Tentunya terfikir di kepala nak masak yang istimewa buat sekeluarga. Bagi yang suka makan makanan manis kuih muih pasti tidak ketinggalan. Teringin pula Cinnamon Roll dengan aroma bau kayu manis memang tak cukup satu. Jika sebelum kita membelinya di bakeri, apa kata buatnya sendiri lagi puas makan.
Cinnamon Roll
Bahan-bahan:
1 cawan susu suam
85gm butter cair
85gm gula
1 peket yis
2 biji telur gred A
*Bahan-bahan atas ni campur semua. Kemudian tunggu 10 minit bagi yis naik kembang buih. Kemudian tambah
585gm tepung high protein *guna tepung gandum boleh tapi kurang lembut
Cara membuat:
1.Ni rupa setelah di uli-uli ke semua bahan-bahan yang dicampur tadi. Saya uli pakai hand mixer. Guna besi yang spiral tu ok untuk menguli. Uli-uli kejap jer…sampai licin sikit tak melekat bila pegang.
2.Ha licin camni. Biar sekejap tutup naik selama 30 minit. Ni saya buat dua adunan so nampak banyak. Bahagikan. Nak sama rata …sila timbang.
3.Ambil 1 bahg..bulat-bulatkan. Sedia untuk dicanai.
4.Canai nipis camni memanjang. Supaya gulungan nampak banyak lapis. Dekat pelapik tu jangan letak tepung..kang lari-lari doh susah nak canai okay.
Ads
5.Sapu butter banyak keseluruhan doh.
6.Taburkan gula+cinnamon. Ratio main agak-agak kalau suka cinnamon lebihkanlah.
7.Tabur penuh padat gini tau. Kalau tabur sikit-sikit tak berasa cinnamon roll..baik makan roti kosong
8.Ok start gulung
Ads
9.Siap gulung kemaskan hujungnya.
10.Potong-potong lah uolsss.
11.Susun dalam bekas. Tutup kejap..put aside biarkan dia kembang sampai penuh bekas. Baru bakar. 200°C Selama 15 minit. Tengok jugak ya…lain oven lain timing.
Ads
12.Ni Original Cinnamon Roll. Untuk dapat effect kilat ni..lepas jer kuar oven..masa panas tu terus sapu butter ok.
13.Ni Choc Cinnamon Roll. Bezanya cuma add on tabur serbuk koko dan choc chip pada doh sebelum digulung. Okay. Ehh lapar lak rasa
Kredit: Asmawati Ayob
ADA YANG NAK MEMBELI BREAD MAKER, BOLEH LIHAT DI SINI.
Jika anda sedang mencari BARANGAN SEGAR, boleh klik DISINI.
Sarapan adalah amat penting untuk memberi tenaga pada kita untuk memulakan hari dengan baik. Jadi tiada alasan untuk kita tidak mengambil sarapan dengan resipi yang sangat mudah ini.
ROTI TELUR BEREMPAH ALA ROTI JOHN
BAHAN-BAHAN :
*2 biji telur
*1/2 bj bawang holland
*Daun bawang
*1/2 biji cili merah/capsicum
*1 sudu kecil rempah kari daging
*1/2 sudu kecil serbuk lada hitam/sulah
*Sedikit garam
6 keping roti (terpulang jenis roti yang hendak digunakan)
Mayonis
Sos cili
Sayuran: timun, salad, tomato, coleslaw atau sebagainya.
CARA MEMASAK:
Gaulkan semua bahan yang bertanda * hingga sebati.
Sapukan sedikit minyak pada kuali.
Tuangkan sedikit campuran telur tadi dan letakkan sekeping roti ke atas telur. Goreng seketika dan terus angkat.
Kemudian boleh letakkan mayonis dan sos cili. Serta letakkan sayuran pilhan anda.
Kredit: Ellyna Abdul Aziz
Tak tahu nak masak apa? Lubuk resipi RASA kini di SEENI, tak perlu susah lagi.
Download
sekarang!
Roti kukus gebu ini boleh dijadikan sajian minum petang. Intinya boleh dipelbagaikan sama ada kaya, coklat, sambal bilis dan sebagainya. Teksturnya memang cukup lembut.
Dikongsi oleh empunya resipi Juliana Jue Cullen yang sudah mencuba dan mendapat hasil memuaskan, ia juga boleh dijadikan bahan jualan.
Pesannya kalau nak jimat, boleh guna tepung gandum dulu sebelum ‘upgrade’ ke tepung pau untuk hasil yang lebih putih dan halus. Nak cuba? Jom tengok cara penyediaannya.
Cara Buat Roti Kukus Gebu
Bahan-Bahan
425g tepung pau (boleh juga guna tepung gandum, tapi warna roti kekuningan sikit)
75g tepung tang mien (jika ada)
125g gula halus
5g yis kering
5g baking powder
50g shortening (lemak sayur)
±225g–240g air sejuk
Cara Penyediaan
1. Campurkan semua bahan dan uli menggunakan mixer (contohnya mixer 7 liter Golden Bull) selama lebih kurang 30 minit pada kelajuan rendah. Kalau uli tangan, cuma ambil masa lebih lama.
2. Doh yang siap diuli boleh dibahagi kepada 4 bahagian, setiap satu dalam bekas saiz kod 4573, anggaran berat 225g–228g setiap satu.
3. Perap doh selama 1 hingga 1 jam 30 minit, bergantung kepada suhu bilik atau cuaca, hingga doh mengembang cantik.
4. Kukus roti dalam pengukus selama 25–30 minit. Pastikan tutup pengukus dibalut dengan kain bersih supaya air tak menitis atas roti.
5. Bila dah masak, sejukkan dulu sebelum potong. Gunakan pisau bergigi halus untuk potongan yang kemas.
Tip Ekstra
Roti lebih gebu & putih jika guna tepung pau. Tapi kalau nak jimat, boleh mulakan dengan tepung gandum dulu.
Tepung tang mien membantu hasilkan tekstur lebih halus dan lembut, tapi tak wajib.
Lebihan roti boleh dibekukan. Bila nak makan semula, kukus balik dan roti akan kembali lembut.
Uli sendiri doh tepung untuk hasilkan roti yang lembut dan gebu. Doh di lilit pada sosej dan digoreng dalam minyak panas. Boleh dihidangkan untuk minum petang atau sarapan pagi.
ROTI SOSEJ GULUNG
BAHAN-BAHAN:
1/2 kilo tepung gandum
2 sudu kecil mauripan
2 sudu kecil gula
2 sudu kecil susu
1 sudu kecil garam
2 biji Telur
Serbuk roti
1 1/2 cawan air suam
CARA MEMASAK:
Satukan mauripan, gula, susu dan garam bancuh dengan air suam. Tunggu sampai berbuih banyak.
Selepas itu masukkan bancuhan air ke dalam tepung.
Kacau rata serta masukkan planta sikit demi sedikit sambil uli doh smpai doh tidak melekat di tangan.
biarkan doh dan tunggu doh naik sekali ganda.
Bila doh sudah naik tumbuk-tumbuk doh dan buat bulat sama besar.
Gelek diatas tapak tangan doh yang sudah dibulat tadi.
Lilitkan pada sosej
Biarkan seketuka sampai doh naik lagi.
Celupkan doh dalam telur yang telah di kacau dan golekkann ke dalam serbuk roti.
Potato Egg Melt ialah sarapan sihat dan rendah kalori yang mudah disediakan, mengenyangkan dan sedap. Ketahui manfaat, nutrisi dan cara membuatnya untuk rutin harian yang lebih sihat.