Menu yang satu ini tidak pernah jemu makan. Biarpun berapa kali menikmatinya. Cara membuatnya juga berbeza-beza yang penting bahan asasnya ialah pisang. Nak sedap gunalah pisang emas.
Chuqodoq Pisang Loqstaq
10 biji pisang emas (dilenyek)
1 1/3 cawan tepung gandum
1/2 cawan tepung beras
2 cawan kelapa parut
4 sudu makan brown sugar
1 sudu teh baking powder
1 sudu teh soda bikarbonat
Garam secukup rasa
Minyak untuk menggoreng
Cara memasak:
Ads
1.Sediakan kuali & panaskan minyak secukupnya.
2.Kemudian lenyekkan pisang jangan lumat sangat dan masukkan tepung gandum, tepung beras, gula perang & kacau sebati
3.Selepas itu masukkan baking powder, soda bikarbonat & garam kacau sebati
4.Jika adunan terlalu pekat boleh masukkan sesudu dua air .
(Peringatan jangan cair sangat)
5.Goreng dan balik-balikkan sehingga masak.
6.Angkat & toskan minyak dan boleh dihidang.
Ads
SELAMAT MENCUBA! 😘
Resipi Ikhlas dari Datin Shida Yusoff @missdessertparlour
Nagasari Pisang, kuih lama dalam keluarga lepat ini sangat sedap. Dihasilkan dari tepung beras, tepung ubi, gula dan santan, sudah cukup membayangkan keenakannya. Kalau anda belum cuba membuatnya, cubalah ye, resipi macam biasa RASA sharekan kat sini. Kot-kot hujung minggu teringin buat kuih sendiri.
NAGASARI PISANG BAHAN-BAHAN: 200gm tepung beras 50gm tepung ubi 125gm gula pasir 800 ml santan 1sudu teh garam 1/2 sudu teh esen vanila 1 helai daun pandan | simpulkan. Daun pisang secukupnya | layur dan lap Pisang secukupnya ikut cita rasa
CARA MEMASAK:
Masukkan santan,gula pasir,garam dan daun pandan dalam periuk.
Renehkan sekadar santan masak sahaja, kemudian tutup api.
Dalam bekas lain, campurkan tepung beras dan tepung ubi, esen vanilla, kemudian tuangkan santan tadi.
Adun perahan hingga rata agar tidak bergentel.
Letakkan semula di atas dapur, renehkan di atas api kecil sambil kacau.
Reneh hingga meletup-letup, baru tutup api.
Sediakan daun pisang yang sidah dipotong ikut saiz dan dilap.
Tuangkan sesudu adunan kemudian ratakan dan letakkan pisang di atasnya dan tutup degan sesudu lagi adaunan.
Lipatkan daun pisang, kemudian susun dalam pengukus, kukus hingga masak lebih kurang 15-20 minit.
Setelah masak,sejukkan seketika sebelum sedia dihidangkan.
Hari tu beli keledek ada lagi lebihannnya. Jadi jom buat talam vanila pandan keledek. Talam vanila pandan keledek ini menggunakan loyang 10×10(kalau nak buat loyang 8 inci, bahagikan separuh bahan dalam resipi ni). Sedap ni buat untuk minum petang. Gerenti tak cukup sepotong. Lemak manis cukup rasa.
Talam Vanila Pandan Keledek Cukup Rasa
Bahan-bahan:
5 helai daun pandan. (potong, kisar dengan satu cawan air. Tapis,ketepikan dulu.
Melihat pada cara membuat kuih kole kacang, memang agak mencabar untuk membuat kuih tradisional ini. Silap buat, tahi minyak jadi pahit. Tapi, dengan teknik dan resipi yang betul, memang boleh dibuat. Lama-lama cuba buat, mesti makin lama makin sedap kuih kole kacang kita.
Hanya menggunakan sukatan cawan, mudah untuk diikut resipi ini. Jom kita lihat resipinya!
KOLE KACANG LEMAK MANIS (SUKATAN CAWAN)
BAHAN TAHI MINYAK
3 cawan santan pekat
Secubit garam
Tahi minyak ditapis selepas siap dimasak.
CARA MEMBUAT TAHI MINYAK
1. Dalam kuali, masukkan santan dan garam.
2. Masak sehingga bertukar menjadi warna coklat keperangan.
3. Kena selalu kacau supaya tidak hangit. Api perlahan sahaja.
BAHAN KUIH
2 cawan gula merah
1 cawan air
1/2 cawan gula pasir
3 helai daun pandan
2 cawan tepung kacang hijau goreng (rujuk video)
2 cawan santan pekat
1 sudu kecil garam
5 cawan air panas (1 liter)
CARA MEMBUAT
1. Dalam kuali, masukkan gula merah, air, gula pasir dan daun pandan. Masak sehingga gula larut. Tidak perlu lama sangat bimbang air gula jadi pekat. Siap masak, tapiskan air gula. Ketepikan.
2. Dalam kuali lain, sangai tepung kacang hijau goreng tadi selama 5 minit.
3. Masukkan santan dan air panas sedikit demi sedikit. Sambil masukkan, kacau adunan supaya sebati. Adunan memang akan jadi berketul-ketul. Kena selalu kacau supaya tidak berketul.
Kacau selalu supaya tidak berketul-ketul.
4. Selepas tiada lagi tepung yang berketul, masukkan air gula yang telah dibuat awal tadi. Masak sehingga pekat dan likat sedikit. Keluarkan daun pandan.
Keluarkan daun pandan.
5. Kacau lagi adunan supaya lebih cantik teksturnya.
6. Masukkan pula minyak yang terhasil daripada tahi minyak yang kita buat awal-awal tadi. Hasilnya tepung akan berkilat.
7. Tuangkan adunan dalam loyang. Ratakan adunan supaya kuih padat dan licin permukaan atasnya.
8. Taburkan tahi minyak. Tutup dengan aluminium foil dan biarkan sejuk pada suhu bilik sahaja. Lebih kurang 3 hingga 4 jam. Kemudian, bolehlah potong kuih kole kacang anda.