
Kalau suka makan biskut , tidak semestinya tunggu musim perayaan. Boleh saja dibuat pada bila-bila masa. Biskut yang dikongsi oleh Watie ini hanya menggunakan empat bahan. Tukar sikit rasa, sedap seperti Biskut Arab😂
Bahan-bahan:
Tepung Jagung 2 Cwn
Susu Pekat Manis Separuh Cwn(Mama tak Nak Manis Sangat kalau Nak Manis Taruk 1Cwn Yea)
Butter Separuh Buku Sahaja(Cairkan)
Minyak Sapi 4 sudu Kecil
Cara memasak:
Campurkan Semua Bahan Tadi
Gaul Rata-Rata Dan Uli Menjadi Doh
Pastu Terpulang Ler Nak Buat Bulat Ke ,Atau Di Acukan…Pastu Bakar Ler….Siap…Sedap😂
Kredit : Watie Aiman
#mahn
Download seeNI sekarang!
KLIK DI SEENI
Resipi Kek Span Marble Susu Ringkas, Boleh Bakar Guna Kuali

Isi Kandungan
ToggleResipi kek span marble susu ini boleh dihidangkan atas meja walaupun di dapur tiada oven. Cukup ringkas, boleh dibakar di dalam kuali saja. Jadi kalau teringin nak makan kek tapi tiada ketuhar boleh guna perkongsian resipi dari Chek Sri Sal .
Resipi Kek Span Marble Susu
Bahan-bahan
1 cawan tepung gandum
1/2 cawan tepung jagung
3/4 cawan gula kastor
1/3 cawan susu tepung
1/4 cawan susu segar
6 biji telur
40g ovalette
80g mentega (dicairkan)
Cara membuat
1. Pukul kesemua bahan-bahan (kecuali mentega cair) sehingga menjadi warna putih dan betul-betul gebu.
2. Cedukkan sedikit adunan dan gaul bersama mentega cair. Kemudian tuangkan semula ke dalam mangkuk adunan dan gaul rata.
3. Sapukan loyang dengan mentega dan taburkan tepung gandum.
4. Tuangkan adunan ke dalam loyang. Titiskan pewarna-pewarna ikut citarasa
5. Gunakan lidi dan lorekkan pewarna untuk hasilkan corak yang diingini. Hentak loyang beberapa kali.
6. Untuk bakar menggunakan kuali, letak pelapik dapur gas dalam kuali kemudian masukkan loyang. Tutup kuali menggunakan penutup periuk atau periuk yang lebih besar dari saiz loyang.
7. Bakar menggunakan api yang sederhana selama 45 minit. Untuk pastikan kek sudah masak elok, cucuk bahagian tengah kek, jika tidak melekat tandanya sudah masak.
INFO: Jika bakar menggunakan oven, bakar selama 35-40 minit pada suhu 170 darjah selsius api atas bawah.
Kredit resipi & foto: Chek Sri Sal
Hanya 3 Bahan, Boleh Buat Nuttela Cookies Yang Senang Tapi Sedap

Isi Kandungan
Toggle
Kalau korang tengah merisik biskut raya, apa kata cuba buat sendiri biskut untuk hari raya kali ini. Hanya guna tiga bahan, korang dah boleh buat biskut yang sedap.
NUTTELA COOKIES
BAHAN-BAHAN
1 cawan tepung gandum
450 gram Nutella
1 biji telur ayam
CARA MEMBUAT
1. Masukkan tepung gandum ke dalam mangkuk.
2. Masukkan nutella dan telur ayam.
3. Gaul semua bahan sehingga sebati dan menjadi doh.
4. Ambil adunan dan bulatkan. Letak di atas baking paper.
5. Bakar pada suhu 170 darjah selsius selama 10 minit.
6. Angkat, sejukkan dan sedia untuk dinikmati.
Boleh juga tonton video ni untuk lebih faham.
Milo Cookies Mudah Dibuat, Laku Keras Rangup DiMakan

Milo cookies atau biskut Milo ni memang nampak potensinya laku keras bila buat berniaga.
Ramuan utama milo (nak guna vico, ovaltine atau minuman coklat lain boleh aje. Jangan lupa badam nibs ( serbuk kasar badam) dan coklat cip penyedap rasa.
Dan kalau nak paipkan nutella atasnya, dengan taburan nestum dan badam, masukkan semula biskut dalam oven biar nutella keras sedikit, bakar dalam lima minit lagi.
Jom semak resipi dari Azlina Ina Fans ini.
MILO COOKIES MUDAH DENGAN NUTELLA
BAHAN-BAHAN :
- 250g mentega + 1 sudu besar shortening (minyak sayuran)
- 1 cawan gula perang(180g)- beli online DI SINI
- 1sudu besar esen vanila- beli online DI SINI
- 1 sudu besar emulco coklat – beli online DI SINI
- 1 biji telur gred A atau B(kuning sahaja)
- 1/2 @ 100gml minyak
- 1/2 cawan tepung jagung (120gm) – beli online DI SINI
- 2 cawan 1/2 tepung gandum(240gm+60gm)
- 1/2 cawan susu tepung(optional)
- 1/2 cawan milo
- 1 sudu besar empleks- beli online DI SINI
- 1/2 sudu besar baking powder
- 1 sudu kecil soda bikarbonat
- 1 cawan kacang badam nibs dah bakar awal- beli online DI SINI
- 1 cawan coklat chips(simpan peti ais 1 jam) tujuan supaya masa uli ,Coklat chip tak cair dan warna biskut tak terjejas
Hiasan :
- Nutella secukupnya
- Nestum secukupnya
- Badam (almond nibs) secukupnya
CARA PENYEDIAAN :
1. Mentega+shortening+gula+esen dan emolco sebatikan
2. Tambah telur kacau kemudian minyak dan kacau rata.
3. Tambah kan milo dan semua serbuk2 penaik yang ada kacau rata
4. Tambahkan tepung jagung dan tepung gandum sket2 uli sampai habis
5. Tambah kan badam dan coklat chips gaul kan
6. Bungkus dalam plastikwrap dan simpan peti ais 10 minit
7. Keluarkan biar sekejap dan bentuk kan
8. Bakar suhu 170 masa 20-25 mnt api atas bawah
9. Kalau korg nak letak nutella bakar 20 mnt keluarkan lorek nutella dan tabur badam dan nestum masukkan semula bakar lagi 5 minit dan keluar
kan siap 🤩tujuan bakar semula bg nutella keras dan mudah disusun
ANDA MUNGKIN JUGA INGIN MENCARI OVEN UNTUK MEMBAKAR BISKUT, JOM BELI SECARA ONLINE DI SINI.
Kredit : FB Azlina Ina Fans
ANDA MUNGKIN JUGA SUKA RESIPI INI :
DAN JUGA RESIPI INI :
Sajian Ibu Dari Kampung Jadi Pengubat Rindu, Menangis Kesedapan!