Jom kita mengembara ke Sri Lanka! Okaylah, kita cuba resipi ‘rare’dari Sri Lanka iaitu Bread Kottu Spicy, makanan jajan yang popular di sana.
Resipi yang dikongsi oleh Julia ALeen Aireish ini, mirip dengan makanan India Selatan, mempunyai rasa dan perisa tersendiri.
KOTTU – ROTI GORENG PEDAS
BAHAN-BAHAN :
Ads
5 keping roti | dipotong 1 sudu makan rempah kari | dibancuh dengan sedikit air – beli online di sini 1 sudu makan chili flake 1/2 biji bawang holland | potong dadu – beli online di sini 1/2 batang lobak merah | potong dadu – beli online di sini 1 biji ubi kentang saiz besar | dipotong seperti jejari – beli online di sini 1 tangkai daun kari 2 biji cili api | dipotong – beli online di sini 1 biji telur 1 sudu kecil serbuk maggi cukup rasa 2 sudu besar minyak masak untuk menumis Sedikit air (jika perlu)
3. Panaskan minyak, tumis bawang holland hingga layu kemudian masukkan cili api. Selepas itu masukkan lobak merah dan rempah kari kacau hingga pecah minyak.
4. Saya masukkan sedikit air panas agar tidak terlalu kering, letak serbuk maggi secukup rasa, cili flakes dan telur kacau-kacau dan rasa secukupnya. 5. Kemudian masukkan roti bakar bersama dengan kentang goreng gaul merata dan sebati. Sedia dinikmati panas-panas wow sangat berapi.
Ini salah satu hidangan yang paling syok nak dijadikan hidangan atas meja makan. Boleh buat gulai kawah ni sebagai hidangan yang istimewa untuk seisi keluarga. Selalunya gulai kawah ni ada time kenduri kahwin kan? So ada resipi ni bolehlah buat kat rumah pulak ya.
GULAI KAWAH
BAHAN TUMIS
Minyak masak untuk menumis
Kayu manis, bunga lawang, pelaga secukupnya
8 bawang merah | hiris
4 ulas bawan putih | hiris
1 inci halia | hiris
3 sudu besar rempah gulai kawah | bancuh dengan sedikit air
CARA MENUMIS
1. Panaskan minyak masak. Masukkan kayu manis, bunga lawang dan pelaga. Tumis seketika.
2. Masukkan bawang merah, bawang putih dan halis. Tumis lagi.
3. Masukkan bancuhan rempah gulai kawah. Tumis sehingga naik bau. Matikan api. Angkat dan ketepikan.
BAHAN GULAI
1 kg daging
Sedikit air
4 ulas bawang merah | dihiris
4 cawan santan
2 sudu besar gula melaka
Asam jawa secukupnya
Garam dan gula putih secukupnya
CARA MEMBUAT GULAI
1. Masukkan daging dalam periuk dan masak dengan sedikit air. Biarkan air agak kering dan daging empuk.
2. Masukkan Bahan Tumis dan gaul rata. Biarkan seketika.
3. Masukkan bawang merah. Kacau lagi.
4. Masukkan santan. Masak sehingga mendidih.
5. Tuangkan santan. Masak lagi sehingga santan menggelegak. Masukkan gula melaka, air asam jawa, gula putih dan garam.
6. Biarkan mendidih lagi dan boleh matikan api.
Biskut raya dah habis, malas nak menguli lagi. Jangan risau cuba resipi viral 3 bahan ni bukan sahaja mudah tapi sedap gerenti anak-anak suka sebab rasa coklat koko krunch tu menarik perhatian! Jom cuba.
RESIPI KOKO KRUNCH BAR
BAHAN-BAHAN:
300g Koko Krunch
(sy guna yg kecik2 beli kt kedai bekery je.Takde koko krunch ni pun tak pe boleh je pakai koko krunch yg biase ade kt kedai tu..then kalau nak tukar cereal lain mcm crispy rice/honey star ke pon boleh..😁
250g butter
300g Mashmellow (yg kaler putih)
CARA MEMASAK:
Masak ats dapur ye api kena kecik.
Sediakan kuali masukkan 250g butter cairkan.
Setelah cair masukkan 300g mashmellow gaul2 sampai bahan2 semua tu tadi cair seperti susu pekat.
Kemudian masukkan 300g Koko krunch dan gaul sampai bahan2 td rata keseluruhnye.
Tutup api masukkan ke dalam loyang dan padat2 kan guna sudu.
Oden homemade ni nampak sangat sedap. Ia merupakan sejenis makanan musim sejuk bagi masyarakat Jepun yang terdiri dari bahan-bahan seperti telur rebus, lobak putih, kek ikan dan sebagainya yang dimasak di dalam sup. Kiranya lebih kurang macam yong tau fu lah tapi lebih berkuah. Hidangan Oden ni mula popular di Malaysia sejak diperkenalkan di Family Mart hinggakan ramai sanggup beratur panjang demi menikmati semangkuk Oden ni. Bagi yang nak cuba masak sendiri hidangan ni, resipi Oden homemade perkongsian saudari Rosmaliza Omarni boleh dicuba.
RESIPI ODEN HOMEMADE ALA FAMILY MART
BAHAN-BAHAN: 1 peket perencah Asam Pedas Adabi – beli online disini 1 peket perencah Tom Yum Adabi – beli online disini Bahan-bahan Yong Tau Foo (fishball, fishcake, filamen ketam dan lain-lain) 2 sudu teh gula 1 kiub pati ayam – beli online disini Air secukupnya 1 tangkai daun ketumbar – dicincang kasar
CARA MEMASAK: 1. Masukkan air ke dalam periuk dan masukkan perencah Asam Pedas dan perencah Tom Yum. Jika nak kuah pekat boleh tambah lebih perencah lagi. 2. Masukkan kiub pati ayam dan gula. Biarkan mendidih sekejap baru masukkan bahan-bahan Yong Tau Foo yang dicucuk dengan lidi sate. 3. Biarkan mendidih dan perencah meresap masuk ke dalam bahan yong tau foo. 4. Tutup api dan taburkan daun ketumbar yg di cincang kasar. Siap bolehlah dihidang panas.
Cucur badak montok ini memang buat kita teruja untuk makan. Bentuknya yang bulat comel Bersama inti homemade tak dinafikan cukup sedap.Kuih tradisi ini tak...