![Untitled design - 2022-06-13T114525.033](https://cdn.rasa.my/2022/06/Untitled-design-2022-06-13T114525.033.jpg)
Ramai peminat kek ni, paling viral dan sedap sangat.Kalau korang jenis suka kek yang ada cheese, elok sangat cuba dan mudah je membuatnya. Biasa jual di kafe dan hotel mahal, lepas ni buat di rumah pun boleh.
Baked Cheese Cake
Base
- 300g oreo @ biskut marie
- 130g majerin cair
- Cairkan dan gaul sebati
Tekan dekat base cup cake cari cup yang boleh regang tepinya untuk keluarkan.
Adunan cheese
- 500g cream cheese tatura
- 100 gula kastor
- 210 fresh yogurt marigold( original flavour)
- 20g tepung jagung
- 2 biji telur
- 1 sudu teh esen vanilla
Cara membuat:
1.Adun cream cheese dan gula.
2.Masukkan fresh yogurt.
3.Masukkan tepung.
4.Masukkan telur, akhir sekali esen vanilla.
5.Masuk dalam crust oreo yang dipadatkan tadi, letak filling. Kalau suka kemudian penuhkan.Nak corak, korang letak filling buah atasnya.
6.Bakar pada suhu 150 darjah, 30-35 minit sebelah dulang cup tadi.Letak tuala basah dalam loyangnya dan bakar macam biasa.
Kredit: Azlina Ina Fans
Mudahnya Buat Sendiri Sup Cendawan Ala Pizza Hut & Roti Bawang Putih
Download seeNI sekarang!
KLIK DI SEENI
Resipi Kek Pisang Moist Guna Bahan Murah, Tapi Sangat Sedap
![Resipi Kek Pisang Moist Guna Bahan Murah, Tapi Sangat Sedap](https://cdn.rasa.my/2022/10/Untitled-design-10-1.jpg)
Penggemar Kek Pisang Moist harus cuba resipi yang dikongsi oleh saudari Noor Ashikin Saerah ini. Nampak sangat sedap dan gebu. Malah cara-cara membuatnya juga cukup mudah. Pasti puas hati menikmatinya. Menurut empunya resipi, kek ini menggunakan bahan-bahan yang sangat ekonomi. Jika mahukan rasa kek yang lebih premium, boleh menggantikan minyak dengan mentega yang dicairkan. Lebih mantap rasanya. Wow…Jom cuba!
CARA MEMBUAT KEK PISANG MOIST SEDAP
BAHAN-BAHAN (loyang 8×8 inci):
1 cawan pisang yang telah dilecek (3½ biji pisang abu)
1 sudu makan jus lemon/ limau nipis/ limau kasturi
4 biji telur gred A
1 cawan minyak jagung – beli online disini
3/4 cawan gula kastor – beli online disini
Sedikit emulko pisang/ esen vanilla – beli online disini
Secubit garam
1½ cawan tepung gandum – beli online disini
1 sudu teh soda bikarbonat – beli online disini
1 sudu teh serbuk penaik (baking powder) – beli online disini
CARA MEMASAK:
1. Panaskan ketuhar pada suhu 170°C menggunakan api atas dan bawah.
2. Gris nipis loyang dan alas dengan baking paper. Ketepikan.
3. Campurkan jus lemon ke dalam pisang yang telah dilecek. Gaul sekata. Ketepikan.
4. Ayak tepung gandum, soda bikarbonat dan serbuk penaik. Ketepikan.
5. Kisar telur, minyak jagung, gula kastor, emulko vanila dan garam selama 6 minit.
6. Kaup adunan dengan spatula sekali-sekala.
7. Masukkan pisang lenyek ke dalam pengisar. Kisar seketika lebih kurang ½ minit.
8. Masukkan bahan kisar ke dalam tepung yang telah diayak sedikit demi sedikit sambil digaul. Pastikan adunan bercampur rata.
9. Tuangkan adunan kek ke dalam loyang. Hiaskan dengan pisang yang dihiris nipis.
10. Bakar selama 50-60 minit atau sehingga masak. Setelah kek masak, sejukkan pada suhu bilik. Kek akan lebih berkilat apabila dibiarkan lebih 3 jam selepas dibakar.
Nota:
1. Untuk hiasan, letakkan pisang yang dihiris nipis supaya pisang tidak tenggelam di dalam adunan kek.
2. Cucuk dengan lidi pada bahagian tengah kek untuk memeriksa jika kek telah masak sepenuhnya. Jika lidi bersih & tiada adunan yang melekat, bermakna kek telah masak & bolehlah dikeluarkan dari ketuhar.
Kredit resipi & foto: Noor Ashikin Saerah
[Sertai Telegram Geng Rasa Share Resipi]
Dapatkan lebih banyak resipi yang mudah, sedap & cepat masak di laman web RASA:
Resipi Nasi Kerabu Kuning Sedap. Masak Sendiri Baru Puas Makan.
Resipi Rojak Ayam Sedap. Masak Sendiri Puas Hati & Lebih Jimat
Cara Masak Oden Homemade Ala Family Mart. Sedap & Puas Makan
Jom Cuba! Resipi Kuih Kole Kacang Sedap, Mudah & Kurang Manis
Tonton lebih banyak video masakan mudah & sedap di Youtube @Majalah Rasa Official
Kelas Online Rasa kini kembali & ianya PERCUMA!
Nak belajar buat aneka juadah minum petang yang ringkas dan sedap? Jom sertai Kelas Online RASA bersama Chef Azreen, founder Dapur Kakhajjah.
Kelas Online Minum Petang
Tarikh: 10 September 2022 (Sabtu)
Masa: 10.30 pagi
Medium: Secara online/atas talian (link akan disertakan selepas pendaftaran)
Berminat nak join? FREE je tau. Daftar sekarang DISINI
Biskut Black Walnut KitKat. Rupa Tak Menarik Tapi Rasanya Super Sedap
![Biskut Black Walnut KitKat. Rupa Tak Menarik Tapi Rasanya Super Sedap](https://cdn.rasa.my/2023/05/2-84.jpg)
Biskut Black Walnut KitKat ini, tengok rupanya taklah begitu menarik kan? Tapi, rasanya sangat sedap. Jadi, jangan pandang sebelah mata pada biskut ini ye.
Zaman sekarang, biskut sebegini bukan dihidangkan waktu musim perayaan saja tapi bila-bila masa bila teringin. Bahkan, boleh buat dan simpan stok untuk anak-anak makan kat rumah. Mesti anak-anak suka.
Bila bakar biskut ni, harum semerbak satu rumah baunya. Rasanya pula ranggup dan premium mewah dengan pelbagai rasa.
Sila cuba resipi yang dikongsikan oleh puan Aisyah Humaira ini ye.
Biskut black walnut Kitkat
Bahan A :
3 ketul mentega (250gm tiap satu) – boleh beli online di sini
2-3 cawan gula perang lembut (atau ikut manis disukai) – boleh beli online di sini
3 sudu besar gula kastor – boleh beli online di sini
2 sudu kecil mentega vanilla
6 sudu besar minyak jagung – boleh beli online di sini
2 sudu besar coklat emulco
**Satukan semua bahan dan kacau rata sahaja jangan sampai kembang
Bahan B Kering:
4 cawan teh tepung gandum – boleh beli online di sini
1 sudu kecil baking powder – boleh beli online di sini
2 cawan teh tepung jagung – boleh beli online di sini
1 1/2 sudu kecil emplek
1/4 cawan teh serbuk dark coklat
1/2 cawan serbuk coklat cadbury (atau boleh guna serbuk koko biasa)
*Ayak semua bahan diatas dalam besen
Bahan C:
1 bungkus coklat kitkat @kitkatmalaysia (potong kecil)
1/2 cawan coklat chip – boleh beli online di sini
1 cawan kacang badam nibs
1/2 cawan mini cornflakes – boleh beli online di sini
1 cawan cornflakes kisar
Bahan D:
Kacang walnut (bakar atau sangai separuh masak) – boleh beli online di sini
Cara Memasak:
Kacau bahan A dengan senduk kayu sekadar rata dan masukkan bahan B yang telah diayak. Masukkan separuh-separuh dahulu, sambil kacau hingga adunan tidak terlalu keras atau lembik. Jika terlalu lembik tambah tepung gandum.
Masukkan semua bahan C dan kacau rata semuanya. Adunan mesti lembut tapi tidak lembik melekat di tangan. Simpan adunan 1jam atau lebih dalam peti.
Panaskan oven sebelum bakar. Sudukan adunan saiz kecil di atas loyang dan letak coklat kitkat yang dipotong atasnya bersama kacang walnut.
Bakar biskut pada suhu 165C selama 35 minit atau sehingga masak. Siap.
SERTAI TELEGRAM GENG RASA SHARE RESIPI
Dapatkan lebih banyak resipi di laman web RASA:
Tonton lebih banyak video masakan mudah & sedap di Dailymotion @RASA dan Youtube Majalah RASA Official
Resipi Biskut Susu Alien Viral Mudah. Guna 4 Bahan Je!
![Resipi Biskut Susu Alien Viral Mudah. Guna 4 Bahan Je!](https://cdn.rasa.my/rasa/Untitled-design-1-9.png)
Resipi biskut mudah yang pastinya menjadi kesukaan anak-anak. Bahan nak buat pun mudah sangat. Hanya guna empat benda je. Jom cuba resipi perkongsian saudari MariaKhalisya Khalis ni. Boleh hias ikut kreativiti anda masing-masing.
BISKUT SUSU VIRAL 4 BAHAN
BAHAN-BAHAN:
- 1/2 buku buttercup
- 1/2 tin susu pekat manis
- 400gm tepung jagung
- 4 sudu makan susu tepung
CARA MEMASAK:
1. Satukan semua bahan dan adun sampai jadi doh.
2. Jika adunan doh terlalu keras, tambah 2 sudu makan mentega supaya doh jadi sedikit lembut.
3. Cubit doh dan bentukkan ikut kreativiti. ( empunya resipi hias guna cip coklat).
4. Panaskan ketuhar dan bakar pada suhu 165-170C menggunakan api bawah. Masak selama 25 minit. ( jika buat bentuk macam hersyes).
Kredit resipi & foto: MariaKhalisya Khalis