
Kalau suka makan biskut , tidak semestinya tunggu musim perayaan. Boleh saja dibuat pada bila-bila masa. Biskut yang dikongsi oleh Watie ini hanya menggunakan empat bahan. Tukar sikit rasa, sedap seperti Biskut Arab😂
Bahan-bahan:
Tepung Jagung 2 Cwn
Susu Pekat Manis Separuh Cwn(Mama tak Nak Manis Sangat kalau Nak Manis Taruk 1Cwn Yea)
Butter Separuh Buku Sahaja(Cairkan)
Minyak Sapi 4 sudu Kecil
Cara memasak:
Campurkan Semua Bahan Tadi
Gaul Rata-Rata Dan Uli Menjadi Doh
Pastu Terpulang Ler Nak Buat Bulat Ke ,Atau Di Acukan…Pastu Bakar Ler….Siap…Sedap😂
Kredit : Watie Aiman
#mahn
Download seeNI sekarang!
KLIK DI SEENI
Hanya 5 Langkah, Kek Coklat Kukus Gerenti Sedap Boleh Dinikmati

Kalau anda seorang yang baru ingin membuat kek coklat, jom cuba buat kek coklat kukus ini. Hanya lima langkah sahaja. Mudah betul untuk membuatnya.
Jom kita lihat resipi dan cara membuat kek coklat kukus ini.
KEK COKLAT KUKUS 5 LANGKAH
BAHAN A
1 cawan tepung gandum (diayak)
1 sudu kecil serbuk penaik (diayak)
1/2 cawan serbuk koko (diayak)
1/2 cawan minyak jagung
1/2 cawan gula halus
1/2 cawan susu pekat
1 sk esen vanila
BAHAN B
1 cawan air panas
CARA MEMBUAT
1. Dalam bekas, satukan semua BAHAN A. Kacau sebati.
2. Masukkan BAHAN B. Kacau lagi.
3. Tapis dan masukkan ke dalam loyang yang sudah disapu dengan sedikit marjerin, mentega atau minyak masak.
4. Panaskan kukusan. Kukus selama 45 minit dengan api besar. Siap.
Selamat mencuba!
Sumber: Farisha Sofea
Terima kasih kerana berkongsi resipi di Rasa Share Resipi
Koleksi Resipi Aneka Kek Kukus Sedap & Mudah Buat

Koleksi Resipi Aneka Kek Kukus Sedap & Mudah Buat
Terasa nak makan kek tapi tak ada ketuhar? Ini antara resipi-resipi kek kukus viral yang ada dikongsi di grup Masak Apa Hari Ni yang sedap dan boleh anda cuba. Pasti puas hati. Bolehlah cuba buat untuk sajian keluarga dan kawan-kawan yang datang beraya di hujung minggu nanti.
1. KEK SUSU KUKUS
BAHAN-BAHAN:
- 2 cawan tepung gandum
- 1 cawan gula halus
- 3 sudu besar susu pekat manis
- 1 cawan susu cair
- 4 biji telur size A
- 1 sudu teh esen vanila
- 1 sudu besar ovellete
- 1/4 sudu teh garam halus
- 1/4 cawan minyak jagung
CARA MEMASAK:
- Putar telur, gula, ovalette, susu cair, susu pekat manis, esen vanilla dan garam menggunakan mixer sehingga putih gebu.
- Kemudian masukkan minyak jagung dan tepung agndum. Putar lagi hingga sebati.
- Bahagikan adunan ke dalam 4 mangkuk yang sama saiz. Warnakan dengan pewarna kuning, coklat, merah dan hijau. Kacau rata.
- Ambil loyang dan sapukan mentega. Kemudian tuang adunan berselang-seli ke dalam loyang.
- Letak loyang dalam periuk kukusan yang telah dipanaskan terlebih dahulu. Tutup dengan rapat ( tudung periuk diikat dengan kain supaya kek tidak menjadi bantat.).
- Kukus selama 35 minit guna api sederhana.
- Bila kek masak, angkat dan sejukkan. Sedia untuk dinikmati.
Kredit resipi & foto: Wan Wok
2. KEK COKLAT MOIST KUKUS
BAHAN-BAHAN:
- 1 1/2 cawan tepung gandum(*)
- 1 sudu teh baking powder (*)
- 1/2 sudu teh soda bikarbonat (*)
- 1/2 cawan serbuk koko (*)
- 1 cawan minyak masak
- 1 cawan susu cair
- 1/2 cawan susu pekat
- 7 sudu makan gula
- 1 sudu teh garam
- 1 sudu makan ovalette
- 2 biji telur gred A
CARA MEMASAK:
- Satukan bahan-bahan bertanda (*) dan ayak. Ketepikan.
- Masukkan bahan-bahan lain ke dalam mesin pengisar. Kisar sampai sebati.
- Tuang adunan ke dalam bekas mengandungi bahan diayak tadi. Kacau hingga sekata. Jika nak kek berwarna lebih hitam menawan, tambahkan sedikit coklat emulco. Jika nak kek lebih enak, boleh juga tambahkan coklat rice secukupnya ke dalam adunan kek.
- Ambil loyang dan sapukan marjerin. Kemudian tuang adunan kek.
- Kukus kek selama 1 jam menggunakan api sederhana. Pastikan periuk kukusan dipanaskan terlebih dahulu.
- Balut penutup periuk kukusan dengan kain bagi mengelakkan wap air menitis ke atas kek.
- Untuk topping, panaskan susu cair, susu pekat dan coklat masakan guna kaedah double-boil. Bila coklat dah larut, masukkan sedikit shortening. Sukatan agak-agak sahaja.
- Untuk hias kek, bila dah masak, biarkan kek dan topping agak suam terlebih dahulu baru dituang ke atas kek. Tuang separuh topping sahaja. Simpan kek dalam peti sejuk selama 30 minit, keluarkan dan barulah dituang baki topping tadi.
- Sedia untuk dinikmati.
Kredit resipi & foto: Ana Mariana Ismail
3. KEK MILO KUKUS
BAHAN A:
- 1 cawan milo
- 1 cawan gula pasir
- 1 cawan susu pekat manis
- 1 cawan minyak
- 1 cawan air panas
BAHAN B:
- 3 biji telur gred A – pukul hingga kembang
BAHAN C:
- 2 cawan tepung gandum
- 1 sudu teh baking powder
- 1 sudu teh soda bikarbonat
(semua bahan ayak bersama)
CARA MEMASAK:
- Satukan semua bahan A dan kacau rata hingga tiada ketulan milo. Kemudian masak sekejap atas dapur hingga sebati. Tidak perlu masak sampai mendidih.
- Masukkan bahan B dan C ke dalam bahan A. Adun hingga sebati.
- Ambil loyang bersaiz 8×8 dan oles dengan sedikit minyak. Tuang adunan kek tadi.
- Panaskan periuk kukusan dan kukus kek selama 45 minit.
Kredit resipi & foto: Sarimah Samsuri
4. KEK PANDAN
BAHAN A:
- 5 biji telur
- 1 sudu besar ovellete
- 1/4 cawan minyak jagung
- 1 cawan gula aising
- 1 sudu perasa pandan
- Pewarna hijau ( dark green) secukupnya
BAHAN B ( DIAYAK)
- 1 1/2 cawan tepung gandum
- 1 sudu kecik soda
- 1 sudu kecik baking powder
CARA MEMASAK:
- Satukan bahan A dan putar hingga gebu.
- Kemudian masukkan bahan B sedikit demi sedikit hingga rata.
- Akhir sekali masukkan pewarna hijau.
- Kukus kek selama 45 minit atau hingga kek masak. Kalau amsak dalam bekas seperti dalam gambar, masanya hanya 20 minit sahaja.
- Bila sejuk, bolehlah terus dimakan atau dihias dengan krim dan parutan keju.
Kredit resipi & foto: Norhidayah Abdullah
5. KEK PISANG COKLAT MOIST KUKUS
BAHAN A:
- 3 biji telur
- 3/4 cawan gula halus
- 1 sudu besar ovelatte
- 1 cawan minyak jagung@mentega dicairkan
- 1/2 cawan susu pekat
- 2 sudu susu cair
- 1 cawan pisang dilenyek
- Sedikit garam
- Sedikit esen vanilla
BAHAN B:
- 2 cawan tepung gandum – diayak
- 1/2 sudu besar soda bicarbonat – diayak
- 1/2 sudu besar baking powder – diayak
- 3 sudu besar serbok koko
- 1 sudu kecil perasa coklat emulco
CARA MEMASAK:
- Pukul telur dan gula hingga kembang. Masukkan ovalette dan pukul lagi.
- Tambahkan susu pekat, minyak, susu cair dan garam. Adun lagi selama 4-5 minit hingga kembang dan barulah dimasukkan pisang.
- Masukkan tepung yang telah diayak sedikit demi sedikit dan kacau rata.
- Bahagikan adunan kepada 2 bahagian. Satu dibiarkan pada warna asal satu lagidimasukkan serbuk koko. Gaul rata.
- Oleskan minyak pada acuan dan masukkan adunan kek tadi.
- Kukus selama 30 minit.
- Sedia untuk dinikmati.
Kredit resipi & foto: Nur Aisya
6. KEK KUKUS MASAM MANIS
BAHAN-BAHAN:
- 5 biji telur
- 250gm mentega
- 1 3/4 cawan biskut Cream Crackers yang telah dikisar halus
- 1/2 cawan gula halus
- 1/2 tin kecil susu pekat / bubuh194 gm
- 1 sudu teh esen vanilla
- 1 sudu teh baking powder
- Kepingan Haw Flakes secukupnya
- Pewarna hijau dan merah jambu- ikut suka
CARA MEMASAK:
1. Didihkan air kukusan sebelum mengukus kek dan tutup penutup pengukus dengan aluminium foil semasa mengukus kek.
2. Mentega dan gula diputar sehingga kembang. Kemudian masukkan telur dan putar lagi.
3. Campurkan baking powder dan putar. Masukkan pula susu pekat dan putar sebati.
4. Setelah itu masukkan cream crackers kisar dan esen vanilla. Putar hingga adunan sebati.
5. Bahagikan adunan kepada 2 atau 3 bahagian ( terpulang pada citarasa masing-masing, nak 2 atau 3 bahagian ).
6. Warnakan setiap bahagian dengan warna yang berbeza.
7. Ambil sedikit adunan hijau dan ratakan di dalam loyang bersaiz 8 inci yang telah dilapis dengan aluminium foil. Kukus sehingga masak.
8. Setelah adunan hijau masak, cucuk beberapa lubang dengan lidi. Tekan secara lembut dengan sudu plastik.
9. Lapis dengan haw flakes dan lapis lagi di atasnya dengan warna merah jambu. Kukus sekali lagi hingga masak. Ulang langkah hingga adunan habis. Pastikan pada lapisan paling atas, letak kepingan haw flakes.
10. Setelah masak, angkat, sejukkan seketika dan sedia untuk dinikmati.
Kredit resipi & foto: Masura Mastori
10 Resipi Biskut Raya Mudah & Paling Popular Yang Wajib Ada Bila Sambut Lebaran.

Pelbagai jenis biskut raya ada dijual di pasaran namun 10 jenis biskut yang dikongsi ni memang antara yang paling popular. Pendek kata, kalau tak ada memang tak sah. Bagi anda yang tercari-cari idea untuk kuih raya tahun ni, ini seleksi 10 resipi biskut raya mudah & paling popular yang wajib ada tahun ni. Anda boleh dicuba.
1. BISKUT SARANG SEMUT
BAHAN-BAHAN:
- 1 cawan mentega
- 1/2 cawan gula halus
- 2 biji kuning telur
- Sedikit esen vanilla
- 1 sudu kecil pewarna kuning
- 1 sudu besar susu tepung
- 2 sudu besar tepung kastard
- 1 cawan tepung jagung
- 2 1/4 cawan tepung naik sendiri (@ tepung gandum + 1 sk baking powder diayak)
CARA MEMASAK:
1.Pukul metega dan gula hingga kembang dan gula hancur.
2.Masukkan telur dan esen vanilla. Pukul sekejap kemudian matikan mixer.
3.Masukkan pewarna kuning, susu tepung dan tepung kastard. Kacau rata.
4.Masukkan tepung jagung dan tepung naik sendiri sedikit demi sedikit sambil uli hingga jadi doh yang cantik dan tidak melekat di tangan.
5.Doh boleh terus diparut atau balut dengan plastik dan simpan dalam peti ais selama 20 minit sebelum diparut.
6.Masukkan parutan doh tadi ke dalam cawan kertas dan hias dengan coklat urai berwarna.
7.Panaskan ketuhar dan bakar biskut selama 20 minit pada suhu 160C.
Kredit resipi & foto: Reen Khan Shariff
2. BISKUT NESTUM
BAHAN-BAHAN:
- 250gm mentega
- 100gm gula halus @ kastor
- 100gm tepung jagung
- 1 biji kuning telur gred A
- 1 sudu teh esen vanilla
- 1/2 sudu teh air sejuk dlm peti ais
- Tepung gandum cap ros secukupnya – bergantung pada kondisi doh
- 80gm nestum
- 1 biji telur ayam + sedikit pewarna kuning telur (untuk sapuan)
- Nestum untuk hiasan
CARA MEMASAK:
1. Pukul mentega, gula & air sejuk hingga sebati kemudian masukkan kuning telur dan esen vanilla. Pukul lagi hingga sebati @ nampak warna kuning keputihan.
2. Masukkan tepung jagung, nestum yang dah diramas sikit dan tepung rose. Tepung rose dimasukkan sedikit demi sedikit hingga doh yang boleh diuli dan tidak melekat di tangan.
3. Terap doh guna acuan kesukaan, sapu telur diatasnya dan tabur nestum.
4. Bakar dalam ketuhar pada suhu 160C selama 20-25 minit atau bergantung pada oven masing-masing.
NOTA: Panaskan oven dulu degan suhu 170 selama 20 minit kemudian semasa membakar turunkan suhu pada 160C.
Kredit resipi & foto: Hizar Harmiza Hashim
3. TAT NANAS KEJU
BAHAN KULIT:
- 150gm mentega tanpa garam
- 50gm marjerin
- 50gm gula aising
- 1/4 sudu teh garam
- 2 biji kuning telur
- 225gm tepung paling halus/superfine
- 35gm tepung jagung
- 25gm tepung susu
- 50gm keju cheddar-diparut halus
BAHAN UNTUK EGG WASH:(GAUL RATA)
- 2 biji kuning telur
- 1 sudu teh susu cair
BAHAN UNTUK TABUR:
- 50gm keju cheddar-disagat
BAHAN INTI NENAS:
- 450gm nanas – parut
- 125gm gula pasir
- 1/8 sudu teh garam
- 3 kuntum bunga cengkih
- 3cm kulit kayu manis
- 25gm keju cheddar-diparut
- 1 sudu teh jus lemon
CARA MEMASAK:
1. Inti: Masak nanas sampai air meresap. Masukkan gula pasir, garam, cengkih dan kayu manis.
Masak lagi sambil dikacau hingga kering.Tambahkan keju parut dan jus lemon.Gaul rata.
Dinginkan.Bentuk bulat-bulat kecil.
2. Kulit: Pukul mentega, marjerin, gula aising selama 30 saat. Masukkan kuning telur. Pukul rata.
3. Tambahkan tepung paling halus, tepung jagung dan tepung susu sambil digaul rata.Tambahkan keju parut.Gaul rata.
4. Ambil adunan kulit sebesar hujung ibu jari. Bulatkan, leperkan. Letak inti nanas.Bulatkan kembali.
5. Letakkan di atas loyang yang sudah digris dengan marjerin atau alas dengan baking
paper.
6. Bakar tat pada suhu 150’C guna api bawah selama 25 minit sampai setengah masak.
7. Keluarkan tat dari oven. Biarkan suam. Oles dengan kuning telur dan tabur keju parut.
8. Bakar kembali tat pada suhu 150’C selama 20 minit sampai masak.
Kredit resipi & foto: Noraziah Yazid Nor Cookies
4. CORNFLAKES MADU
BAHAN-BAHAN:
- 1 ketul buttercup
- 1 cawan gula perang
- 500gm cornflakes
- 10 sudu makan madu
CARA MEMASAK:
1. Cairkan buttercup dengan gula perang dalam kuali.Bila dah cair, tutup api.
2. Masukkan madu. Kacau hingga rata.
3. Masukkan cornflakes. Gaul hingga rata dan bersalut. Jika nak tambah buah-buahan kering atau hirisan badam pun boelh. Pastikan badam dibakar terlebih dahulu.
4. Sudukan campuran cornflakes tadi ke dalam cawan kertas.
5. Hias ikut kreativiti dan bakar dalam ketuhar pada suhu 150C selama 10 minit.
6. Sedia untuk dinikmati.
Kredit resipi & foto: Norasiah Samsudin
5. CORNFLAKES COKLAT
BAHAN-BAHAN:
- 250gm coklat masakan
- 1 kotak cornflakes
- 2 sudu makan mentega
- Cawan kertas secukupnya
CARA MEMASAK:
1. Cairkan coklat dan mentega dalam kuali.
2. Kemudian tuang coklat tadi ke dalam bekas berisi cornflakes. Gaul rata.
3. Masukkan cornflakes ke dalam cawan kertas dan hias ikut citarasa.
4. Tunggu coklat keras baru dimasukkan ke dalam bekas kedap udara.
Kredit resipi & foto: Min Hani
6. BISKUT MAKMUR
BAHAN-BAHAN:
- 3 cawan minyak sapi
- 6 cawan tepung gandum
- Gula aising secukupnya
BAHAN INTI KACANG:
- 1kg kacang tanah – bakar dan kisar
- 1/2kg gula – dikisar halus
- 1 sudu teh garam halus
- 1 senduk marjerin
CARA MEMASAK:
1. Satukan semua bahan inti kacang. Gaul rata dan pastikan doh boleh dikepal. Kemudian cubit inti dan gentel kecil.
2. Untuk membuat doh biskut, campur tepung dan minyak sapi. Uli hingga doh tidak melekat di tangan.
3. Setelah doh sebati, cubit sedikit dan balut inti kacang yang digentel tadi. Boleh bentukkan seperti biskut Almond London.
4. Letak biskut dalam cawan kertas dan bakar pada suhu 170C selama 35 minit.
5. Bila dah siap bakar, ayak gula ising diatasnya.
6. Simpan dalam bekas kedap udara.
Kredit resipi & foto: Norliza Bonda
7. SEMPERIT SUSU
BAHAN-BAHAN:
- 250gm mentega
- 1/2 cawan susu pekat manis
- Pewarna kesukaan secukupnya
- 2 sudu makan ( menggunung) tepung kastard
- 4 1/4 cawan tepung jagung
CARA MEMASAK:
1. Satukan semua bahan diatas dan kacau menggunakan senduk.
2. Kemudian masukkan tepung kastard. Kacau lagi hingga rata.
3. Seterusnya masukkan tepung jagung. Uli hingga sebati. Adunan mestilah agak lembut. Jika keras, tambah mentega secukupnya.
4. Terap adunan dan biarkan 20 minit sebelum dibakar pada suhu 180C selama 20-25 minit atau sehingga masak, Guna api atas dan bawah.
Kredit resipi & foto: Mariana Zainal
8. BISKUT MAZOLA
BAHAN-BAHAN:
- 2 1/2 cawan tepung gandum -ayak
- 1/2 cawan gula icing – ayak
- 2 cawan kacang tanah kisar – goreng dulu tanpa minyak, barulah dikisar
- 1 cawan minyak jagung
HIASAN :
- Kuning telur
- Kacang tanah goreng
CARA MEMASAK:
1. Satukan tepung, gula dan kacang kisar. Kacau sebati.
2. Tuangkan minyak jagung sedikit demi sedikit sambil diuli hingga jadi doh yang boleh dikepal. Tak perlu habiskan minyak jika doh telah cantik.
3. Bulatkan doh, tekan sedikit dan letak kacang tanah di atasnya. Sapu kuning telur dan bakar hingga masak antara suhu 150’C – 180’C, masa antara 20 – 25 minit mengikut oven masing-masing.
4. Jika nak buat banyak, gandakan adunan.
Kredit resipi & foto: Suzi Yanti Md Hane
9. TAT NANAS GULUNG
BAHAN-BAHAN:
- 1 cawan mentega
- 2 sudu makan minyak sapi
- 30gm gula icing
- 3 cawan tepung gandum – diayak. Jumlah boleh tambah kalau doh lembik
- 2 sudu makan tepung kastard
- 1/2 cawan tepung jagung
- 1 sudu sudu makan tepung ubi kayu
- 1 sudu teh essen vanila
- 1 biji kuning telur
- Pewarna kuning lemon
HIASAN:
- 2 biji kuning telur
- 1 sudu makan susu manis
- Pewarna kuning lemon
CARA MEMASAK:
1. Satukan mentega, gula aising, minyak sapi dan esen vanilla. Sebatikan.
2. Kemudian masukkan telur dan pewarna kuning. Kacau rata.
3. Masukkan tepung sedikit demi sedikit sambil diuli hingga menjadi doh.
4. Kemudian terap doh dengan acuan yang disukai. Biarkan doh selama 1 jam baru sapu kuning telur.
5. Bakar pada suhu 160-170C selama 20-25 minit. Masa mungkin berbeza bergantung pada ketuhar masing-masing.
Kredit resipi & foto: JJ Pau Mawar
10. ALMOND LONDON
BAHAN-BAHAN:
- 250gm buttercup
- 1 biji kuning telur
- 1/2 cawan gula aising
- 2 cawan tepung jagung
- 2 1/2 cawan tepung gandum
- 2 sudu besar tepung beras
- 1/2 cawan serbuk badam/almond ground
- 1 sudu teh esen vanila
- Badam biji secukupnya. Anggaran 160-170 biji (bakar dulu dalam ketuhar selama 20 minit)
- Cawan kertas secukupnya
- 500gm coklat masakan
- 2 sudu makan cocoa butter
- Badam cincang secukupnya – bakar terlebih dahulu
CARA MEMASAK:
1. Satukan buttercup, gula aising, kuning telur & esen vanila dlm bekas. Kacau sebati guna senduk kayu.
2. Masukkan serbuk badam, tepung jagung & tepung beras. Gaul rata.
3. Masukkan pula tepung gandum sedikit demi sedikit. Jika doh dah ok, tak perlu habiskan. Jika doh masih lembik, tambah tepung gandum hingga dapat tekstur yang boleh dibentuk.
4. Ambil doh dan letakkan sebiji badam. Bentukkan bujur. Ulang hingga doh habis.
5. Bakar selama 20-25 minit menggunakan api atas bawah pada suhu 180C.
6. Setelah masak, sejukkan biskut terlebih dahulu.
7. Cairkan coklat masakan menggunakan teknik double-boiler. Semasa cairkan coklat, tambah cocoa butter. Kacau sebati.
8. Celup biskut yang telah sejuk tadi ke dalam coklat. Masukkan ke dalam cawan kertas dan tabur badam cincang.
9. Simpan biskut dalam peti sejuk selama 5-10 minit.
10. Bila coklat dah keras, keluarkan dari peti sejuk dan simpan dalam bekas.
NOTA: 1 adunan ini akan dapat dalam 168 biji biskut.
Kredit resipi & foto: Siti Hajar Hashim