
Melalui facebook Rasa Share Resipi, Umar Moha berkongsi resipi daripada facebook Chef Ninja. Resipi cucur kentang ini nampak sangat menarik. Sesuai untuk sarapan atau minum petang. Semua peringkat umur pasti suka cucur kentang ini.
CUCUR KENTANG

BAHAN-BAHAN
2 biji kentang (direbus)
Garam secukup rasa (BELI DI SINI)
10 sudu besar tepung jagung (BELI DI SINI)
CARA MEMBUAT
1. Lenyekkan kentang yang telah direbus.
2. Masukkan garam secukup rasa.
3. Masukkan tepung jagung. Gaul sebati.
4. Apabila semua dah sebati bulat-bulatkan ikut cita rasa.
5. Siap untuk digoreng.
6. Panaskan minyak masak. Goreng sehingga kekuningan.
TIP: JANGAN LETAK AIR atau TELUR AYAM
Selamat mencuba!
Kredit: Umar Moha melalui facebook Chef Ninja
NAK RESIPI LAIN? Klik sini:
https://rasa.my/lelaki-ini-olah-roti-jadi-biskut-kering-bergula-kreatif-sungguh/
https://rasa.my/perghhh-mantap-sungguh-gulai-ikan-tenggiri-paling-power-ni/
Jom tengok video ni
https://www.youtube.com/watch?v=9xu3HKAmAWQ
Download seeNI sekarang!
KLIK DI SEENI
Buat Nasi Briyani Ayam Sorok Ni Confirm Ramai Yang Suka

Dah lama tak masak hidangan istimewa untuk keluarga. Makan malam hidangkan nasi briyani pun menarik. Aroma ketika menumis nasi briyani ni memang buat tak tahan nak makan. Pelbagai rempah ratus yang digunakan membuat ia tambah sedap. Gerenti bertambah nanti makan.
Nasi Briyani Ayam Sorok
Bahan untuk perapan:
1 ekor ayam
2 sudu besar serbuk kunyit-beli online di sini
2 sudu besar serbuk cili-beli online di sini
2 sudu besar serbuk kari ayam
4 sudu besar yogurt
Perap sebentar ke semua bahan di atas
Bahan untuk menumis:
4 susu besar minyak sapi
4 sudu besar butter/planta-beli online di sini
4 sudu besar rempah briyani
5 biji bawang besar(hiris)
4 ulas bawang putih(tumbuk)
2 inci halia(tumbuk)
2 biji cili hijau
6 biji cili padi (optional)
4 biji tomato
10-20 biji gajus dan kismis
3 helai daun salam
Kayu manis/cengkih/pelaga/bunga lawang
Daun pandan/daun ketumbar/daun pudina
Garam secukupnya
4 pot beras Basmathi-6pot air (1:1 1/2)
*Rendam beras selama 20-30 minit
Dapatkan MITSUTOYO RECHARGEABLE PERSONAL BLENDER SET dengan HARGA DISKAUN DISINI! Masukkan code RASGSP5 sebelum buat pembayaran untuk dapatkan DISKAUN EXTRA RM5!
Cara memasak:
1.Masukkan minyak sapi dan butter, tumis bawang besar, bawang putih dan halia sehingga garing. Masukkan tiga sekawan, daun salam, daun pandan dan gajus kismis. Kacau seketika.
2.Kemudian masukkan tomato,cili hijau,cili padi dan garam secukupnya.
3.Masukkan rempah briyani dan ayam yang diperap tadi dan kacau rata.
4.Setelah siap tutup api dan masukkan kesemuanya ke dalam periuk nasi dan masak seperti biasa.
5.Tabur daun ketumbar dan daun pudina di atas.
Kredit: Nuryusra Ibrahim Kutty
Ketahui lebih banyak resipi di website Majalah Rasa:
Rahsia Buat Cucur Ketam Crispy, Makan Panas Panas Memang Layan
Kek Yang Tak Jemu Dimakan, Resipi Mudah Kek Oren Lembut & Sedap
Tonton lebih banyak video masakan mudah & sedap di Dailymotion @Rasa & Youtube @Majalah Rasa Official
Resipi Kuih, Dessert Berasaskan Pisang Yang Mudah & Sedap

Buah pisang bukan sahaja boleh dimakan begitu sahaja, malah juga boleh menghasilkan pelbagai jenis resipi yang menarik dan enak.
Tak kiralah resipi kuih atau pencuci mulut, yang pasti rasanya sedap dan pasti anak-anak suka.
Jom kita cuba resipi-resipi ni! Boleh dihidangkan dan dinikmati bersama keluarga.
COKODOK PISANG
BAHAN-BAHAN:
5 biji pisang bersaiz besar (jika kecil, boleh guna 8-10 biji. Empunya resipi guna pisang bunga)
2 sudu makan marjerin – beli online di sini
5 sudu makan gula pasir – beli online di sini
1 sudu teh soda bikarbonat (sukatan tidak terlalu membukit)
1 sudu teh garam
2 cawan tepung gandum – beli online di sini
TONTON Menu Simple, Tapi Rasa Mantap Di Little Bourke
CARA PENYEDIAAN:
1. Satukan semua bahan (kecuali tepung gandum) dan lenyek hingga sebati.
2. Bila dah sebati, masukkan tepung gandum. Gaul lagi hingga sekata bersama adunan pisang tadi. Rehatkan adunan selama 10-15 minit.
3. Panaskan minyak dan jemputkan adunan tadi. Goreng guna api perlahan hingga garing dan masak. Angkat dan sedia untuk dinikmati.
NOTA:
1. Tujuan guna marjerin ialah untuk merangupkan tekstur luaran kulit cekodok bila digoreng nanti. Malah ia juga menghalang minyak dari terserap ke dalam isi. Cekodok akan menjadi wangi tetapi masih mengekalkan rasa asli.
[Jangan Terlepas Resipi Menarik Di Channel Rasa]
2. Jangan goreng cekodok dengan api besar kerana nanti akan hangit dan tidak masak di dalam.
3. Untuk hasil cekodok yang cantik, hanya jemputkan bancuhan ke dalam minyak. Nanti ia akan membulat dengan sendiri (jika bancuhan tu dibuat dengan baik)
Kredit resipi & foto: Cik Pooja
APAM PISANG GEBU
BAHAN-BAHAN
8 biji pisang emas/6 biji pisang berangan
4 biji telur A
1 cawan gula – beli online di sini
¾ cawan minyak jagung/minyak masak/mentega cair – beli online di sini
2 cawan tepung gandum – beli online di sini
1 sudu kecil soda bikarbonat
1 sudu kecil baking powder
Secubit garam (optional)
TONTON Top 5 Menu Pilihan Makan Di Mana
CARA PENYEDIAAN:
1. Panaskan kukusan. Ayak tepung gandum bersama soda bikarbonat dan baking powder. Ketepikan.
2. Kisarkan pisang, telur, gula, garam dan minyak hingga hancur dan sebati.
3.Tuangkan ke dalam campuran tepung tadi dan kacau rata secara kaup balik.
[Sertai Telegram Geng Rasa Share Resipi]
4. Sudukan adunan ke dalam acuan/loyang kecil-kecil (sapukan sedikit minyak pada acuan terlebih dahulu).
5. Kukus dengan api sederhana selama 15 minit (jika gunakan loyang besar, masa mengukus adalah 40 – 45 minit).
NOTA:
*Boleh gantikan tepung gandum dengan tepung naik sendiri tapi tidak perlu tambah baking powder dan soda bikarbonat.
*Boleh tambah coklat urai ke dalam adunan jika suka. Jika guna acuan kecil-kecil, masa mengukus 15 minit sudah memadai.
Kredit resipi & foto: Lyza Sweetnely
BINGKA PISANG
BAHAN-BAHAN (loyang 8 inci):
1 sisir pisang masak (10-13 biji) | dilenyek kasar
1 cawan tepung gandum*
¾ cawan gula pasir*
1 cawan santan* – beli online di sini
1 cawan susu sejat/cair* – beli online di sini
1 biji telur*
2 sudu besar mentega* | cairkan dulu, biarkan suam – beli online di sini
Sedikit garam
TONTON Ayam Buttermilk Salted Egg Bestari & Kari Udang Bestari
CARA PENYEDIAAN:
1. Kisar semua bahan bertanda *. Tuang adunan ke dalam mangkuk berisi pisang lenyek dan digaul rata.
2. Masukkan ke dalam loyang yang telah dilenser dengan mentega.
3. Bakar dengan suhu 180C selama 1 jam atau lebih untuk dapatkan kerak yang hebat.
4. Sejukkan kemudian baru dipotong. Nak lagi sedap boleh masukkan dalam peti ais.
Kredit resipi & foto: Yatie
LEMPENG PISANG
BAHAN-BAHAN:
1 kg pisang Abu | lenyekkan
300gm kelapa parut | ambil putih sahaja
250gm tepung gandum | jika kurang boleh tambah
5 sudu makan gula kabung – beli online di sini
Sedikit garam halus
Daun pisang secukupnya
TONTON Spageti Rendang Daging
CARA MEMASAK: – beli onlien
1. Campurkan kelapa di dalam mangkuk adunan yang berisi pisang yang sudah dilenyek.
2. Gaul rata, kemudian tambahkan garam, gula kabung yang telah dihancurkan.
3. Kemudian masukkan tepung sedikit demi sedikit sehingga mendapat bancuhan yang diperlukan.
4. Panaskan kuali non-stick, letakkan daun pisang di atasnya dan tepekkan adunan lempeng pisang di atasnya dan panggang hingga masak. Enak dihidangkan panas-panas.
BANANA FILLED FRENCH TOAST
BAHAN-BAHAN:
Roti Bata
Nutella/Peanut Butter Lady’s Choice
3 biji telur
½ cawan susu kotak
1 sudu kecil esen vanilla
2 biji pisang | dihiris bulat
Mentega
TONTON Sizzling Yee Mi, Sedap & Mudah
CARA PENYEDIAAN:
1. Masukkan telur, susu dan esen vanilla dalam mangkuk, kacau sebati. Ketepikan.
2. Potong roti bata lebih kurang 1 inci, buat poket di tengah. Sapu nutella di bahagian dalam poket, kedua belah. Kemudian, susun hirisan pisang di dalam poket.
3. Celupkan roti ke dalam campuran telur dan goreng dalam kuali dengan sedikit mentega. Biarkan masak kekuning-kuningan.
4. Sudah boleh dihidangkan (boleh ditabur dengan gula icing)
Kredit resipi: Aimi Muhamad
BANOFEE PIE
BAHAN-BAHAN:
1 tin susu pekat manis | direbus selama 3 jam di dalam air mendidih
2 biji pisang ranum | dihiris
Hirisan coklat secukupnya
200gm krim putar
BAHAN KERAK:
200gm biskut digestive
50gm mentega
80gm gula
50gm serbuk badam
BAHAN KRIM:
2 biji kuning telur
45gm gula kastor – beli online di sini
25gm tepung kastad (boleh ganti tepung jagung) – beli online di sini
50gm dairy heavy cream
200gm susu segar
CARA PENYEDIAAN:
1. Bagi menghasilkan kerak, campurkan biskut, serbuk badam dan gula. Kisar halus.
2. Kemudian cairkan mentega dan gaul bersama bahan kisar tadi. Masukkan ke dalam loyang dan bakar selama 10 minit suhu 170⁰C. Sejukkan dalam peti sejuk.
3. Untuk krim pula, campurkan semua bahan dan masak di atas air kukusan sehingga kental dan sejukkan.
4. Pukul krim putar sehingga separa kental, masukkan krim yang dimasak tadi dan teruskan pukul sehingga kental.
5. Tuang susu pekat manis yang direbus ke atas kerak dan taburkan hirisan pisang.
6. Paip krim di atasnya dan taburkan hirisan coklat. Sedia untuk dinikmati.
Dapatkan lebih banyak resipi yang mudah, sedap dan cepat dimasak di laman web Rasa:
Tonton lebih banyak video masakan mudah dan sedap Dailymotion @Rasa dan YouTube @Majalah Rasa Official:
Umph….Sedapnya Donut Ball Chezzy Leleh

Kadang-kadang melayan anak untuk menyediakan menu sarapan , kepala ligat berfikir apa yang disukai mereka. Selagi boleh kita akan sediakan sarapan yang mengenyangkan. Resipi donut ball chezzy leleh ni
boleh buat untuk sarapan juga.
Donut Ball chezzy leleh
Bahan-bahan:
1kg tepung gandum -BELI ONLINE DI SINI
1 sudu teh baking powder
1 peket mauripan -BELI ONLINE DI SINI
500 ml air suam
2 sudu teh susu pekat
1 senduk majerin
1 sudu teh garam
24 keping cheese dibelah dua – BELI ONLINE DI SINI
Cara memasak:
1.Air, mauripan, garam dan susu disatukan dalam jug biarkan sehingga berbuih.
2.Ayak tepung bersama baking powder masukkan bahan A diatas, uli dalam 10minit masukn margerin uli lagi 10 minit.
3.Biarkan adunan 1/2 jam ditempat panas sehingga kembang naik.
4.Selepas setengah jam tumbuk adunan utk keluarkan angin, kepal-kepal doh agak-agak size setengah genggam kmudian msukn cheese. Boleh la trus digoreng shingga keperangan.
5.Selepas itu tabur gula icing.
Kredit: La’ Dolce Resepi
Dapatkan AIR FRYER pelbagai saiz secara ONLINE. Barulah boleh masak tanpa minyak.
Mi Hailam Versi Mariana, Resipi Gerenti Jadi Memang Sedap Betul
Resipi Mi Kari Sedap Penuh Lauk. Kuah Tak Muak, Memang Puas Hati.
Resipi Mi Kari Sedap Penuh Lauk. Kuah Tak Muak, Memang Puas Hati.