Selalu kalau kita buat telur dadar, ramuannya hanya bawang, cili besar dan garam. Kan? Apa kata kita oleh jadi lain sikit. Telur dadar boleh berubah jadi lebih istimewa. Silap-silap boleh jadi kudapan yang enak dimakan begitu sahaja.
Ads
TELUR DADAR TOMATO BERKEJU
Bahan-Bahan
4 biji telur ayam
1 sudu besar mayones
50 gram keju mozarella (disagat)
Sedikit garam
1/2 biji lada benggala (dihiris)
Minyak masak untuk menggoreng
1 biji tomato (dipotong bulat)
Cara Memasak
1. Pecahkan telur ayam di dalam mangkuk besar. Masukkan mayones, keju dan garam secukup rasa. Pukul hingga kembang.
2. Kemudian masukkan hirisan lada benggala. Kacau rata. Rehatkan seketika.
3. Panaskan minyak di dalam kuali menggunakan api kecil dan masukkan bancuhan telur tadi. Letak kepingan tomato diatasnya. Tutup kuali dan biarkan masak.
4. Terbalikkan dengan berhati-hati sehingga kedua-dua bahagian telur menjadi warna kekuningan. Angkat dan hidangkan panas-panas.
TELUR DADAR CENDAWAN
Bahan-Bahan
4 biji telur ayam
6 biji cendawan butang (dihiris nipis)
1 biji bawang besar (didadu)
1 biji cili merah (dihiris halus)
2 ulas bawang putih (dicencang)
1 pokok daun sup (dicencang halus)
1 sudu teh baking powder
1 sudu teh serbuk lada hitam
Garam secukup rasa
Minyak masak
Ads
Cara Memasak
1. Pecahkan telur ke dalam mangkuk dan pukul sehingga kembang.
2. Masukkan semua bahan di atas dan kacau sehingga rata. Perasakan dengan garam secukup rasa.
3. Panaskan kuali dan panaskan minyak masak secukupnya.
4. Masukkan bancuhan telur dan masak menggunakan api yang kecil. Tutup kuali menggunakan tudung periuk dan biarkan masak.
5. Balikkan telur dengan berhati-hati. Angkat apabila masak dan menjadi warna keperangan. Sedia untuk dihidangkan.
TELUR DADAR BROKOLI
Bahan-Bahan
4 biji telur ayam
1 sudu besar mayones
1/2 sudu teh serbuk lada hitam
Sedikit garam
100 gram brokoli (dihiris halus)
1 biji bawang besar kuning (dicencang)
1 biji cili merah (dihiris)
50 gram isi ayam rebus (dicarikkan)
Minyak masak untuk menggoreng
Ads
Cara Memasak
1. Pecahkan telur di dalam mangkuk besar. Masukkan mayones, serbuk lada hitam dan garam secukup rasa. Pukul hingga kembang.
2. Kemudian masukkan hirisan brokoli, bawang besar, cili merah dan isi ayam. Kacau rata. Rehatkan seketika.
3. Panaskan minyak di dalam kuali menggunakan api kecil dan masukkan bancuhan telur tadi. Tutup kuali dan biarkan masak.
4. Terbalikkan dengan berhati-hati hingga kedua-dua bahagian telur menjadi warna kekuningan. Angkat dan hidangkan panas-panas.
Selamat mencuba!
Tak tahu nak masak apa? Lubuk resipi RASA kini di SEENI, tak perlu susah lagi. Download seeNI sekarang!
Muffin telur ni kaya dengan rasa keju dengan inti ayam di dalamnya. Kalau tak nak ayam boleh juga diganti udang, ikan, ketam dan daging. Bahan-bahannya agak-agak aje ikut citarasa masing-masing. Kalau nak rasa lemak berkeju boleh aje tambah keju.
Boleh tambah cendawan butang dan lobak merah jika suka. Selain bayam boleh guna sayuran lain yang anda suka.
CHICKEN CHEESY EGG MUFFIN
BAHAN-BAHAN:
4 biji telur Isi ayam(boleh ganti dgn udang/ikan/ketam/daging) Susu segar Bayam (boleh ganti dgn sayur lain) Cili Merah Cili padi(optional klu nak pedas) Cendawan butang(optional) Bawang besar(didadu) Cheese- beli online DI SINI
Penambahan petai menaikkan lagi aroma dan rasa dalam masakan.
BAHAN-BAHAN:
4 keping tauhu | potong dadu dan goreng
15 biji telur puyuh | rebus dan kupas kulit
1 papan petai | ambil isi
1 cawan santan
Gula dan garam secukupnya
BAHAN KISAR:
4 biji bawang merah
4 biji bawang putih
3 biji cili kering
4 biji buah keras
2.5cm halia
2.5cm lengkuas
2 batang serai
3 biji cili padi
CARA MEMASAK:
Goreng tauhu separuh masah dan rebus telur puyuh. Ketepikan.
Tumis bahan kisar hingga terbit wangi. Masukkan tauhu goreng, telur puyuh yang direbus dan petai. Gaul seketika dan masukkan santan. Masak hingga kuah pekat.
Perasakan dengan garam dan gula secukup rasa. Sedia dinikmati.
Di kalangan orang Utara, Kari Telur Parpu memang terkenal khasnya bagi masyarakat di Pulau Pinang. Ia sangat mudah dibuat menggunakan kacang parpu. Boleh juga diganti dengan kacang dhall mengikut cita rasa masing masing. Sesuai buat untuk menu tengah hari mahupun malam.
KARI TELUR PARPU
Bahan-bahan:
1 cawan kacang dhal/parpu di rebus sehingga empuk
3 biji telur ayam
1/2 kotak santan
Bahan tumbuk kasar :
2 ulas bawang merah
2 ulas bawang putih
Sedikit halia
3 sudu rempah kari daging
1 keping asam keping
Bahan Tumis Darat
3 ulas bawang putih
3 ulas bawang merah
Sedikit halba campur
2 tangkai daun kari
3 batang cili kering hiris 3 bahagian
Minyak untuk menumis
Cara memasak:
1. Dalam periuk rebusan kacang dhal tadi masukkan bahan tumbuk kasar, rempah kari daging, kentang dan sedikit air, rebus sehingga mendidih
2.Setelah ubi empuk masukkan santan
3.Kemudian pecahkan telur dan jgn di kacau sehingga telur masak
4.Sesuaikan rasa dengan garam dan gula
5.Tutup api.
Tumis darat
1.Di dalam kuali panaskan minyak dan tumis semua bahan tumisan darat
2.Bawang telah garing dan bangkit bau wangi terus tuang kesemuanya ( bersama minyak) ke dalam periuk kari tadi dan segera tutup periuk agar aroma tumisan tadi tidak keluar dan meresap ke dalam kuah kari
3.Tunggu dalam 2 minit baru kari parpu telur sedia untuk di hidangkan.
Makan bersama nasi panas dan ikan masin goreng memang sedap teruk! Cubalah.
Baru-baru ini, jenama OKI yang dikilangkan oleh Moi Foods Malaysia Sdn Bhd di bawah kumpulan Mewah Group telah menyertai program khidmat masyarakat (CSR) Bubur...