

Lauk paling sempoi serta masam dan manis sesuai dengan selera satu keluarga. Sangat mudah ayam digoreng garing, tumis bahan-bahan dihiris, kacau sebati dengan sos cili dan sos tiram.
AYAM MASAM MANIS
BAHAN-BAHAN:
- Seekor ayam 
 - 3 ulas bawang merah sebesar penumbuk bayi
 - 1 labu bawang putih (kalau tidak suka letak sedikit sahaja)
 - 2 inci halia (letak seinci pun boleh mengikut selera)
 - 2 sudu makan sos tiram
 - Secawan sos cili (agak-agak ikut citarasa anda)
 - Cili besar dan bawang Holland untuk hiasan
 - Secawan air
 - Sedikit garam
 
CARA MEMASAK:
1. Perap ayam dengan garam kunyit selama 15-30 minit
2. Panaskan minyak dan goreng ayam sehingga masak.
3. Tumis bawang putih, bawang merah dan halia yang semuanya dimayang sahaja dalam minyak gorengan ayam.

4. Setelah naik bau boleh masukkan sos tiram dan Sos cili. Diikuti dengan secawan air.
5. Gaul sebati tunggu sampai menggelegak.

6. Bila sudah menggelegak, masukkan ayam yang telah digoreng tadi.
7. Dengan api sederhana, sesekali kacau ayam supaya tidak hangit bahagian bawah.

8. Bila kuah sudah kering, masukkan garam dan gaul rata. Kemudian masukkan cili hijau dan bawang Holland.

9. Bila cili dan bawang sudah layu matikan api. Suda siap.

INFO: Jika suka boleh tambahkan air asam jawa.
KREDIT RESIPI & GAMBAR: Melati Desa
ANDA MUNGKIN MENYUKAI RESIPI INI:
Tak tahu nak masak apa? Lubuk resipi RASA kini di SEENI, tak perlu susah lagi.
Download
sekarang!
5 Juadah ‘Istana Terengganu’ Dari Tengku Norziehan Tengku Muda

Buat warga Selangor dan Kuala Lumpur kini terdapat pilihan untuk menikmati sajian asli Terengganu di Restoran Gamelan, Oasis Square, Ara Damansara, Petaling Jaya. Di antara tarikan makanan di sini Nasi Minyak Terengganu, Laksa Merah, Gulai Daging dan bermacam lagi sajian asli Terengganu
Sesuai dengan namanya Gamelan alat muzik istana, pemiliknya Tengku Norziehan Tengku Muda mempelajari sendiri sajian makanan dari bekas Chef Istana Terengganu. Memang sedaplah lauk pauk di sini, apakata anda cuba sendiri.
1. NASI MINYAK TERENGGANU

BAHAN-BAHAN:
- 4 cawan beras basmati (rendam setengah jam terlebh dahulu dengan air )
 - 4 cawan air
 - 1 cawan susu cair
 - 2 sudu makan susu pekat manis
 - 1 biji limau nipis/perah airnya
 - 1 biji bawang besar/dimayang bulat
 - 2 helai daun pandan
 - 1 kulit kayu manis
 - 1 bunga lawang
 - ¾ cengkih
 - 4 biji pelaga
 - Garam secukup rasa
 - 1 sudu makan minyak sapi
 - 4 sudu makan minyak biasa
 - Beberapa titik pewarna merah
 - Beberapa titik pewarna kuning
 
CARA MEMASAK:
1. Panaskan minyak biasa dan minyak sapi dalam periuk.
2. Masukkan rempah tumis empat sekawan, bawang besar dan daun pandan (simpulkan).
3. Bila naik bau, masukkan air, susu cair, susu pekat,garam dan air limau nipis.
4. Setelah mendidih masukkan beras.
5. Bila hampir kering, renjiskan beberapa titik pewarna merah dan kuning
6. Kacau rata dan biarkan nasi masak,
INFO CHEF : Jika anda ingin memasukkan sedikit mentega atau marjerin, kurangkan kuantiti minyak masak atau tanpa minyak masak
Saiz hidangan : 13 orang
Keistimewaan : Nasi minyak beraroma ini sungguh lazat dimakan dengan lauk gulai Terengganu, lauk masak merah mahupun dalca.
2. GULAI DAGING NASI MINYAK

BAHAN-BAHAN :
- 1 kg daging/dipotong kiub
 - 4 sudu makan rempah kurma (rempah gulai nasi minyak Terengganu)
 - 3 biji bawang besar/dikisar
 - 5 sm halia/ dikisar
 - 1labu bawang putih
 - 1 tin susu cair
 - 2 tin air biasa (bekas tin susu cair)
 - 3 sudu makan sos tomato
 - 4 biji kentang/ dibelah empat
 - ½ kg bawang merah/ dihiris dan goreng hingga garing (simpan minyak goreng bawang 1 senduk untuk masak kuah)
 - 3 helai daun pandan
 - 1 senduk minyak bawang goring
 - 2 sudu makan minyak sapi
 - 2 sudu makan cili boh
 - 3 sm kulit kayu manis
 - 3 kuntum bunga cengkih
 - 3 biji buah pelaga
 - 2 kuntum bunga lawang
 
CARA MEMASAK :
1. Campurkan dan gaulkan daging dengan bahan kisar, rempah kurma, rempah,cili boh, bawang goreng (diramas-ramas) dan semua bahan tadi masukkan ke dalam periuk.
2. Panaskan minyak bawang goreng dan minyak sapi bersama daun pandan dalam periuk. Masukkan rempah penumis kayu manis, bunga cengkih ,pelaga, bunga lawang hingga naik bau.
3. Masukkan daging bersama bahan kisar, rempah kurma, rempah,cili boh, bawang goreng(diramas-ramas) ke dalam periuk.
4. Masak sehingga mendidih, dan sentiasa kacau hingga masak.
5. Bila daging empuk, boleh dikecilkan api dan reneh seketika.
6. Gulai sedia dihidangkan.,
INFO CHEF : Gulai daging Terengganu menggunakan bawang goreng menyebabkan ia beraroma harum dan lebih perisa.
Saiz hidangan : 13 orang
Keistimewaan : Gulai daging Terengganu dimasak tanpa santan, jadi ia tidak muak
3. SINGGANG IKAN TONGKOL

BAHAN-BAHAN :
- 3 ketul isi ikan tongkol yang sederhana besar
 - 2 biji bawang merah /dimayang halus
 - 4 ulas bawang putih /dimayang halus
 - 2 sm lengkuas /dimayang halus /dimayang halus
 - 2 sm kunyit hidup /dimayang halus
 - 1 ½ sudu teh garam
 - 2 keping asam keeping
 - 5 biji cili siam
 - 4 gelas air (220 ml) air untuk rebus ikan
 - Sedikit gula secukup rasa
 
CARA MEMASAK:
1. Masukkan isi ikan tongkol ke dalam periuk bersama dengan 4 gelas air untuk merebus ikan.
2. Masukkan bahan-bahan yang dimayang tadi.
3. Masukkan asam keping kemudian biarkan ia mendidih selama 10 minit.
4. Masukkan garam dan gula secukup rasa.
5. Apabila dah masak masukkan pula cili siam hijau tadi.
6. Masak dalam 5 minit dan matikan api.
7. Singgang ikan tongkol siap dihidang.
INFO CHEF : Resipi ini mudah disediakan, tak perlu ditumis dan boleh dimasukkan semua bahan sekali kecuali cili letak paling akhir.
Saiz hidangan : 13 orang
Keistimewaan : Rasanya segar dan masam serta pedas pasti membangkit selera
4. ROJAK BETIK

BAHAN-BAHAN :
BAHAN ROJAK :
- ½ biji betik muda /diparut (saiz sederhana)
 - ½ biji nenas /dihiris nipis
 - 1 biji timun /dihiris nipis
 - Taugeh (opsional)
 
BAHAN KUAH:
- 6 ekor ikan kembung atau ikan selayang/direbus dan dikisar
 - 750 ml air
 - 3 sudu makan cuka
 - 2 ketul gula melaka
 - 5 ½ sudu makan cili boh
 - 5 sudu makan gula
 - 2.5 sm belacan
 - 6 biji cili padi
 - Garam secukup rasa
 
CARA MEMASAK:
Cara sediakan bahan rojak:
1. Parut betik dan rendam di dalam bekas berisi air.
2. Hancurkan kapur makan dgn sedikit air. Tapiskan dan masukkan dalam rendaman betik.
3. Rendam 15 minit, bilas dan toskan.
4. Hiris nipis timun dan nenas. Boleh meletakkan taugeh jika suka.
Cara masak kuah:
1. Masukkan ikan yang telah ditumbuk lumat isinya ke dalam periuk.
2. Kemudian ambil periuk lain dan masukkan kesemua bahan dan masak sehingga mendidih.
3. Cedukkan 2 atau 3 senduk kuah tu ke dalam isi ikan yang ditumbuk dan gaul sebati. Kemudian barulah tuang isi ikan ke dalam periuk kuah dan biarkan mendidih.
4. Akhir sekali masukkan garam dan gula secukup rasa.
5. Tuangkan kuah ke atas bahan rojak . Rojak betik sedia dinikmati.
INFO CHEF : Jangan tuangkan isi ikan terus ke dalam kuah untuk mengelakkan ikan berketul.
Jenis masakan : Laksa
Keistimewaan : Rojak betik ini sedap dimakan dengan keropok dan kuah rojak yang sejuk.
5. AYAM PERCIK

BAHAN-BAHAN :
- 4 ketul isi ayam (digoreng/direbus)
 - 4 ulas bawang merah
 - 4 ulas bawang putih
 - 2 sm halia
 - Sedikit garam
 
*Semua bahan ditumbuk lumat dan gaul dan lumurkan pada ayam. Perap dahulu sebelum ayam digoreng atau direbus (separuh masak)
BAHAN KUAH
- 1 sudu makan halba
 - 3 ulas bawang merah/ dikisar
 - 1 batang serai/ dihiris halus dan dikisar
 - 2 ulas bawang putih /dikisar
 - 1.5 sm halia/dikisar
 - 3 sudu makan cili boh
 - 1 ½ sudu gula
 - 3 cawan santan
 - Garam secukup rasa
 
CARA MEMASAK :
1. Nyalakan api dan masukkan santan dalam kuali.
2. Masukkan semua bahan-bahan yang dikisar tadi ke dalam santan. Masukkan garam, gula secukup rasa.
3. Masukkan ayam kemudian biarkan ia mendidih sehingga kuahnya pekat.
4. Biarkan ia pekat dan kemudian taburkan halba ke atas ayam percik tadi.
5. Ayam percik siap dihidang
INFO CHEF : Ayam juga boleh dipanggang.
Saiz hidangan : 6 orang
Keistimewaan : Rasa rempah ratus menyebabkan percik ayam berperisa.
RESEPI : Tg Norziehan Tg Muda, Muhammad Syamil Othman, Muhammad Syaqir Othman
Terima kasih : RESTORAN GAMELAN, Blok B-G-05, Blok No 2, Jalan PJU 1A-7A, Oasis Square, Ara Damansara,47301 Petaling Jaya, Selangor
Resipi Ayam Cili Padi Tomyam. Lauk Ringkas Mudah Masak.

Sedapnya menu Ayam Cili Padi Tomyam ni. Masak guna pes tomyam je. Kalau nak tahu, pes tomyam tidak semestinya digunakan untuk masak tomyam sahaja. Ia juga boleh ditambah ke dalam pelbagai masakan lain dan dijadikan rencah. Memang wangi dan pecah selera. Jom cuba resipi perkongsian saudari Mazliza Ahmad ni. Anda pasti sukakannya.
CARA MASAK AYAM CILI PADI TOMYAM

BAHAN-BAHAN:
- 8 ketul ayam – potong kecil, lumur garam & kunyit. Goreng hingga masak.
 - *30 tangkai cili padi hijau & merah ( campur-campur)
 - *1 biji bawang besar
 - * 3 ulas bawang putih
 - 1 sudu makan pes tomyam
 - 1 batang serai
 - 5@6helai daun limau purut
 - 1/2 biji tomato – hiris nipis
 - Garam dan perasa secukupnya
 - 1 biji bawang besar – hiris bulat
 
CARA MEMASAK:
- Kisar kasar bahan-bahan yang bertanda (*).
 - Panaskan minyak dan tumis hingga naik bau.
 - Seterusnya masukkan serai dan daun limau purut. Gaul rata.
 - Seterusnya masukkan pes tomyam dan tomato. Masak hingga sambal agak garing. Pastikan tomato hancur dalam sambal.
 - Perasakan dengan garam serta perasa dengan secukupnya.
 - Akhir sekali masukkan ayam yang telah digoreng serta hirisan bawang besar. Gaul rata hingga bawang sedikit lembut.
 - Angkat dan sedia untuk dinikmati.
 
Kredit resipi & foto: Mazliza Ahmad
Hidangan Kari Ayam Berkerisik Istimewa. Sedap Dia Memang Lain Macam. Memang Kena Cuba.

Enak dan tidak terlalu rasa kari.
BAHAN-BAHAN:
- 1 ekor ayam | potong kecil dan cuci bersih
 - 2 biji kentang | belah empat
 - 3 sudu makan seruk kari daging
 - 1 sudu makan serbuk cili
 - 1 paket kecil kerisik
 - 3 tangkai daun kari | lurutkan dari tangkai
 - 1 mangkuk santan
 - Air secukupnya
 - Sedikit air asam Jawa
 - Garam dan gula secukupnya
 
BAHAN KISAR:
- 1 biji bawang besar
 - 4 ulas bawang kecil
 - 4cm halia
 - 2 batang serai
 
BAHAN REMPAH PENUMIS:
- 1 batang kulit kayu manis
 - 2 kuntum bunga lawang
 - 4 biji buah pelage
 - 4 kuntum bunga cengkih
 
CARA MEMASAK:
- Panaskan minyak, tumiskan rempah penumis dan daun kari hingga wangi.
 - Masukkan bahan kisar, kacau lebih kurang hingga sedikit garing.
 - Seterusnya masukkan bancuhan pes kari yang dicampur dengan serbuk cili.
 - Kacau lagi hingga pecah minyak. Baru masukkan ayam.
 - Kacau rata supaya bahan tumisan sebati dengan ayam.
 - Masukkan air, biar mereneh sehingga ayam kecut.
 - Baru masukkan air asam jawa diikuti santan.
 - Perasakan dengan garam dan kunyit secukupnya kemudian masukkan pula kentang.
 - Setelah cukup rasa, kecilkan api dan masukkan kerisik.
 - Kacau lagi dan biarkan mereneh 2-3 minit lagi.
 - Tutup api dan kari sedia dihidangkan.
 

