Pisang bukan sahaja enak dimakan begitu sahaja malah boleh dipelbagaikan cara penyediaannya. Salah satu yang boleh anda cuba ialah Banofee Pie ini. Rasanya yang manis, berkrim dan penuh sensasi rasa pisang serta karamel. Sedap weh..Ada pula krim putar & parutan coklat. Fuhh..Anda memang perlu cuba.
BANOFEE PIE
BAHAN-BAHAN:
- 1 tin susu pekat manis | direbus selama 3 jam di dalam air mendidih
- 2 biji pisang ranum | dihiris
- Hirisan coklat secukupnya
- 200gm krim putar
BAHAN KERAK:
- 200gm biskut digestive
- 50gm mentega
- 80gm gula
- 50gm serbuk badam
BAHAN KRIM:
- 2 biji kuning telur
- 45gm gula kastor
- 25gm tepung kastad | boleh ganti tepung jagung
- 50gm dairy heavy cream
- 200gm susu segar
CARA MEMASAK:
- Bagi menghasilkan kerak, campurkan biskut, serbuk badam dan gula. Kisar halus.
- Kemudian cairkan mentega dan gaul bersama bahan kisar tadi. Masukkan ke dalam loyang dan bakar selama 10 minit suhu 170⁰C. Sejukkan dalam peti sejuk.
- Untuk krim pula, campurkan semua bahan dan masak di atas air kukusan sehingga kental dan sejukkan.
- Pukul krim putar sehingga separa kental, masukkan krim yang dimasak tadi dan teruskan pukul sehingga kental.
- Tuang susu pekat manis yang direbus ke atas kerak dan taburkan hirisan pisang.
- Paip krim di atasnya dan taburkan hirisan coklat.
- Sedia untuk dinikmati.
Download seeNI sekarang!
KLIK DI SEENI
Biskut Black Walnut KitKat. Rupa Tak Menarik Tapi Rasanya Super Sedap
Biskut Black Walnut KitKat ini, tengok rupanya taklah begitu menarik kan? Tapi, rasanya sangat sedap. Jadi, jangan pandang sebelah mata pada biskut ini ye.
Zaman sekarang, biskut sebegini bukan dihidangkan waktu musim perayaan saja tapi bila-bila masa bila teringin. Bahkan, boleh buat dan simpan stok untuk anak-anak makan kat rumah. Mesti anak-anak suka.
Bila bakar biskut ni, harum semerbak satu rumah baunya. Rasanya pula ranggup dan premium mewah dengan pelbagai rasa.
Sila cuba resipi yang dikongsikan oleh puan Aisyah Humaira ini ye.
Biskut black walnut Kitkat
Bahan A :
3 ketul mentega (250gm tiap satu) – boleh beli online di sini
2-3 cawan gula perang lembut (atau ikut manis disukai) – boleh beli online di sini
3 sudu besar gula kastor – boleh beli online di sini
2 sudu kecil mentega vanilla
6 sudu besar minyak jagung – boleh beli online di sini
2 sudu besar coklat emulco
**Satukan semua bahan dan kacau rata sahaja jangan sampai kembang
Bahan B Kering:
4 cawan teh tepung gandum – boleh beli online di sini
1 sudu kecil baking powder – boleh beli online di sini
2 cawan teh tepung jagung – boleh beli online di sini
1 1/2 sudu kecil emplek
1/4 cawan teh serbuk dark coklat
1/2 cawan serbuk coklat cadbury (atau boleh guna serbuk koko biasa)
*Ayak semua bahan diatas dalam besen
Bahan C:
1 bungkus coklat kitkat @kitkatmalaysia (potong kecil)
1/2 cawan coklat chip – boleh beli online di sini
1 cawan kacang badam nibs
1/2 cawan mini cornflakes – boleh beli online di sini
1 cawan cornflakes kisar
Bahan D:
Kacang walnut (bakar atau sangai separuh masak) – boleh beli online di sini
Cara Memasak:
Kacau bahan A dengan senduk kayu sekadar rata dan masukkan bahan B yang telah diayak. Masukkan separuh-separuh dahulu, sambil kacau hingga adunan tidak terlalu keras atau lembik. Jika terlalu lembik tambah tepung gandum.
Masukkan semua bahan C dan kacau rata semuanya. Adunan mesti lembut tapi tidak lembik melekat di tangan. Simpan adunan 1jam atau lebih dalam peti.
Panaskan oven sebelum bakar. Sudukan adunan saiz kecil di atas loyang dan letak coklat kitkat yang dipotong atasnya bersama kacang walnut.
Bakar biskut pada suhu 165C selama 35 minit atau sehingga masak. Siap.
SERTAI TELEGRAM GENG RASA SHARE RESIPI
Dapatkan lebih banyak resipi di laman web RASA:
Tonton lebih banyak video masakan mudah & sedap di Dailymotion @RASA dan Youtube Majalah RASA Official
Resipi Bengkang Ubi Kayu Tanpa Perah. Senang Ya Amat!
Bagi anda yang suka makan kuih Bengkang Ubi Kayu, resipi perkongsian Opah Mas Cotek ni boleh dicuba. Biasanya, jika buat kuih ini, parutan ubi kayunya akan diperah. Tapi dengan resipi ni, anda tak perlu perah pun. Hasilnya sangat sedap. Jom cuba. Pasti puas hati.
CARA MASAK KUIH BENGKANG UBI KAYU SEDAP & MUDAH
BAHAN-BAHAN:
- 4 cawan ubi kayu siap diparut (opah timbang 4 cawan tu bersamaan dengan 1.2kg lebih kurang
- ubi yang siap diparut)
- 1 cawan gula
- 2 cawan santan pekat
- 1 biji telur gred A
- 1 sudu makan marjerin – dicairkan
- 1 sudu teh pewarna kuning
CARA MEMASAK:
1. Panaskan ketuhar pada suhu 180C.
2. Sediakan loyang bersaiz 10×10 inci. Sapu sedikit marjerin.
3. Dalam bekas bersesuaian, satukan semua bahan-bahan. Sebatikan hingga gula larut.
4. Tuang adunan ke dalam loyang dan bakar selama 1 jam atau sehingga masak. Masa memasak mungkin berebza mengikut ketuhar masing-masing. ( opah tambah masa 10 minit guna api bawah, kemudian 5 minit guna api atas)
5. Sejukkan kuih kemudian barulah dipotong.
6. Sedia untuk dinikmati.
Kredit resipi & foto: Opah Mas Cotek
Dapatkan KETUHAR pelbagai jenama dengan harga mampu milik DISINI.
Cuba pelbagai resipi menarik dari laman web kami www.rasa.my
Resipi Lepat Pisang Klasik. Kuih Warisan Tok Nenek Dulu-Dulu.
Resipi Kuih Bakar Tradisi. Lembut, Lemak Manis Memang Sedap.
Tonton lebih banyak video masakan mudah & sedap di Youtube @Majalah Rasa Official
Rasa: Ketuhar Kuali Episod Terakhir, Dengan 3 Lagi Resipi Moden & Tradisi.
Gandingan Aunty Aini dengan instafamous Adam Didam memang hebat. Gabungan ilmu memasak ibarat ibu dan anak ni menampilkan lagi 3 resipi,moden dan tradisi khas untuk penonton RASA : Ketuhar Kuali.
Siri ke 13 dan episod terakhir minggu ini Aunty Aini dan Adam Didam berkongsi resipi Pizza Sosej Bersama Basil,, Sambal Tumis Kupang Bersama Petai dan Jejari Roti Bersama Sos Beri, cuba lah memang betul-betul sedap.
1.PIZZA SOSEJ BERSAMA BASIL
BAHAN-BAHAN :
- 2 sudu teh yis
- 300ml air suam
- 1/2 sudu teh gula
- 450gm tepung serba guna
- 1 sudu teh garam garam
- 3 sudu makan minyak zaitun Zaitun Extra Virgin
Bahan topping :
- 1 tin tomato cincang
- Garam secukup rasa
- Serbuk lada hitam secukup rasa
- Bawang Putih
- Keju Mozarela secukupnya
- Keju Parmesan secukupnya
- Sosej secukupnya
- ½ sudu teh minyak zaitun Extra Virgin
- Daun Basil
CARA MEMASAK :
1. Campurkan tepung dengan yis segera, gula, dan gaul rata.
2. Masukkan bahan kering dalam mesin penguli, buat lubang di tengah-tengah dan masukkan air dan minyak zaitun.
3. Mesinkan hingga doh tidak melekat.
4. Taburkan sedikit tepung gandum dan uli doh.
5. Bentukkan bulat besar dan rehatkan doh selama 40minit.
6. Setelah selesai, buatkan bentuk buat dan leperkan diatas kertas pembakar.
7. Tekan 3cm dari hujung doh untuk menghasilkan kerak pizza.
8. Untuk sos, gunakan tomato cincang dan campurkan dengan bawang putih yang telah dicincang, garam, dan serbuk lada hitam.
9. Sapu sos pada permukaan pizza dan taburkan isi pizza seperti sosej, keju Mozarela dan Keju Parmesan.
10. Sapu minyak zaitun ditepi kerak pizza.
11. Panaskan dulang pizza sebelum meletakkan pizza.
12. Letak pizza, bakar selama 15minit pada suhu 200’C.
13. Keluarkan pizza setelah siap, dan taburkan daun basil.
14. Siap untuk dihidang.
2. SAMBAL TUMIS KUPANG BERSAMA PETAI
BAHAN-BAHAN :
- 400gm gm kupang
- 25 tangkai cili kering | direbus
- 1 labu bawang putih
- 5 biji bawang merah
- 1 biji bawang besar | dihiris
- 2.5 sm belacan
- Garam secukupnya
- Sedikit air asam jawa
- Petai secukupnya | ikut suka
CARA MEMASAK:
1. Panaskan minyak.
2. Kisar bawang merah, cili kering, belacan, dan bawang putih bersama sedikit air.
3. Tumis bahan kisar dan masukkan sedikit air.
4. Apabila kering, masukkan sedikit air asam jawa.
5. Tambahkan petai kedalam masakan dan perasakan dengan garam.
6. Masukkan bawang besar yang dihiris.
7. Masukkan kupang dan gaul hingga sebati.
8. Siap untuk dihidang.
3. JEJARI ROTI BERSAMA SOS BERI
BAHAN-BAHAN :
- 4 sudu besar Air
- 180ml susu segar
- 60gm mentega
- ¼ sudu tehl Garam
- 200gm tepung serba guna
- 1 sudu teh serbuk penaik
- 3 biji telur
- 1 cawan gula
- Minyak secukunya
- Campuran Beri Segar | secukupnya (Strawberi, Beri Biru, Ceri, Rapsberi)
- ½ sudu teh esen vanila
- 2 sudu besar madu
CARA MEMASAK :
1. Panaskan susu, air, garam dan mentega. Kacau hingga cair sebati.
2. Ayakkan tepung dan serbuk penaik.
3. Masukkan susu yang sudah berada dalam suhu bilik kedalam tepung dan gaul rata.
4. Pukul telur hingga kembang dan curahkan kedalam barter perlahan-lahan sambil mengacau adunan.
5. Masukkan adunan kedalam beg paip, dan panaskan minyak untuk menggoreng.
6. Paipkan adunan dalam minyak panas dan gunting unuk putuskan adunan.
7. Toskan jejari apabila sudah kuning keemasan.
8. Untuk sos beri, potong buah beri segar menjadi saiz kecil.
9. Masukkan beri kedalam periuk dan masakkan beri bersama gula, esen vanila dan madu.
10. Masak beri sehingga lembik dan hancurkan.
11. Siap untuk dihidang.