Penyediaan bahan-bahan yang telah kisar ini sangat membantu ibu-ibu dan wanita berkerja. Ia memudahkan ibu-ibu memasak tanpa duduk berjam didapur, cuba 4 resipi pes ini untuk memudahkan kerja memasak kamu!
PES PUTIH
Sesuai untuk Sup, Goreng capcai, Mi goreng, semur, Ikan stim.
Ads
BAHAN-BAHAN:
250 gm bawang merah
100 gm bawang putih
50 gm buah keras
3 sudu makan lada
2 sudu makan garam
100 ml minyak goreng | untuk kisar bahan
100 ml minyak goreng untuk menumis
CARA MEMASAK:
1. Kisar semua bahan bersama minyak. Kisar hingga halus.
2. Panaskan minyak untuk menumis, tumis bahan kisar sampai harum dan masak.
3. Masukkan garam. Biar seketika, angkat dan sejukkan.
4. Masukkan pes yang sudah sejuk ke dalam botol dan boleh digunakan bila-bila diperlukan.
PES MERAH
Sesuai untuk nasi goreng, sambal goreng,balado,ayam dan ikan goreng sambal, Shellout, Ayam sambal. Masak Asam Tumis, Asam Pedas, Kari, ikan dan ayam bakar.
BAHAN-BAHAN:
500 gm cili merah
150 gm bawang merah
100 gm bawang putih
100 gm tomato
50 gm gula merah
2 sudu makan garam
100 ml minyak goreng |untuk kisar bahan
100 ml minyak goreng |untuk menumis
CARA MEMASAK:
1. Kisar semua bahan bersama minyak. Kisar hingga halus. Kecuali gula merah
2. Panaskan minyak untuk menumis, tumis bahan kisar sampai harum dan masak.
3. Masukkan garam dan gul merah. Tumis sebentar kemudian sejukkan
4. Masukkan pes yang sudah sejuk ke dalam botol dan boleh digunakan bila-bila diperlukan.
PES KUNING
Sesuai untuk buat soto, acar, pepes, gulai lemak
Ads
BAHAN-BAHAN:
100 gm buah keras
150 gm bawang putih
300 gm bawang merah
50 gm kunyit hidup
20 gm halia
20 gmr lengkuas
2 sudu makan lada
2 sudu makan garam
100 ml minyak goreng |untuk kisar bahan
100 ml minyak goreng untuk menumis
CARA MEMASAK:
1. Kisar semua bahan bersama minyak. Kisar hingga halus.
2. Panaskan minyak untuk menumis, tumis bahan kisar sampai harum dan masak.
3. Masukkan garam dan masak seketika. Angkat dan sejukkan.
4. Masukkan pes yang sudah sejuk ke dalam botol dan boleh digunakan bila-bila diperlukan.
PES OREN
Sesuai untuk ayam goreng, gulai, lodeh, rendang
Ads
BAHAN-BAHAN:
200 gm Cili merah
2.5 sudu makan ketumbar
300 gm bawang merah
150 gm bawang putih
100 gm buah keras
25 gm kunyit hidup
20 gm halia
20 gm lengkuas
2 sudu makan garam
100 ml minyak goreng | untuk kisar
100 ml minyak goreng | untuk menumis
CARA MEMASAK:
1. Kisar semua bahan bersama minyak hingga halus.
2. Panaskan minyak untuk menumis, tumis bahan kisar sampai harum dan masak.
3. Masukkan garam dan masak lagi seketika. Angkat dan sejukkan.
4. Masukkan pes yang sudah sejuk ke dalam botol dan boleh digunakan bila-bila diperlukan.
Kongsi resipi: Ummi Najihah
Tak tahu nak masak apa? Lubuk resipi RASA kini di SEENI, tak perlu susah lagi. Download seeNI sekarang!
Menu hari ini sangat simple tapi boleh buat teringat-ingat sedapnya bila dan makan.Goreng daging kunyit cara Kelantan ni memang cepat laku.Boleh hidangkan bersama sayur lemak putih dan menu-menu lain yang serasi.
DAGING GORENG KUNYIT KELANTAN
Bahan-bahan:
1/2 kg daging dipotong kecil melintang urat (gaul garam kunyit)
1 biji bawang Holland
1 biji bawang putih
Cili merah, cili hijau, cili api
Sedikit kicap (rahsia jadi sedap & cantik)
Cara memasak:
1.Potong daging nipis-nipis melintang urat supaya daging tak liat nanti.Basuh daging bersih-bersih dan gaul garam kunyit, bawang putih dan sedikit air.Perap seketika bersama air tadi.
2.Masukkan daging ke dalam kuali bersama airnya sekali. Biarkan air kering dan daging empuk. Air tadi membantu daging cepat empuk ya. Tapi jangan banyak sangat,jenuh nak tunggu kering.
3.Bila air dah kering, masukkan minyak masak. Kacau seketika dan biarkan daging betul-betul masak sekata. Kemudian boleh la masukkan hirisan bawang dan cili merah, cili hijau atau cili api.
4.Sebelum tutup api, masukkan sedikit kicap ke dalam daging goreng tadi.Haa ni petua nak bagi daging goreng kita lagi sedap dan cantik. Sikit jer taww, nanti jadi daging goreng kicap pulak.
Anak-anak cuti sekolah, ibu pasti dah ada senarai makanan yang mahu dimasak untuk mereka. Hidangan pasta antara yang menjadi kegemaran anak-anak.
Jom buat Pesto Pasta,pasta berwarna hijau yang rasa creamy, cheesy, sedap dan harum baunya sebab gunakan daun basil.Bosan juga asyik repeat pasta jenis Bolognese, Carbonara dan Aglio Oglio.Sekali buat pasti mereka nak suruh buat lagi.
PESTO PASTA
Bahan-bahan:
Spaghetti
Daun Basil
Bawang putih
Kacang Pistachio
Kacang Gajus
Unsalted butter
Whipping cream
Mozzarella cheese
Olive oil
Serbuk black pepper
Gula dan garam secukup rasa
Cara memasak:
1.Rebus pasta dan masukkan sikit garam dan olive oil supaya pasta tak melekat.
2.Kisar bawang putih, kacang pistachio, kacang gajus, sedikit mozzarella cheese, daun basil, serbuk black pepper, sedikit olive oil dan masukkan sedikit air rebusan pasta.
Kisar halus jadi begini. Kalau nak warna lebih cantik lebihkan sikit daun basil.
Panaskan unsalted butter dulu, kemudian baru masukkan bahan kisaran
5.Bila dah separuh masak boleh masukkan sikit whipping cream dan tambah lagi Mozarella cheese.
6.Gaul sebati pasta. Masak dalam masa 3-5 minit. Saya guna pasta warna gelap sikit ni dan terkurang letak daun basil.Rupa kejadian yang sempurna adalah pasta tu akan cantik warna hijau muda
Kadang kita blur tak tahu nak makan lauk apa. Timbul rasa jemu, timbul rasa semua tak sedap. Tapi ada satu lauk yang boleh dicuba selain daripada masak ayam dan ikan. Apa kata try buat kerang.
Apabila anda nak masak kerang, kerap terfikir dalam kepala menu kerang rebus dan bakar sahaja. Paling kuat pun dimasak sambal kerang atau rendang kerang. Nah, RASA nak bagi satu idea yang best iaitu kerang goreng kicap.
KERANG GORENG KICAP
Bahan-Bahan
Minyak masak untuk menumis
5 ulas bawang putih (diketuk)
2 batang serai
50 ml kicap masin
500 gram kerang (dibersihkan)
250 ml air
Cara Memasak
1. Tumis bawang putih dan serai sehingga garing dan kekuningan.
2. Masukkan kicap dan tumis seketika. Kemudian masukkan kerang dan tambahkan air.
3. Sesuaikan rasa dengan menambahkan garam mengikut cita rasa anda.
4. Tutup kuali dan biarkan kerang masak sempurna. Sedia untuk dihidang.
Cucur badak montok ini memang buat kita teruja untuk makan. Bentuknya yang bulat comel Bersama inti homemade tak dinafikan cukup sedap.Kuih tradisi ini tak...