Suka cookies tapi bila buat memanjang tak sempurna hasil kejadiannya walaupun dah ikut resipi. Apa yang tak kena agaknya? Sebelum salahkan resipi atau tak mahu buat langsung, tengok dulu lima teknik yang betul menyediakan adunan cookies. Mana yang salah kita betulkan…
CREAMING METHOD:
Lemak dan gula dikacau atau putar bersama terlebih dulu selama 1-2 minit. Masukkan telur dan bahan kering secara perlahan ke dalam adunan gula dan lemak, kemudian kacau menggunakan spatula atau senduk kayu . Untuk adunan ini, gunakan mentega tawar bersuhu bilik, agar lebih mudah tercampur dengan gula. Ciri: Tekstur cookies lebih ringan dan berpasir. Contoh: Chocolate cookies dan butter cookies.
RUBBING IN METHOD:
Digunakan dalam membuat cookies tradisional, seperti shortbread dan graham crackers. Lemak dimasukkan ke dalam bahan kering (tepung gandum, gula halus dan rempah-rempah). Lemak yang digunakan mestilah sejuk supaya adunan yang terbentuk berpasir.
Ciri-ciri: Tekstur cookies berat dan cenderung agak padat dan keras.
Ads
Contoh: Dry fruit pie dan cookies dengan rasa serbuk kayu manis dan corn flakes cookies.
THE MELTED METHOD:
Mentega dicairkan dulu dan dicampur dengan gula atau sirap gula. Lalu, bahan kering dimasukkan ke dalamnya, sambil diuli hingga terbentuk adonan yang kalis. Ciri: Tekstur cookies yang ranggup.
Contoh: Flapjacks, gingernuts, chocolate cookies.
Ads
THE ALL IN ONE METHOD: Dengan menggunakan bantuan food processor, semua bahan dicampur menjadi satu. Biasanya digunakan untuk membuat cookies dengan adunan yang ringan dan lembut, dengan perbandingan bahan basah lebih banyak dibandingkan bahan kering.
Ciri: Tekstur cookies yang lembut. Contoh:Lidah kucing dan raisins cookies.
Ads
THE WHISKED METHOD:
Bahan kering dimasukkan secara perlahan ke dalam adunan gula dan telur yang sudah pukul hingga putih. Kadang-kadang hanya menggunakan telur utih sahaja.
Ciri: Tekstur cookies ranggup di luar, namun di bagian dalam sangat lembut dan mudah cair di mulut.
Contoh: Tuilles atau macaroons.
Tak tahu nak masak apa? Lubuk resipi RASA kini di SEENI, tak perlu susah lagi.
Download
sekarang!
Tengok rupa biskut ni alahai nampak comel aje. Macam pisang emas kuning dengan tompokan coklat.
Ni lah biskut pisang atau Banana Cookies ada rupa pisang emas kan, tapi sebenarnya disadur coklat berwarna kuning dan coklat. Tu yang sedap sangat tu. Ada inti kacang pulak tu. Ni resepi yang dikongsikan oleh Zaimah Zakaria. Jom semak resipi biskut sedap ni.
BANANA🍌 COOKIES🍪
BAHAN-BAHAN :
Bahan A :
* Kacau dengan senduk sahaja semua bahan-bahan di atas
Bahan B :
Bahan inti :
Kacang tanah secukupnya | disangai dan ditumbuk
Gula secukup rasa
* Campurkan dan gaulkan sekali
CARA MEMASAK : 1. Ayak semua bahan., masukkan ke dalam bahan A.
2. Uli sampai jadi doh, kalau nak sama besar timbang doh 15gm tiap satu
3. Masukkan inti kacang tanah yang dicampur dgn gula
4. Bentukkan doh jadi bentuk pisang
5. Bakar pada suhu 170 darjah Celsius selama 30 minit
Bahan Coklat
* Masak coklat guna kaedah ‘double boil’,celup biskut satu-satu dalam coklat kuning, coklat dah keras baru sapu dark coklat.
Tak tahu nak masak apa? Lubuk resipi RASA kini di SEENI, tak perlu susah lagi.
Download
sekarang!
Untuk memasak pulut kuning, biasanya kita perlu merendam beras pulut sebelum dikukus. Ia bagi memastikan pulut kuning yang dimasak menjadi sempurna. Namun ada dikalangan kita yang tak ada periuk kukusan untuk masak hidangan ni. Hmm…Usah risau. Anda masih lagi boleh buat pulut kuning. Bahkan versi ini juga lebih mudah. Jom lihat cara-caranya menerusi perkongsian dari saudari FaidhatulArfah Ahmad ini.
Hi ! Arfah nak share dengan korang cara masak pulut yang paling senang, simple di abad ini. Tak payah nak pening kepala nak rendam pulut dulu 2 jam. Rebus air kukus etc. Tak sampai 40 minit pulut dah boleh makan dengan riangnya ahahahaha.
CARA MASAK PULUT TANPA KUKUS DAN TAK PERLU RENDAM TERLEBIH DAHULU
1. Ikut koranglah berapa cawan pulut yang korang nak buat makan cucikan dan masukan ke dalam kuali.
2. Masukan air ke dalam kuali banyak manapun takpe ikut suka uols dan bukakan api. Boleh letakan pewarna kuning / serbuk kunyit atau biarkan warna putih sahaja, terpulang yaa. Kemudian gaul-gaulkan pulut tersebut, jika korang letak pewarna tujuanya supaya warna itu nanti kena sekata pada keseluruhan pulut kite itu.
3. Pastikan tunggu sehingga air rebusan pulut tu betul-betul mendidih / mengelegak terus tutupkan api. Apabila air rebus pulut sudah mendidih jangan biar terlalu lama sangat yaa takut pulut kembang nanti apabila kita nak masak dalam rice cooker.
4. Kemudianya, tapiskan pulut kite tu, buangkan air rebusan tadi. Sebab kite taknak guna air dah.
5. Masukan pulut kite ke dalam rice cooker. Jika tak nak santan tak payah letak santan dan tidak perlu tambah langsung air okeh . Tapi arfah buat pulut santan. Santan tu letak bersama sedikit garam kemudian gaulkan dengan pulut kite tadi agar sebati. Santan tu letak betul-betul paras pulut sahajaa atau kurang dari paras pulut yee, jangan sampai pulut tengelam dengan santan sebab takut nanti pulut kite tu lembik pulak kang.
6. Kemudianya, masak di dalam rice cooker sehingga rice cooker dari button “cooking” menjadi, “keep warm”. Dalam 10 minit – 15 minit cenggitu, bergantung jugak kepada berapa banyak pulut kita masak.
7. Bila pulut dah masak / button keep warm yeaahh masa itu uols letakan gula dan gaul-gaulkan rata. Kemudianya tutupkan sekejap periuk rice cooker kite tu semula, tapi tak payah lama sangat. Tujuan letak gula itu nanti cantik elok je pulut kite berkilat gojess hihihi . Anddd, pulut anda sudah siap & boleh di makan dengan bahagianyaaaaa.
InsyaAllah, kalau korang masak pulut mengunakan kaedah ini walaupun pulut tidak di rendam dahulu. Tetapi, pulut akan masak elok, tidak kembang dan tesktur pulutnya cantik dan sangat-sangat menjimat masa.
Setengah orang suka jugak kan masak pulut di dalam rice cooker kalau nak cepat, tetapi yg versi kene sukat air tu kan, kalau tak pandai nak agak sukatan kuantiti air memang pulut akan kembang hihihi :’).
Moga-moga perkongsian ini memberi manfaat dan selamatt mencuba guys ⚘.
Tak tahu nak masak apa? Lubuk resipi RASA kini di SEENI, tak perlu susah lagi.
Download
sekarang!
Idea kek kukus kali ini memang cukup istimewa. Tanpa membakar dalam ketuhar kek kekal lembut dan sedap. Malahan kek yang dikukus tanpa oven ini mempunyai tekstur yang lembab ‘moist’ yang cukup enak.
Pastikan periuk pengukus dididihkan terlebih dahulu airnya, dan tutup kek dengan aluminium foil agar tidak menitik di atas kek.Jom semak idea kreatif Norbaini Rahwi yang juga penulis dan pengajar resipi kek.
1. KEK KUKUS LOBAK
BAHAN-BAHAN :
Bahan A:
Bahan B:
Bahan-bahan untuk filling dan topping:
CARA MEMASAK : Cara pembuatan kek kukus : 1. Sediakan periuk kukusan. Sediakan 2 loyang bersize 8 inci dan di alas dengan kertas. Tidak perlu di sapu mentega. 2. Pukul Bahan A hingga sebati 3. Masukkan Bahan B. Gaul hingga rata. 4. Bahagikan adunan kepada 2 bahagian. 5. Panaskan periuk kukusan dan kukuskan kek selama 25 minit atau sehingga masak. 6. Setelah masak sejukkan kek.
Cara-cara pembuatan filling dan topping : 1. Pukul krim keju hingga lembut. Ketepikan. 2. Pukul whipping cream hingga kental. 3. Masukkan krim keju ke dalam whipping cream dan kacau sebati. 4. Sapukan krim di setiap lapisan. 5. Akhir sekali sapukan semua bahagian kek dengan krim dan hias mengikut citarasa masing-masing.
Saiz hidangan : 12 orang Waktu memasak : 25 minit Cara memasak : Kukus Keistimewaan : Kelazatannyasama seperti yang dibakar dengan aroma kayu manis yang harum Jenis masakan : Kek Anggaran kos : RM 30
INFO CHEF : Lobak yang disagat hendaklah digoreng kering tanpa minyak supaya lobak kering sedikit dan rasa lebih enak.
2. KEK KUKUS RED VELVET
BAHAN-BAHAN :
Bahan A :
Bahan B (diayak):
Bahan C :
Bahan D :
Bahan E :
Bahan-bahan untuk filling dan topping: 600gm whipping cream/fresh cream 200gm krim keju
CARA MEMASAK : Cara pembuatan kek kukus : 1. Sediakan periuk kukusan. Sediakan loyang bersize 8 inci dan dialas dengan kertas. Tidak perlu di sapu mentega. 2. Pukul bahan A hingga kembang 3. Masukkan bahan B dan diselang selikan dengan bahan C. Gaul hingga sebati 4. Masukkan bahan D, dikacau hingga rata dan akhir sekali masukkan bahan E. 5. Panaskan periuk kukusan dan kukuskan kek selama 30 minit atau sehingga masak. 6. Setelah masak sejukkan kek. Setelah sejuk bahagikan/potongkan kepada 3 atau 4 bahagian.
Cara pembuatan topping: 1. Pukul krim keju cheese hingga lembut. Ketepikan. 2. Pukul whipping cream hingga kental. 3. Masukkan krim keju ke dalam whipping cream dan kacau sebati. 4. Sapukan krim di setiap potongan. Lakukan sehingga bahagian atas. 5. Akhir sekali sapukan semua bahagian kek dengan krim dan hias mengikut citarasa masing-masing
Saiz hidangan : 12 orang Waktu memasak : 30 minit Cara memasak : Kukus Keistimewaan : Kek ini lebih lembab berbanding daripada yang dibakar, enak dengan krim keju Jenis masakan : Kek Anggaran kos : RM 30
INFO CHEF : Tidak perlu menyapu minyak atau mentega/marjerin di bawah dan di sekeliling loyang. Ini kerana ia akan menyebabkan kek mengecut.
3. BROWNIES KUKUS
BAHAN-BAHAN :
Bahan A :
Bahan B :
Bahan C:
Bahan D :
Bahan E :
CARA MEMASAK :
Cara pembuatan brownies kukus : 1. Sediakan periuk kukusan. Sediakan loyang bersize 9 inci dan di alas dengan kertas. Tidak perlu disapu mentega. 2. Pukul bahan A hingga kembang. 3. Masukkan bahan B. Gaul hingga sebati 4. Kemudian masukkan bahan C dan D, gaul rata. 5. Akhir sekali masukkan bahan E dan esen vanila, dikacau hingga rata. 6. Panaskan periuk kukusan dan kukuskan selama 30 minit atau sehingga masak. 7. Setelah masak sejukkan brownies. Hias ikut citirasa masing-masing. Sedia untuk di makan.
Saiz hidangan : 16 orang Waktu memasak : 25 minit Cara memasak : Kukus Keistimewaan : Brownies kukus mempunyai rasa coklat yang enak dan lembut. Jenis masakan : Brownies Anggaran kos : RM 15
INFO CHEF : Cucuk brownies dengan lidi sate untuk memastikan ia sudah masak, sekiranya masih lagi ada adunan yang masih melekat bermakna brownies belum masak.
4. KEK KUKUS LAPIS MASAM MANIS
BAHAN-BAHAN : Bahan A :
Bahan B :
Bahan C : 165gm tepung gandum 1½ sudu teh baking powder
Kepingan asam Hwa Flakes secukupnya
CARA MEMASAK : Carapembuatan kek kukus : 1. Sediakan periuk kukusan. Sediakan loyang bersize 8 inci dan dialas dengan kertas. Tidak perlu disapu mentega. 2. Pukul bahan A hingga kembang 3. Pukul bahan B hingga putih. Masukkan bahan B ke dalam bahan A. Kacau rata 4. Kemudian masukkan bahan C. Gaul hingga sebati. 5. Bahagian adunan kepada 2 bahagian. Satu bahagian diwarnakan warna hijau dan satu bahagian lagi diwarnakan kuning. 6. Panaskan periuk kukusan, ambil ¾ cawan bahagian hijau dan ratakan di dalam loyang, kukuskan selama 8 minit. Kemudian ambil ¾ cawan bahagian hijau dan ratakan di dalam loyang dan susunkan asam hwa flakes, ulang langkah melapis sehingga habis. 7. Setelah masak sejukkan kek. Sedia untuk di makan.
Saiz hidangan : 20 orang Waktu memasak : 50 minit Cara memasak : Kukus Keistimewaan : Rasa masam manis asam menyedapkan lagi kek yang sangat lembut dan lembab ini Jenis masakan : Keks Anggaran kos : RM 30
INFO CHEF :Tutup bahagian atas loyang dengan aluminium foil agar air tidak menitis di lapisan kek lapis.
5. KEK KUKUS LAPIS COKLAT RICE
BAHAN-BAHAN : Bahan A:
Bahan B :
Bahan C (diayak) :
Bahan D :
*Chocolate Rice secukupnya
CARA MEMASAK : Cara pembuatan kek kukus : 1. Sediakan periuk kukusan. Sediakan loyang bersize 8 inci dan di alas dengan kertas. Tidak perlu disapu mentega. 2. Pukul bahan A hingga kembang 3. Pukul bahan B hingga putih dan ketepikan. 4. Campurkan bahan A dan B. Kacau rata. 5. Masukkan bahan C. Gaul hingga sebati. Ketepikan 6. Bahagikan adunan kepada 2 bahagian. Satu bahagian dibiarkan warna asal dan satu bahagian lagi dicampurkan dengan bahan D (jadi warna coklat). 7. Panaskan periuk kukusan, ambil ¾ cawan warna asal dan ratakan di dalam Loyang, kukuskan selama 8 minit.Kemudian ¾ cawan bahagian warna coklat, ratakan di dalam loyang taburkan coklat rice, ulang langkah melapis sehingga habis. 8. Setelah masak sejukkan kek. Sedia untuk dimakan.
Saiz hidangan : 25 orang Waktu memasak : 50 minit Cara memasak : Kukus Keistimewaan : Kaya dengan rasa coklat dan tekstur yang lembut Jenis masakan : Kek Anggaran kos : RM 30
INFO CHEF : Alaskan loyang dengan kertas atau plastik tahan panas supaya kek mudah dikeluarkan.
Nak beli ketuhar dengan harga mampu milik? Boleh pilih DISINI mengikut bajet anda. Lepas ni boleh cuba buat kek guna oven pula.
Kredit Foto & Resipi : Norbaini Rahwi
ANDA MUNGKIN JUGA SUKA VIDEO INI :
Tak tahu nak masak apa? Lubuk resipi RASA kini di SEENI, tak perlu susah lagi.
Download
sekarang!