Roti John adalah antara street food popular di kalangan rakyat Malaysia. Bila bulan puasa, ia ibarat menu wajib ada di waktu berbuka. Jika anda penggemar Roti John, cubalah buat sendiri. Pasti puas hati. Resipi perkongsian saudari Tengku RosElyza Raja Muhammad ni nampak mudah. Jom cuba!
RESIPI ROTI JOHN HOMEMADE
BAHAN-BAHAN:
Roti john/roti oblong (belah tengah)
Daging kisar ramly (daging burger pun boleh)
Bawang merah, cili merah & cili api – dihiris
2-3 biji telur
Planta secukupnya
Sos cili secukupnya
Mayones secukupnya
Sos Thousand Island secukupnya
Sayuran : Timun, kubis – disagat halus
Sedikit garam
CARA MEMASAK:
1. Satukan telur, daging, bawang, cili dan juga garam. Ketepikan.
Ads
2. Sapukan plantan pada roti. Ketepikan.
3. Cairkan sedikit planta di dalam kuali. Kemudian masukkan campuran daging dan telur tadi. Biarkan hingga masak.
Ads
4. Tekap roti diatas daging tadi. Biarkan seketika baru diterbalikkan.
5. Bila dah masak, angkat.
Ads
6. Letakkan sayur serta sos cili, mayones dan sos Thousand Island.
7. Potong ikut saiz bersesuaian dan sedia untuk dinikmati.
Jika ke kafe, pasti tidak terlepas dari menikmati pastri yang dihidangkan. Walaupun harganya boleh tahan mahal. Jadi bolehlah buat sendiri kalau dah suka. Ini cara mudah membuatkan guna kulit puff dari jenama Kawan. Ha nak makan banyak mana pun boleh bila dah tahu cara buatnya. Sedap untuk sarapan dan minum petang.
Sardin Puff
Bahan-bahan:
Kulit Puff – jenama Kawan
1 tin kecil sardin
Bawang besar -dihiris
Lada-dihiris
Sebiji limau kasturi
Minyak untuk menumis
Garam
Cara memasak:
1.Panaskan sedikit minyak.
2.Tumis bawang dan lada sampai layu.
3.Masukkan isi sardin dan sedikit sos sardin. Kacau sehingga sardin hancur, masukkan garam dan perahkan limau, kacau hingga sedikit kering.
4.Isikan inti sardin kedalam kulit puff dan seal dengan air.
5.Susun ke dalam loyang. Sapukan kuning telur di permukaan puff.
Selain roti canai, capati juga menjadi kesukaan semua. Teksturnya yang lembut kalau dapat satu pun kenyang. Nak tahu bagaimana nak buat capati walau dah sejuk tapi masih lembut. Sha Yaacob berkongsikan resipi capati turun-temurun keluarganya selama 30 tahun.Rahsianya adalah bergantung pada jenis tepung yang diguna.Untuk adunan sekilo tepung ni dapat 23 biji capati. Bolehlah cuba nanti.
CAPATI
Bahan-bahan: 1 kg tepung atta (elok beli yang timbang, baru lembut elok dan original capati) kalau yang pek nanti capati keras. 1 liter air (kurangkan sikit tak apa, nanti keras boleh tambah air masa uli) 2 sudu kecil garam 1 sudu teh gula 2 sudu gula majerin sayur
Cara membuat: 1.Masukkan air dalam bekas, gula dan garam.Sebatikan. 2.Masak majerin sampai cair. Masukkan dalam bekas air tadi.
3.Uli jangan terlalu lembut, jangan terlalu keras.
240584340_3032170947101735_8167401240126474399_n
4.Siap rehatkan 30 minit, boleh buat bebola.Lagi elok doh bebola dibiarkan semalaman supaya lebih lembut dan sedap dimakan.
Anda suka makan roti? Jika ya, resipi Roti Kastard sedap perkongsian saudari Nita -nvoo Daniels ni antara yang boleh dicuba. Memang enak kalau dapat makan panas-panas. Malah, inti kastard tu juga boleh digantikan dengan keju mozzarella atau apa-apa inti kegemaran. Anda pasti suka. Jom cuba! Boleh buat untuk sarapan atau minum petang.
1/2 – 1 sudu teh esen vanilla – ikut citarasa – beli online DISINI
3 sudu makan gula – boleh lebihkan jika suka manis
CARA MEMASAK:
1. Satukan semua bahan dalam periuk dan masak guna api sederhana hingga likat dan mendidih. 2. Sejukkan terlebih dahulu sebelum digunakan. 3. Jika suka inti keju, guna parutan keju mozzarella bagi menggantikan inti kastard.
INFO: 1. Jika tiada tepung roti, boleh guna tepung gandum. Tetapi perlu ayak 2 kali. 2. Selain seperti bentuk dalam gambar, boleh bentukkan roti ikut kreativiti masing-masing.
Kajian menunjukkan teh daun jambu batu mampu merencatkan virus H1N1 hingga 5 kali lebih kuat daripada teh hijau. Ketahui cara penyediaannya untuk bantu rawat influenza secara semula jadi.