Resipi Sambal Kicap ni memang padu. Andai ke Johor, macam-macam makanan boleh dicicah dan dicampur dengan sambal kicap ni. Pisang goreng, sukun goreng, tempe goreng malah makan bersama Bihun Sup atau Soto pun padu. Nak buat tak susah pun dan bahan-bahannya pun ringkas je. Nak buat sendiri? Jom cuba resipi perkongsian saudari Ani Zam ni. Oh ya, ada petua tau supaya Sambal Kicap ni tahan lama. 2-3 bulan dalam peti sejuk pun masih elok. Nanti bolehlah buat.
CARA MEMASAK: 1. Goreng cili padi dan bawang putih menggunakan sedikit minyak, angkat kemudian masukkan ke dalam lesung batu.
2.Masukkan sekali gula. Tumbuk lumat dan masukkan pula kicap ke dalam lesung batu. Golek-golekkan anak lesung tu agar sebati.
3. Sambal Kicap Johor paling ringkas dan sedap siap disediakan.
INFO:
Sambal Kicap ini boleh buat banyak untuk stok dan simpan di dalam peti ais. Bila nak guna tinggal ambil saja.
Sesuai dimakan bersama sup, soto, pisang goreng, sukun goreng, keledek goreng dan macam-macam lagi.
Tip agar Sambal Kicap boleh tahan 2 hingga 3 bulan bila letak di dalam peti ais ialah JANGAN sesekali menambah air, hanya gunakan kicap sahaja. Guna sudu yang kering apabila mengambil sambal tersebut . Petua org tua dulu-dulu, bila masak sambal kicap, tidak perlu buang tangkai cili api tu untuk mengelakkan dari sakit perut.
Kalau sebut pasal mee celup, mesti orang dah terbayangkan mee celup yang terkenal di Kelantan.
Mee celup di Kelantan, antara yang memang mendapat sambutan dan sukar untuk mendapat rasa yang sama seperti di kedai.
Resipi mee celup yang dikongsikan Ben Safwan ini, adalah antara yang paling lengkap.
Boleh ikuti tip yang dikongsikan termasuk dari segi penyediaan bahan yang sama supaya anda dapat merasai kenikmatan mee celup pada level sebenar.
Namun, apa yang penting, anda harus ambil masa sediakan bahan rencah terlebih dahulu. Dah siap bahan rencah, baru buat mee celup, meggi celup dan nasi air ni.
MEE CELUP PALING SEDAP
10 BAHAN RENCAH YANG MENYEDAP MEE CELUP VERSI KELANTAN:
1. BAHAN MINYAK CILI
4 batang serai | potong pendek, masukkan dalam food chopper & ketepikan 2 labu bawang putih | kupas, masuk food chopper & ketepikan 5 cm halia muda | kupas, masuk food chopper & ketepikan ½ genggam cili padi | potong, masuk food chopper & ketepikan ½ genggam cili besar | potong, masuk food chopper & ketepikan 2 cawan minyak masak 4 sudu teh serbuk cili
CARA MENYEDIAKAN:
1. Guna 2 cawan minyak masak. Goreng satu persatu bahan di atas ikut urutan. Api sederhana kecil ja. Angkat bila garing. 2. Simpan semua bahan termasuk minyak yang sama ke dalam bekas kaca. Minyak tu tunggu suam .Masukkan 4 sudu teh serbuk cili untuk lebih sedap.
2. BAHAN AIR LADA:
½ genggam lada Thai ½ cawan jus limau Thai dalam botol 4-5 sudu makan cuka
1. Cincang lada thai setengah genggam guna food chooper tanpa air. Masukkan ½ cawan jus limau thai dalam botol dan 4-5 sudu makan cuka. 2. Biarkan 1 malam di luar dan seminggu dalam peti, baru sedap makan.
3. BAHAN LADA SOLOK JERUK:
Lada solok (ikut nak guna banyak mana, saya guna 1.2kg – 1.5kg lada solok. Senang buat banyak sekaligus) ½ sudu makan kapur 4-5 cawan air 2 cawan cuka 5-6 sudu makan gula 2 sudu teh garam
CARA MENYEDIAKAN:
1. Potong lada solok. Lepas tu rendam dengan air dan masukkan ½ sudu makan kapur. Rendam 1 jam. Tujuan supaya cili tak lembik nanti kekal rangup dijeruk. 2. Lepas tu, tos bersih bagi buang rasa kapur tu. Ketepikan. Didihkan air dalam periuk. Dah mendidih, tutup api. 3. Masukkan lada dan kacau sebati 30 saat. Ingat 30 saat je. Lepas tu, cepat-cepat buang air dan alirkan air paip. Masukkan dalam bekas bersih. 4. Panaskan 4,5 cawan air dengan 2 cawan cuka, 5-6 sudu makan gula serta 2 sudu teh garam. Lebih/kurangkan bergantung kuantiti dan rasa.
5. Tak perlu tunggu mendidih. Dah nampak hancur gula dan garam, tutup api. Biarkan sejuk. 6. Dah sejuk tuang dalam bekas lada tadi dan biarkan semalaman. Dah boleh makan dah lada jeruk. Guna lada solok kalau nak bertambah sedap.
4. KACANG TANAH
Beli di kedai kacang tanah kisar yang tak berapa halus.
5. SERBUK CILI THAI
Boleh beli di shopee. Saya beli guna keyword ‘serbuk cili thai’. Pilih yang halus lagi sedap.
Masukkan 1 genggam ikan bilis dalam air fryer, renjis minyak sikit dan bakar suhu 200 selama 12-13 minit. Pasti garing sedap. Kalau tiada AF, goreng macam biasa.
8. BAWANG GORENG ASLI
Saya beli yang RM15 sebotol. Yang homemade dan rasanya sedap sangat. Yang tak de tepung berkilo melekat pada bawang.
Masukkan dalam periuk, ketuk semua yang mana perlu. Lepas tu masukkan dalam periuk. Renehkan 50-60 minit supaya turun air daging, air ayam tu bagi sedap. Tak perlu perasakan dengan garam gula. Itu diproses nak makan dah.
BUBUR NASI
BAHAN-BAHAN:
1 cawan beras 6-7 cawan air
CARA MEMASAK:
1. Masak atas api dapur gas, biarkan dan kacau sesekali hingga nasi sudah bertukar jadi bubur. 2. Bila tengok kanji dah mula keluar, bersedia untuk tentukan tahap mana anda suka bubur tu. Jangan terlalu hancur. Tak sedap nanti. 3. Meggi, mee,mihun celur je macam biasa. 4. Untuk sayur, gunakan kangkung, tauge, daun ketumbar dan asam limau nipis. Bukan limau kasturi. 5. Kangkung dan tauge tu rendam je dalam air panas. Tak perlu rebus.
CARA GABUNG:
1. Letak mee, meggi, bihun, nasi air dalam mangkuk. Letak isi ayam, perut muda, daging atau apa-apa lauk anda suka. Tambah pula sayur semua. Letak kuah secukupnya. 2. Baru letak 1 ½ sudu teh gula halus, ½ garam, dan semua bahan rencah sikit-sikit. 3. Perah asam limau dan gaul semua. Cuba rasa. Yang mana tak cukup lagi, tambah. 4. Semua ni atas skill pembuat/pengadun mee celup. Masa menulis ni pun, saya boleh bayang satu-satu dan menitik air liur.
Sajian pengat memang sedap lebih-lebih lagi jika menggunakan santan segar. Pekat, manis dan berlemak. Hmm…memang tak puas rasanya. Lebih istimewa lagi jika disediakan menggunakan resipi tradisional. Malah bahan yang digunakan pun mudah diperolehi. Asasnya hanyalah santan, gula melaka, sagu dan daun pandan yang dimasak bersama ubi kayu, labu, keladi dan nangka. Memang sedap! Jom cuba.
Roti Bawang Putih memang sedap bila dipadankan dengan Sup Cendawan Berkrim. Buat hidangan Tengah Malam (supper) mahupun dimakan sarapan memang mantaplaa. Super jiimat dan super sedap.
Kalau badan terasa nak demam atau hilang selera makan, dua sajian ni memang gerenti tak tolaklah. Sungguh membuka selera. Jom semak resipi yang dikongsikan oleh Yatie Yusof ini yang biasa memasaknya apabila diminta anak-anak bila demam dan tak berselera makan nasi.
MUSHROOM SOUP ALA PIZZA HUT
BAHAN-BAHAN :
300ml air
500ml susu segar
1-2 kiub ayam
1/2 sudu teh daun parsley
1/2 sudu teh serbuk lada hitam
1/2 sudu teh garam
1/2 cawan tepung gandum
1/2 sudu makan mentega
1 tin cendawan butang | potong hiris @ cincang)
Sedikit serbuk perasa | jika suka
CARA MEMASAK :
Masukkan air dan susu segar dalam periuk. Masak hingga mendidih
Kemudian masukkan kiub ayam.
Kacau 2 hingga 3 minit dan masukkan lada hitam dan cendawan, kacau lagi dalam 15 minit.
Masukkan daun parsli, mentega, garam dan kacau lagi dalam 10 minit.
Tepung dibancuh dengan air dan kacau supaya tidak berketul , kemudian tapiskan dalam periuk.
Kacau sebati sup sampai menjadi pekat, reneh agak lama supaya masak sempurna.
GARLIC BREAD
BAHAN-BAHAN :
Roti Perancis | dihiris (boleh juga guna roti biasa)
2 sudu makan mentega
Secubit daun parsli
1 ulas bawang putih bakar sekejap | ditumbuk halus
CARA MEMASAK :
Campur semua bahan dan sapukan atas roti.Letak atas kuali leper masak hingga garing dan keperangan.
Sambal ayam daun kari ini boleh masuk dalam senarai resipi sambal ayam kita yang sememangnya ada banyak versi.Tapi resipi yang ini rasanya tidak semata...