Untitled design – 2019-07-25T142925.205.

Ayam Paprik

Menu ayam boleh dipelbagaikan. Bagi yang sukakan menu pedas masakan Thailand boleh dipertimbangkan. Apa lagi kalau bukan ayam paprik. Kalau anda tidak makan terlalu pedas boleh kurangkan kepedasannya. Cara buatnya sangat mudah dengan langkah-langkah berikut.

Bahan-bahan:
Ayam bahagian dada
Serbuk kunyit
Garam secukup rasa

Cara memasak:

IKLAN

Langkah 1: Potong dadu ayam + kunyit sikit + garam goreng ayam separuh masak. Ketepikan.


66793521_910621512608130_969716268686901248_n.

 

IKLAN


step 1.

Bahan sos:
Bawang merah
Bawang putih
Halia
(Tumbuk 3 bahan-bahan) ni sehingga lumat )


bahan sos.

IKLAN

Bahan-bahan tumis:
Bahan- tumbuk tadi (3 bahan tadi)
serbuk cili
serai 1 batang
daun limau purut
sos tiram
sos cili kicap manis (bubuh ckit je nak bagi warna sos cantik)


bahan tumis.

Cara memasak:

1.Tumis 3 bahan tadi + serbuk cili + serai+ daun limau purut.
2.Tumis sehingga garing kemudian masukkan air dan tambah sos cili, sos tiram, kicap. Tambahkan lagi garam & perasa.
3.Apabila sudah masak pecah minyak sempurna masukkan ayam yang digoreng separuh tadi + sayuran (kacang panjang,bawang besar,cili besar)
4. Siap untuk dihidang.