Nak cuba buat brownies sedap paling mudah? Kalau nak tahu, ni antara manisan paling mudah, guna bahan yang senang dan sedap. Namun ada kalanya resipi yang dicuba tidak menjadi. Bagi anda yang teringin sangat nak buat brownies ni, resipi mudah perkongsian saudari Nur Amira ni boleh dicuba. Dijamin menjadi elok dan rasa tak muak.
RESIPI BROWNIES SEDAP 5 BAHAN PALING MUDAH
BAHAN-BAHAN:
130gm mentega/margerin
450gm dark chocolate compound
3 biji telur gred B
150gm gula perang
100gm tepung naik sendiri ( self raising flour)
CARA MEMASAK:
1. Satukan mentega dan dark chocolate compaund. Masak guna kaedah double boiler hingga semua bahan cair.
2. Dalam bekas berlainan, kacau telur dan gula menggunakan whisk / pemukul. Pukul manja-manja dan sekejap sahaja.
IKLAN
3. Rupa telur dan gula yang telah siap dipukul.
4. Campur adunan mentega coklat tadi ke dalam bekas yang mengandungi adunan telur dan gula. Gaul rata hingga sebati.
IKLAN
5. Seterusnya masukkan tepung. Kacau lagi hingga sebati. Jika tiada tepung naik sendiri, boleh juga guna tepung gandum biasa yang telah diayak bersama 1 1/3 sudu teh baking powder.
6. Ambil loyang bersaiz 9×9 dan alaskan dengan baking paper. Tuang adunan brownies tadi.
IKLAN
7. Panaskan ketuhar pada suhu 160C selama 5 minit. Kemudian turunkan kepada suhu 150C dan bakar adunan menggunakan api atas bawah selama 50-55 minit.
Kali ini RASA ingin kongsikan resipi membuat tepung goreng pisang yang gerenti rangup dan sedap. Resipi ini dikongsikan oleh surirumah, Rafidah Zainul di laman facebooknya. Siap ada bijan. Bolehlah kita try buat.
CARA MEMBUAT
1. Dalam mangkuk, masukkan tepung beras, tepung rangup, bijan, garam dan gula.
2. Tuangkan air sedikit demi sedikit dan gaul sebati.
3. Bancuhan cair sahaja, asalkan bersalut pada pisang.
CARA MEMASAK
1. Panaskan minyak masak.
2. Celup pisang pada bancuhan.
3. Goreng dalam minyak panas sehingga kekuningan.
Kadangkala, puding karamel nampak sedap tapi apabila dimakan kurang menyelerakan sebab ada bau hanyir telur ayam. Jadi, kalau nak puding karamel lebih sedap, ini resipi kami kongsikan tanpa telur ayam. Lebih mudah dan bebas bau yang kurang menyenangkan.
PUDING KARAMEL TANPA TELUR
Bahan A (Gula Hangus)
• 3 sudu besar gula pasir
• Sedikit air
Bahan B (Puding)
• 1 peket agar-agar serbuk 10 gram
• 4 cawan air
• 1/2 cawan gula pasir
• 1/2 cawan susu pekat manis
• 1 tin susu cair
• 1 sudu kecil esen vanila
Cara membuat
1. Untuk membuat gula hangus, letakkan Bahan A dalam kuali dan panaskan atas api sederhana. Biar sampai gula nampak hangus sikit-sikit. Kemudian angkat dan masukkan dalam loyang. Ketepikan.
2. Untuk menyediakan puding pula, campurkan semua Bahan B dalam periuk. Masak guna api sederhana. Sentiasa kacau untuk elakkan berketul.
3. Lepas adunan menggelegak dan nampak pekat, tutup api dan curahkan adunan puding dalam loyang gula hangus tadi. Biarkan adunan mengeras.
4. Bila adunan telah suam boleh letak dalam peti ais untuk lebih cepat mengeras.
6. Kemudian terbalikkan puding supaya gula hangus berada di atas. Sedia untuk dimakan
Penggemar kacang mesti sukakan resipi ni, apa kata beralih arah pulak cuba resipi viral kacang kuda bersira ni, kalau dulu suka buat rebus kan. Nampak menarik, rangup walaupun bersira. Perkongsian dari Zana Mokhtar sangat berbaloi. Selamat mencuba!
KACANG KUDA BERSIRA
Bahan A:
Kacang Kuda rendam semalaman.
Tepung bestari.
Bahan B (kisar):
cili kering
bawang putih
serbuk kunyit
Bahan C:
serbuk jintan manis
serbuk jintan putih
serbuk ketumbar
serbuk kari
garam
gula
Cara cara:
Kacang kuda tu toskan air dia dan salutkan dengan tepung bestari tu ye. Lepas tu gorengkan dan letak tepi dulu hokey.
Tumiskan bahan B sampai wangi. Lepas tu baru masukkan bahan C.
Biarkan masak sampai wangi, garing dan kering. Baru masukkan kacang kuda yang dah goreng tadi.
Gaulkan bagi rata dan biarkan seketika betul betul kering ye.
Angkat dan sejukkan dulu. Lepas tu baru masuk dekat balang ye.
Umum tahu khasiat kacang kuda memang banyak untuk kesihatan kita. Berikut maklumat pemakanan untuk kacang kuda.
Secawan kacang kuda yang telah dimasak mengandungi
269 kalori
45 gram karbohidrat
15 gram protein
13 gram serat
4 gram lemak
0 gram kolesterol
Selain itu, seperti yang dinyatakan di atas, kacang kuda mengadungi vitamin K, folat, fosforus,zink, manganese, choline dan selenium.
Khasiat kacang kuda kepada kesihatan memang banyak. Akan tetapi anda haruslah tidak mengambilnya secara berlebihan untuk mengelak kesan sampingan kepada kesihatan. Pelbagai resepi terdapat di internet yang boleh anda amalkan bagi dimasukkan dalam diet anda. Sekiranya anda mempunyai alahan pada kekacang, anda haruslah berjumpa denga doktor anda untuk rujukan supaya tiada perkara buruk berlaku.