Bila bab sarapan untuk anak-anak, mestilah kena yang mudah dan sedap. Anak-anak memang teruja nak makan tapi mak-mak kena pandai nak sesuaikan menu yang sesuai.
Jadi, apa kata kita kongsikan 4 resipi mudah sarapan untuk anak-anak, bagi menggalakkan mereka untuk makan pagi. Sangat senang resipi yang dikongsikan Afzal Sukasuki ni.
1. PAI CARBONARA
BAHAN-BAHAN:
Roti paratha
Bawang holland | dipotong dadu – beli online di sini
400gm daging cincang | dicuci bersih
1 tin sos carbonara – beli online di sini
1 biji kuning telur (untuk disapu atas roti)
Sayur campur (optional)
CARA MEMASAK:
1. Goreng daging cincang terlebih dahulu sehingga kering. Angkat dan dibiarkan sejuk seketika. Tumis bawang holland. Masukkan daging cincang yang siap digoreng tadi.
2. Kemudian masukkan sayur campur (optional). Masukkan sos carbonara. Masak sehingga mendidih sebelum diangkat dan dibiarkan sejuk seketika.
3. Potong roti paratha kepada 2 bahagian. Letak bahan-bahan carbonara tadi sebagai inti ke dalam doh roti paratha.
4. Boleh kelim tepi roti paratha tadi menggunakan garfu. Sapu kuning telur pada atas doh carbonara.
Ads
5. Masukkan ke dalam air fyer selama 15 minit pada suhu 180°C. Dah siap, boleh dihidang kepada anak-anak masa sarapan.
2. ROTI SOSEJ COMEL
BAHAN-BAHAN:
Roti paratha
Sosej ayam
Kuning telur
CARA MEMASAK:
1. Potong roti paratha kepada 12 bahagian kecil seperti pizza. Potong sosej menjadi 3 bahagian.
2. Gulung sosej tersebut dengan potongan-potongan kecil roti paratha tadi. Sapu setiap gulungan sosej dengan kuning telur.
3. Masak di dalam air friyer pada suhu 180°C selama 5 minit. Siap dan boleh dihidang kepada anak-anak.
3. PIZZARIA
BAHAN-BAHAN:
Roti paratha
Sos bolognaisse
Beacon ayam/daging
Lada benggala/nenas
Keju mozarella
CARA MEMASAK:
1. Biarkan roti paratha lembut pada suhu bilik. Sapu rata sos bolognaise.
3. Bakar di dalam air fryer pada suhu 180°C selama 15 minit. Siap.
4. SOSEJ WRAP WITH MEAT/CHICKEN BEACON
BAHAN-BAHAN:
Roti paratha
Daun salad
Beacon ayam/daging
Mayonis
Sos cili/tomato
Sosej ayam
CARA MEMASAK:
1. Masak doh di dalam air fryer selama 10 minit pada suhu 180°C.
2. Susun salad, beacon dan sosej di atas roti paratha tadi.
3. Letak sos dan mayonnaise.
4. Siap dan boleh dihidang kepada anak-anak.
* Selain Roti Paratha Original, korang boleh juga guna Roti Paratha Garlic.
Roti Kapit Berinti Sardin & Keju, antara menu yang paling mudah nak buat untuk sahur nanti. Hanya ambil sekeping roti, letakkan kepingan keju, inti sardin dan bakar. Confirm kenyang dan bertenaga. Paling penting, gunakan Keju Chesdale untuk meningkatkan rasa dalam hidangan. Keju ini kaya dengan kalsium dan protein. Memang sesuai untuk anak-anak. Jom cuba.
ROTI KAPIT BERINTI SARDIN & KEJU
Bahan-bahan:
4-6 keping roti
8 keping Keju Chesdale
200gram sardin – isinya sahaja
1 sudu makan chili flakes
1 batang daun bawang – cincang
Anchor Unsalted Butter secukupnya
Garam & lada sulah secukupnya
Cara Memasak:
Di dalam mangkuk, satukan sardin, chili flakes dan cincangan daun bawang lalu kacau sebati.
Tambah garam dan lada sulah secukupnya.
Sapu Anchor Unsalted Butter secukupnya atas roti, letak sekeping Keju Chesdale dan sesudu campuran sardin dan ratakan.
Letak sekeping lagi Keju Chesdale. Tutup dengan sekeping lagi roti. Ulangi proses hingga semua bahan habis.
Letak roti di mesin pembuat sandwich dan bakar beberapa minit hingga roti agak perang. Hidangkan panas.
Alangkah enaknya jika dapat menikmati roti dan ban bersama keluarga. Lebih-lebih lagi jika ia hasil air tangan sendiri. Kali ini RASA kongsikan enam jenis roti dan ban untuk anda cuba sendiri di rumah.
ROTI SERUNDING AYAM
BAHAN-BAHAN (ROTI):
250gm tepung high protein
7gm yis
10gm shortening
10gm bread softener
5gm garam
10gm gula
80ml air
10gm susu tepung
300gm chicken floss (bahan inti)
BAHAN SAPUAN PADA ROTI:
1 sudu makan susu cair
1 biji kuning telur
CARA MEMASAK:
Campurkan kesemua bahan untuk roti kecuali chicken floss. Uli sehingga menjadi doh yang lembut.
Rehatkan doh roti selama 10 minit. Tutup dengan kain lembap.
Setelah doh kembang, uli semula dan canai doh tadi.
Tabur kata chicken floss di atas doh. Gulung doh dan potong sepanjang 3 inci.
Ambil loyang dan oleskan sedikit mentega. Susun doh-doh yang telah dipotong tadi. Biarkan seketika hingga roti tadi mengembang.
Untuk membuat sapuan di atas roti; satukan susu cair dan kuning telur dan kacau sekata. Sebelum bakar, sapu sedikit campuran kuning telur dan susu cair tadi pada bahagian atas roti.
Bakar selama 15 minit pada suhu 170C (bergantung pada oven masing-masing).
Keluarkan dan sedia dinikmati panas-panas.
Saiz hidangan: 3-4 orang
Jenis hidangan : Barat
Keistimewaan : Lemak roti dan chicken floss yang seimbang
Jenis masakan : Roti
Cara memasak : Bakar
Anggaran kos: RM14
Info chef: Sapuan pada roti adalah untuk mencantikkan roti setelah dibakar nanti.
ROTI KACANG MERAH
BAHAN-BAHAN (ROTI):
250gm tepung high protein
7gm yis
10gm shortening
10gm bread softener
5gm garam
10gm gula
80ml air
10gm susu tepung
BAHAN-BAHAN (INTI):
150gm kacang merah |direndam
100gm gula pasir
20ml minyak masak
CARA MEMASAK:
Rebus kacang merah yang telah direndam tadi sehingga hancur (lembut)
Masukkan gula dan minyak masak. Tutup api dan sejukkan. Ketepikan.
Campurkan kesemua bahan untuk roti. Uli sehingga menjadi doh yang lembut.
Rehatkan doh roti selama 10 minit. Tutup dengan kain lembap.
Setelah doh kembang, uli semula dan canai doh tadi.
Bulatkan inti kacang merah tadi sekitar 40gm setiap satu.
Ambil doh roti kira-kira 50gm setiap satu dan masukkan inti kacang merah ke dalam doh roti. Canai memanjang dan toreh memanjang pada doh tadi.
Kemudian gulung dan letakkan di atas loyang. Ulangi langkah hingga selesai.
Biarkan seketika sehingga doh mengembang sekata.
Sapukan kuning telur di atas permukaan roti dan tabur bijan sebagai hiasan jika mahu.
Bakar selama 10 minit dalam suhu 170C.
Angkat dan sedia dinikmati.
Saiz hidangan: 4-5 orang
Jenis hidangan : Barat
Keistimewaan: Keenakan inti kacang merah
Jenis masakan : Roti
Cara memasak : Rebus dan bakar
Anggaran kos: RM13
Info chef: Jika mahu inti kacang merah lebih manis, boleh tambah lebih gula.
ROTI BUTTERSCOTCH DWI WARNA
BAHAN-BAHAN:
BAHAN-BAHAN (ROTI):
250gm tepung high protein
7gm yis
10gm shortening
10gm bread softener
5gm garam
10gm gula
80ml air
10gm susu tepung
Sedikit pewarna ungu
BAHAN UNTUK BUTTERSCOTCH:
200ml krim putar
150gm gula perang
10gm mentega
Campurkan kesemua bahan untuk roti. Uli sehingga menjadi doh yang lembut.
Rehatkan doh roti selama 10 minit. Tutup dengan kain lembap.
Setelah doh kembang, uli semula dan canai doh tadi.
Bahagikan doh roti kepada dua bahagian. Warnakan ungu pada satu bahagian.
Masukkan adunan berwarna ke dalam adunan tanpa warna. Leperkan setebal 1 inci. Kemudian gunting tetapi jangan sampai putus untuk mendapatkan bentuk roti.
Setelah doh roti kembang, bakar roti selama 10 minit pada suhu 170C.
Angkat dan keluarkan. Sapukan mentega pada bahagian atas roti yang panas. Ketepikan.
Untuk membuat sos butterscotch; cairkan gula perang, perlahankan api. Masukkan krim putar ke dalam gula perang tadi. Kacau sebati, dan tutup api. Kemudian masukkan mentega.
Sedia dihidangkan bersama roti.
Saiz hidangan: 3-5 orang
Jenis hidangan : Barat
Keistimewaan : Sos butterscotch yang sedap
Jenis masakan : Roti
Cara memasak : Reneh dan bakar
Anggaran kos: RM15
Info chef: Anda boleh gunakan pewarna yang anda sukai.
ROTI KEJU
BAHAN-BAHAN (ROTI):
250gm tepung high protein
7gm yis
10gm shortening
10gm bread softener
5gm garam
10gm gula
80ml air
10gm susu tepung
4 keping keju
1 biji kuning telur |sapu di atas roti
CARA MEMASAK:
Campurkan kesemua bahan untuk roti kecuali kepingan keju. Uli sehingga menjadi doh yang lembut.
Rehatkan doh roti selama 10 minit. Tutup dengan kain lembap.
Setelah doh kembang, uli semula dan canai doh tadi.
Bahagikan doh kepada 50gram setiap satu.
Setelah itu, lipat kepingan keju kepada empat. Masukkan keju ke tengah-tengah roti.
Leperkan setebal ½ inci dan letakkan ke dalam acuan yang telah dilapik kertas kek cawan. Ulangi langkah hingga doh selesai.
Biarkan doh mengembang. Sapu kuning telur pada doh roti dan bakar selama 10 minit dalam suhu 170C.
Keluarkan dan sedia dihidangkan panas.
Saiz hidangan: 4-5 orang
Jenis hidangan : Barat
Keistimewaan : Lemak keju
Jenis masakan : Roti
Cara memasak : Bakar
Anggaran kos: RM10
Info chef: Boleh tambah lebih keju jika suka.
CHICKEN SLICE ROSE
BAHAN-BAHAN (ROTI):
250gm tepung high protein
7gm yis
10gm shortening
10gm bread softener
5gm garam
10gm gula
80ml air
10gm susu tepung
Kepingan ayam secukupnya |potong bentuk tiga segi
Sedikit mentega
1 biji kuning telur |sapu di atas roti
CARA MEMASAK:
Campurkan kesemua bahan untuk roti kecuali kepingan keju. Uli sehingga menjadi doh yang lembut.
Rehatkan doh roti selama 10 minit. Tutup dengan kain lembap.
Setelah doh kembang, uli semula dan canai doh tadi.
Bahagikan adunan kepada 30gram setiap satu.
Gentel doh tadi jadi memanjang dan lebar 1 inci. Susun lima kepingan kecil kepingan ayam tadi di atas doh.
Lipat doh dan susun di dalam loyang yang telah dioles sedikit mentega.
Ulangi langkah hingga selesai.
Biarkan doh mengembang dan sapu kuning telur dan bakar selama 10 minit dalam suhu 170C.
Sedapnya andai dapat menikmati Shawarma Wrap homemade ni. Tak perlu lagi ke restoran untuk makan sajian Timur Tengah yang enak. Anda sendiri boleh masak di rumah untuk ahli keluarga tercinta dengan kos yang jauh lebih murah.
Bukan setakat intinya dimasak sendiri, bahkan rotinya juga anda boleh buat secara homemade. Mudah sangat. Pasti puas hati melihat juadah yang terhidang.
Nak cuba? Saudari Ida Alina Salleh ada kongsikan resipinya. Jom lihat cara-cara menyediakan sajian istimewa ini. Selamat mencuba!
CARA MEMBUAT SHAWARMA HOMEMADE
RESIPI ROTI LAFFA (NIPIS, TAK MACAM ROTI PITA) UNTUK SHAWARMA:
BAHAN-BAHAN A:
1 1/2 cawan air suam
1 sudu kecil gula
1 sudu besar yis kering (macam mauri pan) – beli online disini
BAHAN-BAHAN B:
3 cawan tepung gandum apa-apa jenama pun
2 sudu teh garam
2 sudu besar minyak zaitun
CARA MEMASAK:
1.Satukan bahan-bahan A. Campurkan semua hingga berbuih.
2.Dalam mangkuk lain campurkan tepung gandum dan garam.
3. Bila adunan yis sudah berbuih, campurkan dalam tepung dan uli dalam 5 minit.
4. Masukkan minyak zaitun dan teruskan menguli hingga adunan lembut macam baldu dan tidak melekat di tangan. Biarkan hingga kembang 2 kali ganda. Tumbuk.
5. Bahagikan adunan kepada 8 bahagian. Buat bulat-bulat.
6. Panaskan grill pan. Canai nipis doh tadi dan letak dalam grill pan.
7. Sapu bahagian atas dengan sikit minyak zaitun. Bila sudah mula gelembung-gelembung, terbalikkan.
8. Masak lagi roti dalam 30 saat – 1 minit. Angkat dan letak dalam bekas suam.
9. Untuk membuat Shawarma, ambil sekeping roti, letak daging / ayam, parsli, grilled tomatoes, pickles dan lettuce kalau suka. Tambah Sos Tahini. Sos Toum untuk shawarma ayam.
RESIPI DAGING SHAWARMA:
BAHAN-BAHAN:
1kg daging
1/4 cawan jus lemon segar
1/4 cawan cuka putih
1/4 cawan minyak zaitun
BAHAN-BAHAN A (KISAR KERING):
3 ulas bawang putih
1 sudu kecil bunga cengkih
1 sudu kecil garam
1 sudu kecil jintan manis
1 sudu kecil “all spice” – beli online disini
1/2 sudu kecil serbuk cardamom / serbuk buah pelaga – beli online disini
1/2 sudu kecil serbuk kayu manis – beli online disini
1/2 sudu kecil oregano / thyme
1/2 sudu kecil serbuk buah pala – beli online disini
1/2 sudu kecil lada hitam
1/4 sudu kecil serbuk halia – beli online disini
1/4 sudu kecil serbuk cili
Rempah “Allspice” dalam perapan daging atau nama Latinnya Pimenta Dioica.
CARA MEMASAK:
1.Satukan semua bahan-bahan A dan kisar kering hingga jadi serbuk.
2.Campurkan serbuk yang dikisar tadi dengan jus lemon, cuka dan minyak zaitun. Sebatikan.
3.Lumur campuran pda daging dan biarkan semalaman. Boleh guna daging bahagian “culotte”, steak ribeye, flank steak atau skirt steak. Boleh juga gantikan dengan thigh ayam yang sudah dibuang tulang atau dada ayam.
4. Untuk memasaknya, nyahbekukan daging dan masak atas pemanggang hingga separuh masak.
5. Keluarkan daging dan rehatkan. Hiris nipis.
6. Panaskan grill sekali lagi dan grill daging hiris hingga sampai tahap masak yang disukai. Ketepikan.
RESIPI SOS TAHINI:
BAHAN-BAHAN:
2 sudu teh pes tahini – beli online disini
3 ulas bawang putih
1/2 cawan lemon jus
1 sudu teh garam
CARA MEMASAK:
1.Satukan semua bahan dan kisar halus.
RESIPI SOS BAWANG PUTIH (TOUM):
BAHAN-BAHAN:
7 ulas bawang putih – kupas & hiris
1 putih telur
2/3 cawan minyak sayur
1 sudu besar jus lemon
Garam sedikit
CARA MEMASAK:
1.Kisar putih telur dengan bawang putih.
2. Bila bawang putih sudah halus, sambil dikisar, masukkan minyak dengan aliran tetap secara perlahan-lahan. Adunan akan memekat.
3. Teruskan tuang minyak hingga adunan menjadi agak kental. Sos toum ni lebih kental dari mayones.
4. Akhir sekali, masukkan garam dan jus lemon. Kisar hingga sebati.
5. Hidangkan bersama Shawarma (sesuai untuk Shawarma Ayam)