[mo_oauth_login]

Home Hobi & Minat Buat Mentega Sendiri, Dijamin Bersih & Halal

Buat Mentega Sendiri, Dijamin Bersih & Halal

Mentega ni banyak gunanya. Selain digunakan dalam penghasilan kek, biskut dan manisan, ia juga enak dinikmati sebagai olesan pada roti dan sebagainya. Memang layan!

Tapi tahukah anda, mentega boleh dihasilkan sendiri di rumah? Ha…menarik kan? Mentega homemade ni memang sedap. Rasanya sungguh berkrim, ‘buttery’, lemak-lemak. Memang cukup enak! Cer cuba buat sendiri. Pasti anda kagum.

Jom lihat bahan-bahan dan cara pembuatannya.

BAHAN-BAHAN:

250ml Whipped cream/Thickened cream/Heavy Cream (pastikan tertulis pada kotak, contains 35% milk fat) – KakDah guna jenama Paul’s
Mixer
Ais sejuk campur air batu
Garam
Parsley flake – option
Garlic – option

CARA-CARA:

1.Pukul (mixed) whipped cream pada tiga tahap kelajuan dimulai dengan perlahan, sederhana dan laju. Pukul hingga susu terpisah dari pada air. (biasa kes, kalau kita terlajak pukul whipped cream ianya menjadi cair dan lumpy, betul x?) kita nak keadaan yang sebegitu rupa. Moral story, lain kali kalau terlajak pukul, jangan terus buang, jadikan ianya butter.

2. Bila susu dan air dah terpisah, tapis airnya, jangan buang. Ini adalah low fat milk. Boleh guna untuk membuat benda lain pula.

3.Setelah itu masukkan air sejuk berais tadi dan kacau mentega hingga menjadi kental dan bulat. Buat begini dua tiga kali sehingga air yang dituang tadi menjadi hampir jernih. Faham tak ni? Maksudnya, buh air ais, kacau, buang. Buh lagi air ais kacau dan buang air, buat macam ni sampai air hampir nak jernih. Tadaaaaaa. siap dah. Selepas ini barulah kita boleh campur garam atau apa sahaja bahan yang kita mahu.

TIP:

IKLAN

Segala campuran bahan tambahan hendaklah dicampur setelah mentega terjadi dengan eloknya.

Nota:

Lepas ni, tak payah beli mentega. Buat sendiri lagi sedap rasanya. Kalau nak jadikan garlic spread, campur ajerlah bawang putih yang telah dicincang, sedikit garam dan parsley flake.

Buat Mentega Sendiri, Dijamin Bersih & Halal

 

Buat Mentega Sendiri, Dijamin Bersih & Halal

IKLAN

 

Buat Mentega Sendiri, Dijamin Bersih & Halal

 

Buat Mentega Sendiri, Dijamin Bersih & Halal

 

IKLAN

Selamat mencuba!

Resipi perkongsian dari saudari Rapidah Ramli ( http://rapidahramli.blogspot.my)

INGIN MEMBELI HOME APPLIANCES, LIHAT DI SINI.

Resipi Kek Coklat Sedap, Cair Di Mulut. Memang Ketagih Nak Makan

Cara Buat Kek Tornado Viral Sedap Melekat. Pertama Kali Buat, Dah Menjadi

Kek Milo Moist Mudah Aje, Memang Super Lembab & Kaya Rasa Coklat

Tak tahu nak masak apa? Lubuk resipi RASA kini di SEENI, tak perlu susah lagi.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI