Sesiapa yang suka kuih dulu-dulu mesti ingat dan suka kuih lompang, yang berwarna warni, makan dengan kelapa parut. Apa kata kali ini korang cuba pulak buat kuih Lompang Pandan guna sukatan cawan. Bahannya mudah, cara membuat senang dan masak cepat. Paling penting rasa memang terbaik sedapnya ye, rugi kalau korang tak cuba.


Buat Sendiri Kuih Lompang Pandan, Guna Sukatan Cawan Je.
.

KUIH LOMPANG PANDAN

IKLAN

BAHAN-BAHAN:

IKLAN
  • 10 helai daun pandan | kisar dengan 3 cawan air
  • 2 1/2 cawan tepung beras
  • 1 sudu makan tepung ubi
  • 1 sudu teh air kapur
  • 1 cawan gula | masak bersama 1 cawan air
  • Kelapa parut | campur secubit garam dan kukus 5 minit

CARA MEMASAK:
1.Tepung beras, tepung ubi dan air kapur dicampur bersama dalam mangkun besar.
2. Kemduian tuangkan air pandan yang telah dikisar dan ditapis, kacau rata supaya tepung larut dan tidak bergentel.
3. Masukkan pula air gula yang telah dimasak dan disejukkan, kacau rata dan tapis adaunan.
4. Panaskan pengukus, oles acuan dengan minyak.
5. Kukus acuan selama lima minit, baru tuang adunan ke dalam acuan ¾ penuh acuan.
6. Kukus selama 15-20 minit hingga lubang tengah terbentuk.Jangan lupa balut penutut pengukukus supaya air wap tidak terkena pada kuih.
7.Sementara itu, kukus kelapa yang telah dihaul dengan kelapa parut.

IKLAN

Resipi & gambar : Puan Noriza Rahman

Tak tahu nak masak apa? Lubuk resipi RASA kini di SEENI, tak perlu susah lagi.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI