
Belanja rumah boleh dikurangkan jika kita tahu caranya. Salah satu yang boleh anda lakukan ialah menyediakan sajian ala kedai tapi secara homemade. Macam roti canai ni resipi perkongsian saudari Aien Alaam ni. Sangat berbaloi untuk dicuba.
ROTI CANAI HOMEMADE
BAHAN-BAHAN:
- 1kg tepung gandum
- 2 sudu makan marjerin / 3 sudu makan minyak masak
- 2 sudu teh garam
- 1 biji telur – tak letak pun tak apa
- 2 sudu makan susu pekat manis
- Air sejuk secukupnya
CARA MEMASAK:
1. Campurkan tepung dan garam. Gaul-gaulkan.
2. Kemudian masukkan marjerin/minyak, susu pekat manis dan telur. Masukkan juga air sedikit demi sedikit dan uli sampai tepung tidak melekat di tangan.
3. Bahagikan doh kepada beberapa bahagian kecil. Saiznya bergantung pada saiz roti canai yang nak dibuat. Kemudian sapu marjerin ( nak rendam dalam minyak pun boleh)
4. Biarkan doh-doh roti canai tadi selama 3-4 jam barulah boleh ditebar.
5. Canai doh nipis-nipis dan tebar ikut kreativiti. Goreng dalam kuali dan sedia untuk dinikmati bersama kuah pilihan.
6. Jika nak buat untuk sejukbeku, masak doh roti canai cukup sekadar untuk matikan tepung dan bukan sampai garing.
7. Sejukkan dan letak dalam plastik atau bekas bersesuaian. Simpan dalam peti sejukbeku.
https://www.facebook.com/100000165370168/videos/2275768809105276/
Kredit resipi & foto: Aien Alaam
Download seeNI sekarang!
KLIK DI SEENI
Resepi Creamy Chicken Thai Bread Sedap & Mudah

Jom buat Creamy Chicken Thai Bread ni. Nampak sedap kan? Cara membuatnya mudah sahaja. Rotinya tidak perlu bakar pun. Hanya goreng sahaja. Sesuai sangatlah dicuba sebab bila resipi goreng ni, lebih cepat dan tidak renyah. Jom cuba resipi perkongsian saudari Tahrunnisah Jali ni. Pasti pus hati dengan rasanya.
CARA MASAK CREAMY CHICKEN THAI BREAD
Resepi Roti:
- 500gm tepung gandum – beli online disini
- 80gm gula yang dikisar halus/kastor – beli online disini
- 5gm garam
- 20gm susu tepung – beli online disini
- 5gm bread softener – beli online disini
- 5gm bread improver – beli online disini
- 12gm instant yis – beli online disini
- 1biji telur saiz A atau 2 biji saiz c – (Pecahkan dalam mangkuk dan tambah garam. Kacau hingga sebati)
- 70gm mentega (empunya resipi guna shortening) – beli online disini
- 225gm air sejuk /kalau guna 2 biji telur saiz c, kurangkan air kepada 180-190gm
BAHAN SALUT:
- Serbuk roti oren & putih – beli online disini
- 1 biji telur
CARA MEMASAK:
1. Campur semua bahan keringke dalam bekas. Ketepikan.
2. Pukul telur bersama garam. Ketepikan.
3. Campurkan yis ke dalam gelas berisi air suam. Tambah 1 sudu teh gula kastor, Biarkan 5 minit sehingga ia berbuih dan mengembang.
4. Masukkan bahan cecair iaitu bancuhan yis dan juga telur ke dalam campuran bahan kering. Uli hingga sebati.
5. Masukkan butter atau shortening. Uli hingga doh licin dan elastik dalam 20-30 minit.
6. Rehatkan doh selama 40 minit atau sehingga naik sekali ganda.
7. Setelah doh kembang, tumbuk doh. Kemudian bulat-bulatkan doh seberat 30gm setiap satu. Rehatkan lagi selama 15 minit.
8. Sediakan serbuk roti ( breadcrumb). Campurkan kedua-duanya dan pecahkan telur di dalam bekas berasingan.
9. Ambil doh yang telah direhatkan selama 15 minit tadi dan celup ke dalam bancuhan telur.
10. Kemudian golek-golekkan ke dalam bekas berisi serbuk roti tadi. Lakukan hingga habis doh.
11. Letakkan doh diatas loyang dan biarkan selama 10 minit. Tutup permukaan roti dengan kain atau plastik.
12. Panaskan minyak dalam kuali dan masukkan doh yang bersalut breadcrumb tadi. Masak hingga kekuninggan menggunakan api sederhana.
13. Angkat dan toskan minyak.
Bahan Inti Creamy Chicken:
- 1 sudu besar mentega – beli online disini
- 1 sudu besar tepung gandum
- 1 cawan susu segar
- 1 biji bawang besar | dipotong dadu
- 2 ulas bawang putih | dipotong dadu
- 2 keping dada ayam | dicincang halus
- 1/2 biji capsicum hijau | dipotong dadu
- 1 biji tomato | dipotong dadu
- 5 biji cendawan butang | dipotong nipis – beli online disini
- 1 sudu kecil lada hitam | tumbuk – beli online disini
- 1 kiub pati ayam – beli online disini
- Garam secukup rasa
CARA MEMASAK:
1. Cairkan mentega dalam periuk. Masukkan tepung gandum. Kacau sekata selama 3 minit. Kemudian masukkan susu segar.
2. Masukkan perapan ayam (ayam diperap dengan garam dan lada hitam tumbuk selama30 minit) dalam periuk tadi. Kacau sebati.
3. Masukkan bawang,capsicum, cendawan butang dan tomato. Sentiasa kacau untuk elakkan inti hangus. Setelah inti kelihatan pekat, padamkan api.
4. Potong bahagian tengah roti dan masukkan inti.Hias mengikut kreativiti anda.
Kredit resipi & foto: Tahrunnisah Jali
[Sertai Telegram Geng Rasa Share Resipi]
Dapatkan lebih banyak resipi yang mudah, sedap & cepat masak di laman web RASA:
Resipi Biskut Tat Teratai Sedap Boleh Buat Untuk Aidilfitri Nanti.
Resipi Sambal Padang Sedap, Masak Macam Ni Tahan Berbulan-Bulan
Resipi Kek Pisang Coklat Kukus Lembut, Gebu Macam Span, Sukat Guna Cawan Je
Dumpling Soup Homemade Halal, Modal Bawah RM10 Boleh Dapat 40 Biji
Tonton lebih banyak video masakan mudah & sedap di Dailymotion @Rasa & Youtube @Majalah Rasa Official
Resipi Lasagna Spagheti Bolognaise Paling Mudah.Sangat Sedap & Tak Muak

Waktu PKP ni kadang kala masak ada juga berlebihan. Maka kenalah kreatif untuk hasilkan menu lain agar tidak berlaku pembaziran makanan. Semalam ada masak spagheti bolognaise jadi lebihan tersebut jangan pula dibuang. Simpan boleh buat lasagna untuk dinikmati seisi keluarga. Enak dan menyelerakan.
Lasagna Spagheti Bolognaise
Bahan A (spagheti bolognaise)
Spaghetti direbus dan toskan
Sos prego bolognaise
1 labu bawang putih-cincang dadu
Isi ketam/sosej/isi ayam cincang /isi daging cincang
3 sudu butter
Bahan B ( sos putih)
1 tin sos cendawan
1 labu bawang Holland-potong dadu
1 biji tomato -potong dadu
4 sudu tepung gandum-BELI ONLINE DI SINI
3 sudu butter
1 cawan susu cair-BELI ONLINE DI SINI
Gula & /garam
Sedikit lada sulah-BELI ONLINE DI SINI
Bahan C
Kepingan lasagna
Hirisan lada benggala hijau & merah
Hirisan bawang Holland
Hirisan tomato
2 biji telur
Cara masak bahan A
1.Panaskan butter
2.Tumis bawang putih
3.Masukkan isi ketam/sosej/isi ayam/isi daging
4.Masukkan sos spaghetti prego
5.Masukkan air sukatan 1 tin prego tadi
6.Masak sehingga bahan-bahan masak
7.Sesuaikan rasa bersama garam & gula
8.Masukkan spagheti dan gaul rata
9.Tutup api dan ketepikan
Cara bahan B
1.Panaskan butter
2.Masukkan bawang Holland
3.Masukkan sos cendawan
4.Masukkan air sukatan tin sos cendawan tadi
5.Masukkan susu cair
6.Masukkan tepung gandum dan kacau sehingga kuah tak berketul
7.Sesuaikan rasa bersama garam, gula dan lada sulah
8.Agak kuah pekat sedikit tutup api dan ketepikan
Cara C
1.Di dalam bekas pembakar lumur sedikit butter
2.Lapisan pertama, letak kepingan lasagna bagi rata pada bekas
3.Lapisan kedua,letak spagheti ratakan pada bekas
4.lapisan ketiga,masukkan sos putih dan ratakan pada semua bekas
5.Ulangi langkah 1,2&3
6.Pastikan lapisan terakhir pada lapisan sos putih berada di atas bekas
7.Taburkan hirisan bawang Holland,lada benggala serta tomato
8.Tuang telur yang telah dipukul. Pastikan lapisan telur memenuhi permukaan atas lapisan terakhir tadi.
9.Bakar dalam oven bersuhu 170° selama lebih kurang 60 minit
10.Bila lasagna telah bakar garing di bahagian atas boleh keluarkan dari oven dan sedia untuk dihidangkan
Kredit: Rozel Linda
JIKA ANDA NAK MEMBELI OVEN TOASTER , BOLEH LIHAT DI SINI.
5 Resipi Roti Lembut & Gebu Tanpa ‘Bread Maker’ & Bakar Guna Oven Biasa Je.

Alangkah bangga jika dapat membuat sendiri pelbagai jenis roti untuk dijamu pada keluarga tercinta. Rasa puas kerana roti dibuat segar, rasa dan kualiti terjamin. Anda juga boleh menjimatkan kos lebih-lebih lagi jika memiliki ahli keluarga yang ramai. Dikongsi lima jenis roti lagi untuk anda cuba buat sendiri. Selamat mencuba!
1. ROTI BENGGALI
BAHAN-BAHAN:
- 1000gm tepung high protein
- 80gm gula
- 50gm susu tepung
- 12gm yis
- 10gm bread improver
- 2 biji kuning telur
- 550gm air
- 18gm marjerin
- 100gm garam
CARA MEMASAK:
- Satukan kesemua bahan ke dalam penguli dan uli selama 20 minit. Adun sehingga menjadi doh. Keluarkan doh dan rehatkan selama 20 minit.
- Bahagikan kepada empat doh kecil. Gulung doh seperti membuat kek gulung.
- Susun keempat-empat doh tadi di dalam loyang. Guna loyang bertutup.
- Sapu marjerin pada keseluruhan loyang termasuk penutup.
- Bakar di dalam oven pada suhu 170C selama 45 minit.
- Keluarkan dan sedia dinikmati.
Info chef: Enak dimakan bersama mentega dan kaya atau dimakan begitu sahaja.
2. CINNAMON ROLL
BAHAN A:
- 250gm tepung roti
- 20gm gula
- 1 sudu makan susu tepung
- 1 biji kuning telur
- 4gm yis
- 15gm marjerin
- ½ sudu teh garam
- 100ml air
BAHAN B (FILLING):
- 3gm serbuk kulit kayu manis
- 50gm gula perang
- 20gm mentega
CARA MEMASAK:
- Satukan kesemua bahan A ke dalam mangkuk penguli dan uli selama 30 minit. Adun hingga menjadi doh.
- Keluarkan doh dan rehatkan selama 20 minit.
- Canaikan doh menjadi bentuk segi empat. Sapu adunan dengan mentega, gula perang dan serbuk kayu manis di atas doh.
- Gulung dan kemaskan hujungnya dengan disapu dengan sedikit air pada doh agar ia melekat.
- Potong sebanyak 12 gulung sama saiz.
- Susun di dalam loyang yang telah dilengser marjerin. Ketepikan dan biarkan dalam 30 minit sehingga doh naik lagi sekali ganda.
- Panaskan oven pada suhu 180C dan bakar doh terlebih selama 20 minit.
- Keluarkan sedia untuk dinikmati.
Info chef: Boleh bentukkan roti mengikut kesukaan masing-masing.
3. ROTI KEK
BAHAN ROTI:
- 6 cawan tepung gandum
- 1 ½ cawan susu suam
- ¾ cawan gula
- 11gm yis
- 3 biji telur saiz A
- ¼ cawan mentega
BAHAN A:
- 4 biji kuning telur
- 20gm gula kastor
- ½ sudu teh esen vanila
( Pukul semua bahan A sehingga ringan dan gebu)
BAHAN B:
- 4 biji putih telur
- 80gm gula
( Dalam bekas berasingan, putar putih telur hingga kembang. Tambah gula dan putar lagi hingga kaku (jika diterbalikkan putih telur tidak jatuh)
BAHAN C:
- 110gm tepung gandum
- 70gm mentega
BAHAN LAIN:
- Pewarna merah dan hijau
CARA MEMASAK:
- Untuk membuat doh roti; Campurkan yis dan ½ cawan susu suam ke dalam satu bekas besar. Biarkan selama 10 minit sehingga keluar buih.
- Masukkan baki 1 cawan susu suam tadi, diikuti dengan gula dan telur. Kacau sehingga gula larut.
- Masukkan mentega dan 3 cawan tepung. Gaul sebati dan masukkan baki 3 cawan tepung dan uli sehingga doh tidak melekat pada tangan. Rehatkan selama 1 jam.
- Bahagikan doh kepada 30gram dan susun di dalam loyang. Tunggu sehingga doh naik dua kali ganda. Ketepikan.
- Untuk membuat adunan kek; Masukkan adunan Bahan B ke dalam adunan Bahan A, kacau rata dengan menggunakan kaedah kaup balik.
- Ayak tepung dan masukkan ke dalam adunan tadi (kaup rata).
- Masukkan minyak dan kacau rata menggunakan kaedah kaup balik. Bahagikan kepada dua bahagian dan warnakan satu bahagian dengan merah dan satu bahagian dengan warna hijau.
- Tuang adunan kek yang telah siap tadi ke atas roti yang telah naik tadi, berselang seli warna merah dan hijau.
- Bakar pada suhu 180C selama 25 minit.
- Keluarkan dan sedia dinikmati.
Info chef: Boleh gantikan tepung gandum (bahan C) dengan tepung kek.
4. ROTI PAUN MANIS
BAHAN-BAHAN:
- 6 cawan tepung gandum
- 1 ½ cawan susu suam
- ¾ cawan gula
- 11gm yis
- 3 biji telur saiz A
- ¼ cawan mentega
CARA MEMASAK:
- Campurkan yis dan ½ cawan susu suam ke dalam satu bekas besar.
- Biarkan selama 10 minit sehingga keluar buih.
- Masukkan baki 1 cawan susu suam tadi, diikuti dengan gula dan telur. Kacau sehingga gula larut.
- Masukkan mentega dan 3 cawan tepung. Gaul sebati dan masukkan baki 3 cawan tepung dan uli sehingga doh tidak melekat pada tangan. Rehatkan selama 1 jam.
- Bahagikan doh kepada 30gram dan susun di dalam loyang. Tunggu seketika sehingga doh naik dua kali ganda.
- Bakar pada suhu 180C selama 15 minit.
- Keluarkan dan sedia dinikmati.
Info chef: Enak dimakan begitu saja kerana rasanya yang manis dan lemak.
5. ROTI PAUN KELADI
BAHAN-BAHAN:
- 6 cawan tepung gandum
- 1 ½ cawan susu suam
- 2 sudu makan pes keladi
- ¾ cawan gula
- 11gm yis
- 3 biji telur (saiz A)
- ¼ cawan mentega
- Sedikit cucu cair untuk sapuan
CARA MEMASAK:
- Campurkan yis, pes keladi dan ½ cawan susu suam ke dalam satu bekas besar.
- Biarkan selama 10 minit sehingga keluar buih.
- Masukkan baki 1 cawan susu suam tadi, diikuti dengan gula dan telur. Kacau sehingga gula larut.
- Masukkan mentega dan 3 cawan tepung. Gaul sebati dan masukkan baki 3 cawan tepung dan uli sehingga doh tidak melekat pada tangan. Rehatkan selama 1 jam.
- Bahagikan doh kepada 30gram dan susun di dalam loyang. Tunggu seketika sehingga doh naik dua kali ganda. Gris susu cair di atas permukaan doh.
- Bakar pada suhu 180C selama 15 minit.
- Keluarkan dan sedia dinikmati.
Info chef: Pes pandan yang berwarna hijau membuatkan warna roti ini lebih menarik.