Anda ada nak majlis kenduri kecil-kecilan dan hidangan masak sendiri? Menu Ayam Masak Cili Berkari ni anda boleh cuba. Maklumlah biasanya masak Ayam Sambal kan? Lari sedikit dari kebiasaan. Pasti anda suka akan rasanya.
AYAM MASAK CILI BERKARI
Ads
BAHAN-BAHAN:
1 ekor ayam | dipotong 16
1 sudu makan serbuk kunyit
1 sudu makan garam
2 cawan minyak masak
BAHAN-BAHAN KISAR:
20 tangkai cili kering | direndam
3 biji bawang besar
8 ulas bawang putih
2 inci halia
6 biji buah kurma
2 tangkai daun kari
1 sudu teh pati asam jawa
1 cawan air
1 sudu teh garam
CARA MEMASAK:
Ads
Gaul ayam bersama serbuk kunyit dan garam.
Goreng sehingga ia menjadi garing. Tos dan ketepikan.
Ketepikan separuh dari minyak tersebut. Masukkan daun kari dan tumis bahan-bahan yang telah dikisar terlebih dahulu di dalam minyak selebihnya sehingga pecah minyak.
Masukkan pati asam jawa, air dan garam. Masak sehingga mendidih sebelum memasukkan ayam.
Masak sehingga pekat dan kuah menyaluti ayam.
Info chef: Tambahkan kacang gajus sebagai hiasan.
Ads
Tak tahu nak masak apa? Lubuk resipi RASA kini di SEENI, tak perlu susah lagi. Download seeNI sekarang!
1. Sangai bahan ketumbar, jintan manis, jintan putih. Kemudian dikisar kasar. 2. Bahan yang bertanda (*) dikisar. Ketepikan. 3. Ayam dipotong dan dibersihkan. Kalau ayam saiz kecil potong 10, kalau besar sikit potong 12. Lepas dibersih, toskan airnya. 4. Di dalam satu bekas/besen yang besar, gaulkan bahan yang dikisar dengan ayam. Gaul hingga kesemuanya sebati. (klik di sini untuk video) 5. Perap sekejap, kemudian sedia untuk digoreng.
1. Tumis daun kari, bawang putih dengan bawang merah yang dimayang sampai garing. 2. Masukkan rempah yang dibancuh dengan air sampai pecah minyak. Kemudian, masukkan pati santan. Masak lagi sikit sampai pecah minyak. 3. Masukkan ayam dan kaki ayam atau apa saja. Kacau, kemudian masukkan santan cair, bahan perasa secukup rasa. Dah siap.
Terasa nak makan lauk Ayam Paprik Thailand yang sedap dan mudah masak? Resipi perkongsian saudari Maslinda Kamaruddin memang kena cuba. Sangat senang dan bahan-bahan pun yang mudah didapati. Jom cuba! Pasti berselera makan nasi hari ni.
RESIPI AYAM PAPRIK WARUNG THAILAND
BAHAN-BAHAN:
2 keping dada ayam -dihiris nipis
4 biji cili padi -dihiris
2 sudu makan cili kering kisar (beli online disini)
3 helai daun limau purut
2 ulas bawang merah – dihiris
1 bawang besar -dihiris memanjang (beli online disini)
2 ulas bawang putih -dihiris (beli online disini)
1 biji cili merah -dihiris serong
2 sudu makan sos cili (beli online disini)
2 sudu makan sos tomato (beli online disini)
1 sudu makan sos tiram (beli online disini)
1/2 inci halia -dihiris halus
1/2 cawan air
Sedikit garam
Sedikit kicap manis (beli online disini)
BAHAN-BAHAN SAYUR
2 biji putik jagung -dihiris
2 tangkai kacang panjang -dihiris pendek
Sedikit bunga kobis -dipotong kecil
1/2 batang lobak merah – dihiris memanjang
Sebatang serai yang diketuk
CARA MEMASAK: 1. Panaskan minyak di dalam kuali, goreng hirisan ayam hingga warnanya bertukar menjadi keputihan. Angkat dan toskan.
2. Sisakan sedikit minyak dalam kuali dan tumis bawang merah, halia dan bawang putih hingga harum. Kemudian, masukkan cili kisar dan tumis kembali hingga pecah minyak.
3. Masukkan sedikit kicap manis, sos cili, sos tiram dan sos tomato, kemudian kacau rata.
4. Masukkan ayam yang digoreng tadi dan gaul rata. Masukkan juga cili padi, cili merah, serai, air dan daun limau purut. Gaul sebati. 5. Masukkan sedikit garam secukup rasa dan kacau rata. 6. Kemudian masukkan sayur-sayuran yang dihiris tadi ke dalam kuali serta bawang besar. Masak sehingga sayur agak empuk.
7. Akhir sekali, bila dah masak. Angkat dan hidangkan bersama-sama nasi panas.
Info: Boleh tukar atau tambah dengan sotong, udang, lala, daging dan sebagainya.
Cucur roti berlauk merupakan alternatif kreatif untuk memanfaatkan lebihan roti yang ada di rumah. Dipadankan dengan inti lauk pilihan seperti sardin, ayam cincang atau sayur, cucur ini bukan sahaja lazat tetapi juga mudah disediakan.