Blueberry Cheesecake ni mudah sangat buatnya, tak perlu bakar. Blueberry cheesecake ni kena makan sejuk-sejuk baru sedap. Cheesecake ni jangan biar kat luar terlampau lama sebab nanti cair. Boleh simpan semula dalam peti ais kalau cair. Makan sesudu tak kan cukup.
Bahan-bahan: 150g biskut Marie-BELI ONLINE DI SINI
80g butter 500g cream cheese
120g gula halus
1 1/2 sudu besar air lemon
2 sudu besar yogurt asli
350g whipping cream
2 sudu besar gelatin
40ml air panas 200g blueberry
2 sudu besar air lemon
40g gula halus
bahan-bahan.
Cara memasak:
1. Untuk buat lapisan bawah, mula-mula kena cairkan butter dulu.
4.Kisar sampai hancur. Kalau takda pengisar boleh tumbuk-tumbuk bagi hancur.
5.Dalam mangkuk masukkan biskut marie tadi dan butter yang dah sejuk. Gaul bagi sebati.
6.Lepas tu letak dalam springform size 8″ yang dilapik baking paper. Taknak letak baking paper pun tak apa.
7. Tekan-tekan padat dan ratakan kesemua bahagian. Dah siap masukkan dalam freezer selama 30 minit supaya keras.
8.Lepas tu ambil air panas dan letak dalam cawan. Masukkan gelatin dan kacau laju supaya sebati
Ads
9. Dah sebati macam ni ketepikan dulu. Kena letak gelatin dalam cheesecake supaya cheesecake jadi pejal atau lembut macam jeli dan tak cair.
10. Ambil whipping cream pula dan pukul hingga kental. Whisk hand sahaja. Nak guna mixer pun boleh tapi jangan mix terlampau lama. Kalau pukul atau adun terlampau lama, whipping cream akan berketul dan keluar air.
11. Pukul atau whisk hand kental macam ni sahaja. Jangan terlebih pukul nanti whipping cream berketul dan keluar air. Nak guna mixer pun boleh tapi hati-hati jangan sampai terlebih mix. Sampai terpecik sebab pukul laju. Dah siap ketepikan.
12. Dalam bekas lain mix cream cheese sekejap.
13. Lepas tu masukkan gula dan mix lagi sehingga sebati. Tak perlu adun lama.
14.Bila dah sebati masukkan gelatin tadi. Kalau gelatin dah keras boleh panaskan dengan microwave atau double boil. Masukkan juga air lemon dan yogurt. Mix lagi bagi sebati.
Ads
15. Lepas tu masukkan whipping cream tadi. Kaup balik je guna spatula. Tak perlu mix.
16. Dah siap keluarkan springform yang letak biskut tadi dan tuang kesemua adunan.
17. Ratakan permukaan atas bagi licin. Goyang-goyang sikit supaya adunan sekata dan atas lagi licin. Sejukkan dalam peti ais biasa semalaman atau 8-9 jam.
18. Bila cheesecake dah disimpan semalaman, bolehlah masak blueberry ni bersama dengan air lemon dan gula. Masak atas dapur guna api perlahan sahaja.
19. Air blueberry ni akan keluar sendiri. Masak sehingga pekat dan lenyek-lenyek sedikit. Ariana masak tak terlampau hancur dan masih rasa tekstur buahnya.
Ads
20. Ni rupa cheesecake lepas semalaman. Nak keluarkan hanya buka tepi dan tarik springform ke atas. Jangan letak cheesecake dalam freezer, nanti cheesecake keluar air dan rasa tak sedap.
21. Kalau nak letak atas papan kek, buat terus lepas keluarkan cheesecake dari peti ais, sebab masa tu cheesecake masih keras.
22. Blueberry bila dah sejuk lagi pekat. Kacau-kacau sedikit bagi sekata sebelum letak atas cheesecake.
23. Letak di tengah-tengah cheesecake. Nak hias macam mana pun boleh.
Kali ni RASA nak kongsikan dua resipi berasaskan kismis. Kismis ni sangat sedap dimakan walaupun dimakan begitu saja. Boleh jugak dimasak sebagai bahan penyedap dalam roti ataupun biskut.
ROTI KISMIS
BAHAN-BAHAN
1/2 kg tepung gandum
2 sudu makan susu tepung
100 gram gula castor
1 pek kecil yis
1 biji telur ayam gred B
Garam secukup rasa
20 gram shortening
40 gram marjerin
250 ml air sejuk
Kismis secukupnya
CARA MEMBUAT
1. Satukan semua bahan kecuali kismis. Uli sampai doh boleh ditarik.
2. Rehatkan sehingga doh kembang. Tumbuk doh dan keluarkan angin. Kemudian uli jadi leper dan taburkan kismis. Uli dan ratakan kismis.
2. Bentukkan doh ikut cita rasa dan rehatkan lagi. Apabila doh semakin naik, sembur sedikit air pada doh.
3. Bakar doh pada suhu 170 darjah selsius selama 25 minit menggunakan api atas bawah.
CARA MEMBUAT
1. Pukul mentega dan gula halus sehingga kembang.
2. Masukkan telur ayam dan esen vanila. Pukul lagi.
3. Masukkan tepung dan nestum, gaul.
4. Masukkan kismis dan uli adunan ikut bentuk yang digemari.
5. Bakar pada suhu 180 darjah selsius selama 20 minit.
Sambal Totok memang cukup sinonim dengan orang yang berketurunan Jawa. Nampak ringkas je tapi sekali cuba memang terpukau habis! Jamah dengan nasi putih je pun dah cukup untuk buat anda tambah nasi dua kali. Nak buatnya pun sangat mudah dan hanya guna bahan-bahan ringkas. Nak cuba rasa kehebatan sambal perkongsian saudara Jamil Rozali ni? Jom lihat bahan-bahan yang anda perlukan.
RESIPI SAMBAL TOTOK JAWA SEDAP, MUDAH & TAK GUNA BANYAK BAHAN
BAHAN-BAHAN
Ikan bilis ikut suka banyak mana – beli online disini
Segenggam cili api
2 biji bawang besar
2 ulas bawang putih
Sedikit belacan – beli online disini
Garam secukup rasa
Gula secukup rasa
Jus limau nipis secukupnya
CARA MEMASAK:
1. Ikan bilis digoreng garing kemudian tos dan asingkan.
2. Cili api, bawang besar, bawang putih, belacan digoreng hingga layu dan ketepikan.
3. Kemudian tumbuk bahan-bahan tadi agak-agak hancur sekali dengan ikan bilis.
4. Tambah garam gula sesedap rasa dan perahan jus limau kalau suka. Sambal Totok Jawa sedia untuk dinikmati.
Daripada biar petai kecut tidak berusik dan akhirnya terbuang. Ini khas untuk peminat petai jeruk, sangat senang kerana sekarang boleh buat sendiri di rumah.
JERUK PETAI EXPRESS
BAHAN-BAHAN
Petai
Garam
Asam gelugor
Cili padi (pilihan)
CARA MENYEDIAKANNYA:
1. Kopek petai dan untuk mengelakkan petai kecut rendamkan dalam air panas dalam 5-10 minit.
2. Toskan petai dan masukkan dalam botol atau bekas kosong.
3. Masakkan air kosong bersama garam dan tambahkan asam gelugor sekeping. Biarkan air garam sehingga mendidih dan tutupkan api.
4. Biarkan air garam sejuk. Bila sudah sejuk masukkan ke dalam botol berisi petai tadi.
5. Jika suka boleh masukkan cili padi. Tutup rapat bekas dan letakkan dalam peti sejuk.
Santan cepat basi? Ketahui rahsia santan tahan lama dengan petua mudah. Dari pemilihan kelapa, teknik perahan, hingga cara simpan santan agar masakan kekal segar & berlemak!