Frittata, lasagna, volcano beef dan shepard pie, sebut nama resipi snek barat ni pun dah terbayang keenakkannya. Keju, susu, mentega adalah tiga bahan asas yang biasanya ada dalam masakan barat.
Ditambah pula dengan daging dan sayur-sayuran, barulah lengkap rasanya. Ni min kongsikan empat snek barat untuk dicuba, nak beli mahal nih.
1. VOLCANO BEEF CHEEZY ONION
BAHAN-BAHAN:
200 gram keju Mozzarella (dipotong dadu kecil)
400 gram daging cincang
3 biji bawang Holland (dibelah dua)
5 helai daun oregano (dicencang halus)
½ kg serbuk roti
2 biji telur
300 gram tepung gandum
1 sudu teh paprika
Serbuk perasa
Keju krim (untuk sos)
Minyak masak (untuk menggoreng)
CARA MEMASAK : 1.Gaul daging cencang bersama daun oregano, paprika dan serbuk perasa. 2.Belah bawang Holland kepada dua bahagian dan leraikan. 3.Kemudian, masukkan daging yang telah siap digaul tadi ke dalam bawang dan sumbatkan bersama keju Mozzarella. 4.Bulat-bulatkan dan gaul di dalam tepung gandum. 5.Sesudah itu, celupkan ke dalam telur dan serbuk roti. 6.Akhir sekali, goreng hingga berwarna keemasan. 7.Boleh dihidangkan bersama keju krim.
2. FRITTATA BERKEJU
Ads
BAHAN-BAHAN :
5 biji telur
30 gram susu segar
25 gram cendawan butang (dihiris)
25 gram bawang merah (dipotong dadu)
25 gram lada benggala merah (dipotong dadu)
25 gram lada benggala kuning (dipotong dadu)
10 gram daun bawang
25 gram keju Cheddar (diparut)
25 gram keju Mozzarella (diparut)
10 gram mentega
Garam
Lada putih
CARA MEMASAK : 1. Pukul telur bersama susu segar, garam dan lada putih hingga sebati. 2. Kemudian, panaskan kuali dan cairkan mentega. Tumis bawang merah, cendawan, lada benggala merah dan kuning sehingga naik bau. 3. Seterusnya, masukkan adunan telur tadi dan kacau bersama bahan tumisan berserta sayuran tadi. 4. Apabila sekata, masak campuran telur berisi sayur dan taburkan dengan hirisan daun bawang hingga separa masak. 5. Akhir sekali, taburkan parutan keju Cheddar dan Mozzarella di atas permukaan telur dan bakar di dalam ketuhar selama 10 minit dengan suhu 170 darjah Celsius. 6. Sedia untuk dihidang.
3. SHEPERD PIE DAGING
BAHAN-BAHAN:
Ads
1/2 kilo daging lembu atau kambing | dipotong dadu
100gm daging tetel lembu | dipotong kecil
5-6 biji kentang russet | direbus empuk
2 biji bawang besar | dicincang
3 ulas bawang putih | dicincang
1 1/2 sudu besar serbuk brown sauce ( dilarutkan di dalam 125ml air suam)
1/2 kiub stok daging lembu | mengikut cita rasa
1 batang lobak merah | potong sebesar 2.5cm
2 batang seleri | potong sebesar 2.5cm
6-7 biji cendawan butang segar | dihiris kasar
2 helai daun bay
Sedikit herba rosemary dan thyme
2 sudu teh sos Lea & Perrins
Sedikit tepung gandum yang dilarutkan ke dalam 125ml air
180ml susu segar
100gm mentega ( untuk dimasukkan ke dalam kentang lenyek)
100gm mentega ( untuk menumis bersama minyak zaitun)
2 sudu makan minyak zaitun
Lada hitam dan garam mengikut cita rasa
CARA MEMASAK: 1. Lenyek kentang rebus bersama susu, mentega dan garam, untuk diletakkan di bahagian atas daging yang telah dimasak. Ketepikan. 2. Rebus daging sehingga empuk. Ketepikan. 3. Tumis bawang merah dan bawang putih bersama minyak zaitun dan sedikit mentega. Masukkan sos Lea & Perrins, air, stok daging, lobak merah, saleri, cendawan, daun bay, rosemary, thyme, lada hitam dan garam. Biarkan sehingga mendidih. Masukkan daging yang telah direbus tadi dan gaul sehingga sebati. Apabila sudah masak, masukkan tepung dan sedikit mentega. Jangan masak hingga ia terlalu pekat. Biar ia basah dan lembap, tidak terlalu kering. 4. Setelah itu, masukkan semua bahan yang dimasak tadi ke dalam kaserol dan ratakan. Setelah itu masukkan kentang yang sudah dilenyek di bahagian atas dan ratakan. 5. Bakar dengan suhu 180 C selama setengah jam sehingga kentang menjadi garing sedikit. 6. Angkat dan sedia dihidangkan.
Info chef: Inti yang tidak terlalu kering akan menambah kesedapan Sheppard Pie itu ketika dinikmati.
Saiz Hidangan: 4-6 orang Waktu Memasak: 40 minit Jenis Hidangan: Inggeris Keistimewaan: Rasa lemak ubi kentang dan rempah ratus yang seimbang Jenis Penyediaan: Pai Cara Memasak: Tumis dan bakar Anggaran kos: RM30-RM40
4. LASAGNA
Ads
BAHAN-BAHAN:
1 kotak ‘oven- ready’ pasta lasagna
650gm daging kisar
2 batang seleri | panggang dan dikisar
2 biji tomato | panggang dan dikisar
2 batang lobak merah |panggang dan dikisar
2 biji bawang besar |panggang dan dikisar
3 biji bawang putih
1 tin kecil tomato puri
6-7 biji cendawan butang
500ml air
BAHAN HERBA:
2 sudu kecil oregano
2 sudu kecil paprika
2 helai daun bay
1 sudu kecik thyme
Lada hitam dan garam mengikut cita rasa
125ml susu cair (evaporated)
2 sudu makan serbuk keju parmesan
1 kiub stok daging
100gm mentega
2-3 sudu makan minyak zaitun
BAHAN UNTUK SOS KEJU:
60gm tepung gandum
375ml susu cair segar
100gm mentega
7 keping kepingan keju cheddar
Secubit garam
CARA MEMASAK: 1. Kisar bahan-bahan yang telah dipanggang iaitu seleri, tomato, lobak merah dan bawang besar dengan 500ml air. Ketepikan. 2. Panaskan mentega dengan minyak zaitun. Goreng bawang putih sehingga kekuningan dan masukkan daging kisar. 3. Goreng sehingga naik bau wangi dan masukkan bahan-bahan yang telah dikisar. Kacau sehingga sebati dan masukkan air sekiranya pekat. Setelah mendidih masukkan tomato puri dan semua bahan herba, kiub stok daging, lada hitam, sedikit garam dan sedikit gula. Kacau sekata. Apabila hampir masak, masukkan susu dan keju parmesan dan kacau lagi sehingga sebati. Masak jangan sampai ia terlalu cair. Angkat dan sejukkan. Ketepikan. 4. Untuk sos keju; Panaskan mentega dan masukkan tepung gandum dan kacau sehingga rata. 5. Masukkan susu dan keju dan kacau sehingga sebati. Pastikan sos tidak terlalu cair atau pekat/kental. Angkat dan sejukkan. 6. Untuk membuat lapisan lasagna; Sapukan mentega secara rata pada kaserol atau bekas pembakar. Letakkan sos daging dan ratakan. 7. Susunkan lasagna pasta di seluruh permukaan bekas. 8. Sapukan sos keju dan taburkan serbuk keju parmesan. 9. Sapukan sos daging lagi dan ratakan. Seterusnya susunkan pasta lasagna. 10. Sapukan sos keju dengan rata. Taburkan keju mozarela di seluruh permukaan. 11. Bakar pada suhu 180 C selama 1/2 jam sehingga keju mozarela cair dan kekuningan. Barulah angkat dan enak dimakan ketika panas.
Info chef:Hanya masukkan sedikit sahaja garam untuk menggelakkan ia masin memandangkan sudah ada aneka jenis keju.
Saiz Hidangan: 3-5 orang Waktu Memasak: 1 jam Jenis Hidangan: Barat Keistimewaan: Mengenyangkan dan sedap Jenis Penyediaan: Pasta Cara Memasak: Tumis, goreng dan bakar Anggaran kos: RM30-RM40
Tak tahu nak masak apa? Lubuk resipi RASA kini di SEENI, tak perlu susah lagi. Download seeNI sekarang!
Sekali sekala, tak salah rasanya kalau tukar selera. Jemu juga kalau asyik makan nasi kan? Jom kita cuba resipi meatball bolognese cheese yang dikongsi oleh Hidayati Hana menerusi grup Rasa Kongsi Resipi. Nampak sedap, lagi-lagi kalau makan panas-panas. Memang terangkat!
RESIPI MEATBALL BOLOGNESE CHEESE
BAHAN-BAHAN:
1 paket meatball/ chickenball (brand marina/ayamas pun sedap)
1 tin sos bolognese prego (brand kimball)
1/2 cwn susu segar
1 biji bwg holland (potong dadu)
I biji capsicum merah/hijau (dadu)
Sedikit lada hitam (tumbuk kasar)
Sedikit garam
Mozarella cheese
CARA PENYEDIAAN MEATBALL & SOS BOLOGNESE:
Gorengkan meatball dengan sedikit minyak/butter
Bila dah masak masukkan bawang dan capsicum
Tutup api ketepikan
Dalam periuk lain, masakkan sos bolognese
Masukkan sos prego, susu, sedikit garam dan lada hitam
Masak hingga mendidih dan pekat
Dah siap tutup api
CARA MASAKAN MEATBALL BOLOGNESE CHEESE:
Masukkan meatball tadi dalam bekas/loyang
Letakkn sos bolognese hingga menutupi meatball
Taburkan cheese mozarella
Bakar dalam suhu 170 selama 10-15 minit
Dah siappp!
Jika anda sedang mencari barangan dapur yang berkualiti dengan harga yang berpatutan, boleh dapatkan DISINI.
Selalu asam pedas ni kita masak gunakan ikan. Tapi daging pun boleh juga dibuat asam pedas. Kali ini RASA ingin kongsikan resipi asam pedas menggunakan daging rusa. Wow sangat.
ASAM PEDAS RUSA
BAHAN-BAHAN
Minyak masak untuk menumis
2 batang serai | dititik
5 helai daun limau purut | buang uratnya
600 gram daging rusa | hiris nipis
4 cawan air
2 keping asam keping
4 sudu besar minyak
Gara, secukup rasa
BAHAN KISAR
15 tangkai cili kering
3 ulas bawang putih
5 biji bawang merah
2 cm halia
2 cm kunyit
2 cm belacan
1 sudu kecil lada putih
CARA MEMBUAT
1. Panaskan minyak masak dan tumis Bahan Kisar bersama serai sehingga terbit minyak.
2. Masukkan 2 helai daun limau purut dan daging rusa. Masak sehingga daging berubah warna.
3. Tambahkan air dan masukkan asam gelugur. Biarkan mendidih.
4. Masukkan garam.
5. Akhir sekali masukkan lebihan tiga helai daun limau purut. Kacau beberapa kali sehingga daun limau purut berubah warna.
6. Padamkan api dan sedia dihidang.
Puasa tak lama lagi, kuih muih tradisional Melayu termasauk talam antara yang menjadai pilihan ramai. Malah sekarang dah macam macam inovasi kuih talam sesuai mengikut cita rasa semasa, namun rasanya tidak mengecewakan, tetap sedap. Lemak manisnya tetap menambat selera, tapi kalau korang nak cuba buat sendiri, ini 12 koleksi resipi talam RASA kongsikan.
TALAM LAPIS BAHAN-BAHAN:
2 cawan tepung beras
1/2 cawan tepung gandum
1/2 cawan tepung jagung
1 cawan gula pasir
4 cawan santan
1/4 sudu teh garam
sedikit pewarna merah dan perisa ros
CARA MEMASAK:
Panaskan pengukus dan sediakan loyang berukuran 8 inci.
Masukkan santan ke dalam periuk. Panaskan sebentar biar jadi suam-suam kuku. Tutup api.
Masukkan tepung beras, tepung gandum, tepung jagung, gula dan garam ke dalam mangkuk.
Seterusnya masukkan santan. Gaul rata hingga tidak yang bergentel.
Bahagikan adunan kepada dua
Warnakan satu bahagian dengan warna merah dan letakkan perisa ros.
Masukkan loyang yang telah disapu sedikit minyak ke dalam kukusan.
Tuang 200 ml adunan tanpa warna ke dalam loyang. Kukus selama lima minit dengan api kuat.
Setelah lapisan pertama masak, tuang 200ml adunan merah. Kukus lagi.
Ulang proses hingga habis dengan diakhiri dengan lapisan merah.
Setelah siap, sejukkan kuih lapis sebelum dipotong.
TALAM LAPIS SAGU
BAHAN-BAHAN:
LAPISAN SAGU:
1 1/2 cawan sagu
2 cawan air
1 cawan air
LAPISAN ATAS:
2 biji telur
2 cawan tepung gandum
2 sudu makan tepung jagung
2 cawan santan
2 cawan air
3/4 cawan gula
Sedikit pewarna hijau
1 sudu teh perisa pandan
CARA MEMASAK:
Basuh sagu dan tapis, kemudian ketepikan.
Satukan gula dan air, masak dalam periuk hingga mendidih dan gula hancur.
Masukkan sagu dan kacau hingga pekat.
Pastikan menggunakan api perlahan supaya sagu masih berbiji-biji putih.
Sementara itu, sediakan loyang yang telah disapukan dengan sedikit minyak.
Tuangkan sagu di dalamnya, ketepikan.
Satukan semua bahan bahagian atas dalam periuk, kacau hingga sebati.
Kemudian masak atas api perlahan dan sentiasa kacau hingga tepung tidak berketul-ketul.
Apabila naik wap, tutup api.
Tuang ke dalam bekas berisi sagu.
Akhir sekali masukkan dalam pengukus yang telah dipanaskan. Kukus selama 20 minit.
TALAM PANDAN NYONYA
BAHAN-BAHAN:
LAPISAN BAWAH:
1 1/2 cawan gula
2 1/4 cawan tepung beras,
1/3 cawan tepung gandum,
5 ½ cawan air pandan | 10 helai daun pandan
1 ½ sudu makan air kapur
LAPISAN ATAS:
1/3 cawan tepung beras
3 cawan santan
4 sudu makan tepung jagung
1 sudu teh garam halus
CARA MEMASAK:
Campurkan semua bahan bawah (warna hijau).
Kemudian kacau agar tidak bergentel.
Masak hingga berwap dan gula hancur.
Isikan dalam loyan yang disapu minyak.
Kukus hingga masak lebih kurang 20 minit.
Untuk menyediakan bahagian atas (warna putih).
Campurkan semua bahan.
Kacau dan masak atas api sederhana hingga naik wap.
Perlahan-lahan tuang atas lapisan warna hijau.
Kukus lagi hingga
Potong apabila talam betul-betul sejuk.
TALAM JAGUNG
BAHAN-BAHAN:
LAPISAN BAWAH:
350gm tepung beras
60gm tepung gandum
1 sudu makan tepung ubi
350ml santan pekat
700ml air
120gm gula kastor
300gm jagung manis dalam tin
1/2 sudu teh garam
1 sudu teh pewarna kuning
LAPISAN ATAS:
150gm tepung gandum | diayak
150gm gula kastor
250gm santan pekat
450gm air masak
20gm daun pandan
2 biji telur
1 sudu teh perasa pandan
CARA MEMASAK:
Untuk bahagian bawah, campurkan tepung beras, jagung dan ubi. Ayak bersama dalam dalam bekas kemudian campurkan dengan santan pekat dan air.
Kacau sebati sehingga tidak berbintil, kemudian tapiskan adunan ke dalam periuk.
Masuk pula gula kastor, jagung manis, garam dan pewarna, gaul sebati.
Panaskan atas api, kacau sentiasa dan biarkan sehingga naik wap.
Tuang adunan dalam loyang yang telah tersedia dan ratakan.
Kukus selama 25 minit.
Untuk menyediakan lapisan atas, satukan kesemua bahan-bahan.
Seterusnya kacau sebati dan tapiskan dalam periuk.
Masak atas api sambil dikacau sentiasa sehingga naik wap.
Setelah lapisan bawah masak, lorekkan dengan garpu.
Perlahan-lahan, tuang adunan atas sehingga rata dan kukus lagi selama 25 minit.
Tutup api pengukus, angkat dan sejukkan.
Biarkan talam benar-benar sejuk baru dipotong.
TALAM BERLAUK
BAHAN-BAHAN:
250gm tepung beras
200gm keladi
100gm udang kering
2 sudu teh garam
1000ml air
500ml santan
INTI DAN HIASAN:
200 gm daging kisar
2 biji kentang | dadu kecil
1 labu bawang besar | dipotong dadu
1 ulas bawang putih | dicincang halus
1 paket rempah kari daging
2 biji cili merah
1/2 batang lobak merah | diparut
Daun sup dan daun bawang | dihiris halus
2 sudu makan minyak
Garam dan sedikit gula
CARA MEMASAK:
Untuk menyediakan inti, panaskan minyak dan tumiskan bawang besar dan bawang putih.
Masukkan rempah kari dan masakkan sehingga wangi.
Masukkan daging dan kentang. Kacau rata. Tambahkan sedikit air jika perlu.
Biarkan sehingga semuanya masak empuk.
Sejukkan dan taburkan diatas adunan yg dikukus.
Sekiranya terdapat minyak, toskan.
Untuk menyediakan bahagian talam, keladi direbus dan dikisar bersama air. Ketepikan.
Satukan tepung beras, keladi kisar, garam, santan dan air. Kacau sebati dan tapiskan ke dalam periuk.
Seterusnya masukkan udang kering. Kacau rata di atas api sederhana sehingga naik wap.
Setelah itu, tuangkan ke dalam loyang. Kukus selama 30 minit.
Akhir sekali, apabila hendak dihidangkan, barulah diletakkan bahan inti di atas permukaan sebagai hiasan.
TALAM SUJI
BAHAN-BAHAN:
LAPISAN BAWAH:
110gm tepung suji
110gm gula pasir
200ml santan pekat
800ml air
1sudu teh pewarna kuning
1 sudu teh garam
LAPISAN ATAS:
3 biji telur
220 gm gula merah
1/2 sudu teh garam
200ml santan pekat
55gm tepung jagung
55gm tepung gandum
500ml air
CARA MEMASAK:
Untuk lapisan bawah, masukkan tepung suji dan air dalam periuk. Kemudian masukkan santan pekat dan gula.
Selepas itu masukkan garam dan pewarna kuning. Kacau rata.
Kemudian letak di atas api sambil dikacau dengan pemukul telur sehingga naik wap.
Masukkan dalam loyang dan kukus lapisan bawah selama lima minit.
Untuk lapisan atas, satukan tepung gandum, gula merah dan santan dalam bekas pengisar.
Masukkan air tepung jagung dan pecahkan telur dan bolehlah dikisar kesemua bahan-bahan tersebut.
Selepas itu, masukkan dalam periuk dan kacau di atas api sederhana besarnya.
Apabila sudah naik wap, bolehlah diangkat dan tuang ke atas lapisan bawah tadi.
Kukus selama 25 minit.
TALAM GULA MERAH
BAHAN-BAHAN:
LAPISAN BAWAH:
1 cawan gula merah
1 1/2 cawan gula
Sedikit air
1 1/2 cawan tepung beras
4 1/2 cawan air
Sedikit air kapur
LAPISAN ATAS:
1 cawan tepung beras
3 cawan santan
Sedikit garam
CARA MEMASAK:
Untuk menyediakan lapisan bawah, masak gula merah dan gula putih dengan sedikit air. Sejukkan.
Seterusnya bancuh tepung beras dengan air dan sedikit air kapur. Kacau sehingga larut dan tapis ke dalam periuk.
Masak sebentar di atas api sederhana sehingga agak pekat. Masukkan ke dalam loyang yang telah disapu sedikit minyak.
Kukus selama 20 minit. Setelah masak dilorek permukaan dengan garpu.
Satukan semua bahan lapisan atas dan tapis dalam periuk
Kacau rata atas api perlahan sehingga agak pekat.
Tuang menggunakan senduk dengan perlahan lahan ke atas lapisan bawah.
Kukus selama 30 minit atau sehingga masak.
Sejukkan dahulu baru potong dan hidang.
TALAM PULUT SEKAYA
BAHAN-BAHAN:
LAPISAN BAWAH:
500gm beras pulut | direndam semalaman
200ml santan pekat
300ml air
2 sudu teh garam
LAPISAN ATAS:
10 biji telur | dipukul sebati
400ml santan pekat
250hm gula Melaka | dipotong kecil
2 helai daun pandan | dicarik & disimpul
1/4 sudu teh garam
CARA MEMASAK:
Toskan beras pulut dancampurkan dengan santan pekat, air dan juga garam. Kacau sebati dan kukus selama 25 minit.
Masukkan pulut yang telah dikukus tadi ke dalam loyang yang telah disapu minyak. Tekan pulut agar padat.
Bagi menyediakan lapisan atas, kisar santan dan gula Melaka hingga sebati.
Kemudian masukkan ke dalam bekas diikuti bahan-bahan yang lain. Kacau hingga rata.
Tuang ke dalam loyang berisi pulut. Kukus selama 30 minit atau sehingga adunan masak.
Sedia untuk dinikmati.
TALAM LAPIS NYONYA
BAHAN-BAHAN:
1 1/2 cawan tepung gandum
1/4 cawan tepung beras
1/4 cawan tepung jagung
1 cawan gula pasir
3 cawan santan
1/2 sudu kecil esen ros
Pewarna merah dan hijau
CARA MEMASAK:
Satukan semua bahan di atas, kemudian adun hingga rata.
Tapis supaya tidak ada tepung bergentel.
Kemudian bahagikan kepada tiga bahagian.
Buat lapisan putih dahulu dan kukus selama 6 minit.
Diikuti lapisan merah dan hijau.
Akahir sekali, kukuskan lagi selama 20 minit.
Sejukkan sebelum sedia dipotong dan dihidangkan.
TALAM CRACKERS PANDAN
BAHAN LAPISAN BAWAH:
20 keping biskut
400 ml santan
1 cawan air pandan (1 cawan air dikisar bersama 3 helai daun pandan)
1/2 cawan susu pekat
3 sudu besar gula
2 biji telur ayam
BAHAN LAPISAN ATAS:
1 cawan tepung beras
1 cawan santan
3 cawan air
1 sudu kecil garam
CARA MEMASAK:
Lapisan Bawah:
Satukan semua bahan di atas kecuali biskut.
Sediakan loyang. Patah-patahkan biskut menjadi kecil.
Satukan kedua-dua bahan dan kukus selama 25 minit.
Kemudian sediakan lapisan atas.
Satukan bahan di atas dan tuang ke atas lapisan bawah.
Kukus selama 20 minit lagi.
Angkat dan sejukkan sebelum dipotong.
TALAM LAPIS CENDOL
BAHAN LAPISAN ATAS:
200 gram tepung beras
250 ml santan
450 ml air
2 sudu besar tepung jagung
150 gram gula
1 sudu kecil garam
250 gram cendol
BAHAN LAPISAN TENGAH:
1/2 cawan tepung gandum
1/2 cawan gula halus
2 biji telur ayam
200 ml santan
200 ml air
Sedikit perasa pandan
Pewarna hijau
BAHAN LAPISAN ATAS:
[A]
30 gram gula pasir
100 gram gula merah
1 helai daun pandan
[B]
80 gram tepung gandum
10 gram tepung ubi
2 biji telur ayam
250 ml santan
1/2 sudu besar esen vanila
1/4 camca teh garam
CARA MEMASAK::
Campurkan semua bahan di atas kecuali cendol.
Masak sehingga naik wap.
Masukkan cendol dan kukuskan selama 20 minit.
Untuk lapisan tengah, campurkan semua bahan, adun rata hingga sebati.
Tapis dan masak sehingga naik wap dan tuang atas lapisan cendol.
Kukus selama 20 minit,
Sementara itu sediakan lapisan atas.
Satukan semua bahan A lapisan atas, dan masak atas api hingga gula larut. Sejukkan.
Satukan pula semua bahan B.
Setelah air gula sejuk tuangkan dalam mangkuk bahan B.
Adun rata kemudian tuangkan ke atas lapisan cendol dan kukus selama 20 minit.
Sejukkan sebelum sedia dipotong.
TALAM LAPIS UBI KAYU
BAHAN LAPISAN BAWAH:
4 cawan ubi | diparut
1 1/2 cawan gula merah
1 cawan gula pasir
3 cawan santan
BAHAN LAPISAN ATAS:
4 cawan santan
2 camca teh garam
1 1/2 cawan tepung gandum
CARA MEMASAK:
Campurkan semua bahan lapisan atas dan gaul rata.
Masukkan dalam loyang yang telah dioles dengan mentega atau marjerin.
Kukus hingga masak lebih kurang 20 minit.
Sementara itu sediakan bahan lapisan atas.
Campurkan semua bahan dan adun rata, kemudian tapis dan masak atas api kecil hingga berwap. Kemudian tuang atas lapisan ubi kayu.
Kukus lagi 15-20 minit.
Setelah masak, tutup api dan potong apabila sejuk dan sedia dihidangkan.
Kajian menunjukkan teh daun jambu batu mampu merencatkan virus H1N1 hingga 5 kali lebih kuat daripada teh hijau. Ketahui cara penyediaannya untuk bantu rawat influenza secara semula jadi.