Berita baik buat penggemar makanan yang berasaskan tumbuhan, terutamanya mereka yang mengamalkan pemakanan sihat!
Yumeat™, jenama baharu alternatif makanan berasaskan tumbuhan, memperkenalkan dua pilihan yang bukan sahaja lestari, berkhasiat dan lazat, iaitu daging lunceon yumeat™ dan daging cincang yumeat™ berasaskan tumbuhan.
Lagi menarik, Yumeat™ ialah produk makanan berasaskan tumbuhan pertama dihasilkan di Malaysia dan Asia yang tahan lama, dan diformulasi secara khusus untuk memenuhi citarasa tempatan.
Menurut Pengurus Pemasaran, A. Clouet Co. KL Sdn Bhd, Teoh Wei Ling, rakyat Malaysia kini boleh makan lebih sihat seiring dengan peningkatan kesedaran serta minat terhadap makanan berasaskan tumbuhan, dengan lebih ramai pengguna menerapkan pilihan vegan ke dalam diet atau menjadi flexitarian.
Ads
“Jadi, yumeat™ berazam untuk membantu pengguna beralih kepada diet yang lebih lestari, dengan menawarkan lebih banyak pilihan berasaskan tumbuhan untuk rakyat Malaysia, yang lebih selamat, sihat dan baik untuk bumi,” katanya.
Daging yumeat™ turut disahkan halal dan bebas daripada kolesterol, MSG, GMO, antibiotik, natrium nitrit dan bahan pengawet lain.
Chef Anis Nabilah menyediakan Spaghetti Alfredo Vegan & Daging Lunceon yumeat™
Dengan kelazatan seakan daging sebenar, yumeat™ boleh ditumis, dibakar, digoreng, dikukus atau direbus.
Ads
Diperbuat daripada soya dan gandum untuk kepuasan tanpa rasa bersalah, daging lunceon yumeat™ mengandungi tujuh kali lebih serat, 23 peratus kurang natrium, dan 53 peratus kurang lemak berbanding alternatif daging biasa.
Didatangkan dalam dua kategori iaitu daging lunceon berasaskan tumbuhan (360g) berharga RM11.90.
Spaghetti Alfredo Vegan & Daging Lunceon yumeat™
Didatangkan dalam Perisa Klasik dan Cili, daging lunceon yumeat™ membawakan anda masakan yang mudah namun lazat buat anda dan keluarga anda.
Ads
Manakala daging cincang berasaskan tumbuhan dengan pes kacang (195g) berharga RM5.80.
Produk yumeat™ kini boleh didapati di Aeon Big, Ben’s, Cold Storage, Jaya Grocer, Village Grocer, Giant, Hero, Mydin dan Lotus.
Untuk maklumat lanjut tentang yumeat™, sila layari www.yumeat.com.
Tak tahu nak masak apa? Lubuk resipi RASA kini di SEENI, tak perlu susah lagi. Download seeNI sekarang!
Jungle House melancarkan jenamanya secara rasmi di Malaysia. Sebagai gedung madu terkhusus pertama di Malaysia, Jungle House menyerlahkan keunikannya dengan cogan kata “All Things Honey” (Segalanya Mengenai Madu) – menggalakkan orang ramai untuk menghargai madu dan membudayakan amalan menikmati madu di kalangan rakyat Malaysia yang prihatin terhadap kesihatan.
Majlis ini turut meraikan pembukaan cawangan ke-9 Jungle House dan yang pertama untuk membawakan konsep kafe di Jalan Telawi 3, Bangsar. Cawangan Bangsar menampilkan suasana tersendiri dengan ruang gaya hidup serba santai yang terbuka dan juga tertutup. Kafe ini menyajikan pelbagai makanan dan minuman berinspirasi madu termasuk Oat Sarapan Madu, Kek Madu Rusia, pelbagai jenis Croffles (gabungan croissant dan wafel), kopi madu, teh dan jus – semuanya digandingkan dengan jenis dan perisa madu yang khusus.
Kafe baharu ini membolehkan rakyat Malaysia yang sentiasa sibuk untuk beristirahat seketika untuk menjamu selera atau menikmati minuman atau kek madu kegemaran mereka dalam persekitaran yang nyaman dan menenangkan. Mereka juga boleh membeli-belah di kedai runcit Jungle House yang menawarkan segala jenis produk madu, minuman, indung madu dan juga pelbagai set hadiah bertemakan madu yang direka anggun dan juga produk penjagaan peribadi seperti sabun madu, pelitup muka dan juga cenderahati lain.
Cawangan Jungle House yang lain terletak di Pusat Beli-Belah One Utama, Mid Valley Mega Mall, Pavilion Elite, Central I-City, D Pulses, IOI City Mall, & Queensway Mall, dan hanya menawarkan produk runcit.
Di majlis pelancaran media hari ini, pengasas dan pemilik bersama Jungle House, Encik Paul Poh dan Cik Ashley Lam mengambil kesempatan ini untuk memperkenalkan hidangan terbaharu dalam menu, iaitu “Honey-misu” – sejenis manisan yang sihat tetapi tidak kurang lazatnya, selain madu-madu terkenalnya – Royal Black & Royal White dan Signature Honey Variety.
Jungle House mempunyai lebih daripada 10 jenis madu asli, monofloral, mentah, tulen, tanpa sebarang perisa tiruan termasuk Royal Black (nektar iaitu madu bunga yang diekstrak daripada pokok Mahoni), Royal White (nektar bunga Kiawe), Jungle’s Heart (nektar bunga Strawberi), Yellow Love (nektar bunga Linden), Sweettooth (nektar bunga mangga), Jungle’s Eye (nektar bunga longan), Pink Lady (nektar bunga kapas), Roast Cube (nektar bunga kopi), Citrus Bloom (nektar bunga oren) & Fruit Boss (nektar bunga durian).
Kisah bagaimana Jungle House diasaskan sememangnya amat menarik dan merupakan satu pengalaman semanis madu yang disediakan di gedungnya. Apa yang bermula sebagai pengembaraan menyusuri hutan tebal di Garut di Jawa Barat, Indonesia beberapa tahun lepas telah mencetus minat Paul dan Ashley terhadap madu apabila mereka terserempak dengan sekumpulan pemburu lebah asli yang memberi peluang kepada mereka mencuba madu hutan segar. Madu yang tulen, organik, mentah, tidak tercemar itu mempunyai perisa bunga yang dikunjungi lebah madu untuk nektar dan debunga, dan berbeza daripada madu yang pernah dirasai sebelum ini.
Ketika itu Paul baru berjinak-jinak dengan perniagaan madu, manakala Ashley sudah menceburi perniagaan runcit madu sejak 2007. Pada 2014 beliau menemui Paul yang terlibat dalam bidang kejuruteraan. Maka bermulalah kisah cinta yang bukan sahaja menyaksikan kedua-duanya mengikat tali kasih sayang, tetapi turut melahirkan sebuah perniagaan perkongsian bernama Jungle House pada 2018.
Di majlis tersebut pakar runding diet, Cik Indra Balaratnam berkongsi khasiat dan manfaat madu yang memang terkenal sebagai salah satu makanan unggul yang membantu meningkatkan keimunan badan. “Madu mempunyai pelbagai khasiat, serta kaya dengan mineral dan vitamin, antioksidan dan enzim yang membantu meningkatkan keimunan dan melindungi badan kita. Selain itu, madu mempunyai ciri-ciri antibakteria dan antimikrob, yang baik untuk badan dan membantu meringankan gejala batuk dan sakit tekak, menjadikannya amat berguna untuk menentang gejala Covid,” kata Indra.
Indra juga menunjukkan dua resipi, iaitu Salad Ayam Quinoa Dengan Vinaigrette Balsam Royal Black Jungle House dan Oat Semalaman Jungle House. Beliau berkata madu sebagai ramuan yang serba guna boleh diadun ke dalam pelbagai resipi untuk menambah rasa atau digunakan sebagai bahan utama. Madu ialah ramuan sesuai untuk menyerlahkan kreativiti kulinari, cita rasa dan kesihatan,” ujar Indra.
Rasai pengalaman menarik dalam menyediakan makanan sihat untuk keluarga dengan menggunakan COSORI Air Fryer yang terbaharu!
Ikan talapia masak dengan cantik dengan menggunakan COSORI Dual Blazer
Didatangkan dengan dua model, Premium Smart Air Fryers (5.5L) dan juga Dual Blazer (6.4L), produk yang menjadi nombor satu di Amerika Syarikat ini, menggunakan teknologi Thermo IQ yang menjadikan kawalan suhu lebih tepat dan dilengkapi dengan skrin sentuh LED.
Chef Sherson Lian menunjukkan demo masakan ringkas menggunakan COSORI Dual Blazer, pada majlis pelancaran di Mont Kiara.
Selain tidak membuatkan dapur berkecah dan berminyak, COSORI Air Fryer ini boleh dikawal secara pintar iaitu dengan memuat turun aplikasi Vesync dan diaktifkan menggunakan suara melalui Google Assintant.
Sayuran seperti terung ini masak dengan cantik dan nampak menyelerakan.
Nah, menariknya, COSORI Air Fryer ini boleh muat untuk memasak satu ekor ayam yang seberat 2.27kg! Tak perlu lagi untuk memotong secara bahagian dan mengambil masa yang lebih lama untuk disiapkan.
Menurut Pengarah Cosori Asia Tenggara, Oscar Mei, mereka mahukan pengguna yang menggunakan COSORI Air Fryer merasai setiap pengalaman memasak seperti profesional walaupun sibuk dengan urusan seharian di pejabat.
Chef Sherson Lian bersama tetamu VIP yang lain selepas majlis pelancaran di Mont Kiara.
Istimewa buat rakyat Malaysia,COSORI Premium 5.5-Litre Air Fryer (model:CP158) dijual dengan harga RM449 (harga biasa: RM499) dan COSORI Dual Blazer 6.4L Smart Air Fryer (model: CAF-P583S) dengan harga RM699 (harga biasa RM809).
Tawaran menarik ini sah sehingga 31 Julai 2022. Untuk maklumat lanjut, boleh layari COSORI Official Website atau Facebook COSORI Malaysia.
Sejak jam 10 pagi, Dataran Kemerdekaan Shah Alam sudah mulai sibuk dengan aktiviti gotong-royong untuk memasak 20 periuk bubur lambuk. Team RASA, warga Nu Ideaktiv Sdn Bhd dan juga sukarelawan dari beberapa universiti berkumpul untuk menjayakan majlis RASA Bubur Lambuk Mega Warisan Selangor pada 25 Mei 2019.
MASAK SECARA GOTONG-ROYONG
Program ini adalah bertujuan bagi mengimarahkan lagi bulan Ramadan serta sebagai salah satu usaha mengukuhkan lagi semangat kerjasama serta penyatuan masyarakat Shah Alam dan Selangor amnya tanpa mengira pangkat dan usia serta rumpun bangsa.
Bubur lambuk yang siap dimasak telah diagihkan secara percuma kepada orang ramai, pasukan beruniform dan masjid-masjid sekitar Shah Alam bermula jam 5.00 petang sehingga 6.30 petang.
Istimewanya bubur lambuk yang dimasak ini adalah kerana RASA menggunakan minyak masak Saji dan gantian minyak sapi Adella. Harum bauan ketika menumis bawang memang sangat menarik perhatian. Apatah lagi apabila diperasakan dengan serbuk lada hitam Aji-Shio dan juga krim cendawan daripada Campbells. Inilah rahsia keenakan bubur lambuk yang dikongsi bersama.
Program gotong royong ini berjalan lancar dengan sokongan daripada penaja-penaja seperti Campbell, Adela, Tourism Selangor dan Aji-Shio serta kerjasama daripada pihak Majlis Bandaran Shah Alam (MBSA), Perbadanan Adat Melayu & Warisan Negeri Selangor, Jabatan Agama Islam Selangor (JAIS), Universiti Teknologi Mara Selangor, Politeknik Sabak Bernam, Kolej Damansara Utama dan Radio Zayyan.
Turut hadir Ketua Pengarah JAIS, S.S. Dato’ Haris Bin Kasim, Ketua Pegawai Eksekutif Nu Ideaktiv, En. Syamil Fahim Mohd Fahim, Pengerusi FGV, Pegawai Eksekutif Perbadanan Adat Melayu & Warisan (Padat), Y.Bhg Dato’ Paiman Bin Keromo dan Pemangku Pengurus Besar Tourism Selangor, Y. Brs Mohammad Zaim bin Mohammad Nashir, Ketua Komunikasi Korporat Aji-Shio, Cindy Chan, Penolong Pengurus Jenama, Mariah Omar.
Gotong royong juga turut disertai oleh Chef Selebiriti, Chef Zam dan Chef Imelda, Hero Remaja serta Dewi Remaja. Majlis telah dirasmikan oleh Pengerusi Jawatan Kuasa Tetap Kebudayaan dan Pelancongan, Peradaban Melayu dan Warisan YB. Datuk Rashid Bin Asari.
PELANCARAN MAJALAH RASA EDISI KHAS SYAWAL
Turut diadakan adalah majlis pelancaran Edisi Khas Lebaran Majalah RASA. Menampilkan pelbagai resipi enak untuk menjamu selera tetamu yang datang pada Syawal ini, bolehlah anda dapatkan majalah RASA yang istimewa pada kali ini.
Turut ada penyampaian sumbangan daripada pihak FGV kepada tiga badan kebajikan.
Mengulas mengenai projek RASA BUBUR LAMBUK MEGA ini, Editor Pengurusan Majalah RASA, Ida Abd Aziz berkata, Projek ini adalah sebagai salah satu usaha untuk menerapkan rasa syukur dan saling berbahagi rezeki melalui pengedaran bubur lambuk selain sebagai satu usaha mengukuhkan perpaduan dan kerjasama sesama masyarakat melalui aktiviti gotong-royong khususnya dalam bulan yang mulia Ramadan.
Majalah Rasa merupakan Jenama Masakan No.1 yang telah 18 tahun di pasaran, yang kini bukan sahaja unggul sebagai majalah malah juga sebagai Portal No.1 Dunia Masakan yang menjadi rujukan utama pelayar-pelayar media sosial.
Bagi mengikuti info lanjut mengenai Majalah Rasa, layari laman web www.rasa.my, Facebook @majalahrasa dan Instagram @majalahrasa.
Tip simpan rebung ini kena tahu sebab ramai yang suka makan rebung, tapi nak dapatkan rebung segar bukan selalu ada. Musim-musim tertentu saja rebung...