Malam ni kita malas nak makan nasi. Kononnya nak makan menu yang ringkas saja. Lalu menu Chicken Popcorn yang min rasa sedap dan mudah buat. Bahagian dada ayam yang selalu tak laku, boleh buat ni. cepat je licin. Ini resipinya.
Resipi Chicken Popcorn
Dada Ayam | potong dadu Lada sulah Serbuk kunyit Garam Perasa Gaul dan perap semua bahan
Bahan Goreng Chicken Popcorn 1-Tepung gandum+Baking powder ( letak dalam satu mangkuk) 2-Telur dikocok (letak dalam satu mangkuk lain)
Cara goreng Chicken Popcorn 1.Ayam yang diperap disalut dengan tepung, kemudian celup telur last salut semula dengan tepung.
Nak belajar cara-cara membuat Kuih Bulan & Roti Homemade? Jom sertai Kelas Online RASA bersama bersama Chef Shafee Madianuddin, pemilik Restoran Mangkuk.
Kelas Online Kuih Bulan Pandan Lotus & Roti Salted Egg
Tarikh: 8 Oktober 2022 (Sabtu) Masa: 10.30 pagi Medium: Secara online/atas talian (link akan disertakan selepas pendaftaran)
Berminat nak join?FREE je tau. Daftar sekarang DISINI
Tak tahu nak masak apa? Lubuk resipi RASA kini di SEENI, tak perlu susah lagi. Download seeNI sekarang!
Bagi peminat kaki ayam, hidangan kerabu kaki ayam mungkin sudah tidak asing lagi. Apatah lagi, tekstur kaki ayam yang lembut selepas direbus lama menjadikan kerabu kaki ayam sangat sedap untuk diratah begitu saja.
Sama juga halnya apabila kaki ayam dijadikan sup. Menghirup kuah sup panas-panas di samping mengunyah kaki ayam adalah salah satu nikmat bagi penggemar kaki ayam.
Jom kita lihat resipi kerabu kaki ayam yang RASA kongsikan kali ini.
KERABU KAKI AYAM
BAHAN-BAHAN
10 Kaki ayam
10 tangkai cili padi merah/hijau (dihiris)
1 labu bawang besar (dihiris)
1 batang serai (dihiris)
5 biji tomato ceri (dihiris)
2 sudu kecil sos ikan
2 biji limau kasturi
Sedikit garam dan gula
CARA MEMBUAT
1. Rebus kaki ayam sehingga lembut. Sejukkan. Apabila telah sejuk, tanggalkan isi dari tulang.
2. Dalam bekas besar, masukkan kaki ayam yang telah dibuang tulang. Campurkan semua bahan hiris iaitu cili padi, bawang besar, serai, dan tomato ceri. Gaul rata.
3. Masukkan sos ikan, perahkan limau kasturi dan perasakan dengan garam serta gula. Gaul lagi.
4. Kalau suka hirup kuah, boleh masukkan sedikit air rebusan kaki ayam tadi.
Tip: Kaki ayam boleh diganti dengan udang, sotong, perut, ayam atau daging.
Selamat mencuba!
Dakgangjeong bermaksud ayam rangup manis (sweet crispy chicken) yang berasal dari Korea. Resipi ini diperlengkapkan dengan gochujang atau pes cili Korea. Namun pengguna facebook bernama Ilyana Isa ini telah mengolahnya menjadi satu resipi istimewa dengan cita rasa Melayu. Malah turut menarik minat anak-anak untuk menikmatinya.
Jadi, korang pun boleh cuba resipi ini untuk menambah selera anak-anak makan. Jom kita tengok resipi yang Ilyana kongsikan.
DAKGANGJEONG
(SWEET CRISPY CHICKEN)
Bahan Ayam
Ayam bahagian kepak (potong 3)
Garam
Lada hitam
Tepung jagung
Tepung naik sendiri
Tepung beras
* kalau tiada tepung naik sendiri, boleh guna tepung biasa dan sedikit baking powder.
Cara membuat
1. Gaul kepak ayam dengan garam dan lada hitam. Salutkan dengan tepung. Genggam kemas ayam supaya tepung melekat pada ayam. Tepung tidak perlu dibancuh dengan air.
2. Goreng kepak ayam dengan minyak sederhana panas sehingga masak.
3. Toskan kepak ayam. Biarkan sekejap kepak ayam dalam 15 minit supaya jus ayam keluar sikit.
4. Goreng kepak ayam sekali lagi dengan minyak yang betul-betul panas sehingga garing.
Nota: Kepak ayam perlu digoreng dua kali supaya kepak ayam betul-betul rangup. Ini juga menjadikan tepungnya garing dan tidak lembik lepas salut sos nanti.
Bahan sos manis pedas
Minyak masak untuk menumis
Bawang putih (cencang halus)
Cili kering segenggam (buang biji dan potong-potong)
1 sudu besar kicap
1 sudu besar sos tomato
2 sudu besar gula perang
1 sudu besar cuka
Cara membuat
1. Tumiskan bawang putih dan cili kering.
2. Tambah kicap, sos tomato dan gula perang.
3. Masak sehingga likat berkilat.
4. Masukkan cuka.
5. Gaulkan kepak ayam dengan sos sehingga rata.
6. Angkat dan hidangkan.
7. Tabur sedikit bijan sebagai hiasan.
Ayam panggang memang sedap. Ramai yang suka. Rasanya berempah dan boleh diolah sama ada nak pedas atau agak manis. Tapi kali ini kita modenkan sikit sos percik tu. Kita letak keju. Ha, lain daripada yang lain kan? Jom cuba buat.
AYAM PANGGANG & SOS PERCIK BERKEJU
BAHAN-BAHAN AYAM PANGGANG
1 inci halia
2 ulas bawang putih
1/2 sudu kecil serbuk kunyit
1/2 sudu kecil lada sulah
Garam secukupnya
5 ketul paha ayam
Sedikit minyak masak
CARA MEMBUAT
1. Kisar halia dan bawang putih. Campurkan dengan serbuk kunyit, lada sulah dan garam.
2. Lumurkan bahan tadi pada paha ayam.
3. Panaskan kuali leper dan letakkan sedikit minyak.
4. Panggangkan ayam atas kuali sehingga masak.
BAHAN-BAHAN SOS PERCIK BERKEJU
BAHAN A
15 tangkai cili kering (direndam)
10 ulas bawang merah
3 ulas bawang putih
3 cm halia
3 batang serai
2 cm kunyit hidup
CARA MEMBUAT BAHAN A
1. Kisar semua bahan di atas.
BAHAN B
250 ml santan pekat
2 sudu besar gula
1 sudu besar tepung beras
2 kiub pati ayam
3 keping keju
CARA MEMBUAT BAHAN B
1. Campur Bahan A dan Bahan B dalam periuk.
2. Masak atas api sederhana sehingga kuah hampir pekat.
3. Curahkan kuah percik atas ayam panggang.
Cucur badak montok ini memang buat kita teruja untuk makan. Bentuknya yang bulat comel Bersama inti homemade tak dinafikan cukup sedap.Kuih tradisi ini tak...