Kanak-kanak yang sedang membesar pastinya kuat makan. Oleh itu sebagai ibu pastinya anda mahu beri yang terbaik buat anak-anak. Salah satu hidangan yang boleh dihasilkan ialah Agar-Agar Oren ni. Ianya menggunakan 100% buah oren asli dan tanpa pewarna serta perasa tiruan. Anda boleh cuba.
AGAR-AGAR OREN
BAHAN-BAHAN:
- 5 biji oren
- 10gm serbuk agar-agar
- 1 liter air
- 250ml jus perahan oren
- 115gm gula
CARA MEMASAK:
- Belah buah oren kepada dua bahagian dan perah jusnya. Lakukan dengan berhati-hati agar kulit oren tidak koyak.
- Buang lebihan selaput pada kulit oren dan ketepikan seketika.
- Masak agar-agar bersama air dan gula sehingga mendidih. Kemudian campurkan jus oren. Kacau hingga rata.
- Tuang bancuhan agar-agar ke dalam kulit oren. Sejukkan.
Info chef: Selain oren, boleh juga menggunakan buah-buahan lain seperti tembikai atau lemon.
Download seeNI sekarang!
KLIK DI SEENI
Lepat Pisang Inti Kelapa Mudah Je Cara Buatnya
Lepat pisang inti kelapa taklah susah nak membuatnya. Satu lagi kuih tradisional yang tetap jadi kesukaan ramai hingga sekarang.
Nampak je macam susah kan? Bolehlah cuba buat sendiri. Bahan-bahan yang diperlukan juga taklah terlalu banyak.
Ada versi yang tak ada inti kelapa di dalamnya. Tapi kali ini, dikongsikan resipi membuat lepas pisang inti kelapa, oleh puan Eniza M. Salim. Sedap di makan panas-panas lepas kukus.
Lepat pisang Inti Kelapa Mudah Je Cara Buatnya
Bahan-Bahan:
3 cawan pisang emas/ berangan
1 cawan tepung gandum – boleh beli online di sini
3 sudu gula – boleh beli online di sini
Kelapa putih (untuk inti)
Garam secukup (untuk inti) – boleh beli online di sini
Daun pisang secukupnya (dilayur dulu)
Cara Memasaknya:
Untuk membuat inti, kelapa putih dan garam digaul sekata. Ketepikan.
Lenyekkan pisang dan masukkan gula dan tepung. Gaulkan adunan hingga sebati.
Kemudian sudukan sedikit di atas daun pisang. Letakkan inti kelapa dan lipat bungkusan lepat kemas-kemas. Ulangi langkah hingg selesai.
Sediakan pengukus. Masukkan lepat ke dalam pengukus dan kukus dalam 25 minit hingga masak. Bolehlah dihidangkan. Mana panas-panas memang sedap! Cubalah.
SERTAI TELEGRAM GENG RASA SHARE RESIPI
Dapatkan lebih banyak resipi di laman web RASA:
Tonton lebih banyak video masakan mudah & sedap di Dailymotion @RASA dan Youtube Majalah RASA Official
Cara Mudah Masak Apam Tokyo Secara Homemade
Suka makan Apam Tokyo? Resipi perkongsian saudari Ain Afiqah Rafar ni antara yang boleh dicuba. Nanti bolehlah buat sendiri secara homemade. Lagipun tak semua pasar malam ada jual kuih sedap ni kan. Jom lihat bahan-bahan yang diperlukan. Sekali cuba pasti puas hati.
RESIPI APAM TOKYO HOMEMADE
BAHAN KULIT:
- 1 cawan tepung gandum
- 1/2 sudu teh baking powder
- 1 biji telur
- 1/4 cawan gula
- 1/2cwn susu segar
- 1/2 cawan air
- 1 sudu makan majerin cair
- Secubit garam
CARA MEMASAK:
1. Pukul telur dengan gula sehingga kembang.
2. Dalam bekas lain, satukan bahan-bahan kering seperti tepung. Ayak.
3. Kemudian masukkan susu dan air. Kacau sebati dan barulah masukkan telur yang dipukul kembang tadi.
4. Sebatikan dan akhir sekali tuang majerin cair dan garam. Kacau sebati.
5. Tuang sedikit adunan dalam kuali tahan lekat. Bila kulit kelihatan masak, sudukan inti. Lipat dan angkat.
6. Sedia untuk dinikmati.
BAHAN INTI KASTARD:
1/2 cawan gula – boleh kurang jika tak suka manis
1/2 cawan tepung gandum
1 sudu makan tepung kastard
1/2 cawan air pati pandan pekat – boleh guna pes pandan yang dicampur air
1 cawan santan
Secubit garam
CARA MEMASAK:
1. Masak semua bahan dia atas sehingga pekat dan likat. Sentiasa kacau untuk elak inti kastard hangit. Padamkan api.
2. Pastikan inti kastard tadi disejukkan dan pekat likat. Seelokknya buat inti lebih awal sebelum buat kulit.
TIP MEMASAK:
1. Pastikan inti kastard betul-betul pekat.
2. Letak inti semasa kulit masih di dalam kuali supaya bila dikepit, ia akan melekat. Jika kulit sejuk, kulit tidak akan melekat sempurna.
Kredit resipi & foto: Ain Afiqah Rafar
2 Biskut Badam Paling Enak & Rangup, Biskut Raya Betul-betul ‘Yummy’..
Kacang badam atau ‘almond’ adalah kacang yang kaya dengan pelbagai nutrisi dan khasiat dan dipercayai bermanfaat untuk kesihatan mahupun kecantikan.
Badam mengandungi protein, serat, kalsium, magnesium, kalium, zinc, selenium, kuprum, phosphorus, biotin, riboflavin, niacin, besi, vitamin E serta antioksida lain yang tinggi.
Selalunya kacang badam dicampur dalam makanan untuk menambahkan lagi kelazatan seperti di dalam aiskrim , biskut, coklat, atau pun salad.
Menariknya,kacang badam adalah kacang yang tidak menimbulkan jerawat di muka yang menjadi mimpi ngeri bagi wanita.Sebenarnya anda tidak perlu takut mengambil badam kerana walaupun badam mengandungi kuantiti lemak yang tinggi, namun 90% dari lemak dalam badam adalah lemak tidak tepu. Malahan minyak badam yang kaya dengan vitamin E ini sering digunakan dalam produk kecantikan kulit.
Jom kita dapatkan khasiat badam dengan membuat biskut raya berasaskan badam. Resepi ni dari Nor Shahidah Mohd Mahayadin dari Yummilicios Cakes n Cookies yang sudi berkongsi resepi dengan RASA.
1.FLUFFY ALMOND COOKIES
BAHAN-BAHAN :
- 250 gm minyak sapi
- 175 gm mentega
- 200 gm oat | dikisar
- 615 gm tepung gandum | diayak
- 320 gm gula kastor
Bahan hiasan :
- Kuning telur dan badam
CARA MEMASAK :
1. Pukul minyak sapi, mentega dan gula hingga sebati.
2. Masukkan oat dan tepung gandum.
3.Bentukkan doh ikut bentuk kesukaan anda.
4. Sapukan kuning telur dan hiaskan kacang badam di atasnya.
5. Panaskan oven, bakar suhu pada suhu 170 darjah celcius hingga perang keemasan.
Saiz hidangan : 50 -60 keping
Waktu memasak: 17 minit
Cara Memasak : Bakar
Jenis masakan : Biskut
Keistimewaan: Ramuan oat yang sungguh sedap dan rangup
Anggaran kos: RM 15
INFO CHEF : Anda boleh juga memasukkan badam hancur ini ke dalam ramuan adunan untuk rasa lebih rangup.
2. ALMOND SHORTBREAD COOKIES
BAHAN-BAHAN :
- 200gm mentega
- 80gm gula aising
- 250gm tepung gandum | diayak
- 80gm badam kisar
Bahan hiasan :
- Coklat urai warna putih, secukupnya
CARA MEMASAK :
1. Pukul mentega dan gula aising icing hingga kembang.
2 .Masukkan badam kisar dan tepung gandum, gaul rata hingga membentuk doh.
3. Terap dengan acuan pemotong biskut ikut bentuk yang disukai.
4. Hiaskan dengn coklat urai putih.
5. Panaskan oven, bakar pada suhu 170 darjah celcius. Bakar hingga perang keemasan
Saiz hidangan : 40 keping
Waktu memasak: 15- 20 minit
Cara Memasak : Bakar
Jenis masakan : Biskut
Keistimewaan : Rasa badam yang berlemak
Anggaran kos : RM 14
INFO CHEF : Jika anda mahu rasa yang lebih rangup, badan jangan dikisar terlalu halus.