Bila bab sarapan untuk anak-anak, mestilah kena yang mudah dan sedap. Anak-anak memang teruja nak makan tapi mak-mak kena pandai nak sesuaikan menu yang sesuai.
Jadi, apa kata kita kongsikan 4 resipi mudah sarapan untuk anak-anak, bagi menggalakkan mereka untuk makan pagi. Sangat senang resipi yang dikongsikan Afzal Sukasuki ni.
1. PAI CARBONARA
BAHAN-BAHAN:
Roti paratha
Bawang holland | dipotong dadu – beli online di sini
400gm daging cincang | dicuci bersih
1 tin sos carbonara – beli online di sini
1 biji kuning telur (untuk disapu atas roti)
Sayur campur (optional)
CARA MEMASAK:
1. Goreng daging cincang terlebih dahulu sehingga kering. Angkat dan dibiarkan sejuk seketika. Tumis bawang holland. Masukkan daging cincang yang siap digoreng tadi.
2. Kemudian masukkan sayur campur (optional). Masukkan sos carbonara. Masak sehingga mendidih sebelum diangkat dan dibiarkan sejuk seketika.
3. Potong roti paratha kepada 2 bahagian. Letak bahan-bahan carbonara tadi sebagai inti ke dalam doh roti paratha.
4. Boleh kelim tepi roti paratha tadi menggunakan garfu. Sapu kuning telur pada atas doh carbonara.
5. Masukkan ke dalam air fyer selama 15 minit pada suhu 180°C. Dah siap, boleh dihidang kepada anak-anak masa sarapan.
2. ROTI SOSEJ COMEL
BAHAN-BAHAN:
Roti paratha
Sosej ayam
Kuning telur
CARA MEMASAK:
1. Potong roti paratha kepada 12 bahagian kecil seperti pizza. Potong sosej menjadi 3 bahagian.
2. Gulung sosej tersebut dengan potongan-potongan kecil roti paratha tadi. Sapu setiap gulungan sosej dengan kuning telur.
IKLAN
3. Masak di dalam air friyer pada suhu 180°C selama 5 minit. Siap dan boleh dihidang kepada anak-anak.
3. PIZZARIA
BAHAN-BAHAN:
Roti paratha
Sos bolognaisse
Beacon ayam/daging
Lada benggala/nenas
Keju mozarella
CARA MEMASAK:
1. Biarkan roti paratha lembut pada suhu bilik. Sapu rata sos bolognaise.
3. Bakar di dalam air fryer pada suhu 180°C selama 15 minit. Siap.
4. SOSEJ WRAP WITH MEAT/CHICKEN BEACON
BAHAN-BAHAN:
Roti paratha
Daun salad
Beacon ayam/daging
Mayonis
Sos cili/tomato
Sosej ayam
IKLAN
CARA MEMASAK:
1. Masak doh di dalam air fryer selama 10 minit pada suhu 180°C.
2. Susun salad, beacon dan sosej di atas roti paratha tadi.
3. Letak sos dan mayonnaise.
4. Siap dan boleh dihidang kepada anak-anak.
* Selain Roti Paratha Original, korang boleh juga guna Roti Paratha Garlic.
Cuaca mendung begini sedap nikmati donut panas-panas. Ikut resipi ni mudah saja buat donut.Donut ni guna apa bahan ada dekat rumah.Guna tepung gandum saja tak kisah brand apa janji tepung gandum.Untuk adunan ni boleh dapat dalam 30 biji donut comel-comel.Boleh buat dua versi. Separuh letak inti kacang merah dan separuh lgi buat donut biasa. Selamat mencuba.
Donut
Bahan-bahan:
1/2 kg tepung gandum
1/2 peket yis (yang 11gm)
1 sudu makan ovallette (kalau ovalette tak ada gandakan kuning telur)
1 biji kuning telur
1 sudu makan gula
1 sudu makan planta, kalau tak ada juga guna minyak
Secubit garam
Air (agak saja, ambil 1 cawan dulu)
Cara membuat:
1.Mula-mula larutkan 1 cawan air suam, yis, gula. Biarkan seketika. Kemudian letak tepung gandum, planta, telur, garam dan ovallete. Gaul sebati semua.
2.Tuang larutan yis tadi.Uli sampai doh tak melekat dekat tangan. Kalau doh keras lagi boleh tambah sikit-sikit air. Sis TAK PERAP terus canai bentuk donut.
4.Guna acuan donut, kalau tak ada, boleh tekap guna mulut cawan, untuk tengah guna penutup botol mineral atau penutup botol minyak 1kg.Jangan lupa tabur tepung dekat talam. Bagi doh tak lekat nanti bila dah kembang.
5.Lepas siap canai semua,biarkan dulu kembang kejap dalam 10 ke15 minit. Kemudian boleh la goreng.
Sedapnya Pepes Ikan. Kalau makan panas-panas memang nikmat. Sesuai dijadikan sajian minum petang atau sajian makan malam bagi anda yang tak suka menu berat. Pepes ni kalau beli, harganya boleh tahan. Jadi jom belajar buat sendiri guna resipi perkongsian dari saudari Azizah Haji Mohd Asah. Tak guna banyak bahan pun. Selamat mencuba!
CARA MASAK PEPES IKAN SEDAP
BAHAN-BAHAN:
1 kg ikan kembung @ ikan selayang – asingkan isi dan tulang.
500gm tepung ubi
1 kiub ayam
1 kotak santan kara
Secukup rasa
Garam dan gula secukup rasa
Daun pisang untuk membungkus
BAHAN KISAR:
4 batang serai
5-6 ulas bawang merah
3 ulas bawang putih
1 inci halia
1 inci kunyit
Segenggam cili kering
CARA MEMASAK:
1. Kisar semua bahan-bahan kisar hingga lumat.
2. Tuang ke dalam kuali dan masukkan sedikit minyak, kiub ayam, cukup rasa, garam, gula dan santan.
3. Kacau rata dan masak semua bahan hingga pekat. Sejukkan sambal.
4. Ambil isi ikan yang dikisar dan gaulkan dengan tepung ubi.
5. Setelah sambal sejuk, campurkan dengan ikan kisar tadi. Gaul hingga isi ikan dan sambal sebati. Pepes ikan ni perlu rasa pedas-pedas manis, lebih kurang macam rasa otak-otak.
6. Letakkan 1 sudu teh adunan pepes atas daun pisang dan bungkus macam membuat kuih koci.
7. Kemudian kukus selama 20 minit. Selain kukus, Pepes Ikan ini juga boleh dibakar.
Musim panas ni, kalau basahkan tekak dengan dessert seperti puding memang sedapkan, penyejuk rasa dan penenang stres. Malah dalam majlis-majlis tertentu, puding antara menu pelengkap hidangan. Kalau korang nak cuba, ini RASA kongsikan menu dessert boleh cuba.
AGAR-AGAR GULA MELAKA:
BAHAN-BAHAN:
BAHAN A:
1 peket serbuk agar-agar (10gm)
1 liter air
200g gula melaka
1/4 cawan gula
BAHANB:
100ml santan pekat |santan kotak
150ml air
1 biji telur
CARA MEMASAK:
Campurkan semua bahan A.
Masak hingga larut.
Campurkan pula bahan B, kemudian campurkan dalam A setelah mendidih.
Terus kacau, apabila mendidih semula tutup api.
Masukkan dalam acuan.
Sejukkan sebelum dihidangkan
TRUFFLE KASTARD BUAH-BUAHAN
BAHAN-BAHAN:
KEK SPAN VANILA
4 biji telur
180gm gula halus
170gm tepung kek
70gm air
1 sudu the baking powder
15gm ovellete
50gm minyak jagung
1 sudu teh esen vanila
1 tin buah-buahan cocktail
KRIM KASTARD
BAHAN A:
530ml susu penuh krim
105gm gula kastor
BAHAN B: guna hand wisk
3 kuning telur
60gm tepung Jagung
1 sudu teh esen vanila
BAHAN C:
53gm mentega
CARA MEMASAK:
Satukan, tepung kek dan baking powder kemudian ayak.
Masukkan semua bahan ke dalam mesin pemutar kecualiminyak jagung
Putar dengan kelajuan perlahan dulu.
Bila nampak bersatu, tukar kelajuan laju dan putar hingga ringan dan gebu
Tuangkan minyak dan kaup balik dengan spatula. Gaul rata.
Kemudian tuang di dalam loyang 8 inci yang dilapik dengan kertas kek dan disapukan mentega sekelilingnya.
Bakar dalam ketuhar yang telah dipanaskan 15 minit awal pada suhu 170C.
Bakar selama 30 – 35 minit
Setelah kek betul-betul sejuk, potong bentuk kuib.
Sementara itu, sediakan krim kastard, campur Bahan A dalam periuk.
Masak atas api sampai timbul gelembung.
Tuangkan sedikit dalam bahan B, kacau sebati
Seterusnya masukkan bahan tersebut ke dalam periuk bahan A.
Masak seketika dan masuk Bahan C. kacau sebati hingga berkilat.
Masukkan kastard dalam piping bag supayadan simpan dalam peti sejuk sebelum sedia digunakan..
Untuk menghidang, potong cube kek tadi dan susun dalam gelas.
Paip custard dan lapiskan pula dengan buah cocktail.
Ulang sampai atas gelas.
CHO FUDGE & CHOC CREAM
BAHAN-BAHAN:
1 cawan air panas
1 cawan serbuk koko
2 cawan tepung
1 1/2 sudu teh baking soda
Secubit garam
250gm mentega
1 cawan gula perang
1 cawan gula kastor
3 biji telur
1 sudu teh esen vanilla
1 cawan buttermilk
CHOCOLATE BUTTERCREAM:
170gm mentega
3/4 cawan gula icing
1/2 cawan serbuk koko
1 sudu teh esen vanilla.
2-3 sudu makan whipping cream
CARA MEMASAK:
Bancuhkan serbuk koko dengan air panas, kacau dan ketepikan.
Campurkan tepung, soda dan garam, kemudian ayak bersama.
Putar mentega, gula kastor dan gula perang.
Tambahkan telur sebiji demi sebiji, kemudian tambahkan vanilla.
Akhir sekali masukkan buttermilk dan tepung secara berselang seli.
Masukkan dalam acuan dan bakar selama 25 minit dengan kepanasan 165C.
Untuk menyediakan butter cream , putar mentega dan gula ising hingga lembut.
Masukkan serbuk koko dan vanila, gaul rata dan tambahkan whipping cream.
Kacau rata hingga lembut dan gebu.
Untuk menghidangkannya, potong kek bentuk kiub. Masukkan sedikit dalam gelas.
Paipkan krim coklat menggunakan piping bag dan lapisankan semua kek dan akhiri dengn lapisan krim coklat.