan : Kek keju yang lembab dan rasa berkrim dan biskut coklat cip rangup.
INFO CHEF : Pastikan air mencukupi dan tidak kering semasa membakar kek keju. Kehadiran air menjadikan ia masak lembab sempurna.
2. RED BERRIES RUBIES (MOUSSE)
BAHAN-BAHAN :
Bahan mousse :
500gm puri raspberi
150gm gula aising
35gm serbuk gelatin + 110ml air sejuk
900gm krim putar
Bahan agar-agar raspberi (jelly) :
150gm gula halus
800gm puri raspberi
20gm serbuk gelatin
150ml air
Bahan buah-buahn beri compote :
450ml air
400gm gula kaster
3 keping kulit kayu manis
100gm kanji jagung + 40ml air
200gm blueberi
200gm blackberi
200gm raspberi
CARA MEMASAK :
Cara masak mousse :
Satukan dan campurkan puri raspberi dengan gula aising.
Dalam bekas lain, campurkan serbuk gelatin dan air.
Masukkan larutan gelatin ke dalam campuran puri raspberi dan gula aising tadi.
Akhir sekali masukkan krim putar (yang dipukul sederhana). Ketepikan mousse ini.
Cara masak agar-agar @jeli raspberi
Campurkan gula dan puri raspberi bersama.
Dalam bekas lain, larutkan serbuk gelatin dengan air
Masukkan larutan gelatin ke dalam campuran raspberi dan gula tadi.
Masukkan dalam ‘freezer’ selama 2 jam.
Ambil mousse letakkan compote dan diikuti dengan jeli.
Cara masak compote :
Dalam bekas lain campurkan kanji jagung dengan air.
Air dan bahan-bahan yang lainnya dicampurkan dalam periuk dan dimasak bersama
Akhir sekali masukkan kanji jagung dalam campuran
Sejukkan dalam peti sejuk. Keluarkan masukkan di dalam mousse
Saiz hidangan : 7 orang
Waktu memasak : 1jam
Cara memasak : Chill
Jenis masakan : Pencuci mulut,
Keistimewaan : Boleh juga disediakan hidangan mousse ini dalam gelas .
INFO CHEF :Mousse sedap dimakan sejuk. Setelah siap disediakan, biarkan mousse sejuk dalam peti sejuk sebelum dihidangkan.
3. CHOCOLATE SALTED CARAMEL
BAHAN-BAHAN :
Bahan chocolate ganache:
900gm krim segar
100gm glukos
100gm gula halus
850gm coklat gelap | dipotong kecil
100gm mentega
Bahan salted caramel:
500gm gula halus
250gm krim
15gm garam laut (berbentuk kristal)
80gm mentega
Bahan kek coklat (rich chocolate cake):
500gm mentega
800gm coklat gelap | dipotong kecil
500gm gula kaster
10 biji telur
250gm tepung kek (self raising) | diayak
150gm yogurt
CARA MEMASAK :
Cara masak coklat ganache :
Didihkan krim.
Campurkan glukos dan gula halus, kemudian tuangkan dalam coklat gelap.
Masukkan mentega, kacau rata
Cara masak salted caramel :
Masakkan gula di atas api sederhana, kacau hingga gula larut dan mendidih..
Dalam bekas lain panaskan krim.
Masukkan krim panas ke dalam karamel
Masukkan mentega, diikuti dengan garam laut.
Karamel disapukan di antara lapisan kek.
Cara masak kek coklat :
Cairkan mentega bersama coklat gelap
Masukkan gula dan telur ke dalam campuran coklat ini
Diikuti dengan tepung (sedikit demi sedikit) dan yogurt, kaup balikkan.
Bahagikan adunan kepada 4 tin pembakar (jika 4 lapisan) .
Bakar dalam oven yang dipanaskan dalam suhu 170 darjah celcius, selama 30 minit hingga masak.
Setelah masak susunkan lapisan kek , dan sapukan karamel di tengah setiap lapisan
Saiz hidangan : 8 orang
Waktu memasak : 30 minit
Cara memasak : Bakar
Jenis masakan : Kek
Keistimewaan : Kaya dengan rasa coklat berlemak dan manis karamel
INFO CHEF : Pastikan krim mendidih baru dituang dalam coklat untuk mendapat coklat ganache yang sempurna.
4. PINEAPLLE UPSIDE DOWN CAKE
BAHAN-BAHAN :
Bahan karamel:
800gm gula
360ml air
* Panaskan air dengan gula, di atas api sederhana, hingga mendidih. Kacau perlahan-lahan setelah gula cair dan bertukar warna keperangan, segera tutup api.
Bahan kek lembab :
560gm mentega
480gm gula kaster
8 biji telur
600gm tepung kek | diayak
20gm serbuk penaik
150ml susu penuh krim
Nenas dalam tin secukupnya (potongan gegelang bulat)
CARA MEMASAK :
Pukul mentega dan gula kaster, hingga kembang dan gebu.
Masukkan telur satu persatu sambil terus kacau/pukul hingga kembang dan gebu.
Masukkan susu penuh krim,
Perlahankan kelajuan dan masukkan tepung sedikit demi sedikit hingga habis, masukkan serbuk penaik. Sediakan tin pembakar kek, griskan dan tuangkan karamel. Susunkan gegelang nenas
Tuangkan adunan kek.
Panaskan oven dengan suhu 170 darjah Celcius selama 30 minit hingga masak.
Saiz hidangan : 8 orang
Waktu memasak : 30 minit
Cara memasak : Bakar
Jenis masakan : Kek
Keistimewaan : Rasa masam manis dari nenas yang enak
INFO CHEF : Biarkan kek sejuk baru diterbalikkan supaya nenas tak hancur
5. PANDAN MANGO MAGNUM
BAHAN-BAHAN :
Bahan mango cremeux:
780 gm puri mangga
200gm gula aising
100gm kuning telur
80gm gula kaster
980gm krim
25gm serbuk gelatin
* Biarkan beku dalam ‘freezer’ peti sejuk selama 2 jam.
Jangan tenung lama-lama scone ni. Dapat yang ada cranberi di dalamnya pun best juga. Korang yang suka sangat scone tu dah tak perlu beli lagi. Harga pun boleh tahan mahal.
Jadi boleh saja buat sendiri ikut cita rasa anda. Nak mudah ikut saja resipi ini.Nak yang plain saja pun boleh, atau letak kismis atau cranberi pun lagi tambah sedap.
Scone ni boleh buat banyak-banyak, bakar siap-siap kemudian boleh simpan dalam chiller atau freezer. Bila nak makan hanya panaskan semula guna oven,suhu 160C selama 5 minit. Selamat mencuba.
1.Satukan bahan-bahan kering. Gaul sebati dengan tangan sampai jadi ala-ala breadcrumbs.
2.Masukkan susu and vanilla. Mix sampai jadi macam doh biskut.
3.Canaikan doh, ketebalan boleh agak-agak. Tekap bentuk bulat. 1 adunan ni boleh dapat dalam 14 keping.
4.Sapukan permukaan doh dengan kuning telur dan sedikit susu full cream.Nak sapu kuning telur saja pun boleh, terpulang.
5.Panaskan oven pada suhu 180-190 degC,bergantung oven masing-masing. Sis punya 180 C. Pastikan oven dah panas 10 min awal sebelum masukkan scone. Bakar scone selama 10-15 minit atau sampai keperangan.
6.Boleh dinikmati dengan whipped cream and strawberry jem.
Wah unik kan kek pisang ni, kek pisang dua benua. Menurut kata Nana Ereena yang berkongsi resipi ini di FB Rasa Share Resipi, katanya “Benua original vs benua coklat oreo, satu kek dua rasa.” Istimewanya bahagian satu lagi dicampurkan serbuk koko dan biskut oreo.
Tapi asasnya memang kek pisang, memang mantaplah dipadankan dengan rasa koko dan biskut oreo. Jom kita cuba ikut resipi yang dikongsikan Nana Ereena ni.
CARA MEMASAK : 1. Kaup balikkan hingga sebati. Bahagikan kepada 2 bahagian. 2. 1 bahagian biarkan plain 3. 1 bahagian lagi campurkan 2 sudu besar serbuk koko dan biskut oreo yang telah dihancurkan 4. Ambil loyang 8″X8″ alas dengan baking paper. 5. Tuang adunan dalam dan hiaskan.
.
6. Bakar suhu 180 api atas bawah 45 minit atau hingga masak bergantung pada oven masing-masing.
Ada roti sandwic yang hampir tamat tempoh? Jangan buang! Cuba 6 resipi roti sandwic sedap ini termasuk lasagna, apple pie dan puding roti. Mudah dan menjimatkan!