
Menu kek antara yang digemari dan mudah disediakan. Rata-rata menyukai kek zaman mak kita dulu bukan hanya mudah buat malah tidak menjemukan. Boleh ikut langkah yang dikongsikan ini.

Bahan-bahan:

Langkah 1
Campurkan bahan dalam mangkuk hijau hingga kembang/gebu (10-15 minit)
Langkah 2
Masuk telur satu persatu sehingga habis. Adun hingga sebati.
Langkah 3
Masukkan tepung sikit-sikit hingga habis. Adun hingga sebati.
Langkah 4
Bahagikan kepada dua bahagian. Satu campurkan dua sudu kecil serbuk koko satu lagi biarkan asli. Masukkan selang seli dua adunan ini ke dalam loyang sampai habis. Taburkan choc chip.Panaskan oven 200 c 15 minit (kenali oven masing-masing).
Langkah 5
Bakar 180c 45-50 minit. Bila dah berbunyi keting keluarkan dan terbalikkan atas redai. Lepas tu terbalikkan semula.
Ok kek siap untuk dihidang. Kek paling mudah nak buat.
Kredit : Tina Jair
INGIN MENCARI AIR FRYER YANG TERKINI DENGAN HARGA BERPATUTAN, BOLEH LAYARINYA DI SINI.
https://www.rasa.my/nasi-tomato-dan-ayam-masak-merah-menu-kombo-pelengkap-hidangan-berbuka/
Tak tahu nak masak apa? Lubuk resipi RASA kini di SEENI, tak perlu susah lagi.
Download
sekarang!
4 Biskut Cornflakes Sedap & Murah, Gerenti Licin Balang Kuih.

Sekarang ni musim kita berjimat cermat, namun sambutan Aidil Fitri tak meriah tanpa kuih raya. Untuk tetap meriah, anda boleh cuba empat variasi kudapan raya berasasjan Cornflakes ini. Ia rangup, sedap, murah dan kanak-kanak amat menyukainya, gerenti licin balang kuih anda.

CORNFLAKES MADU
BAHAN-BAHAN:
300 gram cornflakes | 6 cawan
100 gram madu | 2/3 cawan
125 gram mentega
1-2 sudu besar gula
Sedikit manik gula |hiasan jika suka
CARA MEMBUAT:
- Cairkan mentega. Kemudian masukkan gula dan madu. Kacau sehingga sebati.
- Dalam bekas lain, ramaskan cornflakes supaya hancur sedikit.
Tuang madu tadi ke dalam cornflakes dan gaul rata. - Masukkan cornflakes ke dalam baking paper cup yang kecil.
- Taburkan manik gula ke atas cornflakes tadi.
- Bakar di dalam oven yang telah dipanaskan terlebih dahulu pada suhu 170°c selama 10 minit.
- Setelah sejuk simpan dalam bekas kedap udara.
Kredit : resepi_ala_kampung

CORNFLAKES COKLAT
BAHAN-BAHAN:
250gm Milk Compound Chocolate Beryls
5 cawan conflakes | sukatan belun diramas
1/2 cawan badam cincang
1sudu makan mentega
Papercup | secukupnya
CARA MEMBUAT:
- Cairkan coklat bersama mentega, biarkan sejuk.
- Sangai Almond hingga rangup, ketepikan.
- Dalam bekas masukkan cornflakes dan Ramas sikit supaya sedikit hancur.
- Kemudian campurkan ke dalamnya badam yang telah disangai tadi dan tuangkan coklat yang telah dicairkan tadi. Gaul rata.
- Masukkan dalam papercub menggunakan sudu.
- Biarkan sejuk atau masuk dalam peti ais selama 5 minit.
- Setelah coklat sejuk, Simpan dalam bekas kedap udara.
Kredit resipi & photo: Ayu Idris

CORNFLAKES CRUNCHY CHOCOLATE CHIPS
BAHAN-BAHAN:
250gm mentega | sebarang jenis
1 cawan gula aicing | tak suka manis, ¾ cawan sahaja
1 sudu teh esen vanilla
3/4 cawan tepung jagung
2 cawan tepung gandum
3 cawan cornflakes | ramas sedikit
Chocolate chips | secukupnya
Chocolate rice ( jika suka
Badam cincang | jika suka
CARA MEMBUAT:
- Kacau sebati mentega, gula aicing dan esen vanila. Guna senduk je. Jangan pukul sampai kembang.
- Kemudian masukkan tepung jagung dan tepung gandum sikit-sikit ye. Tak payah ayak. Kacau sebati. Adunan memang lembik sedikit.
- Masukkan cornflakes, chocolate chips dan almond, gaul sebati.
- Sudukan adunan atas loyang yang disapu mentega.
- Atau nak cubit-cubit guna jari pun boleh. Kemudian golek-golekkan dalam baki cornflakes
- Jarakkan sikit ye, biskut akan mengembang. Tapi dia punya kembang tu biasa-biasa je sebab kita tak guna soda bikarbonat dan baking powder.
- Sebelum tu, boleh panaskan oven dulu ye dalam 5-10 minit. Kemudian baru boleh bakar biskut kita, suhu 160’C masa 20minit atau ikut oven masing-masing (api atas bawah).
- Mula-mula keluar dari ovan biskut memang lembut, lepastu baru akan keras. Sejukkan dulu baru susun dalam balang.
Kredit: Nestle Breakfast Cereals Malaysia

BISKUT CORNFLAKES
BAHAN-BAHAN:
250gm mentega
50gm tepung jagung
100gm gula aising | kalau guna gula castor/brown kurangkan sikit gula
200gm tepung gandum
1 mangkuk Cornflakes telah diramas | untuk lebih rangup boleh tambah.
1 sudu kecil esen vanila
Cornflakes secukup | untuk salut doh
CARA MEMBUAT:
- Pukul menetega dengan gula hingga sebati dan nampak berkrim. Tak perlu lama.
- Masukkan esen vanila dan tepung yang dah di ayak. Gaul hingga sebati (adunan memang lembik).
- Masukkan cornflakes yang sudah diramas ke dalam adunan dan sebatikan. Sudukan atau cubit sedikit adunan tepung dan golekkan ke dalam cornflakes . (Ikut kreativiti masing² jgn terlampau besar).
- Bakar smpai masak suhu 160°C selama 15 – 20 minit ikut oven masing².
Kredit : dhizzlin bake
Kek Batik Molek Kejadian, Sempurna Rasa Memang Sekejap Je Licin

Kek Batik ni sememangnya menjadi kegemaran sesiapa jua. Bila minum petang dihidangkan dengan kek batik ini gerenti sepinggan licin. Boleh cuba resipi Kek Batik (Eggless) versi Jejaka Brownie . Dia kongsi sukatan bahan dalam gram supaya tak pening bahan terlebih atau terkurang. Kek ni satu family boleh nikmati, sebab banyak.
KEK BATIK
Bahan-bahan:
500gm butter
500gm susu pekat manis
390gm susu fullcream(Cecair)
200gm milo
100gm serbuk koko
1kg Biskut Marie (patahkan 4)
Nestum untuk taburan (Optional)
Cara membuat:
1. Panaskan kuali api sederhana. Masukkan butter dan biarkan hingga cair.
2. Setelah butter cair masukkan susu pekat dan susu cair. Kacau dalam 5 minit.
3. Selepas itu baru masukkan Milo dan serbuk koko. Kacau menggunakan whisk supaya tidak berketul. Masak hingga adunan menggelegak dan sedikit likat. Matikan api. Masukkan Biskut Marie tadi dan gaul sehingga kesemua biskut tersalut rata.
4. Ambil acuan/bekas yang sesuai lapiskan baking paper. Masukkan kek batik dan tekan.Tekan sikit supaya biskut mampat. Ketebalan kek ikut suka anda.
5. Setelah siap masukkan dalam acuan letak didalam peti sejuk dalam 3 – 4 jam. Atau kalau nak cepat letak dalam freezer dalam 2 jam lebih. Potong ikut kesesuaian. Taburkan nestum dan bolehlah hidangkan.
Kredit : Jejaka Brownie
Nampak Sama Tapi Berbeza, Ketahui Cara & Fungsi Setiap Hiasan Kek Ini
Mudah Buat Kek Oren Lembap

Teringin nak baking kek? Paling mudah min kongsikan resipi kek oren oleh Kuqhen, ringkas penyediaannya hanya menggunakan periuk nasi. Resipi kek oren lembap ini boleh dimasak dengan dua cara sama ada kukus ataupun boleh juga dibakar. Enak dimakan panas-panas lagi, anak-anak pun makan bertambah sedap.
Kek oren ni berasaskan daripada pati minuman sunquick, parutan kulit oren dan buah oren yang ditabur dalam kek yang belum dibakar lagi supaya rasanya lebih UUMMMMP.
Sedikit tip ingin dikongsi ialah cara penyimpanan kek supaya tahun lebih lama disebabkan kek ni tiada bahan pengawet, jadi anda kena simpan dalam bekas tupperware yang kedap udara dan simpannya di dalam peti ais.
Oppss lupa plak.. untuk pastikan kek sudah masak atau tidak caranya cucuk lidi atau buluh dalam kek dan keluarkan jika ia tidak melekat tandanya kek anda sudah masak.
Kek Oren Moist
☑ 3 cawan tepung gandum
☑ 1 sudu teh baking powder
☑ 1 sudu teh soda bikarbonat
★ Satukan ketiga-tiga bahan di atas, gaul sekejap dan ayak 2-3 kali untuk mendapatkan tekstur kek oren yang halus.
☑ 4 biji telur gred A Atau 5 biji telur gred B
☑ 2 sudu makan lapisan luar parutan kulit buah sunkist ( jangan parut sampai ke kulit putih, pahit kek nanti)
☑ 1/2 cawan pati sunquick
☑ 2/3 cawan gula
☑ 2/3 cawan susu pekat manis
☑ 1 cawan minyak sayuran
☑ 1 cawan air panas
☑ 1sudu teh vanilla
☑ Sedikit pewarna kuning lemon, kuning telur @ kaler oren
Cara-cara:
1. Dalam bekas, pecahkan telur dan buangkan tali pusat telur untuk elakkkan bau hanyir. Masukkan gula dan telur dan pukul sebati, barulah dimasukkan tepung sedikit demi sedikit hingga habis berselang seli dengan minyak sambil dipukul sebati. Bole guna mixer mesin atau tangan.
2. Tambahkan susu, pukul sekejap dan masukkan air panas, pukul lagi hingga adunan kelihatan licin tidak berketul. Terus campurkan sunquick, pukul lagi hingga sebati dan adunan kelihatan mula berkembang pada proses ini.
3. Akhir sekali letakkan parutan kulit oren juga pewarna. Pukul sekejap hingga warna sekata dan adunan kek oren boleh dimasak dengan cara kukus atau bakar. Tabur buah oren sikit supaya lebih sedap.
*Bakar dalam periuk nasi.
Selamat mencuba bagi yang mengidam kek oren.
Kredit dapur dotcom

