Bagi penggemar Tat Telur, pasti pernah merasa keenakan Tat Telur Portugis yang biasa dijual di kedai-kedai bakeri. Harga boleh tahan mahal. Jika nak beli dalam jumlah yang banyak, agak ‘gerun’ nak membayarnya. Jadi kalau nak puas makan, apa kata anda hasilkan sendiri. Resipi asal perkongsian dari saudari Faridah Ainuddin ni telah dicuba oleh saudari Cik Sue. Memang menjadi! Anda bolehlah cuba.

 

TAT TELUR PORTUGIS (DAPAT 25 BIJI TAT)

BAHAN-BAHAN:

  • Puff pastry segera – boleh dibeli di pasaraya di bahagian sejukbeku.

BAHAN KASTAD:

  • 4 biji telur
  • Sedikit esen vanilla
  • 150ml air
  • 250ml susu penuh krim
  • 120gm gula kastor
  • 1 sudu makan tepung jagung

CARA MEMASAK:

1. Canai manja kulit pastri, jangan nipis sangat. Letak tepung sikit biar tak melekat.

2. Potong pastri lebih besar dari acuan. Sekeping pastri boleh buat 5 biji tart. Lebihan tepi-tepi pastri masih boleh digunakan. Satukan semua dan bulatkan. Kemudian canai semula. Kalau tak ada acuan, boleh guna cawan muffin yang keras.

3. Masukkan pastri ke dalam acuan, tekan-tekan bagi rapat ke dinding. Jangan bagi ada gelembung udara. Ketepikan sekejap. Panaskan ketuhar.  

4. Untuk menyediakan kastad, campurkan semua bahan. Kacau hingga sebati. Susu penuh krim boleh diganti dengan susu cair.

5. Tapis adunan kastad kemudian tuang ke dalam acuan. Bakar pada suhu 200C selam 40 minit. Guna api atas bawah.

6. Siap dan sedia untuk dinikmati.

Resipi asal: Faridah Ainuddin

Kredit foto & dicuba oleh: Cik Sue