Musim durian murah dan banyak ni, macam-macam boleh dihasilkan menggunakan raja buah ni. Salah satu yang anda boleh cuba ialah Aiskrim Durian. Lembut, sedap dan persis aiskrim yang dijual di pasaran tu. Rugi kalua tak cuba resipi perkongsian saudari Syu Islamiah ni. Jom lihat bahan-bahan yang diperlukan.
AISKRIM DURIAN HOMEMADE
BAHAN-BAHAN:
- 1 cawan isi durian – letak lebih banyak, lagi sedap
- 1 tin susu cair
- 3 sudu makan susu pekat – kalau suka manis, boleh tambah
- 1 sudu makan ovalette (pastikan yang halal) – kalau tak ada, boleh gantikan dengan 1 biji telur
- Sedikit pewarna kuning
CARA PENYEDIAAN:
1. Satukan semua bahan dalam pengisar dan kisar hingga sebati dan hancur.
2. Kemudian pukul sekali lagi menggunakan mixer sehingga kembang.
3. Tuang adunan aiskrim ke dalam bekas versaiz 1.5 liter.
4. Bekukan dalam peti sejuk dan boleh dinikmati pada bila-bila masa.
Kredit resipi & foto: Syu Islamiah
Download seeNI sekarang!
KLIK DI SEENI
Resipi Pau Kacang Merah Gebu.
Buat fresh, makan panas-panas. Makan satu je memang tak cukup ni. Bagi anda yang teringin nak buat pau sendiri, boleh cuba resipi perkongsian saudari Mariana Zainal ini. Untuk intinya, selain kacang merah, boleh dipelbagaikan mengikut citarasa masing-masing.
Resipi Pau Kacang Merah Gebu.
Bahan A:
- 1 1/2 cawan air suam
- 1 paket yis
- 2 sudu besar gula pasir
( Satukan semua dalam satu bekas. Kacau dan biarkan 5 – 6 minit lebih kurang )
Bahan B:
- 4 1/2 cawan tepung pau ( tepung gandum pun boleh )
- 3 sudu besar shortening (jika tiada, boleh gantikan dengan mentega )
- 2 sudu besar susu pekat manis
- 1 1/2 sudu teh double action baking powder ( guna baking powder biasa pun boleh )
( Satukan semua bahan B. Gaul hingga jadi serbuk)
Inti:
- Pes kacang merah ( boleh dibeli di kedai bakeri)
Cara membuat:
Masukkan larutan yis ( bahan A ) ke dalam bahan B. Gaul rata dan uli sebati selama lebih kurang 8 – 10minit.
Kemudian peram doh dalam bekas bertutup selama 15-18 minit di tempat yang bersuhu agak panas ( contohnya seperti dalam kereta, tempat yang kena cahaya matahariatau di dalam rumah pun boleh.)
Seterusnya, ambil doh dan uli kembali. Kemudian bulat-bulatkan menjadi ketulan doh kecil.
Ambil satu doh dan masukkan inti. Lapik bahagian bawah doh dengan daun pisang atau kertas.Ulang langkah sehingga semua doh siap dimasukkan inti. Peram doh pau selama 20 minit. Jika anda menggunakan inti kaya, peram selama 15-18 minit sahaja.
Sementara tunggu pau naik. panaskan air kukusan hingga mendidih. Setelah pau kelihatan naik, kukus selama 7-8 minit guna api besar. (balut penutup menggunakan kain bagi mengelakkan wap keluar)
Sedia untuk dinikmati.
Info chef:
- Setiap doh perlu ditimbang seberat 40 gramsetiap satu.
- Setiap kali kukus pau yang seterusnya,lap dahulu bawah penutup kukusan. Ia bagi mengelakkan lebihan wap air menitis pada pau.
- Untuk dapatkan pau yang sentiasa lembut, simpan dalam bekas kedap udaradan elakkan pau terdedah.
Kredit resipi & gambar: Mariana Zainal
Cara Buat Aiskrim Ala Magnum Viral Secara Homemade
Sekarang sedang musim orang cuba buat Aiskrim Malaysia. Pelbagai jenis dan perasa dihasilkan dan resipinya dikongsi di laman-laman sosial. Paling terbaru, Aiskrim Ala Magnum pula mencuri perhatian ramai. Nampak sedap kan? Bagi yang ingin mencuba, saudari Raja Amanina ada kongsikan resipinya. Jom lihat bahan-bahan yang diperlukan.
AISKRIM ALA MAGNUM
BAHAN AISKRIM:
- 2 cawan whipping cream jenis dairy (tenusu) – boleh gantikan dengan susu cair atau susu full cream. Tapi kalau guna whippping cream, rasanya lebih gebu.
- ½ cawan susu pekat manis
- 1 sudu teh ovalette
- Sedikit esen vanilla
BAHAN COKLAT:
- 350gm coklat masakan @ dark chocolate
CARA MEMASAK:
1. Satukan kesemua bahan-bahan aiskrim dan kisar guna blender hingga adunan kembang dua kali ganda. Ketepikan.
2. Masak coklat menggunakan teknik double boil sehingga cair. Bila dah suam, masukkan ke dalam piping bag.
3. Picit coklat ke dalam plastik aiskrim dan ratakan. Ketebalannya pastikan tidak terlalu nipis dan tidak terlalu tebal.
4. Tuang bancuhan aiskim tadi ke dalam plastik aiskrim, ikat dan bekukan dalam peti sejuk selama 5-6 jam atau semalaman.
INFO:
1. Salutan coklat di dalam plastik tidak perlu mengeras. Kerana jika mengeras, susah untuk memasukkan bancuhan aiskrim.
2. Adunan aiskrim dan coklat tidak akan bercampur. Jadi tidak perlu risau.
3. Coklat pekat yang diratakan dalam plastik akan melekat di sekeliling. Bila tuang bancuhan aiskrim, automatik ruang tengah akan jadi kosong dan bolehlah tuang bancuhan aiskrim.
Keliru macam mana nak buat Aiskrim Magnum ni? Video perkongsian saudari Nurul Shaedah ni boleh dijadikan panduan.
https://www.facebook.com/nurul.idahamfiedin/videos/1451732191625623/
https://www.facebook.com/nurul.idahamfiedin/videos/1451732161625626/
Kredit resipi & foto: Raja Amanina
Kredit video: Nurul Shaedah
Langkah Masak Lempeng Bawang Putih ,Yang Sedap dan Mudah
Lempeng… melempeng untuk sahur memang sedap sungguh…Eh ada ke istilah melempeng. Asyik lempeng kosong. Jom kita bagi berperisa sikit tambah daun bawang dan bawang putih. Jadi ler Lempeng Bawang Putih.
Ni min kongsikan cara buat lempeng, buat adik-adik yang baru nak belajar buat lempeng. Asasnya sama macam lempeng kosong. Ni perkongsian resipi dan foto dari namakucella dari lamannya namakucell.blogspot.com.
LEMPENG BAWANG PUTIH
BAHAN-BAHAN :
- 2 cawan tepung gandum
- 3 1/2 cawan air
- 1 biji telur
- 1/2 sudu teh garam
- 2 sudu minyak
- 1 ulas bawang putih | dicincang
- 1 pokok daun bawang | dihiris
CARA MEMASAK :
1. Campur tepung,garam,air,telur,minyak dan bawang putih dalam mesin pengisar dan kisarkan hingga sebati.
2. Tuang dalam bekas & baru masukkan daun bawang hiris..biarkan 15 minit supaya tepung kembang dan lembut
3. Panaskan kuali dan sapu sikit aje minyak
*Hanya sapu minyak sekali sahaja, untuk seterusnya tak perlu sapu lagi.Jika kuali terlalu berminyak susah nak ratakan dengan belakang senduk, sebab lempeng licin dan tidak melekat di kuali.
*Kalau min suka guna majerin atau mentega, ikut citarasa tak suka guna minyak
4. Tuangkan sesenduk adunan lempeng tu.
5.Ratakan dengan belakang senduk hingga nipis.
* Kuali jangan terlalu panas, nanti lempeng tak cantik
6. Bila nampak permukaan kering terbalikkan
7. Terbalikkan sekejap , pastikan ia betul-betul kering.
8. Bentangkan permukaan yang licin ke bawah supaya bila gulung nanti nampak tompok daun bawangnya,.gulung longgar supaya nanti kuah dapat diserap
Sedap makan panas-panas untuk sarapan. Hidang bersama kuah kari..@ sambal tumis @asam pedas @ kuah sardin
Kredit foto & resipi : namakucell.blogspot.com