Lipas yang berkeliaran di dapur memang merimaskan. Selain kotor, ia juga menggelikan. Cuba petua-petua di bawah ini. Ia lebih selamat kerana tidak menggunakan racun.
1.Sabun mandi
Ambil sebuku sabun mandi. Potong kiub kecil dan letakkan di sudut-sudut serta kawasan yang selalu lipas kunjungi. Biarkan dan ganti ketulan sabun baru bila sabun lama kurang berbau.
2.Lemon
Ads
Potong lemon menjadi kepingan dan letakkan di tempat gelap seperti dalam kabinet atau laci. Ganti kepingan lemon yang baru setelah kepingan lemon lama kering.
3.Buah Pelaga
Lipas biasanya membiak di kawasan yang tersorok dan gelap. Ambil beberapa biji buah pelaga, tumbuk sedikit dan letakkan di kawasan tersebut.
4.Daun Pandan
Ads
Ambil daun pandan, koyak sedikit daunnnya dan letakkan di kawasan yang banyak lipas berkeliaran. Bau dari daun ini mampu menghalau lipas dari rumah anda.
5.Daun Bay
Ads
Selain daun pandan, anda juga boleh menggunakan daun bay untuk menghalau lipas. Caranya mudah sahaja. Tumbuk daun bay hingga halus dan tabur di sudut-sudut atau kawasan yang lipas selalu kunjungi.
6.Baking Soda & Gula
Campuran bahan ini boleh membunuh lipas. Campur kedua-dua bahan ini pada nisbah 1:1 dan letakkan di kawasan gelap yang banyak lipas. Lipas akan memakan campuran ini kerana ia manis dan seterusnya akan mati.
Tak tahu nak masak apa? Lubuk resipi RASA kini di SEENI, tak perlu susah lagi. Download seeNI sekarang!
Jika selama ini kita hanya buang uncang teh selepas menggunakannya, tetapi sebenarnya uncang teh tersebut boleh digunakan untuk menanam benih cili. Hasilnya, cili anda akan cepat tumbuh dan tampak cantik. Jom kita baca perkongsian oleh Armanshah Mohamad Tahir ini. Sesuai untuk anda yang suka bercucuk tanam.
Tanam Benih Anak Cili Menggunakan Uncang Teh
1. Saya menggunakan uncang teh yang sudah digunakan daripada buang begitu sahaja. Daun teh boleh dijadikan medium dan baja pada anak benih cili.
2. Caranya, anda perlu letak sedikit air dalam uncang teh yang telah dibuka supaya lembap. Serbuk teh cepat kering jika panas. Selain itu, ia juga memudahkan benih untuk bercambah.
3. Jika dah ditanam, boleh guna air basuhan beras daripada buang dalam sinki. Malah, pokok akan jadi lebih subur dan cepat berbunga.
4. Saya juga gunakan baja kopi, dari sisa kopi asli iaitu kopi kasar atau campuran baja yang berbau kopi. Beli di Eco Shop sahaja.
Nah, inilah hasilnya:
Jika anda sedang mencari BARANGAN SEGAR, boleh klik DISINI.
Selesema menyerang lagi, tetapi anda tidak suka untuk mengambil ubat-ubatan? Tidak perlu risau kerana 7 bahan semulajadi ini boleh mengubati selesema dan ianya mudah didapati dalam dapur anda. Apa tunggu lagi? Selongkar dapur sekarang dan cari 7 bahan semulajadi ini. In Sha Allah berkesan.
Halia
Menurut University Health News (UHN), halia adalah tumbuhan herba yang secara semulajadi mampu menangani masalah selesema, muntah dan loya kerana keberkesanannya menghilangkan rasa sejuk dalaman.
Cara merawat: Ketuk halia dan masukkan ke dalam minuman panas atau air limau atau amalkan minum teh halia.
Perhatian: Jika anda mengambil ubat-ubatan untuk darah tinggi, diabetes, atau kolesterol, sila dapatkan nasihat pakar sebelum menggunakan halia bagi merawat selesema.
Sup Ayam
Healthlinemelaporkan sup ayam mampu mengurangkan jangkitan pernafasan seperti selesema kerana ia memperlahankan pergerakan neutrofil dalam badan. Neutrofil adalah sejenis sel darah putih yang membantu melindungi badan anda.
Cara merawat: Reneh sup ayam dengan sayur-sayuran segar, lalu makan ketika panas.
Air Masak
Dr William Schaffner, Pengerusi Pencegah Perubatan Vanderbilt University School of Medicine di Nashville menasihatkan penghidap selesema agar minum air masak dengan mencukupi. Selesema mampu mengakibatkan badan anda kehilangan air. Air masak boleh menstabilkan kembali suhu badan anda.
Cara merawat: Minum air masak dengan secukupnya atau gantikannya dengan jus buah-buahan. Elakkan daripada minum kafein atau minuman beralkohol!
Madu
Madu ternyata amat berkhasiat dalam menangani pelbagai penyakit kerana bersifat antibakteria dan anti-mikrob. Kajian yang diterbitkan Pediatrics melaporkan madu mampu mencair dan mengeringkan kahak malah selesema.
Cara merawat: Campur madu dalam air limau nipis atau teh herba.
VitaminC
Sistem imun badan anda memerlukan vitamin C untuk menentang jangkitan selesema. Kajian yang diterbitkan oleh Annals of Nutrition and Metabolism menjelaskan vitamin C yang ada dalam limau, oren, lemon, anggur, buah-buahan dan sayur-sayuran lain mampu melegakan jangkitan pada saluran pernafasan. Malah, ia juga boleh menguatkan sistem imun badan agar anda tidak mudah dijangkiti penyakit.
Cara merawat: Masukkan buah lemon dan madu dalam teh panas.
Garam
American Journal of Preventive Medicine melaporkan amalan berkumur dengan air garam mampu mencegah jangkitan pada saluran pernafasan dan meringankan sakit tekak. Hal ini kerana air garam boleh mencair dan mengurangkan mukus yang mengandungi bakteria dan virus.
Cara merawat: Masukkan ¼ sudu kecil garam dan ¼ sudu kecil baking soda ke dalam air suam, kacau dan kumur atau masukkan air ke dalam rongga hidung. Pastikan air yang ingin diguna telah dimasak.
Daun Sirih
Daun sirih terkenal dengan pelbagai khasiat untuk mengubati penyakit. Kajian membuktikan daun sirih memiliki minyak yang mengandungi phenol dan dipanggil sebagai chavicol berupaya untuk bertindak sebagai antiseptik.
Cara merawat: Ramas daun sirih sehingga keluar lendir, lalu sapukan lendir pada batang hidung atau rendam dan lenyekkan daun sirih dalam minyak biji sawi lalu sapukan pada dada.
Info Penting: Selain itu, anda juga digalakkan untuk mandi dengan air panas atau air suam bagi melembapkan dinding mukosa hidung lalu mencairkan hingus. Menurut petua kaum Cina pula, elakkan daripada minum susu lembu ketika selesema kerana susu lembu mampu memekatkan kahak.
Waktu beli sotong di pasar elok pilih yang segar dan besar. Tapi lepas masak sotong jadi kecut dan makin kecil. Ramai yang merungut begini bila masak sotong.
Bagi memastikan sotong kekal dengan saiznya dan tak kecut sesudah dimasak ada petua yang boleh dipraktikkan. Caranya pun mudah saja, dikongsi oleh Zin Ros bagi mengelakkan sotong kecut cuma rebus seketika dengan bahan ini.
Petua elak sotong kecut lepas masak
Kalau nak masak sotong guna petua ini supaya sotong tak mengecil saiznya bila dimasak.
Caranya
1. Mula-mula siang sotong, buang semua tulang sotong. Selepas cuci masukkan kepala sotong ke dalam badan sotong kembali.
2. Kemudian rebus sotong dalam air selama 5-8 minit bersama 4 atau 5 keping asam keping.
3. Hasilnya bila masak sotong tak hanyir, saiznya kekal tak mengecut. Takde lah masa beli besar sotongnya tapi bila dah masak kecil je jadinya.