Sesekali jom buat puding mangga untuk dihidang pada keluarga. Elok juga buat puding yang kurang manis supaya lebih sihat. Buat sendiri snek untuk kita makan membolehkan kita memantau kandungan sesuatu bahan. Lagipun boleh tambah sendiri bahan mana yang kita nak misalnya mangga. Bubuh banyak sikit mangga dalam puding, sedap kan?
Cara membuat
1. Rebus agar-agar sehingga masak.
2. Masukkan gula dan masak sehingga gula hancur.
3. Keluarkan 1/4 daripada agar-agar tadi ketepikan.
4. Baki 3/4 bahagian diletakkan susu cair, perasa mangga dan jus mangga.
5. Baki 1/4 tadi letakkan 1 sudu besar gula, 1/4 cawan air dan warna hijau serta perahan limau nipis.
6. Masukkan dalam peti sejuk.
Kek Butter atau kek mentega merupakan sejenis kek yang paling mudah dan cepat untuk dibuat. Tidak mengambil masa yang lama untuk disiapkan, bahan-bahan yang digunakan pun tidak banyak dan cara buatnya juga mudah. Inilah sebab ia menjadi. Makan panas-panas memang layan sambil minum kopi ‘O’ panas. Mari kita cuba resipi Kek Butter Unicorn seperti yang dikongsikan oleh Zaini Talib
RESIPI KEK BUTTER UNICORN
BAHAN-BAHAN:
1 ketul mentega (pure butter) – beli online 1 1/4 cawan gula kastor (nak manis boleh tambah gula) Sukatan ini tidak manis – beli online 1/4 cawan susu segar 5 biji telur saiz B Sedikit esen vanilla – beli online 2 cawan tepung naik sendiri – beli online
CARA MEMBUAT:
1. Pukul mentega dan gula. Kalau guna unsalted butter, tambah sedikit garam dalam bahan kering.
2. Masukkan telur satu demi persatu. Setiap kali masukkan telur, pastikan sebati terlebih dahulu baru masukkan yang seterusnya.
3. Seterusnya masukkan esen vanilla. Masukkan tepung berselang-seli dengan susu tapi jangan terlebih pukul. Boleh guna spatula sahaja kaup balik sampai habis seli-seli.
4. Masukkan dalam loyang kalau tak nak letak warna. Kalau nak letak warna, bahagikan adunan dan masukkan dalam loyang selang-seli sehingga habis.
5. Panaskan oven. Bakar dengan suhu 160C selama 40 minit atau lebih mengikut oven masing-masing. Siap.
6. Inilah hasilnya. Hidangkan ketika masih panas. Memang sedap!
1. Pukul mentega dengan gula. Pukul mentega sampai pucat ye. Masukkan telur sebiji dengan sebiji. Masukkan esen vanila. Bagi wangi dan naik rasa lemak mentega tadi. Masukkan tepung sikit demi sedikit.
3. Dah sebati semua bahan, masukkan adunan dalam loyang saiz 8. Bakar 170C selama 45 minit. Ikut ketuhar masing-masing ya.
4. Masukkan strawberry dan jus lemon dalam pengisar. Basuh bersih sebelum guna. Masukkan gula dan tepung jagung. Masukkan air. Dah kisarlah sehingga hancur semuanya.
5. Masukkan dalam periuk atau kuali. Gunakan api yang kecil saja ya. Masak sampai mendidih dan memekat. Pukul whipping cream supaya dia memekat sikit.
6. Masukkan instant custard. Boleh beli di kedai bahan bakeri. Pukul sampai dia kental ya. Masukkan dalam plastik tiga segi. Saya pakai nozel bintang.
7. Bahagi kek kepada 2 bahagian. Picitlah ikut rasa hati. Janji cantik. Lapiskan dengan jem strawberry.
8. Buat benda yang sama pada bahagia atas kek. Akhir sekali, hiaskan dengan buah strawberry segar yang dipotong.
Sedap kalau makan Roti Kering ni sambil cicah Kopi O panas. Ada geng, sebungkus pun tak cukup. Kalau anda suka makan Roti Kering ni apa kata anda cuba buat sendiri secara homemade. Resipi perkongsian saudari Ayu Watie ni memang mudah. Cubalah.
RESIPI BISKUT ROTI KERING HOMEMADE
BAHAN-BAHAN:
Roti sandwic
Marjerin
Gula
CARA MEMASAK:
1. Ambil roti sandwic dan potong empat. Lakukan hingga habis.
2. Sapu marjerin dan tabur gula pada roti dengan secukupnya.
3. Susun dalam dulang dan bakar dalam ketuhar yang telah dipanaskan pada suhu 170C selama 20 minit.
4. Keluarkan, biarkan sejuk dan simpan dalam bekas kedap udara.
Pertandingan Teh Tarik King & Queen tajaan OKI Malaysia yang berjaya mengumpulkan ramai pengunjung hadir menyaksikan aksi menarik penuh gaya oleh para peserta.