Cara buat ayam percik dalam air fryer ini kena belajar memandangkan dah masuk bulan puasa. Selalunya waktu Ramadan inilah kita teringin makan hidangan ini.
Supaya tak perlu berasap satu rumah, boleh bakar ayam percik ini guna cara yang lebih mudah iaitu menggunakan air fryer. Kebanyakan rumah dah ada alat ini kan…
Cara buat ayam percik guna air fryer
Bahan-bahan
Ayam separuh ekor -dipotong dan dibersihkan
2 sudu minyak masak
Ads
Bahan perapan buat ayam percik
2 ulas bawang putih
6 ulas bawang merah atau 1 biji bawang besar
3 inci halia
2 batang serai -dipotong kecil
2 sudu ciliboh -lebihkan jika mahu pedas
1/4 cawan santan pekat
Garam dan gula secukup rasa
Cara memasak
1. Kisar semua bahan perapan hingga lumat.
2. Masukkan bahan kisar dalam mangkuk besar bersama dengan ayam. Gaul rata dan kemudian letakkan minyak masak.
Ads
3. Perap ayam selama dua jam atau lebih. Lebih lama diperap lebih sedap.
4. Alas ayam dengan aluminium foil kemudian bakar dalam air fryer menggunakan suhu 170 darjah selsius selama 15 minit.
5. Sebelah 15 minit balikkan ayam dan bakar lagi hingga 10 minit. Siap
Sedapnya Kuih Lapis Labu ni. Mana tidaknya, kuih tradisional ni dibuat menggunakan santan asli dan juga labu segar. Bagi anda yang nak cuba buat kuih ni, resipi Kuih Lapis Labu Gedik perkongsian saudari Marlia Lia ni antara yang terbaik boleh dicuba. Tanpa pewarna tambahan dan bahan-bahannya pun sangat ringkas. Jom lihat cara pembuatan kuih ini.
KUIH LAPIS LABU GEDIK
BAHAN A:
1/4 biji labu saiz sederhana
4 cawan santan segar – dipanaskan atas api perlahan hingga suam kuku.
BAHAN B:
2 cawan tepung beras
1/2 cawan tepung gandum
1/2 cawan tepung jagung
3/4 cawan gula halus – kisar gula supaya senang larut
1/4 sudu teh garam
CARA MEMASAK:
1. Kupas labu dan kukus hingga lembut. Kemudian kisar halus guna pengisar kering. Dapat anggaran 1/2 cawan selepas dikisar. Ketepikan.
2. Dalam bekas besar, satukan kesemua bahan-bahan B. Adun hingga rata. Ketepikan.
3. Panaskan santan di dalam periuk menggunakan api perlahan sambil dikacau.
4. Tuang santan suam ke dalam campuran bahan B. Kacau hingga sebati menggunakan pemukul tangan (hand whisker). Tapis.
5. Bahagikan adunan kepada 2 bahagian. Satu bahagian dicampur dengan labu dan satu lagi dibiarkan pada warna asal.
6. Panaskan kukusan sehingga air mendidih. Ambil loyang bulat bersaiz 9 inci dan oleskan sedikit minyak.
7. Panaskan loyang didalam kukusan terlebih dahulu sebelum mula melapis. Pastikan kukus kuih guna api sederhana.
8. Tuang adunan putih terlebih dahulu. Kukus selama 5 minit kemudian barulah dimasukkan adunan labu. Pastikan jumlahnya sama supaya ketebalan lapisan kelihatan sama. Ulang langkah sama hingga habis. Lapisan terakhir perlu dikukus selama 20-25 minit.
9. Untuk memastikan kuih lapis tidak cepat basi, selepas siap dikukus, buka penutup kukusan dan teruskan memasak kuih selama 5-10 minit lagi. Ia bertujuan untuk mengeringkan wap air atas kuih.
Selain hidangan lauk pauk, mestilah kena ada menu sayur. Barulah lengkap hidangan di atas meja makan. Kerabu Pucuk Paku Kerang antara menu berasaskan sayur-sayuran dan makanan laut yang mampu membuka selera seisi keluarga. Nak buat pun tak susah mana. Bahan-bahan pun sikit sahaja. Marilah kita cuba buat Kerabu Pucuk Paku Kerang ‘mengikut’ resipi yang dikongsikan oleh Erny Yusniza Saad
RESIPI KERABU PUCUK PAKU KERANG
BAHAN-BAHAN:
100 g tauge 100 g isi kerang yang sudah direbus Pucuk paku (dicelur) Sedikit belacan*-BELI ONLINE 1 biji cili merah*-BELI ONLINE 7 biji cili padi*-BELI ONLINE 1 sudu teh asam jawa ekstrak* Garam dan gula secukup rasa 1 biji bawang besar* 2 sudu besar kerisik* 3 sudu besar pati santan*
CARA MEMBUAT:
1. Semua bahan bertanda * dikisar tanpa air. Boleh juga guna ‘hand blender.’
2. Masukkan tauge, kerang, kerisik, bahan-bahan yang dikisar tadi dalam mangkuk. Gaul hingga sebati.
3. Perasakan dengan garam dan gula secukup rasa. Gaul sebati. Sedia untuk dihidangkan.
Seakan-akan rupa kuih bom, tetapi kuih Nan Gua Bing atau kuih tradisional Cina ini menggunakan buah labu dan berintikan kacang merah.
Resipi yang dikongsikan Shahmila Radha ini, Nan Gua Bing ni memang kuih tradisonal orang cina.
Kulit dia dari tepung pulut dan labu, inti tu selalunya kacang merah atau salted egg. Rasanya crispy di luar, cair di dalam. Lemak manis gitu. Tambah pula roll dalam sesame seeds memang crunchy!
NAN GUA BING (TRADITIONAL CHINESE PUMPKIN CAKE)
BAHAN-BAHAN:
Labu (rebus dan lenyekkan anggaran dalam 2/3 senduk besar) 2 senduk tepung pulut – beli online di sini 1 sudu besar gula icing/gula pasir – beli online di sini
1. Gaul semua bahan di atas. Jangan campur dengan air. Saya suka kuih ni lembut dan rasa labu tu, jadi saya kurangkan tepung pulut.
2. Kalau nak kuihnya keras sikit, lebihkan tepung pulut. Letak pewarna kuning telur sikit kalau nak dia jadi cantik (golden colour) bila goreng. 3. Bila dah siap, doh dia jadi macam dalam gambar. Saya suka kurangkan tepung supaya rasa labu tu. Tapi kalau nak keras sikit tambah tepung lebih ok!
4. Inti kacang merah ni saya beli yang ready made. Buat bulat-bulat macam dalam gambar dan ketepikan. Letak tepung sikit atas tangan, supaya tak lekat bila nak uli nanti. Mula, leperkan dulu dan letak inti kat tengah.
5. Balut inti tu dan pastikan inti tak terkeluar. Guna inti kacang merah memang senang nak uli sebab dia tak cair. 6. Bila dah bulat jadi bola, leperkan semula. Jangan risau. Inti tu takkan terkeluar. Ada sebab kenapa kuih ni leper sebenarnya. Bila leper kuih ni akan masak sekata dan inti dalam tu akan cair.
7. Bila dah siap roll dalam sesame seeds depan belakang.
8. Kuih ni boleh deep fry atau pan fry. Kalau nak kurangkan minyak masa menggoreng pun boleh. 9. Guna non stick pan fry dan boleh goreng macam biasa. Api kena sederhana, jangan terlalu kuat, nanti kuih cepat hangus. Bila dah nampak warna bertukar keemasan, kena cepat-cepat angkat!
10. Selepas goreng warna dia akan jadi golden brown colour.
11. Bila dah siap goreng tapis dulu minyak, baru hidang dalam pinggan. Nampak tak inti dia cair! Makan panas-panas memang ngam!
Cucur badak montok ini memang buat kita teruja untuk makan. Bentuknya yang bulat comel Bersama inti homemade tak dinafikan cukup sedap.Kuih tradisi ini tak...