Minum petang dengan Cinnamon Raisin Danish. Makan panas-panas memang best! Ada rasa kayu manis bersama manis kastard dan kismis.
BAHAN-BAHAN:
- 2gm roti improver
- 7gm yis segera
- 500gm tepung tinggi protien
- 75gm gula
- 50gm susu tepung
- 32gm butter
- 1 biji telur
- 6gm garam
- 225gm air
- 370gm pastri margerin
- 20gm premix kastard
- Kismis secukupnya
- Gula perang secukupnya
- Serbuk kayu manis sedikit
CARA MEMASAK:
- Campurkan bahan-bahan kering di dalam mixer, putar sampai sebati.
- Kemudian masukkan bahan basah, uli sehingga 2 hingga 3 minit.
- Balut doh dan dibiarkan 1 jam di dalam suhu bilik.
- Kemudian, keluarkan doh dan tepuk untuk mengeluarkan angin di dalam doh, selepas itu, masukkan doh ke dalam peti sejuk beku selama 30 minit.
- Roll doh 46cm x 15cm dan letakkan pastri margerin di tengah-tengah doh, balut pasteri margerin.
- Masukkan ke dalam peti sejuk beku selama 15 minit.
- Keluarkan doh dan uli doh hingga memanjang. Lipat 1 hujung doh hingga separuh bahagian doh, kemudian lipat 1 lagi hujung bahagian doh ke atas bahagian doh yang telah di lipat tadi. Letakkan ke dalam peti sejuk beku selama 15 minit.
- Ulang proses 7 dua kali.
- Keluarkan doh, roll doh 36cm x 14cm. Sapu nipis premix kastard dan taburkan sedikit gula perang dan sedikit sebuk kayu manis. Kemudian gulungkan doh dan potong 2 doh sebesar 3 inci.
- Bakar dengan suhu 190c.
Download seeNI sekarang!
KLIK DI SEENI
Resipi Roti Puri Kelapa Tanpa Yis, Mengimbau Memori Ketika PKP Dulu
Kira-kira dua tahun lepas, resipi roti puri sangat popular di media sosial. Ketika itu, kita semua dalam Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) dan semua orang perlu berada di dalam rumah. Hanya yang berkeperluan sahaja boleh keluar rumah.
Kali ini RASA ingin kongsikan resipi roti puri juga. Namun bukan roti puri kosong sebaliknya ada kelapa parut yang menjadikan roti puri ini lebih enak cita rasanya. Malah aromanya juga harum.
Jom kita lihat resipinya.
ROTI PURI KELAPA TANPA YIS
BAHAN-BAHAN
2 cawan tepung gandum
1 sudu besar marjerin
2 sudu besar minyak masak
1 sudu kecil garam
1/2 cawan kelapa parut
Air secukupnya
Minyak masak untuk menggoreng
CARA MEMBUAT
1. Dalam mangkuk besar, masukkan tepung gandum. Tambahkan marjerin dan minyak masak. Fungsinya supaya roti puri lebih lembut.
2. Kemudian, masukkan pula garam dan kelapa parut. Gaul sebati semua bahan tadi.
3. Gaul sampai jadi seperti serbuk roti.
4. Masukkan air pula. Uli sampai jadi doh.
5. Apabila telah siap menjadi doh, sapukan marjerin sedikit pada doh supaya doh tidak kering apabila direhatkan.
6. Tutupkan mangkuk besar dengan tuala kering. Biarkan selama sejam.
7. Selepas sejam, ambil doh dan uli seketika. Kemudian potong kepada 8 bahagian sama besar.
8. Bulat-bulatkan setiap bahagian doh dengan kemas.
9. Dalam kuali, panaskan minyak masak.
10. Sementara itu, canaikan doh gunakan penggelek yang telah disapu minyak masak sedikit.
11. Apabila minyak masak telah betul-betul panas, masukkan doh yang telah dicanai nipis tadi.
12. Api kena sentiasa besar. Apabila telah masukkan dalam kuali, siram-siramkan minyak panas ke atas doh supaya doh menggelembung.
13. Ulangi langkah 9, 10, 11 dan 12 sehingga doh habis.
14. Hidangkan roti puri bersama kari daging untuk dimakan bersama-sama.
Selamat mencuba!
Untuk lebih detail, boleh tonton video di bawah.
https://youtu.be/iZuyBgIOxlQ
Sumber: Nurul Jannah melalui Rasa Share Resipi
5 Idea Donut Ala Perancis Dari Chef Frederic Oger, Kenakannya Bagai Berada di Kafe Paris
Ni dia resipi dan gaya donut ala Perancis. Resipi ori dari Chef Frederic Oger yang berasal dari Perancis, kini sudah berumahtangga dengan rakyat Malaysia serta menetap di sini.
Beliau adalah pemilik Pastry Institute of St Honore, di Taman Tun Dr Ismail. Variasi donutnya sungguh mempesona dan memikat selera.
Himpunan donut berwarna serta lembut gebu ini juga cukup membuatkan sesiapa yang melihat pasti terliur. Kalau nak tahu kelazatannya bolehlah mencuba resipi Chef tersohor ini.
GREEN TEA CHOCOLATE DOUGHNUT
BAHAN-BAHAN :
Bahan doh :
- 250gm tepung rose @ tepung gandum
- 5gm yis kering
- 30gm mentega cair
- 25gm gula aising
- 125ml susu
- 60gm kuning telur
- 2 gm garam
Bahan inti :
- 50gm coklat gelap 54% * kandungan koko/coklat
- 5gm serbuk teh hijau
- 100gm krim
CARA MEMASAK :
Cara buat doh :
- Masukkan tepung, garam, yis, gula dan mentega ke dalam mangkuk adunan.
- Kemudian masukkan susu dan kuning telur, sedikit demi sedikit
- Ulikan doh hingga tidak melekat di tepi mangkuk dan boleh meregang
- Bentukkan doh dan biarkan ia kembang dua kali ganda selama sejam.
- Ambil doh tumbuk untuk keluarkan angin, dan bulatkan bentuk donut masukkan inti,
- Kemudian biarkan selama 20 minit, untuk proses gebukan donut.
- Panaskan minyak di dalam kuali, dan goreng hingga keperangan dengan api yang sederhana.
- Toskan dan biarkan sejuk sebelum meletakkan /menaburkan bahan topping di atasnya di atasnya.
Cara masak inti :
- Didihkan krim bersama serbuk teh hijau, di dalam satu mangkuk
- Tutupkan api dan tuangkan coklat
- Kacau hingga sebati
Saiz hidangan : 15 keping, 33gm setiap satu
Waktu memasak : 25 minit
Cara memasak : Goreng minyak penuh
Jenis masakan : Donat
Keistimewaan : Teh hijau memberikan rasa yang sungguh nyaman
Anggaran kos : RM 20-RM 30
Info Chef : Untuk rasa yang lebih asli anda bolej memasukkan sedikit serbuk teh hijau ke dalam adunan doh donat.
STRAWBERRY ROSE JAM DOUGHNUT
BAHAN-BAHAN :
Bahan doh :
- 250gm tepung rose @ tepung gandum
- 5gm yis kering
- 30gm mentega cair
- 25gm gula aising
- 125ml susu
- 60gm kuning telur
- 2 gm garam
Bahan inti :
- 125gm puri strawberi
- 40gm gula
- 2gm esen ros
- 3gm pectin
CARA MEMASAK :
Cara buat doh :
- Masukkan tepung, garam, yis, gula dan mentega ke dalam mangkuk adunan.
- Kemudian masukkan susu dan kuning telur, sedikit demi sedikit
- Ulikan doh hingga tidak melekat di tepi mangkuk dan boleh meregang
- Bentukkan doh dan biarkan ia kembang dua kali ganda selama sejam.
- Ambil doh tumbuk untuk keluarkan angin, dan bulatkan bentuk donut masukkan inti,
- Kemudian biarkan selama 20 minit, untuk proses gebukan donut.
- Panaskan minyak di dalam kuali, dan goreng hingga keperangan dengan api yang sederhana.
- Toskan dan biarkan sejuk sebelum mencelupkan permukaan donat di atas inti strawberi yang sudah dimasak tadi.
Cara masak inti :
- Campurkan dan satukan gula dan pectin
- Kemudian masukkan puri dan esen
- Didihkan hingga suhu 106 darjah Celcius.
Saiz hidangan : 15 keping, 33 gm setiap satu
Waktu memasak : 25 minit
Cara memasak : Goreng minyak penuh
Jenis masakan : Donut
Keistimewaan : Kaya dengan rasa strawberi yang lazat.
Anggaran kos : RM 20-30
Info Chef : Pektin adalah bahan pemekat jam (ejen ‘gelling’). Mengurangkan waktu memasak.
TWIST DOUGHNUT WITH SESAME ALMOND TOPPING
BAHAN-BAHAN :
Bahan doh :
- 250gm tepung rose @ tepung gandum
- 5gm yis kering
- 30gm mentega cair
- 25gm gula aising
- 125ml susu
- 60gm kuning telur
- 2 gm garam
Bahan ‘topping’:
- 125gm coklat putih | dicairkan
- 40gm bijan putih
CARA MEMASAK :
Cara buat doh :
- Masukkan tepung, garam, yis, gula dan mentega ke dalam mangkuk adunan.
- Kemudian masukkan susu dan kuning telur, sedikit demi sedikit
- Ulikan doh hingga tidak melekat di tepi mangkuk dan boleh meregang
- Bentukkan doh dan biarkan ia kembang dua kali ganda selama sejam.
- Ambil doh tumbuk untuk keluarkan angin, dan bulatkan bentuk donut masukkan inti,
- Kemudian biarkan selama 20 minit, untuk proses gebukan donut.
- Panaskan minyak di dalam kuali, dan goreng hingga keperangan dengan api yang sederhana.
- Toskan dan biarkan sejuk sebelum mencelupkan permukaan donat di atas coklat putih dan taburkan bijan putih.
Saiz hidangan : 15 keping, 33 gm setiap satu
Waktu memasak : 25 minit
Cara memasak : Goreng minyak penuh
Jenis masakan : Donut
Keistimewaan : Rangup dengan taburan bijan yang lemak.
Anggaran kos : RM 20-30
Info Chef : Untuk lebih rasa bijan anda boleh menaburkan sedikit bijan ke dalam adunan doh.
DOUGHNUT WITH MANGO FILLING & COCONUT TOPPING
BAHAN-BAHAN :
Bahan doh :
- 250gm tepung rose @ tepung gandum
- 5gm yis kering
- 30gm mentega cair
- 25gm gula aising
- 125ml susu
- 60gm kuning telur
- 2 gm garam
Bahan inti manga :
- 125gm puri manga
- 40gm gula
- 3gm pectin
Bahan topping :
- Kelapa parut kering secukupnya
(Boleh disangai jika suka)
CARA MEMASAK :
Cara buat doh :
- Masukkan tepung, garam, yis, gula dan mentega ke dalam mangkuk adunan.
- Kemudian masukkan susu dan kuning telur, sedikit demi sedikit
- Ulikan doh hingga tidak melekat di tepi mangkuk dan boleh meregang
- Bentukkan doh dan biarkan ia kembang dua kali ganda selama sejam.
- Ambil doh tumbuk untuk keluarkan angin, dan bulatkan bentuk donut masukkan inti,
- Kemudian biarkan selama 20 minit, untuk proses gebukan donut.
- Panaskan minyak di dalam kuali, dan goreng hingga keperangan dengan api yang sederhana.
- Toskan dan biarkan sejuk sebelum menaburkan atau menekap permukaan donat di atas kelapa parut kering.
Cara buat inti mangga :
- Campurkkan gula dengan pectin
- Kemudian masukkan puri mangga
- Didihkan sehingga suhu 106 darjah Celcius
Saiz hidangan : 15 keping, 33 gm setiap satu
Waktu memasak : 25 minit
Cara memasak : Goreng minyak penuh
Jenis masakan : Donut
Keistimewaan : Gabungan rasa mangga dan coklat yang sungguh nikmat.
Anggaran kos : RM 20-30
INFO CHEF : Anda boleh juga memasukkan potongan dadu kecil mangga untuk rasa manga yang lebih sedap.
COFFEE CRUMBLE DOUGHNUT
BAHAN-BAHAN :
Bahan doh :
- 250gm tepung rose @ tepung gandum
- 5gm yis kering
- 30gm mentega cair
- 25gm gula aising
- 125ml susu
- 60gm kuning telur
- 2 gm garam
Bahan ‘topping’:
- 50gm gula
- 50gm tepung gandum
- 50gm mentega
- 1 gm serbuk kopi Nescafe
CARA MEMASAK :
Cara buat doh :
- Masukkan tepung, garam, yis, gula dan mentega ke dalam mangkuk adunan.
- Kemudian masukkan susu dan kuning telur, sedikit demi sedikit
- Ulikan doh hingga tidak melekat di tepi mangkuk dan boleh meregang
- Bentukkan doh dan biarkan ia kembang dua kali ganda selama sejam.
- Ambil doh tumbuk untuk keluarkan angin, dan bulatkan bentuk donut masukkan inti,
- Kemudian biarkan selama 20 minit, untuk proses gebukan donut.
- Panaskan minyak di dalam kuali, dan goreng hingga keperangan dengan api yang sederhana.
- Toskan dan biarkan sejuk sebelum menaburkan atau menekap permukaan donat di atas campuran bahan topping.
Cara buat topping :
- Campurkan kesemua bahan-bahan topping hingga membentuk tekstur yang diinginkan (usah terlalu halus)
Saiz hidangan : 15 keping, 33 gm setiap satu
Waktu memasak : 25 minit
Cara memasak : Goreng minyak penuh
Jenis masakan : Donut
Keistimewaan : Berperasa kopi dengan aroma yang sungguh memikat selera.
Anggaran kos : RM 20-30
Info Chef : Anda boleh memasukkan serbuk kopi sedikit untuk rasa kopi yang lebih ‘kuat’
RESIPI : CHEF FREDERIC OGER
Terima kasih : PASTRY INSTITUTE OF ST HONORE, TTDI Plaza, A1-11, Jalan Wan Kadir 3, Taman Tun Dr Ismail, Kuala Lumpur
Cara Buat Kulit Pai Rapuh Dan Sedap. Ikut Resipi Dan Petua Dari Eny
Kesedapan pai ni banyak bergantung kepada doh atau pastri dibuat selain intinya.Cara buah doh dan teknik membuatnya kena betul baru pastri jadi rapuh dan sedap. Ni tip dan perkongsian resipi dari Eny Abdullah boleh dijadikan panduan untuk mendapat kulit pastri pai yang diiinginkan.
RESIPI KULIT PAI
* sesuai untuk pai bersaiz besar
Bahan-bahan :
- 1 cawan tepung
- 1 sudu besar gula
- 1/2 sudu kecil garam
- 1/2 cawan Butter (beku terus dari peti ais e)
- 4 sudu besar air ais sejuk
TIP BUAT PASTRI RAPUH :
1. Guna mentega yang sejuk
Biasanya kalau buat kek kita kena pakai mentega yang perlu dilembutkan pada suhu bilik. Tapi untuk kulit pastri, mentega boleh guna mentega terus dari dalam peti sejuk
2. Parut mentega
Sebab mentega masih sejuk jadi keras dan mudah diparut menggunakan pemarut biasa tu. Bila kita pakai pemarut ni, kita akan dapat hasil kulit pastry yang flaky dan rapuh.
3. Guna air ais
Bukan air sejuk tapi air berais. Sediakan satu cawan air berisi ais ketul di dalamnya semasa kita mengadun pastry.
4. Jangan uli tapi adun
Jangan sesekali menguli macam kita uli doh untuk buat donat atau pizza. Tapi kita perlu adun (campur dan gaul sehingga menjadi adunan sebati) sehingga menjadi seketul doh. Caranya hanya putar pakai hujung pemegang senduk kayu
CARA MENGADUN
1. Campurkan mentega dan tepung dalam satu mangkuk. Pakai jari ratakan mentega dan tepung menjadi serbuk. Tetapi jangan lama sangat, cukuplah sehingga mentega bergaul dengan mentega.
2. Masukkan air sejuk sesudu demi sesudu, putar tepung dengan hujung pemegang senduk kayu sehinga adunan nampak berketul dan agak boleh dibentuk
3. Kemudian guna tangan dan bentuk kan adunan menjadi bulat dengan menekan nekan sehingga padat.
4. Simpan adunan dalam peti sejuk sekurang-kurangnya sejam sebelum digunakan.
Kredit foto & Resepi : www.enyabdullah.com
ANDA MUNGKIN SUKA RESIPI INI :
Pai VS Quiche, Mana Satu Jadi Kegemaran. Rasa Enak Tapi Jenis Pastri Berbeza
DAN JUGA RESIPI INI :