
Kalau suka makan biskut , tidak semestinya tunggu musim perayaan. Boleh saja dibuat pada bila-bila masa. Biskut yang dikongsi oleh Watie ini hanya menggunakan empat bahan. Tukar sikit rasa, sedap seperti Biskut Arab😂
Bahan-bahan:
Tepung Jagung 2 Cwn
Susu Pekat Manis Separuh Cwn(Mama tak Nak Manis Sangat kalau Nak Manis Taruk 1Cwn Yea)
Butter Separuh Buku Sahaja(Cairkan)
Minyak Sapi 4 sudu Kecil
Cara memasak:
Campurkan Semua Bahan Tadi
Gaul Rata-Rata Dan Uli Menjadi Doh
Pastu Terpulang Ler Nak Buat Bulat Ke ,Atau Di Acukan…Pastu Bakar Ler….Siap…Sedap😂
Kredit : Watie Aiman
#mahn
Download seeNI sekarang!
KLIK DI SEENI
Muffin Sunquick Gebu Mudah DiBuat. Anak-anak Pun Boleh Bantu.

Anak-anak di rumah tengah buat apa tu? Sekolah masih tutup lagi, mari luangkan masa di dapur pulak. Muffin sunquick kaya dengan rasa dan aroma oren menusuk kalbu ni memang sedap dan tak muak rasanya.
Jom wahai mak-mak ajaklah anak kita ‘membaking’pulak. Anak remaja, kanak-kanak sekolah rendah pun boleh belajar, hanya tujuh bahan sahaja tetapi rasanya ya ampun memang terbenam gigi menggigitnya. Ikut aje resipi dari laman FB Azlina Ina Fans ni, mudah difahami, gerenti sedap nih.
MUFFIN SUNQUICK GEBOO MUDAH
BAHAN-BAHANNYA:
- 250 g mentega/majerin
- 3 biji telur gred A
- 1 1/2 cawan tepung naik sendiri (self-raising flour)
- 3/4 cawan gula halus
- 1/2 cawan susu segar
- 1 susu besar sunquick
- 1 sudu kecil esen vanila
CARA MEMASAK :
1. Panaskan oven pada suhu 180C,susun paper cup dalam loyang muffin..
2. Putar mentega dengan gula dan sunquick serta esen vanila hingga kembang,
3. Masukkan telur satu persatu sambil terus memutar hingga kembang.
4. Perlahankan speed, masukkan tepung berselang seli dengan susu, sampai habis.
5. Masukkan esen vanilla dan kacau rata.
6. Sudukan 3/4 penuh dalam paper cup atau muffin cup tadi.
7. Bakar 25 minit atau hingga kuning keemasan.
Senang aje kan.
Kredit foto dan resipi : Azlina Ina Fans
ANDA MUNGKIN JUGA SUKA RESIPI INI :
DAN JUGA RESIPI INI :
Jom Cuba Resipi Sandwich Cheesecake Yang Mudah & Senang

Sebelum ini, menu cheesekut dan juga cheesecake popular di kalangan penggemar pencuci mulut. Nah, muncul pula menu baru iaitu Sandwich Cheesecake daripada saudara Muhammad Ali.
Cara buat pun mudah saja. Bolehlah mak-mak lakukan aktiviti memasak bersama dengan anak-anak di rumah.
RESEPI SANDWICH CHEESECAKE MR.ALI
*Guna loyang 6 inci : dapat 4 bahagian
BAHAN-BAHAN
8 keping biskut (Saya pakai Jacobs. Kalau pakai biskut yang lagi kecil, akan dapat lebih dari 4 bahagian) – beli online DI SINI
250 gram cream cheese
150 gram dairy whipping cream
50 gram gula icing – beli online DI SINI
1 sudu kecil essen vanilla – beli online DI SINI
25 gram oreo yang dihancurkan @ 125gm coklat yang dicairkan
TONTON Let’s Cooking: Brownies Cream Cheese
TONTON Rasa Masak Challenge 7 Hari Bersama Philips: Kek Butter
CARA- CARA:
1.Alaskan loyang petak dengan baking paper untuk hasil yang lebih kemas.
2. Letakkan 4 biskut terlebih dahulu. Letak dalam chiller/peti sementara buat lapisan mousse.
*ada 2 perisa, boleh pilih mana-mana
PERISA OREO
CARA-CARA:
1.Pukul 250 gram cream cheese pada suhu bilik. Lepas pukul dalam 2 minit, henti sekejap. Masukkan gula icing dan essen vanila. Sambung pukul beat sampai sebati.
2. Dalam bekas lain, pukul 150 gram dairy whipping cream sehingga kental.
3. Kaup balik dengan adunan cream cheese tadi sehingga sebati. Jangan terlebih kaup, nanti adunan mencair.

4. Masukkan 25 gram oreo yang dihancurkan atau terpulang nak letak banyak mana. Sebagai perisa sahaja.
5. Ratakan atas lapisan biskut tadi. Dah ratakan, letak lagi 4 keping dekat atas. Setkan dalam 5 jam, trim, potong dan dah boleh makan.
[Sertai Telegram Geng Rasa Share Resipi]
PERISA CHOCOLATE
CARA-CARA:
1. Pukul 250 gram cream cheese pada suhu bilik. Lepas pukul dalam 2 minit. Henti sekejap. Masukkan gula icing dan essen vanila. Sambung pukul sampai sebati.
2. Dah sebati, masukkan 125 gram coklat yang telah dicairkan. Pukul sebati. Dah sebati, berhenti.
3. Dalam bekas lain, pukul 150 gram dairy whipping cream sehingga kental.
4. Kaup balik dengan adunan cream cheese tadi sehingga sebati. Jangan terlebih kaup, nanti adunan mencair.
5. Ratakan atas lapisan biskut tadi. Dah ratakan, letak lagi 4 keping dekat atas. Setkan dalam 5 jam, trim, potong dan dah boleh makan.
*gula atas tu pakai dusting sugar, baru dia tak menyerap, kekal elok atas kek. Yang ghaib tu kalau pakai gula icing.
Kredit resipi: Muhammad Ali
Dapatkan lebih banyak resipi yang mudah, sedap dan cepat dimasak di laman web Rasa:
Kek Sarang Semut Kukus Sempurna Kejadian, Memang Ketagih Nak Makan
Tonton lebih banyak video masakan mudah dan sedap di YouTube @Majalah Rasa Official:
Cara Buat Kek Sarang Semut Sedap Versi Kukus.

Sedap nampak Kek Sarang Semut / Kek Gula Hangus versi kukus perkongsian FB Empayar Annur ni. Lebih istimewa lagi resipi ini dimasak tanpa ketuhar. Hanya perlu kukus sahaja. Nampak sedap dan gebu kan? Malah resipi Kek Sarang Semut ini juga tak perlukan anda untuk perap adunan. Memang elok bersarang. Yang mana suka makan Kek Sarang Semut / Gula Hangus, boleh cuba resipi mudah ni.
KEK GULA HANGUS KUKUS
BAHAN-BAHAN:
- 1 cawan gula pasir
- 1 cawan air panas
- 1 cawan tepung gandum
- 3 sudu makan marjerin
- 4 biji telur gred B
- 3/4 cawan susu pekat manis – boleh guna 1/2 cawan jika nak kurang manis
- 2 sudu kecil (sudu kfc) soda bikarbonat
- 1 sudu kecil (sudu kfc) baking powder
- 1 penutup botol esen vanilla
CARA MEMASAK:
1. Cairkan gulag una api sederhana hingga hangus ( keperangan). Kecilkan api dan tuang air panas sedikit demi sedikit hingga habis. Kacau dan masak guna api perlahan sahaja hingga gula hangus dan air jadi sebati.
2. Masukkan marjerin. Kacau hingga larut. Padamkan api dan biar adunan seketika.
3. Masukkan telur ke dalam mangkuk. Kemudian kacau manja supaya telur kuning pecah sahaja.
4. Tambahkan susu pekat manis dan esen vanilla. Kacau lagi hingga sebati.
5. Ayak tepung bersama soda bikarbonat dan baking powder.
6. Satukan gula hangus ke dalam bekas berisi adunan telur tadi. Kacau rata.
7. Masukkan campuran tepung yang diayak tadi. Adun hingga sebati.
8. Alas loyang dengan kertas minyak dan griskan sekeliling loyang dengan marjerin.
9. Panaskan periuk kukus hingga mendidih sebelum dimasukkan loyang berisi adunan kek tadi.
10. Kukus selama 1 jam atau sehingga masak. Jika nak bakar, panaksan ketuhar pada suhu 170C dan bakar selama 45 minit atau hingga masak. Masa mungking berbeza ikut jenis ketuhar masing-masing.
Kredit resipi & foto: Empayar Annur