Telur selain dibuat telur mata, telur dadar, sebenaranya telur sedap juga dijadikan telur rebus kemudian dimasukkan dalam pelbagai masakan. Selain dikupas dan terus dihidangkan, telur rebus juga dixzjikznkan dengan cara dibelah dua, empat atau apa saja bentuk ikut kesesuaian hidangan.

Apa yang menjadi masalah adalah cara memotong, kerap berlaku semasa memotong kuningnya terkeluar kerana melekat pada pisau. atau kadang-kadang putih telur pecah semasa dipotong. Melihatkan hasil potongan yang comot ni mesti tak bestkan. Walau nampak mudah potong telur rebusnya, hakikatnya taklah mudahkan. Tapi ia boleh diatasi dengan ikut tip berikut ini:-

**media[78855]**

IKLAN

.Potong Telur Rebus Semasa Sejuk
Selapas telur rebus masak, biarkan hingga sejuk baru dipotong. Ini kerana telur lepas di rebus masih dalam proses memasak dalam beberapa saat. Jika dipotong, bahagian kuning dan putih percah dan melekat pada pisau, ia menjadikan potong telur comot. Jika ingin telur rebus cepat sejuk, rendamnya di dalam air sejuk sekejap sebelum dikupas dan dibelah.

**media[78853]**

IKLAN

Gunakan Pisau Yang Betul
Penggunaan pisau yang betul sangat penting dalam menentukan hasil potong telur rebus. Jangan sesekali menggunakan pisau bergerigi seperti pisau roti. Ia akan hanya merosakkan potongan telur. Gunakanlah pisau yang tajam, kemudian hiris secara berhati-hati dan tidak terlalu menekan pada telur rebus.

**media[78852]**

IKLAN

.Guna Egg Slicer
Jika semua cara di atas telah dipraktikkan tapi hasil hirisan masih kurang sempurna, penyelesaian mudah beli sahaja egg slicer yang ada dijual di kebanyakan pasaraya dan harganya juga tidak mahal. Egg slicer membantu membuat hirisan atau potongan telur dengan beberapa cara ikut cita rasa.

Diharapkan dengan tip ini, anda tidak perlu takut gagal semasa memotong telur rebus dan hiasan hirisan telur dalam masakan korang tampak lebih kemas dan cantik.

Tak tahu nak masak apa? Lubuk resipi RASA kini di SEENI, tak perlu susah lagi.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI