Popia Sira ni memang sedap. Namun ada juga yang bila buat Popia Sira homemade, hasilnya jadi lemau dan tidak rangup. Istimewa buat anda yang sukakan snek ringan yang enak ni, RASA kongsikan resipi Popia Sira perkongsian dari saudari Mariana Zainal. Cubalah. Hasilnya pasti memuaskan hati.
RESIPI POPIA SIRA
BAHAN-BAHAN:
2 paket kulit popia
1 batang lidi sate
Sedikit air untuk dijadikan gam
Berus
CARA MENGGULUNG:
1. Bentangkan sekeping kulit popia. Letak lidin sate.
2. Gulung kulit popia jangan ketat. Longgar-longgar je.
Ads
3. Sapu air dihujung kulit popia menggunakan berus dan teruskan menggulung. Keluarkan lidi sate.
4. Ulang langkah sama hingga siap. Kemudian gunting serong.
5. Panaskan minyak masak dalam kuali menggunakan api sederhana perlahan. Jangan guna api besar kerana nanti popia tidak rangup.
6. Apabila minyak sudah panas, masukkan popia. Elak masukkan popia ketika minyak panas berasap kerana popia akan hangus.
7. Apabila popia telah perang, angkat dan toskan. Biarkan suam sebelum disira.
SAMBAL SIRA
BAHAN KISAR:
10 tangkai cili kering
1 biji bawang besar
5 ulas bawang putih
1/2 cawan air
BAHAN LAIN:
Ads
1 ½ senduk makan minyak untuk menumis
6 sudu makam gula
2 cubit garam
Secubit bahan perasa (jika perlu)
1 cawan kacang tanah yang telah digoreng( nak letak ikan bilis goreng garing pun boleh)
Daun kari (jika suka)
CARA MEMASAK:
1. Panaskan minyak masak dan masukkan daun kari. Kacau seketika.
2. Tambahkan bahan kisar, gula, garam dan bahan perasa. Masak hingga sambal menjadi gelap, pekat serta berbuih-buih.
3. Perlahankan api dan masukkan kacang serta popia yang telah digoreng tadi. Gaul rata.
4. Tutup api dan tuang popia sira tadi di atas talam.
Ads
5. Bila popia telah sejuk, masukkan ke dalam bekas kedap udara.
INFO: Jika suka, boleh juga tabur sedikit bijan yang telah siap disangai.
Kudapan atau jajan memang mengasyikkan kalau dimakan sambil tonton televisyen. Krup krap krup krap je kan? Nak buat sendiri jajan untuk dimakan seisi keluarga? Jom try resipi yang dikongsikan oleh Cahaya Malaika melalui chanel Telegram KakiMakan ni. Senang je nak buat tau.
POTATO CHIP ALA MR POTATO
Bahan-bahan
6 biji kentang (mengikut kuantiti yang diperlukan)
Satu periuk air (untuk merebus kentang)
Sedikit garam (tak nak letak pun boleh)
2 sudu cuka makan
Serbuk cili
Serbuk cheese
Gula halus
Minyak masak untuk menggoreng
Cara membuat
1. Basuh kentang. Kentang tak perlu buang kulit.
2. Hiris kentang nipis-nipis. Lebih mudah menggunakan penyagat atau slicer.
3. Didihkan air bersama cuka dan garam.
4. Masukkan kentang yang dihiris ke dalam air rebusan selama 3 minit sahaja. Ini untuk pastikan kentang kekal rangup dan tidak lembik apabila digoreng.
5. Basuh dan toskan kentang. Biarkan kentang kering. Boleh juga gunakan oven pada suhu rendah untuk cepatkan pengeringan.
6. Kentang kena betul-betul kering supaya rangup.
7. Goreng kentang sehingga kuning keemasan dan rangup. Angkat dan toskan minyak.
8. Gaul kentang dengan serbuk cili, serbuk cheese dan gula halus.
9. Simpan kerepek kentang dalam bekas.
Info
Kalau tak nak letak apa-apa perasa pun boleh makan macam tu dah sedap.
Snek ringan tentunya menjadi pilihan ramai. Makan sambal tonton televisyen, memang ralit dibuatnya. Buat sebalang, sekejap je boleh habis. Malah, kudapan snek ringan sebegini juga boleh dijadikan punca rezeki bagi mendapatkan pendapatan sampaingan. Kos pun tak banyak. Nak cuba? Puan Shida Yasin ada kongsikan resipinya.
CARA MEMASAK: 1. Kacang tanah digoreng tanpa minyak kemudian tumbuk kasar. Ketepikan. 2. Bijan digoreng tanpa minyak. Taburkan atas loyang aluminium yang akan diletak kuih Bepang Kacang nanti. Ketepikan. 3. Panaskan kuali dan letakkan gula. Biarkan sedikit cair. Kemudian masukkan minyak masak. 4. Masak lagi sehingga gula cair dan menjadi warna karamel. 5. Masukkan kacang yang telah ditumbuk. Gaul sebati dan tuang dalam loyang yang ditabur dengan bijan tadi. 6. Balut senduk kayu dengan plastik yang disapu minyak kemudian ratakan ke seluruh loyang. 7. Potong masa tengah panas untuk bentuk Bepang Kacang yang cantik. Sejukkan dan boleh masuk dalam bekas kedap udara.
2. KACANG TANAH SALUT TEPUNG
BAHAN-BAHAN:
600gm kacang tanah – kupas, sangai, biarkan dingin dulu
CARA MEMASAK: 1. Campurkan telur, margerin, bawang putih, gula halus dan garam. kacau rata. 2. Tuangkan 2 sudu makan adunan telur ke dalam kacang, gaul hingga rata. 3. Tuangkan ke dalam bekas campuran tepung gandum dan tepung ubi. gaul gunakan rata dan pastikan ia tidak melekat. 4. Tuang pula dalam bekas jarang dan ayak supaya lebihan tepung jatuh ke bawah. Lakukan proses yang sama hingga kacang habis. 5. Goreng dalam minyak panas di atas api sderhana hingga warna kecoklatan. 6. Angkat dan toskan minyak, setelah sejuk boleh simpan dalam bekas kedap udara.
CARA MEMASAK: 1. Satukan tepung gandum dan garam.Masukkan telur satu demi satu. Sebatikan. 2. Masukkan bahan kisar dalam bekas adunan tepung. 3. Kemudian tuang santan yang telah dicampur air sedikit demi sedikit. Adun hingga mendapat adunan yang cair. 4. Tambahkan kapur makan. Kacau lagi sehingga sebati. 5. Masukkan kacang dan ikan bilis ke dalam bancuhan tepung. Sebatikan. 6. Panaskan kuali dengan minyak yang banyak menggunakan api sederhana panas. 7. Sendukkan adunan rempeyek perlahan-lahan ke dalam kuali. Masak hingga rempeyek kekuningan. 8. Angkat dan toskan minyaknya. 9. Bila rempeyek telah sejuk, simpan dalam bekas kedap udara.
4. KACANG BAWANG PUTIH
BAHAN-BAHAN:
1 kg kacang kopek/ shandung – belah dua
20 ulas bawang putih – kisar menjadi pes
20 ulas bawang putih – hiris halus
Daun kari secukupnya
Garam dan gula secukup rasa
Air secukupnya
CARA MEMASAK:
1. Bersihkan kacang yang telah dibelah dua hingga bersih.
2. Didihkan air bersama pes bawang putih (simpan sedikit pes untuk digaul nanti), garam dan gula secukup rasa. Biarkan hingga mendidih.
3. Masukkan kacang yang telah dibersihkan tadi. Kacau dan biar selama 3 minit. Padamkan api.
4. Biarkan kacang terendam dalam air rebusan selama 10 minit. Kemudian toskan.
5. Gaulkan kacang bersama pes bawang putih, garam dan sedikit perasa hingga rata. Letak dalam dulang dan biarkan semalaman supaya kacang menjadi kering.
6. Panaskan minyak masak dalam jumlah yang banyak. Masukkan sedikit kacang ke dalam kuali dan goreng hingga separuh masak.
7. Masukkan sedikit hirisan bawang putih dan daun kari. Goreng lagi hingga kacang masak sepenuhya. Ulang proses hingga kacang habis digoreng.
8. Angkat, toskan minyak dan biar kacang sejuk terlebih dahulu sebelum disimpan dalam bekas kedap udara.
Dapatkan lebih banyak resipi yang mudah, sedap & cepat masak di laman web RASA:
Kuah Yong Tau foo Homemade, Sedap Macam Kat Kedai. Memang menjadi. Beli bahan untuk direbus atau dicelur sahaja, boleh makan seisi keluarga. Sesuai buat minum petang atau pun makan malam.
YONG TAU FOO
Untuk resipi kali ini terdapat dua jenis kuah yong tau foo iaitu kuah hitam dan kuah merah. Bila hendak makan hanya perlu campurkan kedua-dua kuah ini mengikut citarasa anda.
BAHAN KUAH HITAM:
2 sudu besar tepung jagung
2 sudu besar tepung gandum
2 sudu besar taucu
2 sudu besar sos masam manis
3 sudu besar kicap pekat manis
3 sudu besar sos tiram
4-5 sudu besar gula melaka/gula perang
3 1/2 cawan air
CARA MEMASAK:
Masukan semua bahan dalam pengisar dan kisar hingga taucu halus.
Masukkan bahan yang sduah dikisar ke dalam periuk.
Kemudian masak dengan api perlahan sambil dikacau supaya sos tak berketul-ketul. Masak sehingga kuah mendidih sesuaikan rasa ketepikan.
BAHAN KUAH MERAH:
3 ulas bawang putih- ketuk
3 sudu besar cili blend
1/2 cawan kacang tanah yg telah digoreng garing dgn sedikit minyak
1 sudu besar tepung gandum
1 sudu besar tepung jagung
3 sudu besar sos masam manis
4- 5 sudu besar gula
3 cawan air
Garam secukup rasa
CARA MEMASAK:
Kisar semua bahan-bahan diatas kecuali bawang putih dan cili kisar. Kisar hingga kacang halus.
Panaskan 2 sudu besar minyak masak dan tumiskan bawang putih yang diketuk. Tumis hingga naik bau dan kemudian masukkan cili kisar. Kacau dalam 3 minit.
Setelah itu masukkan semua bahan-bahan yang telah dikisar. Masak hingga kuah agak pekat dan sentiasa kacau.
Bila sudah mencapai kepekatan yang anda mahukan sesuaikan rasa. Siap.
Boleh makan dengan apa-apa yang anda suka seperti bebola seafood, sayur-sayuran, sotong kangkung atau apa-apa bahan-bahan yong tau foo kegemaran anda.
Campur kuah hitam dan merah mengikut citarasa anda. Untuk sesuaikan rasa pedasnya, taburkan bijan sangai, sedikit bawang goreng dan kacang goreng yang telah ditumbuk.
Udang goreng sambal matah adalah antara resipi yang semakin popular kerana rasanya yang unik, gabungan tekstur rangup udang goreng dan kepedasan aromatik sambal matah dari Indonesia.