Menu apa yang mudah buat dan anak-anak suka? Corn dog ni menu asal dari Korea. Bahan-bahan membuatnya tidak sukar mendapatkannya. Ternyata ia menjadi menu anak-anak kini.
Cara memasak
1. Potong keju dan sosej, cucuk pada lidi.
2. Setelah selesai, simpan dalam peti sejuk pada bahagian atas selama 20 ke 30 minit.
3. Bancuh bahan untuk disalut iaitu tepung gandum, baking powder,telur, susu dan air sejuk.
4. Masukkan garam dan gula secukup rasa.
5. Kacau kesemua bahan sehingga sebati dan pekat
6.. Celup sosej dan keju tadi dengan bahan yang telah dibancuh kemudian salutkan dengan serbuk roti atau oat.
7. Akhir sekali goreng dengan minyak yang panas dan api yang perlahan
Ads
Kredit: Cik Yam
Tak tahu nak masak apa? Lubuk resipi RASA kini di SEENI, tak perlu susah lagi. Download seeNI sekarang!
Tortilla Mini Nuget Ayam ni sesuai dinikmati pada bila-bila masa. Sangat mudah sahaja cara penghasilannya. Sekali buat, boleh makan satu keluarga. Kalau buat untuk sarapan, minum petang malah sesuai juag untuk sajian makan malam bagi anda yang mahukan sajian yang lebih ringkas. Kombinasi perlbagai bahan sebagai inti, membuatkan hidangan ini begitu mengenyangkan sekali. Nak cuba buat? Saudari Jaja Ramliada kongsikan resipinya. Selamat mencuba.
CARA MEMASAK: 1. Goreng nuget ayam hingga masak. Angkat, toskan minyak dan ketepikan. Boleh juga guna nuget kegemaran yang lain.
2. Petua daun salad supaya tahan segar lebih lama, rendamkan dengan air garam dalam 2-3 minit. Kemdian toskan.
3. Sos cili dan mayones yang diletak dalam botol supaya lebih senang untuk digunakan.
4. Panaskan tortilla terlebih dahulu dalam kuali. Terbalikkan dalam beberapa saat kemudian lipat sebegini supaya nampak garisan. Nanti senang nak potong 2.
5. Buat seperti ini supaya dapat tortilla saiz mini.
6. Letak Roti wrap pada kedudukan sebegini. Letak mayones dan sos cili atau apa sahaja sos kegemaran.
7. Letak daun salad, nuget dan letak lagi mayones dan sos cili.
8. Lipat roti wrap begini.
9. Jika mahu nampak kelainan, boleh bungkus wrap guna kertas burger. 10. Ambil sekeping kertas pembalut burger kemudian potongkan pada 4 bahagian dan lipat.
11. Untuk lebih kemas, letak salotape di hujungnya.
12. Mini Tortilla Nuget Ayam siap disediakan. Sedia untuk dinikmati.
Bebola ayam homemade ni memang mudah nak dihasilkan. Hanya dengan menggunakan beberapa bahan ringkas dan mudah, anda boleh hasilkan hidangan sihat dan berkhasiat buat keluarga.
BAHAN-BAHAN:
Isi ayam ( anggaran 400gm)
Garam secukup rasa
2 sudu teh lada sulah
2 sudu makan tepung jagung
PENAMBAHAN JIKA SUKA:
Lobak merah | disagat
Daun sup @ daun ketumbar | dihiris
CARA MEMASAK:
1. Masukkan isi ayam, garam, lada sulah dan teung jagung ke dalam pengisar. Kisar hingga lumat.
2. Keluarkan bahan kisar dan letak dalam mangkuk. Jika suka, boleh tambah bahan-bahan lain seperti lobak merah dan daun sup@ ketumbar. Boleh juga digantikan dengan daun bawang dan apa-apa sayuran kegemaran.
3. Ambil doh dan bulat-bulatkan.
4. Didihkan air dan rebus bebola hingga terapung.
5. Angkat dan toskan airnya. Boleh digoreng atau dinikmati mengikut citarasa anda.
Resipi Tauhu Berlauk dan sambal kicap sedap serta paling mudah disediakan! Kalau nak tahu, menu ini antara yang cepat disiapkan dan tak renyah. Kalau buat lebih, boleh disejukbekukan. Bila nak makan, terus goreng je kan. Resipi yang dikongsi saudari Aisyah Humaira ini menggunakan bahan yang senang didapati dan juga murah. Jom cuba!
RESEPI TAUHU BERLAUK CICAH SAMBAL KICAP
BAHAN KISAR:
3 keping tauhu petak biasa
3 batang tauhu telur
1 peket tauhu lembut
3 biji telur
1 ketul kiub pati ayam – beli online di sini
*Kisar semua bahan di atas hingga lumat
BAHAN SAYUR / ISI:
1 mangkuk isi ayam
3 tangkai daun bawang | dihiris
1 biji bawang holland | potong dadu – beli online di sini
1 biji lobak merah | disagat & hiris halus
1 paket cendawan butang | dihiris nipis – beli online di sini
2 sudu kecil serbuk lada putih
1 sudu kecil serbuk lada hitam
Gula & garam Saji secukup rasa
CARA MEMASAK:
1. Dalam bekas besar, tuang bahan kisar dan satukan semua sekali bahan-bahan berbaki.
2. Kacau sebati dan kukus selama 15-28 minit atau hingga masak.
3. Setelah sejuk, bolehlah dipotong-potong kecil.
4. Akhir sekali, pecahkan sebiji telur dalam mangkuk, celup tauhu dalamnya.
5. Panaskan minyak dalam kuali. Goreng tauhu yang sudah dicelup tadi dengan api sedang hingga perang.
6. Dah siap. Sedia dimakan bersama sambal cili kicap.
BAHAN SAMBAL KICAP:
10 biji cili padi (kalau suka pedas, boleh lebihkan)
4 biji bawang putih
Kicap lemak manis
CARA MENYEDIAKAN:
1. Goreng semua bahan hingga layu bersama kicap. Untuk sukatan kicap, saya agak-agak saja. Sambal kicap siap!