Nak cuba buat brownies sedap paling mudah? Kalau nak tahu, ni antara manisan paling mudah, guna bahan yang senang dan sedap. Namun ada kalanya resipi yang dicuba tidak menjadi. Bagi anda yang teringin sangat nak buat brownies ni, resipi mudah perkongsian saudari Nur Amira ni boleh dicuba. Dijamin menjadi elok dan rasa tak muak.
RESIPI BROWNIES SEDAP 5 BAHAN PALING MUDAH
BAHAN-BAHAN:
130gm mentega/margerin
450gm dark chocolate compound
3 biji telur gred B
150gm gula perang
100gm tepung naik sendiri ( self raising flour)
CARA MEMASAK:
1. Satukan mentega dan dark chocolate compaund. Masak guna kaedah double boiler hingga semua bahan cair.
Ads
2. Dalam bekas berlainan, kacau telur dan gula menggunakan whisk / pemukul. Pukul manja-manja dan sekejap sahaja.
3. Rupa telur dan gula yang telah siap dipukul.
4. Campur adunan mentega coklat tadi ke dalam bekas yang mengandungi adunan telur dan gula. Gaul rata hingga sebati.
5. Seterusnya masukkan tepung. Kacau lagi hingga sebati. Jika tiada tepung naik sendiri, boleh juga guna tepung gandum biasa yang telah diayak bersama 1 1/3 sudu teh baking powder.
Ads
6. Ambil loyang bersaiz 9×9 dan alaskan dengan baking paper. Tuang adunan brownies tadi.
7. Panaskan ketuhar pada suhu 160C selama 5 minit. Kemudian turunkan kepada suhu 150C dan bakar adunan menggunakan api atas bawah selama 50-55 minit.
Sedapnya Popia Carbonara perkongsian saudari Zurina Zulkefli ni. Menu yang cukup ringkas namun rasanya sangat memikat. Inti yang lemak berkrim, bila dimakan, kena pula dengan rangup kulit popia. Memang enak tak terkata. Layan habis! Anda pun tak sabar nak cuba? Jom kita buat. Mudah je resipinya.
7. Tambah sosej yang telah dipotong kecil. Boleh juga campurkan lobak merah yang didadu halus dan cendawan butang. Terpulang pada selera masing-masing.
8. Seterusnya masukkan kepingan keju. Ini adalah optional. Jika letak sos sedap, jika tak letak, pun sedap juga. Terpulang. Boleh tambah jika ada.
9. Kacau masakan sehingga likat. Padamkan api dan biarkan ia sejuk.
10. Gulung popia macam biasa.
11. Inti tak perlu banyak. Sedang-sedang sahaja.
12. Popia yang siap digulung.
13. Goreng Popia macam biasa guna api sederhana. Bila keperangan, angkat, toskan minyak dan sedia untuk dinikmati.
INFO RASA: Bila makan harus jaga-jaga kerana Popia yang baru siap dimasak ini, intinya masih panas dan boleh melecurkan lidah. Sebaiknya biarkan sejuk seketika.
Sosej antara makanan sampingan yang sedap dimakan, tetapi jika kamu kerap makan sosej sejuk beku yang di jual di pasar raya, ia mungkin mempunyai nilai bahan pengawet yang tinggi dan tidak sesuai dinikmati oleh anak kecil. Cuba resipi viral yang dibuat secara homemade ni, memang bagus dan paling penting tiada msg!
SOSEJ AYAM BERSAYUR
BAHAN-BAHAN:
Sebiji ubi kentang
4-5 ketul dada ayam
2biji telor
Apa2 sayuran (saya letak daun sup + carrot)
Sebiji bawang besar
4-5 ulas bawang putih
Sedikit lada hitam, lada sulah dan garam
Tepung ubi 4sudu bancuh dgn air stgh gelas
CARA MEMASAK:
Campurkan kesemua dan bland,
Masukkan bahan2 tersebut kedlm plastik aiskrim ikat hujung kiri dan kanan
Kemudian rebus dlm 10-15 min
Goreng jika nak makan
Yang lebih boleh simpan
Kredit resipi & gambar : Naa Rohzurina (MAHN)
SOSEJ HOMEMADE
BAHAN-BAHAN:
3 keping dada ayam berat agak2 200g setiap satu
Sebiji bawang besar atau bawang kecik pon boleh letakla 3 ke 4 biji
Cili kering 2 jika suka pedas saya tak letak nak bagi anak makan..
4 ulas bawang putih
Sedikit lada hitam jika suka
Sedikit garam
2 biji telur
* 4 sudu tepung ubi
Sedikit serbuk oregano jika suka
Sedikit daun ketumbar -saya tambah sebab suka
Sayur sayur macam carrot mushroom jika suka..saya takda stok tak letak..saya tambah capsicum (cili benggala) sikit tu ja ada
CARA MEMASAK:
Potong kecik2 ayam..dan bahan2 lain kecuali tepung ubi * kemudian masukkan dalam food processer..blend halus kesemuanya ..
Kemudian masukkan dalam bekas dan tambah tepung ubi..
Kacau sebati..
Masukkan adunan ayam dalam piping beg.
Kemudian paip masuk dalam plastik aiskrim atau boleh paip atas cling flim dan gulung ketat2 ..pintal kedua dua hujung ..sebab nak bentuk ala2 sosej kenn…
Proses nak masukkan dalam plastik aiskrim tu kena sabaq jugak na sebab tak senang sangat sebab bila padat takda ruang udara susah nak penuhkan plastik eskim- sebab tu sosej kita pendek2 tu ja 🤣🤣🤣 heehe tapi takpa buat slow slow dah dapat rentak mudahla jadinya..buat sampai habis..
Dah siap boleh la direbus atau dikukus lebih kurang 15minit atau sehingga masak ya…saya kukus..
TIP: kot kot..kalau yg tak mau kukus atau rebus pakai plastik ala2 health conscious bolehla frozen dulu bagi keras..then buang plastik baru rebus atau kukus…tapi saya rebus ja terus…sekali sekali ja nak buat..insyaAllah yakin😁…
Ok dah siap dah sosej kita..nak makan mcm tu saja pon bolih..nak grill sat pon boleh na..yang lebih tu bulihla nak frozen..
SELAMAT MENCUBA 😍
Kredit resipi & gambar: Liyana Isa
SOSEJ AYAM HOMEMADE
Bahan-Bahan:
Bahan A:
Isi ayam bahagian dada
Bawang
Telur
Carrot
+ Kisar kesemua bahan A
Bahan B:
3 sudu tepung ubi
1 sudu kecil garam
Lada hitam sedikit
Lada putih sedikit
CARA MEMASAK:
Masukkan bahan-bahan A dalam bekas , dan gaulkan dengan tepung ubi 3 sudu + lada hitam + lada putih.
Masukkan dalam plastik piping, dan picit masuk ke dalam plastik aiskrim.
Ikat dan kukus selama 10 minit. Bila dah sejuk, buka dari plastik aiskrim dan sejuk bekukan. Bolehlah digoreng atau dimasak mengikut selera anda.
Resepi Oleh: Sabariah Hussain Kredit olahan resipi dan gambar: Nor Suhaida Nor Suhaida
GIANT SOSEJ HOMEMADE
BAHAN-BAHAN:
2 ketoi isi dada ayam
1/2 cawan daun bawang
1 sudu besar serbuk lada sulah
1 sudu besar serbuk lada hitam
1 biji bawang holand
2 ulas bawang putih
2 biji telor ayam
2 sudu besar tepung jagung
Garam sesudu kecik
CARA MEMASAK:
Semua bahan diatas dikisar lumat..
Kemudian boleh bentuk sosej mengikut saiz yang anda sukai..
Dah bentuk sosej..kemudian rebus sosej dalam masa 10 minit..
Ramadan semakin hampir. Pasti banyak buah kurma dijual di sana sini kerana semakin ramai yang ingin mendapatkan manfaat tenaga segara daripada buah yang bertaraf makanan sunah ini.
KEPINGAN KURMA DAN KEKACANG
Bahan-bahan
300 gram kurma dan kekacang (buang biji dan cencang halus)
1 cawan air
50 gram gula kastor
1/2 sudu teh esen vanila
185 gram mentega (dadu kecil)
125 gram gula perang
1 biji telur
175 gram tepung naik sendiri
1/2 sudu teh soda bikabonat
120 rolled oats
1 cawan kacang pistachio (cencang kasar)
Cara memasak
1. Letakkan parchment paper di dalam loyang empat segi berukuran 2½cm x 16cm x 35cm dan minyakkan di sekeliling loyang.
2. Panaskan ketuhar kepada 195 darjah celcius.
3. Masukkan kurma, air, gula dan esen vanila ke dalam periuk kecil dan kacau di atas api serdehana untuk 10 -12 minit atau sehingga kurma menyerap cecair.
4. Sejukkan sebentar di bawah suhu bilik.
5. Putarkan mentega dan gula perang sehingga gebu. Pukul di dalam telur.
6. Gaulkan tepung naik sendiri, soda bikabonat, rolled oats dan kacang pistachio sehingga rata.
7. Campurkan separuh daripada adunan ke dalam loyang, kemudian gunakan bahagian belakang sudu besi dan tekan adunan perlahan sehingga adunan padat dan menjadi sama rata.
8. Taburkan kacang pistachio di atas adunan dan lapiskan pula di atas adunan kacang pistachio dengan campuran kurma dengan berhati-hati.
9. Kemudian taburkan baki kacang pistachio, dan akhiri dengan meletakkan baki adunan diatas campuran kurma dan kacang sehingga ditutupi sepenuhnya.
10. Bakar di dalam ketuhar pada 175 darjah celcius untuk 35 minit. Sejukkan di dalam loyang. Potong empat segi dan hidang panas atau sejuk.
Masalah lalat banyak di dapur memang merimaskan. Bimbang makanan yang terdedah di sini, dicemari dengan kotoran dari haiwan ini.Cuma masalahnya nak guna penyembur dah...