Cukup rasanya,masakan Thai yang sedap untuk dicuba. Ada pedas, manis, masam membuatkan sesiapa sahaja yang memakannya pasti suka, cubalah buat untuk makan malam bersama keluarga, pasti berselera.
RESIPI AYAM MASAM MANIS ALA THAI
Ads
BAHAN-BAHAN:
1/2 ekor ayam(gaul sedikit garam kunyit dan goreng..jgn goreng terlalu garing)
BAHAN KISAR: (jgn kisar sampai halus yer)
1 1/2 biji bawang besar
5 ulas bawang putih
Sedikit halia
10-15 biji cili padi(x suka pedas bleh kurangkan)
2 batang serai(hiris2) (kisar semua bahan ini jgn terlalu halus)
BAHAN LAIN:
Ads
3 sdb sos cili
1 sdb sos ikan
3-4 helai daun limau purut(carik2)
1 1/2 sdb gula
Sedikit garam
Sedikit bahan perasa
1 cawan air utk kuah
2 senduk minyak untuk menumis
5-6 biji cili padi(hiris membulat)x buh pun boleh..
1 biji bawang besar(hiris membulat)
Sedikit daun ketumbar(sy letak daun sup sbb x,de stok)
CARA MEMASAK:
Ads
Panaskan minyak..tumis bahan kisar,masukkan gula,sedikit garam(jgn byk)dan bahan perasa..
Tumis hingga betul2 naik minyak dan agak garing..masukkan sos cili,sos ikan dan daun limau purut..masukkan ayam dan air..gaul rata..bila dah memdidih dan kuah pekat..masukkan bawang besar dan cili potong..gaul rata..sesuaikan rasa…tabur daun ketumbar(x de pun xpe) dan tutup api…siap
Kongsi resipi: Mariana Zainal
Tak tahu nak masak apa? Lubuk resipi RASA kini di SEENI, tak perlu susah lagi. Download seeNI sekarang!
Peria goreng merupakan antara menu ringkas yang sering menjadi pilihan. Bukan sahaja boleh dimakan dengan nasi, peria goreng juga boleh dimakan begitu sahaja. Sambil menonton TV pun boleh jadikan peria goreng sebagai kudapan. Jom cuba buat peria goreng di rumah menggunakan resipi yang dikongsi oleh Iedaa Jahaya.
1. Potong peria nipis-nipis. Rendam dalam air garam dalam 30 minit.
2. Selepas merendam, tuang di dalam penapis dan cuci. Toskan sehingga air betul-betul kering. Boleh juga lap dengan tisu bagi menyerap air. Bila sudah kering, ketepikan.
3. Campurkan semua tepung di dalam satu bekas. Lebih baik cari bekas yang besar supaya mudah untuk menggaul.
4. Masukkan peria di dalam bekas tadi dan gaulkan hingga semua peria bersalut tepung. Gaul tanpa air.
5. Panaskan minyak dan masukkan peria yang sudah bersalut tepung tadi. Masukkan sedikit demi sedikit supaya peria tidak melekat antara satu sama lain.
Kek buah kukus merupakan antara kek tradisional yang kekal popular hingga kini dan ia memang sedap. Tak rugi kalau kita belajar untuk membuatnya kerana tak ramai yang pandai membuat kek ini. Salah satu yang menarik perhatian ialah resipi kek buah perkongsian PuanHasniza Hassan ni.
Menurut beliau, kek buah kukus ini ada sejarahnya yang tersendiri buat keluarga dimana resipinya dipelajari oleh ibu Puan Hasniza sendiri daripada emak kawan baiknya. Hampir 50 tahun ibu beliau buat kek kukus buah ini untuk dihidangkan kepada tetamu dan sebagai buah tangan terutamanya di Hari Raya.
Kini diusia 76 tahun, kepakaran ibu telah diwariskan kepada Puan Hasniza dan beliau juga berhajat untuk berkongsi resepi ini dengan semua yang ingin mencuba.
KEK BUAH KUKUS KLASIK
BAHAN A:
600gm tepung gandum
4 sudu teh Cream of Tartars
2 sudu teh Bicarbonate of Soda
300gm Mixed Fruit (gaul semua dan ketepikan)
BAHAN B:
450gm marjerin planta
225gm gula halus (biasanya mak Kak Has akan kisar halus gula kasar)
5 biji telur ayam gred B/A
3 sudu teh esen vanila (pukul semua bahan sehingga ringan)
BAHAN C:
225gm gula kasar
CARA MEMASAK:
1. Campurkan semua bahan A. Gaul rata dan ketepikan.
2. Dalam bekas berlainan, masukkan planta dan gula kisar halus. Pukul hingga ringan.
3. Masukkan telur satu persatu. Kacau perlahan-lahan.
4. Masukkan juga esen vanilla. Kacau rata.
5. Tambahkan campuran bahan A ke dalam adunan B. Gaul hingga sebati menggunakan senduk kayu. Ketepikan seketika.
6. Untuk bahan C, goreng gula kasar dalam kuali hingga mendidih dan berbuih. Jangan masukkan air.
7. Sentiasa kacau gula semasa menggoreng supaya semua gula larut sekata.
8. Setelah gula berbuih, tutup api dan cepat-cepat masukkan ke dalam adunan kek. Gaul rata. Sekiranya lambat, gula akan mengeras.
9. Paling baik jika ada 2 orang membuatnya. Seorang tuang gula, seorang lagi kacau adunan. Namun perlu berhati-hati kerana gula panas.
10. Gaul rata gula yang digoreng dalam adunan.
11. Masukkan adunan yang dah siap ke dalam loyang kek.
12. Mak Kak Has suka guna bekas mangkuk tingkat bersaiz 8 inci ini. Guna sekali dengan penutupnya. Boleh juga guna periuk atau loyang kek.
13. Adunan ini perlu ditutup rapat. Walaupun dah ditutup dengan penutupnya, masih dibalut dengan aluminium foil dan ikat keliling dengan tali. Tujuannya supaya wap daripada kukusan tak masuk ke dalam kek.
14. Sementara nak buat kek tadi, siapkan kukusan untuk mengukus kek. Didihkan air dalam 2/3 bekas kukusan.
15. Masukkan kek dalam kukusan dan kukus selama lebih kurang 4 jam 15 minit.
16. Setiap 45 minit, periksa air kukusan. Tambahkan dengan air mendidih ke paras 2/3 bekas. Jangan tambah guna air biasa. Selalu yang kami buat ialah didihkan air tambahan di sebelah kukusan.
17. Sedia untuk dinikmati.
Kredit resipi, video & foto sepenuhnya: FB Hasniza Hassan
Musim buah Avocado sudah bermula, berita baik untuk penggemar buah lonjong berwarna hijau berisi lembut dan lemak rasanya ini juga sudah mula dijual di kebanyakan pasaraya-psaraya utama. Sempena dengan musim ini juga, Taste Australia dengan kerjasama Jaya Grocer Starling Mall telah melancarkan kempen ‘Tasty And Nutritious Avacado’.
Sesuai dengan kempen untuk memberi kesedaran tentang makanan berkhasiat melalui pengambilan buah Avocado yang kaya dengan nutrisi yang baik untuk diet sihat. Menariknya, selain dapat berkongsi info berkaitan dengan buah avocado yang tengah musim di Australia ini, berikut RASA kongsikan tiga menu berasaskan avocado yang disediakan oleh Alexandra Prabahan (Certified Nutritionist and Health Advocate) sewaktu menunjukkan demo menyediakan tiga menu sihat yang sungguh lazat ini di majlis terserbut.
AVOCADO DEVILLED EGGS
BAHAN-BAHAN:
1 biji acocado masak
4 biji telur | rebus
2 sudu teh mustard
1 cubit cayenne
1 cubit paprika
Sedikit daun ketumbar
Sedikit perahan jus limau nipis
CARA MEMASAK:
Telur yang direbus dibelah dua, keluarkan telur kuning.
Masukkan telur kuning dalam mangkuk dan gaul rata dengan isi avocado, mustard, jus limau, cayenne dan paprika.
Gaul hingga rata dan cukup rasa.
Kemudian sudu atau paipkan ke dalam telur putih tadi dan hiaskan dengan daun ketumbar.
Avocado Devilled Eggs sedia dihidangkan.
MALAYSIAN AVOCADO SMOOTHIE
BAHAN-BAHAN:
1 biji avocado
1 sudu gula Melaka | dimasak dengan sedikit air dan daun pandan
3/4 cawan susu badam
1/4 cawan santan
CARA MEMASAK:
Campurkan kesemua bahan dalam mesin pengisar.
Kisar hingga halus
Tuangkan dalam gelas dan sedia dihidangkan.
Jika suka boleh tambahkan ais.
AVOCADO CHOLATE MOUSSE
BAHAN-BAHAN:
1 biji avocado
1 biji buah pisang masak
1/4 cawan santan
1-3 sudu teh madu | boleh tambah atau kurang ikut citarasa
2-3 sudu teh serbuk koko | boleh tambah atau kurang ikut citarasa
Buah beri untuk topping
CARA MEMASAK:
Campurkn semua bahan dalam mesin pengisar.
Kisar halus, kemudian masukkan dalam mangkuk.
Sejukkan dalam peti sejuk sekurang-kurangnya 30 minit.
Hias atasnya dengan buah beri sebelum dihidangkan.
Kalau korang nak cuba menu yang disediakan ini, sebelum membeli avocado, berikut tip untuk mengenalpasti kematangan buaha avocado sebelum ia boleh diolah dalam pelbagai sajian atau dimakan terus:-
Belum masak : Kulit berwarna hijau cerah dan fizikalnya agak keras.
Hampir masak : Kulit berwarna seakan coklat dan tidak berkilat.
Sudah masak : Kulit berwarna hitam dan jika dirasa fiziknya lebih lembut.