
Musim durian murah dan banyak ni, macam-macam boleh dihasilkan menggunakan raja buah ni. Salah satu yang anda boleh cuba ialah Aiskrim Durian. Lembut, sedap dan persis aiskrim yang dijual di pasaran tu. Rugi kalua tak cuba resipi perkongsian saudari Syu Islamiah ni. Jom lihat bahan-bahan yang diperlukan.
AISKRIM DURIAN HOMEMADE
BAHAN-BAHAN:
- 1 cawan isi durian – letak lebih banyak, lagi sedap
- 1 tin susu cair
- 3 sudu makan susu pekat – kalau suka manis, boleh tambah
- 1 sudu makan ovalette (pastikan yang halal) – kalau tak ada, boleh gantikan dengan 1 biji telur
- Sedikit pewarna kuning
CARA PENYEDIAAN:
1. Satukan semua bahan dalam pengisar dan kisar hingga sebati dan hancur.
2. Kemudian pukul sekali lagi menggunakan mixer sehingga kembang.
3. Tuang adunan aiskrim ke dalam bekas versaiz 1.5 liter.
4. Bekukan dalam peti sejuk dan boleh dinikmati pada bila-bila masa.
Kredit resipi & foto: Syu Islamiah
Download seeNI sekarang!
KLIK DI SEENI
Cara Buat Donut Pandan Homemade.Lembut, Sedap & Gebu.

Teringin nak makan donut yang sedap? Resipi Donut Pandan Susu yang gebu dan ada wangi bau pandan perkongsian saudari Zaimah Zakaria ni memang anda kena cuba. Lebih istimewa sebab donut ni ada rasa yang lebih lemak sebab ada guna susu tepung. Memang terbaik! Nak cuba buat untuk minum petang ni? Memang sesuai sangat. Jom lihat bahan-bahan yang diperlukan.
CARA BUAT DONUT PANDAN SUSU
BAHAN-BAHAN
- 1 sudu kecil garam
- 500gm tepung roti
- 11gm yis
- 10gm bread improver
- 20gm susu tepung
- 50gm gula pasir
- 2 biji telur gred A
- 80gm mentega atau marjerin
- 160gm air sejuk
- 2 sudu kecil pes pandan
- Susu tepung atau gula halus untuk salut donat
CARA MEMASAK:
1. Campurkan semua bahan-bahan dalam mangkuk mixer kecuali air sejuk.
2. Masukkan air sejuk sedikit demi sedikit. Uli sampai jadi doh yang licin.
3. Asingkan kepada doh kecik dan timbang setiap satu 50gm.
4. Bulatkan dan canai sedikit dan ambik penutup botol tekan bahagian tengah doh.
5. Tunggu doh naik sedikit dan boleh di goreng menggunakan api perlahan.
6. Salutkan dengan susu atau gula halus. Sedia untuk dinikmati.
Kredit resipi & foto: Zaimah Zakaria
Tengah usha MIXER baru ke tu? Meh pilih dekat SINI. RASA senaraikan pilihan mesin pengadun terbaik buat anda. Ada banyak pilihan & pastinya pada harga mampu milik.
Jom cuba resipi bawah ni. Memang mudah, sedap & gerenti jadi.
Roti Johan Berinti Daging Dan Salutan Telur Enak Dimakan Panas
Tonton lebih banyak video masakan mudah & sedap di Youtube @Majalah Rasa Official
3 Resipi Mudah & Sedap Kuih Biru, Guna Pewarna Dari Bunga Telang

Inginkan kelainan dalam menyajikan hidangan menu minum petang tanpa mengubah rasa? Boleh cuba 3 resipi kuih biru yang menggunakan bunga telang.
Apa lagi, korang boleh cuba idea dengan memanfaatkan bunya telang yang cantik warnanya tu ke dalam makanan sebagai pewarna dan tarikan pada kuih ye.
ROTI JALA BUNGA TELANG & KUAH MANIS
BAHAN ROTI JALA:
3 cawan tepung gandum – beli online di sini
2 cawan air
1 cawan air rebusan bunga telang
2 sudu makan minyak sayur
2 biji putih telur
Secubit garam
TONTON Macaron Teh Tarik | Dapur Rasa Live
KUAH MANIS:
1 ½ cawan santan – beli online di sini
¼ cawan gula – beli online di sini
¼ cawan gula merah – beli online di sini
1 sudu makan tepung gandum + 2 sudu makan air | bancuh
2 helai daun pandan | siat & simpul
Secubit garam
CARA MASAK:
1. Untuk mendapatkan air rebusan bunga telang, rebus 40 kuntum bunga telang bersama 1 cawan air hingga mendidih.
2. Tapis, sejukkan dan sedia untuk digunakan.
3. Satukan kesemua bahan lalu tapis (supaya bancuhan licin dan tidak berketul).
[Jangan Terlepas Resipi Menarik Di Channel Rasa
4. Panaskan kuali leper yang telah disapu dengan sedikit minyak.
5. Tuang bancuhan ke dalam acuan roti jala lalu jalakan ke dalam kuali.
6. Masak untuk beberapa minit dan gulung kemas.
7. Untuk membuat kuah manis; satukan semua bahan kuah manis.
8. Didihkan hingga agak pekat dengan api sederhana. Sesuaikan rasanya. Sedia dihidangkan bersama roti jala.
LEMPENG TELANG BERINTI
BAHAN LEMPENG:
20 kuntum bunga telang
1 cawan tepung gandum
1 cawan air
1 biji putih telur
Secubit garam
TONTON Laksa Peranakan – Projek Air Tangan Emas Bersama MAGGI
BAHAN INTI:
2 keping dada ayam | cincang dadu & rebus empuk
2 biji ubi kentang | potong dadu kecil & rebus empuk – beli online di sini
1 labu bawang besar | cincang dadu – beli online di sini
2 sudu makan rempah kari daging – beli online di sini
4 ulas bawang merah | kisar- beli online di sini
3 ulas bawang putih | kisar – beli online di sini
1 tangkai daun kari
Garam & gula secukup rasa
2 sudu makan minyak masak
CARA MEMASAK:
1. Satukan bunga telang bersama 1 cawan air di dalam periuk.
2. Didihkan hingga mengeluarkan warna biru yang menarik.
3. Tapis, sejukkan dan sedia untuk digunakan. Satukan semua bahan dan kacau rata.
4. Jika bancuhan terlalu pekat tambah sedikit air dan jika terlalu cair tambah sedikit lagi tepung. Tapis bancuhan lempeng.
[Sertai Telegram Geng Rasa Share Resipi]
5. Sapu sedikit minyak pada kuali leper (non-stick). Tuang sesenduk kecil bancuhan tepung dan masak hingga lempeng keperang-perangan (satu bahagian sahaja).
6. Ulangi proses hingga semua bahan habis. Ketepikan.
7. Untuk membuat inti; panaskan dua sudu makan minyak di dalam kuali.
8. Tumis bahan-bahan kisar hingga wangi. Masukkan rempah kari dan daun kari.
9. Tambah sedikit air lalu tumis rempah hingga masak. Masukkan ubi kentang dan ayam rebus.
10. Masak hingga semua bahan masak sebati. Tambah garam dan gula secukup rasa.
11. Ambil sekeping lempeng, sendukkan inti dan gulung rapi. Potong mengikut cita rasa.
KASWI TELANG
BAHAN-BAHAN:
5 cawan air rebusan bunga telang | 40 bunga telang & rebus dengan air
1 cawan gula pasir
2 cawan tepung gandum
½ cawan tepung ubi – beli online di sini
1 sudu teh kapur makan | bancuh dengan sedikit air
Kelapa parut | putihnya sahaja + secubit garam halus
TONTON Buttermilk Spaghetti & Mac and Cheese | Dapur Rasa Live
CARA MEMASAK:
1. Di dalam mangkuk besar, satukan gula, tepung gandum, tepung ubi, kapur makan dan air rebusan bunga telang.
2. Kacau sebati dan tapis.
3. Sediakan loyang atau acuan kuih pilihan yang telah disapu sedikit minyak lalu tuang bancuhan tadi ke dalamnya.
4. Kukus selama 25 minit atau hingga kuih masak. Keluarkan dari acuan dan tabur kelapa parut di atasnya.
Dapatkan lebih banyak resipi yang mudah, sedap dan cepat dimasak di laman web Rasa:
Tonton lebih banyak video masakan mudah dan sedap di YouTube @Majalah Rasa Official:
Resipi Yong Tau Foo Sedap Macam Di Pasar Malam

Sedap Yong Tau Foo Pasar Malam ni. Lebih sedap lagi jika dapat makan ramai-ramai bersama keluarga. Hidangan ini jika dibeli, agak mahal harganya lebih-lebih lagi jika dibeli dalam kuantiti yang banyak. Jika keluarga besar, memang tak puas makan. Cubalah masak sendiri. Tak susah pun untuk buat kuahnya. Lagi jimat malah boleh makan puas-puas. Saudari Eniza M. Salim ada kongsikan resipi yang dicuba dari saudari Hamidah Ida. Selamat mencuba!
CARA MASAK KUAH YONG TAU FOO SEDAP MACAM PASAR MALAM
BAHAN KUAH HITAM:
2 sudu makan taucu
2 sudu makan tepung jagung – beli online disini
2 sudu makan tepung gandum – beli online disini
3 sudu makan kicap pekat – beli online disini
3 sudu makan sos tiram – beli online disini
4-5 sudu makan gula
3 cawan air
CARA MEMASAK:
1.Masukkan semua bahan ke dalam pengisar. Kisar hingga taucu halus.
2. Tuang ke dalam periuk dan masak hingga mendidih seketika. Ketepikan.
BAHAN KUAH MERAH:
3 sudu makan cili kisar
2 ulas bawang putih – diketuk
Sedikit minyak masak
BAHAN KISAR HALUS:
1/2 cawan kacang tanah yang telah digoreng
1 sudu makan tepung gandum
1 sudu makan tepung jagung
4- 5 sudu makan gula
3 cawan air
1/4 sudu makan garam
CARA MEMASAK:
1.Panaskan sedikit minyak, tumis bawang putih dan cili kisar hingga kering.
2. Masukkan semua bahan yang dikisar tadi, masak seketika hingga kuah jadi agak pekat anggaran dalam 5 minit. Siap.
3. Sos-sos ini boleh dihidang dengan aneka bebola, hotdog, sotong, kangkung dan bermacam-macam lagi yng telah dicelur.
4. Campur kuah merah dan kuah hitam sesuai cita rasa. Tabur juga bijan dan bawang goreng.
5. Yong Tau Foo homemade sedia untuk dinikmati. Juga boleh dinikmati bersama sup.
Kredit resipi: Hamidah ida
Kredit foto & dicuba oleh: Eniza M. Salim
[Sertai Telegram Geng Rasa Share Resipi]
Dapatkan lebih banyak resipi yang mudah, sedap & cepat masak di laman web RASA:
Resipi Cucur Bilis Tambah Kucai & Cili Kering Tumbuk, Sangat Sedap!
Tonton lebih banyak video masakan mudah & sedap di Dailymotion @Rasa & Youtube @Majalah Rasa Official