

 

 Masakan paprik cukup terkenal di kedai makan di seluruh Malaysia. Hidangan lengkap dengan isi ayam, udang, sotong, dan sayur-sayuran dengan rasa yang enak.
 PAPRIK UDANG BANJIR
 BAHAN-BAHAN:
  - Ayam/udang/sotong
  - Lobak merah,
  - bunga kubis,
  - jagung kecil,
  - tomato,
  - cendawan,
  - kacang panjang,
  - kacang buncis
   - Cili kering kisar satu senduk
   - 1 biji bawang holland-dihiris
   - 1 biji bawang merah-dihiris
   - 5 ulas bawang putih-dihiris
  - Halia-dihiris
   - Serai-diketuk
   - Daun limau purut
   - Bawang besar/holland potong bulat
   - 2 sudu sos cili
   - 2 sudu sos tomato
   - 2 sudu sos tiram
   - 2 sudu kicap manis
   - Garam
   - Gula
   - Serbuk perasa
   - Air
  
  
 

  
 CARA MEMASAK:
  - Panaskan sedikit minyak. Tumiskan bawang putih, halia bawang merah, bawang besar dan bawang putih sehingga naik bau.
  - Masukkan dalam cili kering kisar dan tumis hingga garing.
  - Masukkan sedikit air, sos cili, sos tiram, sos tomato dan serai.
  - Selepas itu masukkan lobak merah, kubis bunga dan daun limau purut.
  - Perasakan dengan garam, gula dan serbuk perasa ikut citarasa anda.
  - Masukkan udang, cendawan, tomato, dan bawang holland. Akhir sekali masukkan kacang buncis atau kacang panjang.
  
  
  INFO: Boleh tambah isi ayam, sotong atau daging. Boleh juga campurkan ikut citarasa anda.
 KREDIT RESIPI & GAMBAR:  HasnorFadila Kadir
  
 ANDA MUNGKIN MENYUKAI RESIPI INI:
  Masakan Mudah Sotong Masak Asam. Perrgh..Memang Kenyanglah Perut Hari Ni…