
Belanja rumah boleh dikurangkan jika kita tahu caranya. Salah satu yang boleh anda lakukan ialah menyediakan sajian ala kedai tapi secara homemade. Macam roti canai ni resipi perkongsian saudari Aien Alaam ni. Sangat berbaloi untuk dicuba.
ROTI CANAI HOMEMADE
BAHAN-BAHAN:
- 1kg tepung gandum
- 2 sudu makan marjerin / 3 sudu makan minyak masak
- 2 sudu teh garam
- 1 biji telur – tak letak pun tak apa
- 2 sudu makan susu pekat manis
- Air sejuk secukupnya
CARA MEMASAK:
1. Campurkan tepung dan garam. Gaul-gaulkan.
2. Kemudian masukkan marjerin/minyak, susu pekat manis dan telur. Masukkan juga air sedikit demi sedikit dan uli sampai tepung tidak melekat di tangan.
3. Bahagikan doh kepada beberapa bahagian kecil. Saiznya bergantung pada saiz roti canai yang nak dibuat. Kemudian sapu marjerin ( nak rendam dalam minyak pun boleh)
4. Biarkan doh-doh roti canai tadi selama 3-4 jam barulah boleh ditebar.
5. Canai doh nipis-nipis dan tebar ikut kreativiti. Goreng dalam kuali dan sedia untuk dinikmati bersama kuah pilihan.
6. Jika nak buat untuk sejukbeku, masak doh roti canai cukup sekadar untuk matikan tepung dan bukan sampai garing.
7. Sejukkan dan letak dalam plastik atau bekas bersesuaian. Simpan dalam peti sejukbeku.
https://www.facebook.com/100000165370168/videos/2275768809105276/
Kredit resipi & foto: Aien Alaam
Download seeNI sekarang!
KLIK DI SEENI
Aroma Kopi Bau Semerbak, Lembut & Gebu Mexican Coffee Buns Ini

Siapa di sini suka kopi dan juga roti bun? Kombinasi terbaik buat pencinta kopi dan juga roti.
Menerusi perkongsian daripada saudara Shuqor Haron, ketika membuat Mexican Coffee Buns ini, bau semerbak kopi harum di ruang dapurnya.
Wahh, mesti sedap kan. Jom kita buat.
RESIPI CARA BUAT MEXICAN COFFEE BUNS
BAHAN DOH:
7g yis – beli online DI SINI
110g air suam
60g gula – beli online DI SINI
350gm tepung roti (boleh guna tepung biasa, tetapi hasilnya agak berbeza nanti) – beli online DI SINI
2 sudu teh tepung susu
Secubit garam – beli online DI SINI
100gm susu segar
TONTON Dapur Rasa Live: Roti Pintal Kurma
TONTON Makan Di Mana Eps 14: Malas Nak Masak? Order Je Makan Dari Daporoy_
CARA-CARA:
1.Satukan bahan yis, air suam dan gula. Kacau dan biarkan yis aktif.
2. Panaskan ketuhar pada suhu 180C. Sementara itu, campur semua bahan dan uli dengan senduk hingga tiada lagi cecair.
3.Sambung uli sedikit dengan tangan hingga tiada tepung-tepung kelihatan. Bubuh dalam mangkuk, disapu sedikit minyak dan biarkan 15 minit.
[Sertai Telegram Geng Rasa Share Resipi]
BAHAN COFFEE TOPPING
1 paket instant Nescafe (perisa kosong atau berperisa terserah)
2 sudu air suam
60gm mentega lembut – beli online DI SINI
30gm gula pasir – beli online DI SINI
30gm gula merah – beli online DI SINI
1 biji telur
100gm tepung gandum – beli online DI SINI
TONTON Dapur Rasa Live Bersama Che Ila: Tilapia Garing Bersos Limau
TONTON Dapur Rasa Live Bersama Chef Dave Vegan Journey: Medhu Vadai (Vadai Bebentuk Donut)
CARA-CARA:
1.Cairkan nescafe dengan air suam. Kacau rata.
2. Gaul gula dengan telur. Guna kuning dahulu, gaul hingga gula larut. Kemudian, masukkan putihnya pula. Kacau rata.
3. Masukkan tepung gandum. Kacau rata hingga sebati (jika terlalu cair, masukkan 1-2 sudu tepung).
4. Kemudian, masukkan dalam piping beg. Ketepikan. (pes mesti dalam keadaan pekat)
5. Ambil doh yang sudah disiapkan tadi. Uli hingga lembut. Tabur sedikit tepung jika doh melekat di papan menguli.
6. Leperkan doh dan letak mentega. Bila uli, doh memang akan menjadi lembut. Jangan risau dan jangan bubuh tepung.
7. Teruskan uli hingga lembut dan biarkan mentega meresap pada doh. Bubuh dalam bekas besar dan tutup dengan plastik. Biarkan doh naik 2-3 kali ganda. (lebih kurang dalam 45 minit)
8. Bahagikan doh kepada 8 atau lebih, ikut suka citarasa masing-masing. Bulat-bulatkan dan biarkan naik lagi selama 20 minit.
9. Tekan doh dan bubuh sesudu mentega (guna butter salted untuk rasa masin). Tutup rapat dan bulatkan. Buat hingga habis. Rehatkan 20 minit atau hingga 2 kali ganda saiz asal.
10. Piping pes coffee di atasnya (lihat gambar) tapi jangan sampai paras bawah kerana pes akan turun ketika dibakar.
11. Bakar selama 18 minit. Buka ketuhar dan pusingkan dulang (positional sahaja). Dah siap dibakar, boleh dikeluarkan dari ketuhar. Sejukkan.
12. Nikmati bersama teh tarik. Sedap makan suam atau suhu bilik.
Kredit resipi: Shuqor Haron
Dapatkan lebih banyak resipi yang mudah, sedap dan cepat dimasak di laman web Rasa:
Rasa Tak Puas Makan Burger Prosperity Di Mekdi? Jom Buat Sendiri
Tonton lebih banyak video masakan mudah dan sedap di YouTube @Majalah Rasa Official:
Donut Tanpa Yis Popular Di Luar Negara. Boleh Cuba Untuk Berbuka

Donut tanpa yis kini sangat terkenal di negara seperti Jepun , Korea Selatan dan Taiwan. Kalau diadun doh belah pagi, petang sempat aje membuatnya untuk dijadikan menu untuk berbuka.
Donut ni sangat garing di luar dan lembut di dalam. Jom semak resipi perkongsian Fatin Damia ini, donut antarabangsa ni memang lah sedap rasanya.
DONUT TANPA YIS
BAHAN-BAHAN :.
Bahan A:
✔ 30gm tepung pulut
✔ 2 sudu makan air
Bahan B:
✔ 225 gm tepung pulut
✔ 50 gm gula pasir
✔ 1 sudu kecil baking powder
✔ 120 ml susu cair / susu full cream
✔ 1 biji telur size A
✔ 30 gm mentega / marjerin / shortening
CARA PENYEDIAANNYA :
1. Campurkan bahan A dan masak atas api sampai pekat sedikit. Ketepikan.
2. Dalam bekas lain, masukkan bahan bahan B dan masukkan juga bahan A yang telah sejukkan tadi. Gaul rata sampai menjadi doh yang tidak melekat di tangan.
3. Rehatkan doh selama 1 jam dan tutup dengan kain bersih..
4. Selepas 1 jam, bentukkan ikut saiz dan bentuk yang disukai. Goreng menggunakan api kecil.
5. Setelah donut masak, golekkan dalam gula atau boleh juga diletakkan pelbagai jenis glaze sesuai selera.
Kredit foto & resipi : Fatin Damia
ANDA BOLEH JUGA CUBA RESIPI INI :
DAN JUGA RESIPI INI:
Cara Buat Putu Kacang Hijau @ Koya. Kuih ‘Legend’ Ni Guna Dua Bahan Aje .
Tiga Roti Gebu ,Kismis , Buah Zaitun & Bun Coklat, Menu Sarapan Terbaiklah

Roti kalau dibuat sendiri boleh makan panas-panas, fresh from the oven . Gunakan pulak ramuan berkhasiat memang terbaik lah.
Ni min kongsikan dua resipi roti daripada bahan makanan sunnah iaitu zaitun, madu dan kismis. Adun dan uli elok-elok. Jangan lupa semak resipi bun oreo coklat sekali ya.
OLIVE HERB POTATO FOCCACIA
BAHAN-BAHAN :
- 800gm tepung roti | diayak
- 200gm kentang | direbus dan dilecek
- 40gm yis
- 20gm garam
- 20gm gula
- 6gm oregano
- 500ml susu segar
- 150ml minyak zaitun
- Buah zaitun secukupnya | dihiris
CARA MEMASAK :
1. Masukkan tepung, kentang lecek, yis, garam, gula dan oregano ke dalam penguli. Campur dan gaulkan sebati.
2. Masukkan susu segar dan uli selama 5 minit lagi dalam kelajuan perlahan.
3. Masukkan minyak zaitun dan ulikan lagi selama 7 minit.
4. Ambil dan doh dan letakkan di dalam tin pembakar.
5. Rehatkan selama 2 jam, sehingga saiz doh naik dua kali ganda dari asal. Letakkan buah zaitun di atasnya
6. Panaskan oven dalam suhu 200 darjah celcius dan bakar selama 25 minit atau keperangan.
Saiz hidangan : 10 orang
Waktu memasak: 30 minit
Cara memasak : Bakar
Jenis masakan : roti
Keistimewaan : Sedap dimakan bersama sup dan keenakan minyak dan buah zaitun yang sihat
INFO CHEF : Buah zaitun boleh juga diganti dengan tomato ceri atau bawang putih.
HONEY GOLDEN RAISIN LOAF
BAHAN-BAHAN:
- 500gm tepung roti
- 20gm gula perang
- 8gm garam
- 10gm yis kering
- 30ml madu
- 50gm mentega
- 250ml air
- 150gm kismis kuning
CARA MEMASAK :
1. Di dalam mangkuk penguli, satukan tepung roti, gula perang , garam dan yis.
2. Masukkan air dan madu, ulikan lebih kurang 5 minit.
3. Masukkan mentega dan teruskan menguli selama 7 minit dan akhir sekali masukkan kismis.
4. Biarkan rehat selama 30 minit ,hingga ia naik kali pertama.
5. Bentukkan doh dan masukkan ke dalam dulang pembakar.
6. Biarkan rehat dan naik sehingga dua kali ganda.
7. Panaskan oven selama 10 minit dalam suhu 200 darjah celcius, dan bakar selama 20 minit
Saiz hidangan :2 buku roti, 4 orang
Waktu memasak: 20 minit
Cara memasak : Bakar
Jenis masakan : Roti
Keistimewaan : Roti manis buah dengan rasa kismis, enak dimakan disapu jem atau mentega
INFO CHEF : Boleh tambah kekacang seperti badam, pistachio atau walnut jika suka. Boleh tahan seminggu, jika disimpan dalam peti sejuk.
TERIMA KASIH : THE PEARL HOTEL KL
OREO CHOCOLATE BUN
BAHAN-BAHAN :
Bahan A:
- 330 gm tepung roti
- 8 gm yis
- 16.6gm susu tepung
- 50 gm gula
- 30 gm mentega
- 6 gm garam
- 45gm telur
- 167 ml susu segar
BAHAN INTI :
Coklat ganache :
- 125 gm krim putar
- 125 gm coklat masakan (baking chocolate)
- 50 gm mentega
Krim kastad :
- 250 gm tepung kastad
- 1/2 liter susu segar
- 1 liter krim putar
- 50 gm serbuk biskut Oreo
‘Topping’:
- 100 gm serbuk biskut Oreo
CARA MEMASAK :
Cara masak inti (chocolate ganache):
1. Masakkkan krim putar di atas api sederhana hingga mendidih sedikit dan tutupkan api.
2. Masukkan coklat masakan dan kacau hingga sebati.
3. Kemudian masukkan mentega dan sebatikan. Biarkan dalam suhu bilik.
Cara masak inti (krim kastad) :
1.Masukkan tepung kastad, susu segar dan krim putar di dalam periuk.
2.Masakkan di atas api sederhana
3.Tutup api dan biarkan seketika dalam suhu bilik.
Cara membuat oreo bun :
1. Masukkan bahan bahan A ke dalam mixer dan bancuh dengan kelajuan rendah selama 1 minit
2. Selepas 1 minit, bancuh dengan kelajuan sederhana selama 10 minit
3. Tutup mixer dan periksa jika doh lembut dan licin
4. Keluarkan doh dari mixer dan timbang 60 gm untuk setiap doh
5. Rehatkan pada suhu bilik selama 10 minit
6. Uli doh memanjang untuk dililit ke acuan
7. Sesudah siap semua celup ke dalam air dan celup ke oreo hancur untuk topping dan letak ke dulang pembakar
8. Rehatkan selama 1 jam sebelum bakar
9. Panaskan oven dengan suhu 190 darjah celcius, kemudian masukkan dulang pembakar berisi bun.
10. Bakar hingga coklat keemasan, keluarkan dan sejukkan selama 30 minit dan isi dengan bahan inti ke dalam bun
Saiz hidangan : 10 biji
Waktu memasak : 40 minit
Cara memasak : Bakar
Keistimewaan : Rasa coklat berkrim dan keenakan biskut Oreo
Anggaran kos : RM 25
INFO CHEF : Pastikan coklat masakan tidak dimasak ‘langsung’ atas api. Tutupkan api dan anda boleh tuangkan krim putar atas coklat masakan hingga cair.
TERIMA KASIH : HOTEL ROYALE CHULAN BUKIT BINTANG