
Popia Bunga Riben ni pastinya sesuai dijadikan kudapan suami dan anak-anak. Nak buatnya pun tidaklah susah namun sedikit renyah. Bagi ibu-ibu yang ada bahan-bahan ni dekat rumah, bolehlah cuba. Sedap!
POPIA BUNGA RIBEN
BAHAN-BAHAN:
Sosej
Kulit popia
Straw
CARA MEMASAK:
1. Potong sosej dengan saiz tidak terlalu nipis dan tidak terlalu tebal.
2. Ambil straw besar ( straw cendol) dan buatkan lubang pada kepingan sosej tadi.
3. Ambil kulit popia saiz kecil dan potong dua. Lipat macam membentuk lipatan kipas.
4. Ambil sosej yang dilubangkan tadi dan masukkan kulit popia di tengahnya. Kembangkan kulit popia seperti kipas. Lakukan hingga habis.
5. Panaskan minyak dan goreng hingga kekuningan. Angkat dan bolehlah dinikmati bersama sos cili atau dimakan begitu sahaja.
Kredit resipi & foto: Zura Zul
Download seeNI sekarang!
KLIK DI SEENI
Resipi Roti Paratha Sosej Cheese. Sedap, Buat Guna Roti Canai Segera

Cara mudah menyediakan Roti Paratha Sosej Cheese yang sangat sedap untuk kudapan anak-anak. Jika anda ada roti canai sejuk beku, bolehlah buat snek macam ni. Sangat ringkas namun hasilkan seakan produk yang dibeli di kedai-kedai bakeri. Tidak perlu uli tepung atau guna puff pastri. Cukup sekadar roti canai segera ini sahaja. Satu keping pun boleh dapat banyak biji. Mudah dan rasa pun enak. Hidangan ini juga sesuai dinikmati pada bila-bila masa. Boleh buat untuk sarapan, minum petang atau sebagai snek ringan yang dimakan ketika menonton televisyen. Rasa pasti lebih enak kerana dibuat dari air tangan ibu. Jom lah kita buat. Saudari Izz Aishah ada kongsikan resipinya. Selamat mencuba!
CARA MEMBUAT ROTI PARATHA SOSEJ CHEESE
BAHAN-BAHAN:
Roti paratha – beli online disini
Sosej – beli online disini
Kepingan keju – beli online disini
Kuning telur (untuk disapu pada roti paratha)
CARA MEMASAK:
1. Ambil sekeping Roti Paratha dan potong kepada 8 bahagian seperti potongan pizza.
2. Letakkan kepingan kecil keju dan juga hirisan sosej mengikut saiz yang berpadanan.
3. Gulung kepingan paratha dengan kemas.
4. Seterusnya sapu bancuhan kuning telur di permukaan pastri.
5. Bakar Roti Paratha Sosej Cheese menggunakan Air Fryer pada suhu 190c selama 7-10 minit hingga pastri kuning keemasan. Jika tiada AF, boleh sahaja menggunakan ketuhar atau pemanggang ajaib.
8. Roti Paratha Sosej Cheese sedia untuk dihidangkan.
INFO: Roti paratha sejukbeku ini cepat lembut, jadi keluarkan sekeping terlebih dahulu. Buat hingga siap kemudian barulah dikeluarkan kepingan roti paratha kedua dan seterusnya.
Kredit resipi & foto: Izz Aishah
Dapatkan lebih banyak resipi yang mudah, sedap & cepat masak di laman web RASA:
Resipi Nasi Dagang Lembut Gebu Bersama Gulai Ikan Tongkol Sedap
Buat Sambal Kicap Sedap Cara Orang Johor. Simpan 2-3 Bulan Tetap Elok
Makan Satu Dah Kenyang. Resipi Mi Gulung Sedap Untuk Makan Malam
Tonton lebih banyak video masakan mudah & sedap di Youtube @Majalah Rasa Official
5 Biji-bijian Super Sihat Ni , Harus Anda Jadikan Snek Ringan .

Isi Kandungan
ToggleBiji-bijian yang asalnya adalah dari biji benih mempunyai segala khasiat mencukupi untuk ia tumbuh membesar menjadi tumbuh-tumbuhan. Jadi bila dijadikan makanan dan snek ringan memang penuh nutrisi.
Eloknya dipanggang atau disangai aje, jangan pula ditambah gula. Buat sendiri lagi terbaik, beli biji-bijian mentah buat sendiri, Dah tentu tak ada perasa, gula atau garam berlebihan. Barulah kekal khasiatnya.

Snek ringan ini memang kaya dengan sumber serat. Ia juga mengandungi asid lemak tak tepu iaitu asid lemak sihat monounsaturated dan lemak polyunsaturated serta banyak kandungan vitamin, mineral dan anti oksidan.
Ia boleh menjadi sebahagian amalan diet sihat terbaik yang dipercayai boleh mengurangkan paras gula darah, kolestrol dan tekanan darah.
Jom semak 6 biji-bijian super sihat nih :
*RDI merujuk kepada pengambilan nutrisi mencukupi untuk keperluan tubuh sihat, Amerika Syarikat)
1. FLAXSEEDS ( Biji flaks )

Flaxseeds adalah sumber serat dan asid lemak omega 3 yang baik terutamanya asid alpha linolenic (ALA). Bagaimanapun asid lemak omega 3 ini hadir dalam kulit luar biji yang sukar dihadam oleh manusia. Cara terbaik eloknya dimakan flaxseed yang sudah dikisar (serbuk).
Setiap 28m flaxseeds mengandungi nutrisi :
Kalori : 152
Fiber : 7.8gm
Protein :5.2gm
Lemak Monounsaturated (tak tepu) : 2.1gm
Lemak Omega 3 : 6.5gm
Manganese : 35 % daripada RDI (Reference Daily Intake )
Thiamin (vitamin B1) : 31% daripada RDI
Magnesium : 28 % daripada RDI
Flaxseeds juga mengandungi beberapa polyphenols berbeza terutamanya lignan yang bertindak sebagai anti oksidan di dalam tubuh.
Lignan seperti juga serat dan lemak omega 3 kesemuanya membantu mengurangkan kolestrol dan beberapa faktor risiko penyakit jantung. Kajian mendapati flaxseeds boleh menurunkan paras kolestrol LDL (jahat) dalam badan.
Terdapat kajian yang menunjukkan ia boleh menurunkan tekanan darah jika dimakan setiap hari selama lebih dari 12 minggu. Khasiat lain ia juga dipercayai boleh mengurangkan risiko kanser.
Lignan di dalam flakseeds juga mengandungi phytoestrogens yang mempunyai persamaan dengan hormon estrogen wanita jadi ia boleh mengurangkan pertumbuhan tumor kanser payu dara. Juga ia diyakini dapat mengurangkan paras gula darah dan mengurangkan risiko diabetis.
2. BIJI CHIA

Pernah dengar biji chia. Anda boleh juga memasukkan dalam minuman. Kaya dengan serat dan omega 3 di samping nutrisi lain.
Setiap 28gm biji chia mengandungi nutrisi :
Kalori : 137
Fiber/serat : 10.6gm
Monounsaturated Fat (lemak tak tepu) : 0.6gm
Lemak omega 3 : 4.9gm
Lemak omega 6 : 1.6gm
Thiamine (vitamin B1) : 15% daripada RDI
Magnesium : 30 % daripada RDI
Manganese : 30 % daripada RDI
Seperti flaxseeds ia juga dikatakan mengandungi antioksidan penting polyphenols. Menariknya terdapat kajian yang menyatakan biji chia boleh meningkatkan paras ALA iaitu asid lemak omega 3 yang boleh menurunkan keradangan.
Biji Chia juga dipercayai dapat menurunkan paras gula darah. Biji chia yang sudah dikisar menjadi serbuk boleh dimakan sebaik selepas makan untuk menurunkan gula darah dengan lebih efektif.
Manfaat lain adalah ia boleh mengurangkan selera makan , baik untuk mereka yang berdiet. Dan boleh mengurangkan penyakit jantung.
Lebih mengagumkan biji chia boleh membantu mengurangkan tekanan darah dan keradangan akibat bahan kimia yang diambil oleh tubuh.
3. BIJI BIJAN

Di negara barat dan Timur Tengah bijan dikenali sebagai tahini.
Setiap 28gm bijan mengandungi nutrisi :
Kalori : 160
Fiber/ serat : 3.3 gm
Protein : 5gm
Lemak Monounsaturated (lemak tak tepu) : 5.3gm
Omega 6 : 6gm
‘Copper’ : 57% daripada RDI
Manganese : 34% daripada RDI
Magnesium : 25 % daripada RDI
Seperti flaxseeds ia juga mengandungi banyak lignans, dan salah satunya disebut sesamin. Sebenarnya bijan adalah sumber terbaik lignans.
Sesamin dalam bijan boleh bertukar menjadi sejenis lignan yang lain iaitu enterolactone oleh bakteria baik dalam usus. Ia bertindak seperti hormon seks estrogen yang berkait boleh mengurangkan risiko sakit jantung dan kanser payu dara.
Ada kajian yang menyatakan wanita pos-menopos yang memakan 50gm serbuk bijan setiap hari selama lima minggu dikatakan mengalami kadar penurunan kolestrol dalam darah dan meningkatkan status hormon seks.
Bijan juga dipercayai menurunkan keradangan dan ketegangan oksidatif termasuk arthritis dan kerosakan otot.
4. BIJI LABU

Biji labu rasanya lemak manis memang jadi kegemaran. Tapi bukan yang putih tu ya, yang masin betul tu. Tu dah diproses
Ia sumber yang kaya dengan fosforus, lemak monounsaturated dan Omega 6.
Setiap 28gm biji labu mengandungi nutrisi :
Kalori : 151
Fiber : 1.7gm
Protein : 7gm
Lemak monounsaturated (lemak tak tepu) : 4gm
Lemak Omega 6 : 6gm
Manganese : 42% daripada RDI
Magnesium : 37% daripada RDI
Fosforus : 33% daripada RDI
Biji labu adalah sumber yang baik mengandungi phytosterols yang boleh membantu menurunkan kolestrol darah.
Dikatakan mereka yang mengambil biji labu dan biji bunga matahari menunjukkan pengurangan risiko kanser payu dara. Dan juga mengurangkan risiko batu karang dengan menurunkan jumlah kalsium dalam air kencing.
Kajian menunjukkan minyak biji labu boleh membantu memperbaiki simpton gangguan prostat dan pundi kencing. Di kalangan wanita post menopos pula baju labu juga dikatakan boleh membantu mengurangkan tekanan darah, meningkatkan HDL kolestrol (baik) dan mengatasi masalah simpon menopos.
5. BIJI BUNGA MATAHARI

Biji bunga matahari mengandungi jumlah protein, lemak mounounsaturated, dan Vitamin E.
Setiap 28gm biji bunga matahari mengandungi nutrisi :
Kalori : 164
Fiber/serat : 2.4gm
Protein : 5.8gm
Lemak monounsaturared (lemak tak tepu) : 5.2gm
Lemak Omega 6 : 6.4gm
Vitamin E : 47% daripada RDI
Manganese : 27% daripada RDI
Magnesium : 23% daripada RDI
Biji bunga matahari sering dikaitkan dengan penurunan keradangan di kalangan orang pertengahan usia dan warga emas. Bijian ini dikatakan boleh menurunkan risiko penyakit jantung.
Terdapat kajian yang mendapati memakan biji labu boleh mempengaruhi parass kolestrol darah di kalangan wanita post menopos yang mengalami diabetes tahap 2.
Didapati diet biji bunga matahari mengurangkan triglycerides di dalam darah lebih dari memakan badam. Bagaimana pun, biji bunga matahari juga turun menurunkan paras HDL kolestrol (baik), bermakna ia mengurang kan kedua-dua kolestrol baik dan jahat.

Kesemua biji-bijian ini juga boleh ditambah ke dalam salad, yogurt, sajian oat dan ‘smoothies’ selain dijadikan snek ringan.
Rojak Singapore Sedap. Bekas Peniaga Ini Kongsi Resipi

Ada yang suka makan Rojak Singapore? Bolehlah cuba masak sendiri untuk keluarga. Menurut empunya resipi; Radenz Dotter menu ini adalah bahan jualan beliau semasa PKP tempoh hari. Bermula dari 30 pek hinggalah meningkat kepada beratus pek. Jadi bagi yang berniat untuk berniaga, menu ini salah satu yang boleh dicuba. Sedap & mudah. Malah sesuai juga dimasak untuk hidangan keluarga tercinta. Jom cuba!
CARA MEMASAK ROJAK SINGAPORE SEDAP & MUDAH
BAHAN-BAHAN SOS:
- Bawang merah – beli online disini
- Bawang putih – beli online disini
- Sos cili – beli online disini
- Udang kering – pilih jenis yang elok – beli online disini
- Gula
- Garam
- Aji
- Kacang tanah – goreng terlebih dahulu – beli online disini
- Bancuhan tepung jagung untuk pekatkan kuah
- Cili kering kisar – beli online disini
BAHAN-BAHAN LAIN:
- Aneka bebola
- Tauhu goreng
- Paru goreng
- Ubi kentang rebus – digoreng
- Telur rebus
- Salad
CARA MEMASAK:
1.Untuk memasak sos, kisar bawang merah, bawang putih dan cili kisar.
2.Kisar udang kering menggunakan blender ekring.
3.Panaskan minyak masak dan tumis bawang kisar sampai pecah minyak.
4.Masukkan udang kering kisar.
5.Seterusnya masukkan air dengan secukupnya. Masak hingga mendidih.
6.Bila telah betul-betul mendidih, masukka sos cili, gula, garam dan aji. Tambahkan bancuhan tepung jagung untuk memekatkan kuah.
7.Bila kuah telah pekat, padamkan api.
8.Sebelum hidang, masukkan kacang tanah goreng yang telah dikisar menggunakan blender kering.
9.Goreng bahan-bahan Rojak Singapore yang digemari.
10.Potong bahan-bahan lain dengan secukupnya dan siram sos. Sedia untuk dinikmati.
NOTA: Sukatan bahan bergantung pada jumlah yang nak disediakan
Kredit resipi & foto: Radenz Dotter
[Sertai Telegram Geng Rasa Share Resipi]
Dapatkan lebih banyak resipi yang mudah, sedap & cepat masak di laman web RASA:
Resipi Biskut Tat Teratai Sedap Boleh Buat Untuk Aidilfitri Nanti.
Resipi Sambal Padang Sedap, Masak Macam Ni Tahan Berbulan-Bulan
Resipi Kek Pisang Coklat Kukus Lembut, Gebu Macam Span, Sukat Guna Cawan Je
Dumpling Soup Homemade Halal, Modal Bawah RM10 Boleh Dapat 40 Biji
Tonton lebih banyak video masakan mudah & sedap di Dailymotion @Rasa & Youtube @Majalah Rasa Official