Keadaan cuaca yang hujan panas silih berganti ada kalanya buat kita kurang sihat. Badan panas lain macam dan demam. Selain dari makan ubat untuk kurangkan panas badan, kita juga boleh cuba menggunakan petua orang lama untuk meredakannya.
Antaranya adalah dengan minum air barli halia. Petua ini dikatakan berkesan untuk sejukkan badan dan kurangkan demam. Seisi keluarga pun boleh amal minum air ini.
Cara buat air barli halia untuk redakan panas badan
Bahan-bahan:
Barli
Halia
Air
Gula batu
Ads
Cara penyediaan:
1. Cuci bersih barli dan halia sebelum dimasukkan ke dalam periuk.
2. Masukkan air dalam periuk. Sukatan agak-agak, asalkan tak kering semasa rebus barli tadi. Biasa saya guna 4 sudu barli dan 4 cawan air.
3. Rebus sampai biji barli kembang. Kemudian masukkan gula batu dan biarkan sampai larut. Guna api kecil saja. Kacau selalu untuk cepatkan gula larut.
Ads
4. Bila barli dah kembang, boleh tutup api. Masukkan sedikit air barli dalam cawan. Sejukkan. Agak dah suam, bolehlah minum.
Tip:
Ads
-Jika tak mahu masukkan gula batu semasa merebus, boleh saja. Sewaktu minum boleh letakkan sedikit madu. Jika tak campur bahan ini air barli tiada rasa.
-Air barli ini anak kecil pun boleh minum jika badannya panas. Insya-Allah sejuk badan anak nanti.
Cuaca panas terik begini enak jika dapat meneguk air buah yang fresh.Kalau nak lebih fresh tak payah letak ais dan gula memang nikmat rasanya. Ikutlah kesukaan anda nak buat air buah apa, pilihlah buah yang mempunyai kandungan serat yang tinggi.
Air mangga
Bahan-bahan: 4 biji mangga 2 biji mangga dipotong dadu untuk topping 1 tin krimer sejat cair Saji 2 cawan susu rendah lemak Ais secukupnya (Jika suka cair boleh tambahkan kuantiti air) Gula atau susu pekat boleh nak tambah tapi akak tak guna sebab nak manis original mangga Secubit garam nak rasa lemak
Cara membuat: 1. Kisar buah mangga, susu rendah lemak, susu cair dan sedikit ais kiub sehingga sebati. 2. Tuang ke dalam gelas atau jug dan letakkan ais, tambahkan topping kiub mangga yang dipotong dadu tadi di atas sekali. 3. Sedia untuk dihidangkan.
Jika anda suka minum susu kurma, pati kurma homemade ni pasti memudahkan anda bersahur. Campur dengan susu & terus boleh minum. Nampak simple tapi minuman ni boleh buat perut anda tahan sampai waktu berbuka. Jom tengok macam mana nak buat pati kurma ni.
PATI KURMA HOMEMADE
BAHAN-BAHAN:
Buah kurma
CARA MEMBUAT:
1. Buang biji dan basuh buah kurma. Toskan airnya.
2. Kukus buah kurma tadi selama 20 minit.
3. Masukkan ke dalam pengisar dan kisar hingga hancur.
4. Masukkan kisaran kurma tadi di dalam bekas dan boleh disimpan dalam peti sejuk supaya tahan lama.
5. Untuk menikmati susu kurma semasa sahur, campur 2 sudu makan pati kurma bersama susu. Kacau sebati. Boleh juga campur madu, badam, kismis dan sebagainya.
Susu kacang soya boleh kita buat sendiri. Kita boleh kawal tahap gula dalam air kacang soya. Jangan buat manis-manis sangat. Buat manis seadanya sahaja untuk lebih sihat.
SUSU KACANG SOYA
BAHAN-BAHAN
250 gram kacang soya
1 jag air masak
Gula pasir secukupnya
1 helai daun pandan | diikat
CARA MEMBUAT
1. Basuh dan rendam kacang soya semalaman. Buangkan kulit yang tertanggal.
2. Kisar kacang soya bersama air secukupnya sehingga benar-benar halus.
3. Tapis air kacang soya ke dalam periuk menggunakan kain kasa.
4. Masak susu kacang soya dengan api yang kecil bersama daun pandan.
5. Masukkan gula secukup rasa. Masak sehingga mendidih. Matikan api.
6. Boleh diminum panas atau sejuk.
Sup kosong ini sering jadi pelengkap hidangan seperti nasi ayam kunyit, nasi goreng atau masakan panas bila makan di gerai. Walaupun namanya 'kosong', rasa...