Sesekali tekak pasti nak mencuba sesuatu yang lain. Apa kata cuba buat lempeng berinti yang mempunyai rasa auntetik dari Cambodia. Boleh cuba untuk minum petang nanti.

BENG CHIAU CHAMPA

BAHAN-BAHAN KULIT

  • 1 bungkus tepung beras
  • 2 cawan tepung gandum
  • 1 kotak santan kecil
  • Sedikit kunyit (boleh tambah jika suka lebih kuning)
  • Sedikit garam
  • Daun bawang (boleh letak atau tidak )

CARA MENYEDIAKAN

  1. Masukkan air dan gaulkan ke semua bahan diatas.

BAHAN-BAHAN INTI

  • 1000gm daging kisar
  • 5 ulas bawang putih
  • 1 labu bawang besar
  • Secubit garam

CARA-CARA MEMASAK

  1. Tumis bawang putih hingga naik bau.
  2. Masukkan daging kisar dan tumis daging kisar seketika.
  3. Bila daging kisar sudah kecut masukkan bawang besar yang dihiris.

BAHAN PENCICAH

  • Bawang putih
  • Cili padi
  • Daun Bawang
  • Bawang Merah
  • Masukkan kicap sotong
  • Cuka (boleh gantikan dengan asam limau)
  • Gula

CARA MENYEDIAKAN

  1. Tumbuk bawang putih dan cili padi sampai lumat.
  2. Hiris daun bawang dan bawang merah. Campurkan dengan bahan yang ditumbuk.
  3. Tambah sedikit air panas dan gula serta cuka.

BAHAN HIASAN:

  • Kacang Tanah
  • Daun salad
  • Timun

CARA MENYEDIAKAN

  1. Goreng kacang tanah, tumbuk dan masukkan sekali diatas.

Kredit resipi: Zuriaty Rashid

Ada yang mahu membeli Nak dapatkan peralatan memasak yang baru?  Klik sini 

Resipi Lempeng Legend. Bahan Simple Je Tapi Sedap.

Resipi Lempeng Legend. Bahan Simple Je Tapi Sedap.

Jom Buat Sendiri Spring Rolls Vietnam, Mudah & Sedap!

Tak tahu nak masak apa? Lubuk resipi RASA kini di SEENI, tak perlu susah lagi.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI