Tiba-tiba teringin nak menikmati lauk kenduri ni.  Masak untuk menu tengah hari memang menambah selera. Aroma tumisan rempah ratus ketika memasak buat anda tak sabar nak menikmatinya.

KURMA AYAM TUMIS DARAT

IKLAN

Bahan-Bahan:
1 kg ayam
4 sudu besar rempah kurma ayam
rempah tumis (kulit kayu manis, buah pelaga, bunga lawang)
2 cawan santan pekat
2 biji tomato (dipotong 4)
2 biji kentang
1 biji lobak merah (didadu besar)
2 labu bawang besar potong 4
Sedikit daun bawang dan daun sup
sedikir air asam jawa

Bahan untuk dikisar:
5 ulas bawang putih*
5 ulas bawan merah*
2 cm halia*
3 sudu kelapa parut*

IKLAN

Cara memasak:
1.Panaskan minyak
2.Masukkan bahan kisar, rempah tumis dan rempah kurma ayam, kacau sehingga pecah minyak
3.Masukkan ayam kacau sebati dan biar masak seketika
4.Masukkan kentang dan lobak merah serta sedikit asam jawa
5.Apabila kentang & lobak merah sudah empuk, masukan santan
6.Kacau sebati dan biarkan mendidih
7.Sesuaikan rasa dengan garam dan gula
8.Masukkan tomato dan daun sup serta daun bawang
9.Tutup api
10.Masukkan bahan tumisan darat.
10.Sedia untuk dihidangkan.

Cara tumis darat
1.Panaskan minyak.
2.Tumis hirisan bawang putih dan bawang merah, cili kering dan daun kari
3.Setelah garing masukkan semuanya ke dalam periuk kurma tadi dan cepat-cepat tutup tudung periuk agar aroma tumisan tadi tidak keluar.

IKLAN

Kek Minyak Pelangi, Boleh Try Untuk Sambut Syawal Nanti