Bulan Ogos ni adalah antara bulan yang banyak cuti umum . Di samping cuti raya Aidiladha, hari Kebangsaan 31hb Ogos, jangan lupa diraikan.Jadi ceriakan tetamu dan ahli keluarga dengan mencuba 3 sajian kek kukus ini dari Norbaini Rahwi yang juga penulis buku “Kek Mentega Dulu & Kini”, terbitan Alaf 21 dengan tiga lagi resepi kek kukusnya.
1.KEK KUKUS LAPIS MOCHA MOSCOVIC
BAHAN-BAHAN :
Bahan A :
8 biji telur
200 gm gula kastor
1 sudu makan ovalet
Bahan B :
200 gm tepung gandum | diayak
40 gm susu tepung | diayak
½ sudu teh serbuk penaik | diayak
Bahan C :
Ads
200 gm mentega
2 ½ sudu makan susu pekat manis
1 sudu kecil pes mocha
200 gm buah-buahan campur (dipotong kecil-kecil)
Serbuk koko untuk di tabur
CARA MEMASAK :
1. Sediakan periuk kukus. Sediakan loyang bersaiz 18 sm dan dialas dengan kertas. Tidak perlu di sapu mentega.
2. Pukul Bahan A hingga kembang
3. Masukkan Bahan B. Gaul hingga sebati. Ketepikan
4. Pukul bahan C hingga putih dan ketepikan.Masukkan pes mocha.
5. Campurkan semua bahan semua bahan, gaul rata.
6. Panaskan periuk kukus, ambil satu cawan adunan dan ratakan di dalam loyang. Ayakkan sedikit serbuk koko dan kukus selama 5 minit.
7. Keluarkan loyang dan tuang 1 cawan adunan, ratakan di dalam loyang, ayak sedikit serbuk koko serta taburkan buah-buahan campur. Kukus lagi selama 5 minit.
8. Ulang sehingga abis adunan. Lapisan terakhir kukus selama 10 minit.
9. Setelah masak sejukkan kek. Sedia untuk di makan.
Saiz hidangan: 1 loyang pembakar bulat 18 sm Waktu memasak: 30 minit Cara Memasak : Kukus Jenis masakan : Kek Keistimewaan : Kek kukus lapis Mocha ini lebih basah, lembut unik rasanya Anggaran kos: RM 25
INFO CHEF :Buah-buahan campur hendaklah dipotong nipis agar rasa buah sekata di dalam kek dan senang di potong.
2.KEK KUKUS PRUN
BAHAN-BAHAN : Bahan A :
6 biji kuning telur
3 biji putih telur
50 gm gula perang
65 gm gula kastor
½ sudu teh ovalet
Bahan B :
100 gm tepung gandum | diayak
½ sudu teh serbuk penaik
Bahan C :
80 gm mentega/marjerin
1 sudu makan susu pekat manis
15 biji buah prun yang telah dilenyekkan
CARA MEMASAK :
1. Sediakan periuk kukus. Sediakan loyang bersaiz 18sm dan dialas dengan kertas. Tidak perlu di sapu mentega.
2. Pukul Bahan A hingga kembang
3. Masukkan Bahan B. Gaul hingga sebati. Ketepikan
4. Pukul bahan C hingga putih dan ketepikan.
5. Campurkan semua bahan, gaul rata.
6 .Bahagian adunan kepada 2 bahagian.
7. Panaskan periuk kukusan. Ambil satu bahagian dan ratakan di dalam loyang dan susunkan prun, kemudian tuangkan baki 1 bahagian dan ratakan.
8. Kukuskan selama 25 minit atau sehingga masak.
9 .Setelah masak sejukkan kek. Sedia untuk di makan.
Saiz hidangan: 1loyang pembakar bulat 18 sm Waktu memasak: 30 minit Cara Memasak : Kukus Jenis masakan : Kek Keistimewaan : Resepi ini tidak terlalu manis, rasa buah prun berkhasiat Anggaran kos: RM 15
INFO CHEF : Bahan-bahan seperti telur, gula dan ovelete hendaklah di pukul hingga kembang sekurang-kurangnya 8 ke 10 minit. Dan kemudian diperlahankan mesin pengadun selama 2 minit. Barulah dicampurkan dengan bahan-bahan lain.
Ads
3. KEK KUKUS GULUNG TIRAMISU
BAHAN-BAHAN : Bahan A :
6 biji kuning telur
3 biji putih telur
75 gm gula kastor
1 sudu teh ovalete
Bahan B :
60 gm tepung gandum
20 gm tepung jagung
½ sudu teh serbuk penaik
Bahan C:
30 ml minyak jagung/masak
1 sudu teh coffee emulco
Bahan D :
Ads
30 ml minyak jagung/masak
1 sudu teh esen vanilla
Bahan ‘topping’:
200gm whipping cream/fresh cream
20gm gula aising
30gm Nutella
Bahan untuk lapisan:
9 keping keju cheddar
CARA MEMASAK :
1. Sediakan periuk kukus. Sediakan loyang pembakar empat segi 25 sm x 25 sm dan dialas dengan kertas. Tidak perlu di sapu mentega.
2. Pukul bahan A hingga kembang
3. Masukkan bahan B dan di selang selikan dengan bahan C. Gaul hingga sebati
4. Bahagikan adunan kepada 2 bahagian.
5. Satu bahagian di campurkan dengan Bahan C kacau rata.
6. Satu lagi bahagian di campurkan dengan Bahan D kacau rata.
7. Panaskan periuk kukus, tuang satu bahagian yang di campur dengan Bahan C di atas loyang dan kukuskan kek selama 10 minit.
8 .Setelah masak keluarkan loyang susun cheddar cheese di atas permukaan lapisan kek. Tuang adunan yang di campur dengan Bahan D di atas adunan kek. Kukus kan selama 15 minit.
9. Setelah masak sejukkan kek.
Topping :
1.Pukul whipping cream dan gula aising hingga kental, masukkan Nutella gaul rata.
2.Sapukan krim di atas permukaan lapisan dan gulungkan kek.
3.Siap untuk di hidang.
Saiz hidangan: 1tin empat segi 25 sm x 25 sm Waktu memasak: 40 minit Cara Memasak : Kukus Jenis masakan : Kek Keistimewaan : Rasa kek kopi dan koko yang enak Anggaran kos: RM 20
INFO CHEF : Pastikan kek sejuk sebelum di gulung untuk mengelakkan ia pecah ketika menggulung.
Tak tahu nak masak apa? Lubuk resipi RASA kini di SEENI, tak perlu susah lagi. Download seeNI sekarang!
Kek Pisang Dua Benua ni nampak sedap dan mudah disediakan. Jika suka makan Kek Pisang, boleh cuba resipi perkongsian saudari Novelis Afieyza Isahak ni. Unik kerana satu bahagian kek mempunyai perasa coklat dan oreo. Sebiji kek dapat dua perisa. Wow…Jom lihat bahan-bahan yang diperlukan.
CARA MEMASAK: 1. Satukan telur, gula dan esen vanilla. Pukul hingga kembang. 2. Masukkan minyak masak dan pisang berangan yang telah dilenyek. Sebatikan. 3. Kemudian masukkan tepung gandum yang telah diayak bersama soda bikarbonat dan baking powder. Kaup balikkan adunan hingga sebati.
4. Bahagikan adunan kepada 2 bahagian. Satu bahagian dibiarkan kosong. Satu adunan dicampur dengan serbuk koko dan biskut oreo yang telah dihancurkan.
5. Alas loyang bersaiz 8X8 menggunakan baking paper. Tuang adunan ke dalam loyang. Hias dengan hirisan pisang jika suka.
6. Bakar kek pada suhu 180C menggunakan api atas bawah selama 45 minit atau hingga masak. Masa mungkin berbeza bergantung pada ketuhar masing-masing.
7. Sejukkan kek terlebih dahulu sebelum dipotong dan dinikmati.
Resipi kek batik marie yang digemari ramai, kanak-kanak pun suka. Mudah dan senang menggunakan biskut marie resipi ini memberi penambahan rasa mewah rasa coklat ganache di atas kek menjadikan kek lebih cantik dan menyelerakan. Terasa coklatnya sesuai di buat pada hari raya. Selamat mencuba!
RESIPI KEK BATIK MARIE TOPPING CHOCLATE GANACHE
BAHAN A
2 pek biskut Marie (300g)
250g Buttercup
1 tin susu pekat
1 cawan air masak
6 sudu besar serbuk koko
14 sudu besar milo
Telur 2 biji
BAHAN B (Topping/choc ganache)
1 cawan Whipping cream Anchor UHT
100 gram Choc compound
100 gram Dark Choc
1 sudu besar butter
CARA MEMASAK:
1. Cairkan terlebih dahulu buttercup. Sy guna kuali jer senang nak kaup balik. Bila butter dah separa cair. Tutup api. Masukkan Milo. Serbuk koko dan telur. Kemudian kacau2 smpi sebati. Terutamanya telur. Dah sebati pasang api blk. Kemudian masukkan susu sedikit. Selang seli dgn air. Bila adunan dah likat. Dan keluar buih2 maknanya adunan dah masak. Tutup api. Masukkan biskut marie. Dan kaup balik. Smpi sekata.
2. Tuang biskut marie dlm loyang 10 inci. Lapik loyang dgn plastik.Atau guna loyang yg terbuka bawahnya. Sy lapikkan pakai plastik bekas biskut marie tu. Lebihkan kiri kanan. Supaya mudah nak tarik keluar nanti. Tekan2 adunan biskut marie smpi rata. Sejukkan.
3. Sementara adunan tu sejuk buat choc ganache. Guna kaedah double boiler. Panaskan air dahulu. Kemudian tuang 1 cawan whipping cream dlm bekas lain. Letakkan atas air yg dipanaskan (kaedah double boiled). Kacau2 smpi rasa suam masukkan choc. Kacau smpi cair dan sekata semua choc. Kemudian masukkan butter. Kacau lg. Siap. Tutup api. Angkat. Sejukkan 30min.
4. Kemudian tuang atas kek batik td. Dan simpan peti sekurang2 nya 6jam utk dptkan hasil choc yg cantik di atas dan mudah di potong.
Selamat mencuba semua.. Resepi ni adalah resepi sy sendiri yg sy olah sendiri. Doakan semoga rezeki sy trs dimurahkan.
Untuk elakkan adunan hangit, pastikan gunakan api yang kecil sahaja. Api yang kuat juga boleh menyebabkan kek batik menjadi kering dan tidak sedap
Adalah lebih baik jika digunakan non-stick pan, supaya adunan tak melekat.
Semasa memasukkan milo dan serbuk koko ke dalam butter yang separa cair, masukkan sedikit demi sedikit supaya mudah untuk dikacau hingga sebati. Jika dimasukkan banyak sekaligus, dikhuatiri adunan akan berketul dan akan memakan masa pula untuk membuatkan ianya sebati.
Untuk memastikan adunan betul-betul sebati, boleh menggunakan ‘hand wisk’ yang akan mempercepatkan kerja anda.
Pastikan biskut marie dipatah-patahkan sebelum dimasukkan ke dalam kuali. Ini akan mempercepatkan proses meratakan adunan dan biskut marie itu.
Gunakan peralatan yang mempunyai permukaan rata semasa menekan dan memampatkan kek batik untuk memastikan kek batik anda kelihatan menarik.
Semasa menggunakan kaedah double-boiler untuk mencairkan coklat, pastikan bekas atas menutupi sepenuhnya bukaan periuk di bawah untuk mengelakkan stim daripada keluar.
Untuk melihat lebih lanjut kaedah double-boiler, bolehlah menonton video di bawah ini:
Kek Butter @ Kek Mentega Kampung yang sedap sememangnya digemari semua golongan tidak kira usia. Selain rasanya yang enak, ia juga mudah disediakan dan tidak renyah. Bahan-bahan yang digunakan juga sangatlah ringkas. Bagi anda yang suka makan kek yang simple begini, resipi Kek Butter Kampung perkongsian saudari Nurain Ain ni boleh dicuba.
TEKNIK 1: 1. Pukul gula, mentega dan esen vanila sampai gebu putih. 2. Kemudian masukkan telur sebiji demi sebiji. Pukul sebati. 3. Masukkan bahan-bahan ayak. Pukul lagi perlahan-lahan. 4. Bila sudah sebati, masukan susu cair dan pukul dengan kelajuan tinggi selama 10 saat. Berhenti. 5. Ambil acuan bersaiz 8/9 inci, oles dengan mentega atau lapik dengan baking paper. Tuang adunan kek tadi. 6. Bakar kek pada suhu 170C menggunakan api atas bawah hingga masak.
TEKNIK 2: 1. Cairkan mentega dan ketepikan 2. Masukkan semua bahan dalam mangkuk adunan kecuali mentega cair. 3.Tambah 1 sudu makan ovalette. 4. Pukul bahan dengan kelajuan rendah ke tinggi hingga kembang putih. 5. Tutup mixer dan masukkan mentega cair. Kaup balikkan hingga rata. 6. Tuang adunan ke dalam loyang yang telah di oles mentega atau dialas baking paper. 7. Bakar pada suhu 170C menggunakan api atas bawah hingga masak.
Cucur badak montok ini memang buat kita teruja untuk makan. Bentuknya yang bulat comel Bersama inti homemade tak dinafikan cukup sedap.Kuih tradisi ini tak...